A drónozás illegális oldala, avagy így használják a bűnözők a pilóta nélküli repülőket!

2020. szeptember 12.
56.8091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Borítékolható volt, hogy a drónok felemelkedésével a bűnözők is hasznos társnak találják majd a pilóta nélküli gépeket, ebből fakadóan pedig olyan módokon használják fel ezeket a készülékeket, amiket normális ember nem tenne. Ismerve a mainstream média befolyásoló erejét, gyakorta ezeket az eseteket összemossák azokkal a hobbidrónosokkal, akik szimplán csak szeretik reptetni a masinájukat, így rossz fényben feltüntetve ezt a komplett ipart. Most összeszedtünk néhány olyan módot, ahogyan ezek a jómadarak előszeretettel használják fel a drónokat bűnelkövetéshez, avagy szörnyülködjünk egy sort közösen.


Öngyilkos drónok, öngyilkos drónok mindenhol...

Az egyik leggyakoribb metódus, amit a hadseregek is előszeretettel alkalmaznak, azok az öngyilkos drónok. Legutóbb a mexikói kartell kapcsán merült fel, hogy míg egykoron hagyományos repülőgépekből hajítottak ki robbanóanyagot, addig mostanra már azt a módszert vetik be, hogy bereptetik a célponthoz a drónt, rajta a dinamittal, bombával, majd robbantanak. Sajnos borzasztóan effektívnek bizonyul eme technika, köszönhetően annak az egyszerű ténynek, hogy akár egy sima, olcsó drónra is rá lehet aggatni a bombát.

A mexikói kartell is C4-es drónokat használ mostanság

A mexikói kartell is C4-es drónokat használ mostanság


Ezért lenne érdemes éveken belül szinte minden fontosabb területre drónelhárítót szerelni, hiszen valljuk be, az ilyen beállítottságú személyek esetében csak idő kérdése, hogy valami olyan helyen vessék be az öngyilkos drónjukat, ami tragédiába torkollhat, és óriási kár lenne, ha a gatwicki esethez hasonlóan itt is csak azután reagálnának a hatóságok, hogy már megtörtént a baj. Olcsó, egyszerű és hasznos a bűnözők számára, és nem utolsó sorban végtelenül gusztustalan, hogy konkrétan erre használják a technológia fejlődését...

Betörő drón a szomszédom

Sokszor hallani olyan helyzetekről, amikor egy lakóház környékén drónt vélnek felfedezni, majd annak ólálkodása nyomán jelzi a ház tulajdonosa a hatóságoknak, hogy valami itt gyanús. Számos esetben az történik ilyenkor, hogy egy potenciális betörő idejekorán felméri a terepet, hogy mégis milyen szituáció uralkodik a célpontnál. Itt lehet szó arról, hogy például mikor nincs otthon a család, merről érdemes megközelíteni a házat, van-e valami bejárat, ami könnyebben megközelíthető a többinél, és a többi.

Akár traumát is okozhat egy drón feltűnése, ami akár hónapokig félelemben tarthat egy családot

Akár traumát is okozhat egy drón feltűnése, ami akár hónapokig félelemben tarthat egy családot


Hátborzongató látvány tud lenni, ha mondjuk egy családanya az este folyamán egyedül van otthon, és csak arra lesz figyelmes az ablakán keresztül, hogy egy drón repked a ház körül, és hiába értesíti ilyenkor a rendőrséget, mire azok kiérnek, már hűlt helye lesz a gépnek. Arról meg már nem is beszélve, hogy egy ilyen után napokig, hetekig, akár hónapokig traumatizálva lehet az érintett, lévén ott van a fejében a gondolat, hogy vajon mikor tűnik fel ismét a drón, esetlegesen mikor történik meg ténylegesen egy betörés.

A drónrajzás, avagy a "vakítás"

2017 telén történt, hogy egy túszmentési akció kellős közepén bevetették az FBI egyik alakulatát Amerikában, hogy kihozzák az áldozatot az épületből. Megközelítették a célpontot, fedezékbe húzódtak a következő parancs kiadásáig, viszont az elkövetők egy lépéssel az FBI ügynökök előtt jártak, tekintve hogy rájuk zúdítottak egy komplett drónrajt. Az eredmény? Kiugrasztották őket a rejtekhelyükről, fedezékükből, ráadásul egy rövid időre meg is tudták őket vakítani, ami egy tökéletes alkalom a bűnözők számára, hogy lépjenek valamit.

Pár másodpercig lépéselőnybe kerülhetnek a bűnözők a drónrajzással

Pár másodpercig lépéselőnybe kerülhetnek a bűnözők a drónrajzással


Szerencsére így három év elteltével már egészen biztosan kiépített az FBI is megfelelő ellenmetódusokat, hogy felkészülten tudjanak várni egy ilyen jellegű támadást is, azonban kétségtelen, hogy ez számos esetben egy sikeres ellenlépés lehet a hatóságokkal szemben, és azért valljuk be, a legtöbb drónelhárítót nem lehetetlen kijátszani. Amennyiben találnak egy megfelelő kiskaput az elkövetők, akkor máris oda az egész védelem, és bizony akár egy túszmentés lehet egy ilyen hibának az ára.

Szemtanúk megfélemlítése

Itt úgy érezzük, hogy a cím nem alapján nem egyértelmű, miről is van szó, úgyhogy itt mindenképp érdemes egy kis kifejtést megejteni. Konkrétan volt rá korábban példa a tengerentúlon, hogy bűnözők a rendőrkapitányság bejáratát monitorozták tisztes távolból, hogy tisztában legyenek vele, ki tér be és ki az épületbe, ezáltal képet kapjanak arról, hogy ki játszik össze a rendőrséggel a szemtanúk közül. Ezzel máris megvan annak a személyazonossága, akit utána potenciálisan megpróbálnak elhallgattatni.

Könnyedén kiszúrhatják, ki az a szemtanú, aki a rendőrséggel kooperál

Könnyedén kiszúrhatják, ki az a szemtanú, aki a rendőrséggel kooperál


Manapság (főleg külföldön, természetesen) egyre több rendőrkapitányságnál építenek ki drónelhárítót, úgyhogy ez a mutatvány egy fokkal nehezebbnek bizonyul, főleg hogy megannyi szenzor szerezhet idejekorán tudomást a megfigyelésről, de végeredményben akkor is ott van a lehetőség rá, hogy valamilyen úton-módon megtegyék ezt azok, akik el akarják érni, hogy egy szemtanú ne köpjön a rendőrségnek.

Mit lehet ezek ellen tenni?

A legfontosabb kérdés minden jóérzésű ember számára, hogy mégis hogyan lehet ezek ellen védekezni, miként érdemes lépni? Értelemszerűen leginkább az országok vezetőinek a feladata az, hogy felismerjék a drónokban rejlő veszélyfaktort (és itt nem arra a kamuhírekre gondolunk, amikor indokolatlanul fognak rá baleseteket a pilóta nélküli gépekre), és ennek megfelelően telepítsenek drónelhárítókat a fontosabb területekre, illetve amennyiben lakóháznál vélnek felfedezni gépet, arra is megfelelő módon tudjanak reagálni.

A drónvédelmi rendszerek fejlesztése elengedhetetlen, illetve a jól kialakított dróntörvények

A drónvédelmi rendszerek fejlesztése elengedhetetlen, illetve a jól kialakított dróntörvények


Ismerve a magyar helyzetet, főleg a magyar dróntörvényeket, nem érdemes arra apellálni, hogy nálunk a vezető pozícióban lévő egyének oldják majd ezt meg, de szerencsére nálunk nem is annyira gyakori ez jelen pillanatban. Külföldön viszont, főleg Amerikában jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az ilyen mozzanatokra, főleg mivel az esetek jelentős részében ilyen kontextusban jelennek meg drónos hírek, ami mint azt korábban mondtuk: rossz fényt vet egy egyébként fantasztikus és izgalmas iparra.

Végül, de nem utolsó sorban, a drónelhárítás területének kell szélsebes fejlődést produkálnia az elkövetkezendő években. Régóta prognosztizálják már, hogy ez egy olyan része lesz a dróniparnak, ami batár nagyot fog lendülni, és már most is látni néha olyan megoldásokat az antidrón szférában, hogy csak nagyokat pislogunk annak ötletessége és hasznossága miatt. A célnak végeredményben annak kell lennie, hogy lehetőleg ne tönkretegyenek egy drónt a védelemmel, hanem nemes egyszerűséggel hatástalanítsák - így gondoskodva róla, hogy sima hobbidrónok ne essenek áldozatul.

A reptereknél már gőzerővel zajlik a drónvédelmi rendszerek kiépítése

A reptereknél már gőzerővel zajlik a drónvédelmi rendszerek kiépítése


És persze a jól kialakított dróntörvények is kardinális szerepet játszanak ebben az egészben, de remélhetőleg ez lesz az az évtized, amikor kap egy olyan szabálycsomagot a drónipar, hogy ez rendezve lesz. Ezek lennének hát a mi gondolataink, viszont mindenképp osszátok meg velünk, hogy ti miként oldanátok meg a drónos bűnözés problémáját, hogyan lehetne stabilizálni a helyzetet!
5 hozzászólás

Repülős

3 éve, 10 hónapja és 4 napja

Komoly téma és sajnos szomorú is. szomorú smiley Mindenből fegyvert csinálnak...

válasz erre

Újfiú

3 éve, 10 hónapja és 5 napja

De király, érdekes cikk volt ez!

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 10 hónapja és 5 napja

Bizony ezt már lehetett tudni h nem csak jóra fogják használni.

válasz erre

Bandita

3 éve, 10 hónapja és 5 napja

Sajnos erre is nagyon jó a drón...

válasz erre

Levente

3 éve, 10 hónapja és 5 napja

Uhh ez a robbantgatós ez azért nagyon kemény. szomorú smiley

válasz erre