8 év börtön kémkedésért, állami pénzt kap a DJI? - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei!

2022. február 12.
124.7511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Zsúfolt heteken vagyunk túl megint csak, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy ismét itt az ideje egy drónos hírösszefoglalónak. Amiatt nincs okunk aggódni, hogy netán nem lett volna túl érdekes hónapunk, hiszen az elmúlt időszak is jól mutatja, hogy nem kellenek friss drónos premierek ahhoz, hogy izgalmas hetekről beszélhessünk. Lássuk is, hogy mik történtek mostanság, amik említésre méltóak egy ilyen hírcsokorban!


India betiltja az import drónokat

India masszív lépéseket tett a minap, mivel az ország azonnali hatállyal behozatali tilalmat rendelt el a drónokra vonatkozóan, ugyanis a kereskedelmi és ipari minisztérium által szerdán bejelentett tilalom megtiltja a pilóta nélküli gépek minden formájának importját. Bizonyos kivételeket engedélyeznek védelmi, biztonsági, valamint kutatási és fejlesztési célokra.

8 év börtön kémkedésért, állami pénzt kap a DJI? - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei! - 2. kép

Ezek az ágazatok továbbra is importálhatnának külföldi gyártású drónokat, de csak megfelelő engedélyekkel. Addig is a drónok alkatrészeinek behozatala mindenféle engedély nélkül engedélyezett. Elsőre talán visszásnak tűnhet, hogy így akarnak drónos központtá válni, hogy közben ilyen lépéseket tesznek, de az idő meglátjuk, hogy őket igazolja-e.

Létrejött a hazai jogszabály a drónos permetezésre vonatkozóan

Az Agrárminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kettőse végre hivatalosan is megalkotta, és a mai nap során ismertette a drónos permetezésre vonatkozó jogszabályi hátteret.

8 év börtön kémkedésért, állami pénzt kap a DJI? - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei! - 3. kép

A hivatalos közlemény úgy fogalmaz, hogy ezen rendelet megjelenésével létrejöttek a drónos permetezés jogszabályi feltételei, amelyek egyaránt szolgálják a gazdálkodók és a piac érdekeit. Továbbá a jogszabály módosítása rögzíti a légi permetezések drónokkal történő elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásokat.

A kínai állam támogatja a DJI-t?

Állítólag a DJI közvetlen finanszírozást kapott a kínai állami szervezetektől, ami már csak azért is érdekes, mert a társaság struktúrája magán, független cég. Ezek az állítólagos kapcsolatok valószínűleg csak futó érdeklődést váltanának ki, ha nem a tartós és egyre romló amerikai-kínai kapcsolatok közepette merültek volna fel.

8 év börtön kémkedésért, állami pénzt kap a DJI? - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei! - 4. kép

Ennek egyik következménye, hogy a DJI-t és számos más kínai vállalatot feketelistára tettek, mivel azt gyanítják, hogy adatbiztonsági fenyegetést jelentenek. Érdekes azonban, hogy a DJI ezután cáfolta a dolgot, miszerint nem kaptak semmiféle befektetést Kínától.

Masszív büntetés jár mindenkinek, aki illegálisan drónozik a Super Bowlon

A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) a kaliforniai Inglewoodban található SoFi Stadiont repülésmentes zónává nyilvánította a holnap hajnalban esedékes Super Bowl előtt, és hogy a drónok üzemeltetői ne vegyék félvállról a biztonsági tanácsot, többek között 30 ezer dolláros minimális potenciális bírságot javasoltak.



A zónába engedély nélkül belépő drónüzemeltetők drónelkobzással, 30 ezer dollárt (több mint 9 millió forintot) meghaladó polgári jogi bírsággal és esetleges büntetőjogi felelősségre vonással is számolhatnak - részletezi az FAA a Super Bowl LVI biztonsági tervében.

A NASA vulkánkitöréseket fog drónokkal megfigyelni

A NASA más amerikai ügynökségekkel és egy coloradói dróngyártóval együttműködve olyan UAV-alapú rendszert hozott létre, amely a vulkánok megfigyelésére szolgál, hogy jelezze a helyi közösségek számára egyébként váratlanul bekövetkező, katasztrofális kitöréseket.

8 év börtön kémkedésért, állami pénzt kap a DJI? - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei! - 5. kép

A tudósok a drón érzékelőivel gyűjtött adatok alapján előre figyelmeztethetnék a tudósokat, ha a kráterek robbanásra készülnek. A technológia biztosítaná a helyi közösségek számára, hogy felkészüljenek vagy előre evakuáljanak.

8 év börtönt kapott a férfi, akit drónos kémkedéssel vádolnak

Egy iráni bíróság kedden nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy francia férfit kémkedés vádjával - a 36 éves férfit 2020 májusában tartóztatták le, mert drónt reptetett a türkmenisztáni-iráni határ közelében lévő sivatagban, miközben Iránban nyaralt.

8 év börtön kémkedésért, állami pénzt kap a DJI? - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei! - 6. kép

A férfi párizsi ügyvédje, Philippe Valent a keddi ítéletet egy tisztán politikai folyamat eredményének nevezi. A francia külügyminisztérium szintén elfogadhatatlannak nevezte az ítéletet, mondván, hogy annak semmi alapja nincs. A múlt csütörtökön kezdődött tárgyalást zárt ajtók mögött tartották.

Víz alatt és levegőben is működő hibrid drón készül

Bemutatkozott egy új kereskedelmi drón, a Sea-Air Integrated Drone, amely a levegőben is képes repülni, és a víz alatt is képes műveleteket végezni - az áttörést jelentő innovációt nemrégiben mutatták be egy japán tengeri vidámparkban.



A világ első ilyen hibrid drónja három ázsiai cég együttműködésével jött létre: a japán távközlési szolgáltató KDDI, a kereskedelmi drónokat gyártó ProDrone és a víz alatti robotikával foglalkozó QYSEA kooperációjával. A cél, hogy lehetővé tegyék a részletes víz alatti ellenőrzési és megfigyelési munkákat, hajók és személyzet nélkül.

Ezek lennének tehát az elmúlt hetek legfontosabb drónos hírei, viszont mindenképp osszátok meg velünk a kommentszekcióban, hogy esetlegesen ti mit hiányoltok ebből a felsorolásból, valamint mik a kedvenc híreitek az imént felsoroltak közül!
6 hozzászólás

Újfiú

2 éve, 3 hónapja és 15 napja

Ezután egyébként senki nem mossa le a DJI-ról a vádakat hogy továbbítják az adatokat Kínába... röhögő smiley

válasz erre

Direktor

2 éve, 3 hónapja és 17 napja

De jó ez az összefoglaló, nem maradtam le semmiről! mosolygó smiley

válasz erre

Bandita

2 éve, 3 hónapja és 18 napja

Börtönös sztori nagyon kemény. meglepett smiley

válasz erre

Chuck

2 éve, 3 hónapja és 18 napja

Repülős írta:
Nem volt túl izgalmas hónap. Mondjuk nem is igazán drónos időszak a mostani...
Ahhoz képest hogy tél van, nem rossz ez. mosolygó smiley

válasz erre

Repülős

2 éve, 3 hónapja és 19 napja

Nem volt túl izgalmas hónap. Mondjuk nem is igazán drónos időszak a mostani...

válasz erre

Levente

2 éve, 3 hónapja és 19 napja

Ez a nyolc év börtönös sztori még mindig sokkoló... Persze hülye volt az arc, de bakker, nyolc év...

válasz erre