A drónozás másik oldala: a pilóta nélküli gépek szerepe a hadászatban

2019. szeptember 07.
43.9151
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Sajnos be kell ismernünk, hogy az általunk szeretett drónozásnak van egy teljesen másik vonulata is, ami teljes mértékben hanyagolja a pacifista mentalitást: a hadászat. A fegyverkezésben fontos szerepet játszanak a pilóta nélküli repülőgépek, és most az alábbiakban alaposan körül is járjuk a témát.


Kezdjük a legevidensebb ponttal, miszerint miért is annyira praktikusak a drónok a hadászatban. Értelemszerűen egy pilótamentes repülőgépet szívesebben alkalmaz bármilyen haderő, mint egy katonát igénylő masinát, ugyanis a háborúban minden egyes emberélet fontos, arról meg már nem is beszélve, hogy sokkal kisebb veszteség egy felderítő misszió során a drón lelövése, mintsem egy katona elvesztése.

Ezen a téren meglehetősen nagy a választék, hiszen vannak nagyméretű lopakodó drónok, valamint parányi kis zsebdrónok is, mint az amerikaiak Black Hornet modelljei. Utóbbi esetében különösen nagy ütőkártya, hogy valóban kis méretű, ebből fakadóan kisebb az esélye, hogy észreveszik, ennek apropóján pedig megemlíthetjük a drónok sokoldalúságát is - nem elég, hogy felderítenek, de akár harcba is elegyedhetnek, szükség szerint kamikaze-szerűen belevethetik magukat az ellenséges egységes sorai közé, de még a drónelhárításra is kiválóak a drónok.

Merthogy a drónok feltűnésével egyre inkább terjed el az a praktika, hogy viszontválaszként szintén drónnal reagáljanak az ilyen jellegű támadásokra. Nem is olyan régen mutatták be a kínaiak a Pókember-szerű masinájukat, ami egy jókora hálót tud kivetni, ám a MADIS technológia is szót érdemel, melyet az amerikaiak specializáltan tengeri körülmények közötti bevetésre terveztek.

Igen, mindössze ekkorák a Black Hornet drónok!

Igen, mindössze ekkorák a Black Hornet drónok!


Az előállítási költségek is sokszor jóval olcsóbbak tudnak lenni, mint amennyit mondjuk egy katona felfegyverzése igényel, bár ez ugyebár a kérdéses modell típusától függ. Mint minden területen, úgy itt is akadnak drágább és olcsóbb modellek is, illetve ez esetben sokat számít, hogy az egyes haderők milyen cégekkel lépnek partnerkapcsolatba az arzenál bővítése érdekében, ennek nyomán pedig nem kizárt, hogy valamelyik ország hadereje jókora előnyre tehet szert egy ügyes szerződtetéssel.

Persze a hadászat sincs elborult ötletek híján, lévén az oroszok repülő AK-47-es gépkarabélyát látván eléggé nagyokat pislogtunk, mondhatni egy egészen új szintre emelte az addigi fegyverkezési szintet, már ami az egyedi dizájnokat illeti. Az amerikaiakat sem kell félteni, ők például furnérlemezből készült drónt tesztelnek, ami kapcsán kapásból jöhetne a kérdés, hogy mégis mi értelme van, a válasz pedig a készletszállításban keresendő, ami megint csak nem elhanyagolandó.

A fronton lévő katonák utánpótlása elengedhetetlen a hadseregek számára. Ebbe beletartozik az élelmiszer, a lőszer, a fegyver, az ivóvíz és minden egyéb tartalék utánpótlása, és hát mi tagadás, a drónok kiválóan képesek abszolválni ezt a feladatot. Az úgynevezett "utolsó mérföldes szállításhoz" is fontos segédeszköz lehet - ez ugyebár azt takarja, hogy közvetlenül a csatatér megközelítése előtt jussanak az egységek friss utánpótláshoz.

Nem mindennapi látvány a furnérlemezből készült drón

Nem mindennapi látvány a furnérlemezből készült drón


Ettől függetlenül a harci felhasználásuk sem elhanyagolandó, és - milyen meglepő - ezen a vonalon is láttunk már igazán meglepő darabokat. A DefendTex Drone-40 készüléke mindössze 40mm-es, és kvázi egy repülő dróngránátként működik, amit 12 percig tudnak reptetni, ez idő alatt pedig simán bevihetik az ellenséges sorok mögé, hogy aztán ott felrobbantsák, akár 10 kilométeres távolságból is.

Az AK-47-esek gyártói, a Kalashnikov Group is kivette a részét ebből az egész szcénából. A KUB-UAV nem más, mint egy, a cég szerint alacsony előállítási költséggel rendelkező gép, ami nem más, mint egy öngyilkos drón, ráadásképp még a kezeléséhez sem kell kifejezett szakértelem. Érdekesség viszont, hogy ezt a fajta megoldást a kisebb hadseregek számára célozzák inkább, mintsem a legnagyobb haderőknek kínálnák.

Ez még nem minden: a drónok szerepe a hadászatban azért is különösképp fontos, mert nem elég, hogy akár pilóta nélkül is képesek működni, de akár megállás nélkül, a nap 24 órájában a célpont közelében tud maradni, ez pedig elképesztő fegyverténynek bizonyulhat az egyes hadseregek számára. Többnyire egy emberi pilótával megspékelt gép 8 órát húz le egyszerre ilyen céllal, és ők váltják egymást.

A Drone-40, avagy a repülő dróngránát

A Drone-40, avagy a repülő dróngránát


Nem szabad elfelejteni, hogy a drónok nem merülnek ki a légimasinákban, mint fogalom. A vízen és a levegőben egyaránt találkozhatunk pilóta nélküli megoldásokkal, és előszeretettel használják is őket a nemzetek, de főleg a légi és földi megoldások a legnépszerűbbek jelen pillanatban.

Az angolok törekvése is figyelemre méltó, miszerint a földön, a levegőben és a vízen egyaránt bevethető drónflottával dolgoznak, így nem éppen mondhatnánk, hogy a britek kimaradnak ebből a területből, ők is próbálkoznak újdonságokkal szorgosan.

A drónok esetében is ott van viszont az a veszélyességi tényező, hogy bármikor feltörhetik a rendszerüket, legalábbis igyekeznek folyton újabb ideákkal előállni, hogy a biztonsági protokollokat milyen módon tudják megkerülni, és akár a drónok felett át is tudják venni az irányítást.

Hogy mennyire fajsúlyos a drónok szerepe a hadászatban? Nos, ezt jól mutatja a tény, hogy Kína és Anglia egész egyszerűen nem hajlandó leállni a gyilkos drónok előállításával, azonban naiv gondolat lenne azt hinni, hogy egyéb nemzetek nem dolgoznak ilyeneken gőzerővel, például többek között a már említett Egyesült Államok, Oroszország, de még Irán is előszeretettel alkalmazza a kis repcsiket.

Folyamatosan állnak elő újabb és hatékonyabb hadi drónokkal az országok

Folyamatosan állnak elő újabb és hatékonyabb hadi drónokkal az országok


Apropó Irán: pont a napokban prezentálták a világ számára a Kiant, ami egy lehallgatásra és felderítésre specializált drón, de légibombázások kivitelezésére is kitűnő választás, ergo harci drónként is kiválóan szuperál.

Sokszor felmerül, hogy esetlegesen a jövőben teljes mértékben leváltják az automatizált megoldások az emberi erőforrást igénylő műveleteket, azonban továbbra is roppant fontos, hogy jelen legyenek a hagyományos repülőgépek, merthogy egy drónt csak véges számú cselekedetre lehet beprogramozni, illetve sokszor az emberi tényező sokkal hasznosabb, mint az automatizált koncepció.

Egyértelműen afelé tendál az ipar, hogy a pilóta nélküli és a pilótával felvértezett gépek együtt működjenek, ugyanis ezen módon tudják a leginkább maximalizálni a drónok hatékonyságát. Az újfajta technológiák kifejlesztése természetesen elkerülhetetlen, továbbra is érkezni fognak a friss ötletek, ugyanis - sajnálatos módon - a fegyverkezés mindig is kiemelt szerepet fog játszani a nemzetek életében.
5 hozzászólás

Vidoros

11 hónapja, 3 hete és 5 napja

Érdekes ez a téma. A hadászat szükségszerű abban, hogy fejlődjön a világ, rengeteget tesznek hozzá minden technológiához. Viszont a végeredmény meg szomorú.

De szükséges, ezek a cuccok meg nagyon menők.

válasz erre

Direktor

1 éve, 1 napja

Nagyszerű, érdekes cikk. Imádom!

válasz erre

Újfiú

1 éve, 1 napja

Szomorú tény hogy a hadiipar viszi legjobban előre a fejlődést. Ez itt sincs másként.

válasz erre

zender

1 éve, 2 napja

Sajnos az élet velejárója hogy erre is használják sőt... innen indult a dolog és mindig is fejlettebb lesz mint ami nekünk otthon van...

válasz erre

Bandita

1 éve, 2 napja

Nagyon érdekes és informatív cikk! Köszönjük!

válasz erre