Végtelen kreativitás: íme hat zseniális házilag barkácsolt drón!

2021. április 10.
93.7941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A házibarkácsolt drónok, avagy ahogyan angolul rövidítik, a DIY készülékek nem újkeletűek. Régóta dolgoznak azon a kreatív elmék, hogy hogyan lehet különféle alkatrészekből összetákolni olyan masinákat, amik jó esetben működőképesek, de legalább vannak annyira érdekesek valamilyen aspektusból, hogy azok kiemelkedjenek a sorból. Mi is előszeretettel követjük nyomon ezen kreatív elmék munkásságát, és most összeszedtünk jó néhány olyan darabot, amelyek számunkra roppant mód szimpatikusak, és talán bennetek is beizzítja a lángot, hogy hasonló módon próbálkozzatok az alkotás művészetével. Lássuk is!


A házilag barkácsolt mini drón

Ma már kicsit szabadosan értelmezendő az, hogy mit jelent a mini drón, azonban leginkább úgy lehetne körbeírni ezt a "zsánert", hogy a tenyérben elférő masinák foglalnak helyet ebben a kategóriában. Ugyebár a DJI méltán híres Mini szériája is valami hasonlóba sorolható be, azonban az alant látható házilag barkácsolt gépezet egy picit eltér attól, amit a mainstreamben láthatunk.

Nézd nagyban ezt a videót!




Ennek a tákolmánynak a legnagyobb eredménye, hogy köszönhetően a gondos, precíz és okos kivitelezésnek, ténylegesen működőképes, tud repülni, habár azt azért tegyük hozzá, hogy külsőleg nem a legszebb mutatvány, amit emberünk letesz az asztalra. Sebaj, nem is ez dönti el, hogy mennyire értékelhető egy drón, vagy sem, úgyhogy összességében remek munkáról beszélhetünk!

Az FPV drónná alakított Mavic Mini

Ha már túlvagyunk egy olyan drónon, aminek a különlegessége, hogy végül fel tud szállni, akkor most térjünk át egy olyan szerkezetre, amely lényegében egy "alvó" drón, azaz effektíve működésre nem képes. RCwithAdam munkája az alant látható masina, aki szétszedte a Mavic Minit, majd kivette abból az eredeti repülésvezérlőt, kamerát, alsó érzékelőt, GPS-t, és csak a vázat és a motorokat hagyja a helyükön.



Ezeket mind egy FPV drónos elektronikába helyezte, és habár szorosan is, de végül csak befértek. Végül Adamnek sikerült mindent beillesztenie, és forrasztania a motorokat és a többi elektronikát a drónba. Végül, de nem utolsó sorban, hozzácsapott a kompozícióhoz egy FPV drónt is, ugyanoda, ahol az eredeti kamerának volt a helye. A végedmény? Fentebb láthatod!

FPV freestyle drón - házilag!

Ha már ennyire elmerültünk az FPV drónos világban, akkor menjünk egy kicsit még messzebb, és vegyük szemügyre a Rotor Riot YouTube-csatorna alkotását. A Driblet nevezetű drón tető alá hozását prezentálják számunkra a lenti, közel háromnegyed órás videóban, viszont ez a videó nem véletlenül ilyen hosszú. A tervezési fázis és az elkészítés minden egyes pontjára kitérnek!



Éppen ezért nemcsak azoknak tudjuk ajánlani ezt a videót, akik effektíve drónt szeretnének építeni, tekintve hogy van egyfajta dokumentarista jellege az egész anyagnak, és szépen körbejár minden fontosabb elemet. Tény, ami tény, hogy nem túlzottan érdekes az, ahogyan mindezt prezentálja emberünk, viszont ha ezt le tudjuk nyelni, akkor egy borzasztóan izgalmas dologgal állunk szemben.

24 óra alatt drónépítés - kevesebb mint 5 ezer forintból!

Szokták mondani, hogy bármiben jó vagy, mindig lesz egy ázsiai, aki nálad sokkal jobb. Ha esetleg kételkedtél ebben, akkor az alábbi videó prezentálja ennek valóságtartalmát, hiszen emberünk csak gondolt egyet, majd úgy döntött, hogy kevesebb mint 15 dollárból (nagyjából 4-5 ezer forint) tető alá hoz egy házilag barkácsolt drónt. Hogy micsoda? Hogy ez még mindig nem elég? Az alkotó emeli a tétet: mindezt 24 óra leforgása alatt!



A procedúráról készített is egy 12 perces videót, amelyben pepitában megmutatja nekünk, hogy mit kell tudni arról a készülékről, amit eme kihívás keretein belül készített, egyes pontjain pedig csak ámulni és bámulni tudtunk. Valóban egy kreatív megközelítésről van szó, rengeteg érdekes ötlettel, úgyhogy mindenkinek ajánljuk, hogy lessétek meg!

A repülő dobozos kóla

Oké-oké, itt azért egy kicsit meg kell követnünk magunkat, lévén habár arról beszéltünk a cikk elején, hogy igyekszünk a minél látványosabb DIY projekteket megmutatni ebben a cikkben, most mégis egy bot egyszerű, primitív darabot villantunk, ami viszont olyan szinten poénos, hogy kizárt dolog volt, hogy kihagyjuk a szóban forgó felsorolásból.



Emberünk ugyanis egy kólás dobozt varázsolt drónná, mégpedig úgy, hogy ráaggatott négy propellert. Hogy ez annyira úttörő és különleges lenne, hogy el kéne dobnia mindenkinek az agyát, és hozzá kéne vágni a világ összes díját a tervezőhöz? Szó sincs ilyesmiről, sokkal inkább a poén kedvéért mutatjuk meg, lévén hatalmas egyszerűen, ahogyan a kis dobozos kóla kering a levegőben. Imádjuk!

Otthoni alkatrészekből drón? Miért is ne!

A DC Bapon csatornára került feltöltésre egy olyan videó, amiben a készítő nemes egyszerűséggel az otthon fellelhető alkatrészekből pattintott össze egy drónt, ami végül még működésképesnek is bizonyult. Főként azoknak tudjuk ajánlani ezt az anyagot, akik egyébként szeretnék átélni a repülés élményét, viszont a pénztárca-nyitás helyett szívesebben kreatívkodnak otthon maguktól.



Ahogyan azt anno jeleztük is, azért távol van ez az élmény attól, amit egy profi drón tud nyújtani, mondjuk egy DJI Mini 2, viszont kétségtelen, hogy pár óra erejéig le tudja kötni az embert a repkedés, arról meg már nem is beszélve, hogy végeredményben nem más számít, mint maga az alkotás folyamata - ahogyan szinte minden DIY drón esetében.

Ezt a kis listát válogattuk össze első kézből, azonban szokás szerint ezt a cikksorozatunkat sem szeretnénk elhagyni, és a jövőben további DIY videókat fogunk prezentálni számotokra. Ha már itt tartunk: mindenképp osszátok meg velünk a kommentszekcióban a ti kedvenc házibarkács anyagaitokat, és lássuk, hogy milyen kreatív elmék vannak!
7 hozzászólás

Vidoros

3 éve, 2 hónapja és 13 napja

Nagyon kemény! röhögő smiley

válasz erre

Levente

3 éve, 2 hónapja és 18 napja

De rohadt jó némelyik baszki! röhögő smiley

válasz erre

rami89

3 éve, 2 hónapja és 18 napja

Van köztük aki nagyon ügyes és ötletes! mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

3 éve, 2 hónapja és 18 napja

Nagyon menők ezek a cuccok.

válasz erre

Repülős

3 éve, 2 hónapja és 19 napja

Colás dobozon be****ok! röhögő smiley

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 2 hónapja és 19 napja

Baromi jók. Lenne egy kis felesleges időm, tuti én is belevágnék.

válasz erre

Bandita

3 éve, 2 hónapja és 19 napja

Hihetetlen kreatívak tudnak lenni az emberek. A mavic minis nagyon bejön.

válasz erre