5+1 mozifilm, ahol a jövő drónjait láthatjuk

2019. október 12.
45.4011
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A drónok, mint olyanok, már jó ideje jelen vannak a filmművészetben, sok alkotásban pedig már akkor megmutatkoztak bizonyos megoldások, amikor még nem is tudtuk, hogy mostanra ez megvalósíthatóvá válik. Most olyan mozifilmek közül fogunk csemegézni, amik a jövő drónjait mutatják meg, úgyhogy lássuk is, mely művekben vonultattak fel ehhez kapcsolódóan jövőképet!


1. Venom - a motoros üldözés

Nem nőtt fel a várakozásokhoz a Venom, sok tekintetben kifejezetten csalódás lett, de még így is számos olyan pillanat került a Tom Hardy nevével fémjelzett alkotásba, ami belevésték magukat az emlékezetünkbe. Eddie Brock motorozása, miközben üldözi egy rá vadászó drón, nemcsak, hogy pazarul lett filmezve, de magának a jelenetnek is van egy olyan sodrása, amin a néző egész egyszerűen csak ámulni és bámulni tud, azaz ez az akció a jobban sikerült képsorok mellé állítható be.

Nézd nagyban ezt a videót!




Azok számára meg aztán végképp lehengerlő lesz a jelenet, akik élnek-halnak az autós (esetünkben motoros) üldözésekért, ugyanis kellő dinamizmussal van filmezve az akciószekvencia, az Eddie-t üldöző drónokat pedig sikerült úgy ábrázolniuk, hogy valós fenyegetésnek érezzük őket. Talán ez főképp abból ered, hogy nem egyszerre a komplett flotta kergeti le emberünket, hanem többnyire egy-egy darab, azonban az az egy drón ebből fakadóan jóval méretesebb fenyegetést jelent. Listánk egy későbbi pontján látni fogunk egy példát arra is, amikor a megalomán ábrázolás szuperül megállja a helyét, de a Venom esetében egyértelműen előny, hogy "minimalistára" fogták ezt az aspektust.

2. Halálos iramban 7 - drónok vs. autó

Tegyük gyorsan túl magunkat azon, hogy a mai napig megosztó a Halálos iramban sorozat (érthető módon), és koncentráljunk inkább a franchise hetedik iterációjára, azon belül is a zárásként szolgáló giga-mega akciószegmensre. Míg Dominic Toretto és Deckard Shaw kézitusával rendezi le egymást, addig a "Cshalád" többi tagja autóval menekül egy drón elől, amely rakétákat és mindenféle finomságot ereszt rájuk.



A fél várost szétbombázza a gyilkos drón a nagy hajszában, ami ha belegondolunk, hogy így zajlódna le a való életben, azért eléggé meredek lenne, de ezért játékfilm a játékfilm, szerencsére nem kell azon agyalnunk, hogy mi lesz, ha a valóságban is előfordulhatna. Egyébként maga a jelenet roppant mód adrenalindúsra sikeredett, és bár a karakterekért nem tudunk túlzottan izgulni, de érződik, hogy James Wan belehelyezte minden rendezői szakértelmét az izgibb képsorokba is.

3. Transformers: A kihalás kora - a megalomán üldözésjelenet

Sokan konszenzusra jutnak abban, hogy a Transformers filmszériában az első mindmáig a legerősebb, legszórakoztatóbb darab, amivel vitatkozni nemigen tudunk, ellenben mindenképpen érdemes megemlékezni a negyedik iteráció egyik akciójáról. A Transformers: A kihalás korában kvázi főgonoszként tetszelegtek a gyilkos drónok, velük kapcsolatosan pedig sikerült egy olyan elképesztően dinamikus, hangulatos és izgalmas üldözéses jelenetet rittyenteniük, hogy panaszra nem lehet szó.



Szinte mintha egy videojátékot néznénk, azonban ez a legpozitívabb formájában értendő. Hasonlóan a listánk többi pontjához, ez is egy olyan drónos jövőképet prezentál, amik jócskán a távoli jövőben akár még elképzelhető is lehet (nyilván azt az ordenáré nagy pusztítást leszámítva, amit bemutatnak), bár ebben a tekintetben akár még ijesztőnek is hathat a jelenetsor, ha belegondolunk. Szerencsére azért nem kell azon aggódnunk, hogy az elkövetkezendő 100-200 évben eljutna ide a világ, bármennyire is rohamosan fejlődik a drónipar.

4. A beavatott-sorozat: A hűséges - egy reális jövőkép

Aktuális pontunk talán a leglátványosabb drónos megoldást villantja az összes közül. A beavatott-sorozat: A hűséges című filmben olyan miniatűr drónok tűnnek fel több jelenetben is, amik gyakorlatilag kézmozdulatokra reagálnak és válaszolnak, ami egy teljesen reális jövőkép abban a tekintetben, hogy az ilyesfajta távvezérlés talán már nincs is olyan messze a valóságban, mint hinnénk.



Ha őszinték akarunk lenni, akkor talán az a vonulat sincs már túl messze, ami jelenleg abszolút sci-finek tűnhet, miszerint egyfajta energiapajzsot biztosítanak a drónok. Maguk a kütyük is egyébiránt egészen pofás kinézettel bírnak, a mozgásuk is remekül le lett animálva, és bár maga a film távolról sem nevezhető nagy számnak, az vitathatatlan, hogy ez a jelent kiválóan lett abszolválva.

5. Pókember: Idegenben - Gyilkos drónok minden mennyiségben!

Bár tény, korrekt film lett a Pókember: Idegenben, sajnos már nem okozott akkora újszerű meglepetést, mint anno a Hazatérés, viszont így is rengeteg kiváló jelenetet tudhat magáénak az alkotás - és nem, itt most nem Mysterio minden egyes snittjére gondolunk. A vérszegény akciók már az első felvonást is sújtották, és sajnos a második epizód sem különb e téren, azonban van egy, ami kiemelkedik, mely során Peter Parker egy óriási gyilkos drónflottával veszi fel a harcot.



Bitang erős maga a koreográfia is, a lengedezés a drónok között és azok kijátszása igazi nyálcsorgatós élmény, főleg hogy ekkora dózisban nagyon ritkán kapunk drónos ütközetet, szuperhős filmben meg aztán pláne nem. Igazi megalomán akciójelenet, ahogyan azt a Marveltől már megszokhattuk az évek során, de ha van jelenetsor, amire szívesen emlékezünk vissza, akkor az ez. Persze nyilván a valóságban nem nagyon szeretnénk, hogy esetleg egy ilyen jellegű flotta csak úgy megjelenjen az égen, de míg csak filmvásznon van hozzá szerencsénk, addig az égegyadta világon semmi probléma nincs.

+1. The Drone - az öntudatra ébredt drón

Hiszen mit sem ér trollkodás nélkül egy ilyen jellegű lista, nemdebár? A The Drone című horrorkomédia egy DJI Phantomot helyez a fókuszba, amely szépen lassan öntudatra ébred, és elkezdi megkeseríteni a tulajdonosok életét. Olyan kérdéseket, mint hogy miért nem veszik ki belőle az akkumulátort, fel sem merünk tenni, bár a film mentségére szóljon, hogy paródia jelleggel készült.



Maga a film az előzetesek alapján mindennek tűnik, csak éppen ígéretesnek nem, de meglátjuk, lehet a teljes alkotás megváltoztatja a véleményünket, addig is viszont emésztgessük a tényt, hogy ha bár nem is a jövő drónja a DJI Phantom, de bármikor úgy határozhat egyszer szeretett készülékünk, hogy ő mostantól a saját életét éli, és kvázi mint a Skynet öntudatra ébred, ezzel átvegye a drónerek felett az irányítást. Ez egy teljesen elképzelhető jövőkép, nem? Nem. Szerintünk sem.

Ezek lennének hát szerintünk azok a mozifilmek, amikben a jövő drónjai mutatkoznak meg valamilyen formában, de semmiképp ne felejtsétek el megosztani velünk, hogy milyen alkotásokat hiányoltok erről a listáról, netán melyiket tartjátok a legvalószínűbbnek, hogy megvalósul.
6 hozzászólás

Ronalddo

4 éve, 10 hónapja és 4 napja

Az a durva hogy legtöbbször ezek meg is valósulnak. Nagyon gyakran vesznek a filmekből ötletet egy fejlesztésnél.

válasz erre

Újfiú

4 éve, 10 hónapja és 4 napja

Nem igazán tudnék olyan filmet mondani ahol feltűntek volna a drónok, egyszerűen észre sem veszem őket. röhögő smiley

válasz erre

Bandita

4 éve, 10 hónapja és 4 napja

Baromi jó ez a lista. Ülök is neki filmezni! röhögő smiley

válasz erre

Direktor

4 éve, 10 hónapja és 4 napja

Nekem a The Rain sorozatban tetszenek a drónok, feldobják, kinyílik és felderít. mosolygó smiley

válasz erre

rami89

4 éve, 10 hónapja és 5 napja

Imádom az ilyen cikkeket! mosolygó smiley Még.

válasz erre

Levente

4 éve, 10 hónapja és 5 napja

De ****a kis gyűjtemény! mosolygó smiley Ment is a kedvencekbe, hogy ne felejtsem el megnézni mindet! röhögő smiley

válasz erre