4+1 nem mindennapi helyzet, amiben drónokat alkalmaznak

2019. június 01.
43.7441
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Akár már itt a Dronerz magazin hasábjain is megannyiszor láthattatok olyan eseteket, amikor vadabbnál vadabb helyzetekben használtak drónokat, ennyi bizarr alkalmazásmód nyomán pedig úgy gondoltuk, hogy egy cikk erejéig mindenképp megéri foglalkozni bővebben ezzel a témával. Ha érdekel, milyen őrült helyzetekben vetették már be a pilóta nélküli repülőket, akkor most jól figyelj, mert összegyűjtöttünk 4+1 érdekes esetet, amikor drónnal abszolváltak rendkívüli feladatokat.


Az ablakmosó drón

Hogyan is feledkezhetnénk meg az Aerones vállalat készülékéről, amely azzal vívta ki mindannyiunk figyelmét, hogy többek között ablakmosásra is tökéletesen alkalmas? Már eme megoldás előtt is akadt repülő, amely hasonló módon végezte el eme feladatot, konkrétan egy 19 éves osztrák lakos is villantott már korábban ilyen drónt, melyből egészen biztosan ihletett merített az Aerones.

A kérdéses technológia 200 kg-nyi teherbírásra képes, és akár 350 méter magasan is képes elvégezni ezt a feladatot. 5G-s hálózaton lehet figyelemmel kísérni a készülék útját, melyen nem mellesleg jelen van egy HD kamera is, ebből kifolyólag pedig az ablakmosáson kívül is megannyi dologra használható, például nemrégiben szélturbinák tisztítására is indítványozták a gép használatát.

Az Aerones állítása szerint hússzor gyorsabban tud ablakot mosni a kérdéses drón, mint egy átlagos ember, valamint a későbbiekben nincs kizárva, hogy tűzoltásra is bevetik, persze néhány módosítást követően.Internetszolgáltató drónok

Érdemes már előre leszögezni, hogy ez némileg kakukktojásként tudható be eme felsorolásban, lévén az internetszolgáltatásra alkalmas drónok területén még nincs olyasfajta megoldás, ami élesedett volna. Több vállalat is igyekszik eleget tenni ennek a feladatnak, elég csak például a Facebook Aquila projektjére gondolni, mely során madárszerű gépekkel intézték volna az internet lefedettséget elszigetelt területeken, valamint azóta Airbus Zephyr drónokkal is próbálkoznak.

Sőt, még a Google is próbára tette magát ezen a területen, nevezetesen a Titan nevű projektjével, ami - a legfrissebb ismereteink szerint - le lett végül állítva, ám nagy valószínűséggel azóta is zajlanak a fejlesztések, hogy valamilyen úton-módon mégis feltámasszák az ideát. Nem kizárt, hogy egyszer megvalósulhat, hogy valamelyik szereplő összehozza a gyakorlatban is a szóban forgó ötletet, bár az aktuális ismereteink szerint egyedül a Facebook gondolkozik nagyban ezen a téren, így ha lesz valami nagyobb megfejtés, akkor az várhatóan az ő részükről fog jönni.Vadon élő állatok védelme

Mindig öröm, amikor a drónok természetvédelmi célokra való felhasználásáról írhatunk, hiszen szerencsére ezen a területen is prominensen jelen vannak a kis repülők. Megannyi eszköz van rá, hogy megfigyeljék a természetvédők az egyes fajok természetes élőhelyeit, ám a többségükhöz elengedhetetlen, hogy megzavarják az élőlényeket, viszont ha ugyanezt a monitorozási procedúrát egy drónnal végzik, akkor a távolból lehet kivitelezni.

Sőt, nemcsak szárazföldön, de még a tengeri élőlények kapcsán is rengeteg hasznos adatot tudnak begyűjteni, hovatovább még jóval effektívebb is, mint a legtöbb jelenleg létező idea. Ezenfelül olyan helyeken is remekelnek a drónok, mint például Csernobil, ahol nemrégiben megkezdték a pilóta nélküli gépekkel való feltérképezést, így ellenőrizve, hogy mely területek biztonságosak a sugárzás szempontjából.Minden eddiginél egyszerűbb pecázás

Meglepődnétek, mekkora ütemben nyer magának egyre nagyobb teret a horgászatra használt drón. Persze ne úgy képzeljétek el, hogy van egy drón, amely berepül a vízbe, majd automatikusan kifog egy halat, a dolog ennél egy picit fifikásabb. Amennyiben szeretnéd a parttól minél távolabb a vízbe dobni a csalit, ellenben nem szándékozol ezért csónakkal megtenni a távolságot, akkor az alábbi megoldás nagy valószínűséggel ínyedre lesz.

Fontos megjegyezni, hogy szinte bárki össze tudja ezt hozni, aki rendelkezik néhány alapanyaggal. Kell hozzá egy drón, természetesen (bármilyen alkalmas a feladatra), ragasztószalag, no meg egy kabát fogas (vagy bármi, amivel hozzárögzítjük a drónhoz a horgászzsinórt. Az alábbi videóban megmutatják, miként jön létre az őrült kompozíció, melynek lényege, hogy a drónnal beviszik a parttól jó távolra a csalit, bedobják a vízbe, így nagyobb eséllyel fognak ki halakat, mintha ugyanezt a parttól pár méterre tennék.A konyhatündérek álma: főzésre használatos drón

Való igaz, ez inkább a poén kategóriába esik, mintsem valódi praktikaként lenne betudható, ám mindenféleképp megér egy emélítést a drónok főzésre való alkalmazása. Az alábbi videóban prezentálják, hogy mennyi mindenre alkalmas a konyhai felhasználás során egy készülék, kezdve a krumplihámozástól, a vízben való forraláson át, a propellerekkel való zöldség szeletelésig bezárólag konkrétan bármire, de még habverőként is kiválóan szuperál!

Ha minket kérdeztek, nem igazán látjuk azt az élethelyzetet, amikor valaki csak azért ruház be egy drónba, hogy aztán ügyeskedjen vele a konyhában, főleg miután a célzottan ezekre a feladatokra megálmodott eszközök megvásárlásával jóval olcsóbban lehet kijönni, ettől függetlenül, mivelhogy drónok bizarr felhasználásáról van szó, nem maradhat ki ez az őrület sem a felsorolásból.

3 hozzászólás

Levente

3 hónapja, 3 hete

Hát ez marha jó! A peca drón nagyon király!

válasz erre

Újfiú

3 hónapja, 3 hete és 1 napja

Bakker, miket ki nem találnak!

válasz erre

rami89

3 hónapja, 3 hete és 1 napja

Hát az ételkiszállító drón ami a képen is van, miért hiányzik?

válasz erre