A 2021-es év első harmadának legfontosabb biztonsági drónos hírei

2021. május 15.
73.7691
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Már átrágtuk magunkat a 2021-es év első harmadának legfontosabb tudományos és üzleti hírein, azonban van még bőven miből csemegézni. Egészen hihetetlen, hogy a drónipar mennyi hírt kitermel magából, hiszen menet közben sokszor észre sem vesszük, mennyire is pörgős iparról van szó - jó, tény, nem érhet fel azzal a pörgéssel, ami mondjuk egy szórakoztatóiparon belül van, például nem robog be annyi fejlemény, mint a film- vagy játékiparban, azonban most a koronavírus alatt kiütközött az a jóslat, amit tavaly tettünk: a drónos szcéna nemigen fogja megérezni a járvány okozta akadályokat. Azonban nemcsak az üzleti és a tudományos szféra ment nagyon az elmúlt pár hónapban, hanem bizony a biztonsági szegmens is rengeteg hírt termelt ki magából, és most úgy döntöttünk, hogy összeszedjük a szerintünk legfontosabbakat egy csokorba. Lássuk is, hogy a dróniparon belüli biztonság milyen fejleményeket tudhat maga mögött!
 


A dél-afrikai hegyen nő, akinek már csak a holttestét találták meg

Talán az egyik legszomorúbb hír az elmúlt hónapokból, ami drónos vonatkozású - a dél-afrikai Table hegyen történt, hogy egy nő fogta magát, és elvonult otthonról, a mentősök pedig mindent bevetettek annak érdekében, hogy megtalálják. A procedúra során a drónok is a magasba szálltak, azonban sajnos nem sikerült olyan véggel lezárni ezt a történetet, ami örömködésre adhatna okot.

A 2021-es év első harmadának legfontosabb biztonsági drónos hírei - 2. kép

A mentősök feltételezése szerint pszichotikus oka lehetett annak, hogy miért ment el otthonról a nő a Table hegyre, de végül csak a holttestét találták meg a helyszínen. Borzasztó esetről van szó, és most lehet azzal jönni, hogy nap mint nap történnek hasonlók világszerte, ellenben ez nem veszi el az adott szituáció súlyosságát. Szörnyű egyszerűen ez az egész...

TIPS-C névvel érkezett új drónelhárító szisztéma

Drónelhárító rendszerekből sosem elég - ezt talán még az is belátja, aki megrögzött drónrajongó. Tény, mindannyian szeretjük reptetni a kis masináinkat, viszont nem mehetünk el szó nélkül azon felelőtlen pilóták mellett, akik előszeretettel szállnak fel olyan területeken, ahol nagyon nem kéne - történetesen mondjuk egy repüléstilalmi zónában. Az ilyenek ellen tökéletesek ezek a rendszerek.

A 2021-es év első harmadának legfontosabb biztonsági drónos hírei - 3. kép

Alig pár hónappal ezelőtt új játékos érkezett ebbe a szférába, lévén a Trakka Systems és a DroneShield kettőse tető alá hozta az úgynevezett TIPS-C-t. A Trakka a DroneShield DroneSentry-C2 parancs- és vezérlőplatformját használja az adatok műszerfalon történő megjelenítéséhez, amelyhez a felhasználók hozzáférhetnek. Egy mobilrendszer, ami tökéletes lesz a jövőben a különféle megrendelésekhez!

Egy újabb sikertelen reptéri csempészés

Amikor felbukkantak az első drónok a piacon, rengeteg bűnözőnek felcsillant a szeme, hogy ezek megannyi kaput nyithatnak majd az illegális utak előtt, és számtalan esetben próbálnak meg például börtönbe csempészni valamit pilóta nélküli gépekkel. Nemrégiben történt egy eset, amikor egy reptéren át próbáltak drónt csempészni, azonban a jómadarak megint elfelejtették, hogy nem olyan egyszerű a folyamat, mint ők azt elképzelik.

A 2021-es év első harmadának legfontosabb biztonsági drónos hírei - 4. kép

Egy Dubaiból az indiai Kempegowda Nemzetközi Repülőtérre tartó utast kaptak el összesen négy darab (!!!) DJI Phantom 4 drónnal, 1,3 kilogramm arannyal, valamint négy iPhone-nal, amiket be akart vinni az országba. Persze rajta kapták a 25 éves úriembert a "mókázáson". Hogy mi a probléma azzal, amivel próbálkozott? A nagy méretű drónokat berendezés-típusjóváhagyás (ETA) nélkül nem engedik be az országba.

A Super Bowlos próbálkozások

Hogy, hogy nem, idén is megrendezték a Super Bowl-t, avagy az amerikai focis nagydöntőt, hiába volt rengeteg óvintézkedés a koronavírussal kapcsolatban. És mint már jó pár éve, úgy most is megpróbálkoztak a renegát pilóták beszállingózni a stadion területére, habár mostanra a szervezők már több mint felkészültek az ilyen esetekkel kapcsolatban.

A 2021-es év első harmadának legfontosabb biztonsági drónos hírei - 5. kép

A No Fly Zone-nak, azaz repüléstilalmi zónának kikiáltott terepre idén több mint 70 drón próbált meg berepülni, de szerencsére mindegyik sikertelenül járt. A legtöbben légi felvételeket szerettek volna készíteni a gigantikus rangadóról, bár nyilván sokan voltak közöttük, akik szimplán csak zavart szerettek volna kelteni a mérkőzésben.

Nyugat-Ausztrália és a progesszív hatósági drónfelhasználás

Ausztrália igencsak élenjárónak tekinthető, ha arról van szó, hogy a hatóságok miként használják fel a pilóta nélküli gépeket. Valahogy mindig megtalálják a módját, hogy a progresszivitás legjobb módját válasszák, megannyi ország pedig példát vehetne arról, hogy ott milyen nyitottsággal kezelik a drónok rendőri felhasználását.

A 2021-es év első harmadának legfontosabb biztonsági drónos hírei - 6. kép

A Nyugat-ausztráliai régióban a rendőrök egyhetes drón tanfolyamon vesznek részt, amely biztosítja, hogy tudják az illetékesek, hogyan kell működtetni a drónokat, és megértsék a hozzájuk kapcsolódó törvényeket. Minden régióból négy tiszt férhet hozzá a 14 drónból álló felszerelésparkhoz, ezzel javítva a válaszidőt és a lefedettséget anélkül, hogy további rendőröket küldjenek a helyszínekre.

Ezeket a híreket szedtük össze ezúttal, amik 2021 első harmadának legfontosabb biztonsági híreinek tekinthetők. Remélhetőleg az év további szakaszában is hasonló intenzitással fognak történni a fejlemények, habár azt is őszintén reméljük, hogy az első pontban feltüntetett szomorú eset nem fog még egyszer előfordulni...

Másfelől azonban bízunk a legjobbakban, és reméljük, hogy maga a drónipar biztonsági szférája mindent bevet annak érdekében, hogy egy folyamatosan növekvő ágazatról beszélhessünk.
4 hozzászólás

zender

1 hónapja,

Bakker ezek a hírösszefoglalók még jobban ráébresztenek arra, nálunk milyen **** a drónos helyzet.

válasz erre

Bandita

1 hónapja, 2 napja

Utolsó képen milyen menő az a cucc!

válasz erre

Repülős

1 hónapja, 3 napja

Ezt a Super Bowl dolgot egyszerűen nem értem. Ennyire nem lehetnek hülyék az emberek.

válasz erre

Újfiú

1 hónapja, 3 napja

Jók ezek az össefoglalók!

válasz erre