Autel Evo II teszt - megérkezett a 8K-s szörnyeteg és nagyot tud harapni!

2020. július 19.
59.4021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Valljuk be, időnként óriási állóvízhez hasonlít a drónpiac, kötelező frissítések, minimális ráncfelvarrások jellemzik, kevés az igazán kiugró fejlesztés. Ebbe a pocsolyába csobbant be az Autel Evo II, ami bizony masszívan felrázta a felhozatalt. Már a megjelenés előtt olyan újdonságokkal kecsegtetett, amire mindenki felfigyelt, főleg azok, akik igazán vágytak már valamiféle innovációra.


Most, hogy Magyarországon is kapható a szóban forgó széria, előttünk is megnyílt a lehetőség a tesztelésre, úgyhogy első kézből tapasztalhattuk meg azt az irányt, amit az amerikaiak kijelöltek: jöjjön hát az Autel Evo II drónszéria tesztje!

Amit feltétlenül érdemes tudni: három eltérő változattal rendelkezik a kérdéses széria. Itt van a sima Autel Evo II, az Autel Evo II Pro, valamint az Autel Evo II Dual. A sort a sima Evo II-vel fogjuk kezdeni: ezen található egy 8K-s kamera, illetve 1/2 colos CMOS szenzorral spékelték meg a tervezés során.

Szeretnéd megvenni az Autel Evo II drónt?

Hamarosan érkezik az Evo II Pro is 6K-s kamerával, a 8K-s, a tesztben szereplő drón már megvásárolható két verzióban, a bundle plusz akkumulátort és kemény táskát is tartalmaz.

Autel Evo II vásárlás
Autel Evo II Rugged Bundle vásárlás!

Legfeljebb 48 MP-ig képes állóképeket lőni, míg az ISO érték 100-3000 közé tehető. Ez a legelső 8K kamerás, összehajtható hobbidrón, mely titulussal máris kivívja magának a tiszteletét a kis masina, hát még a súlyával: mindössze 1,13 kilót nyom, ami még éppen ideális a szállításhoz. Ezzel egyébként kicsit nehezebb egy Mavic 2 Prónál.

A legfőbb ütőkártya az Autel Evo II-nél: a 8K-s kamera

A legfőbb ütőkártya az Autel Evo II-nél: a 8K-s kamera


Mindeközben az Autel Evo II Pro kamerája már egy fokkal visszafogottabb, lévén itt "csak" 6K-s megoldással fogunk találkozni. 1 colos CMOS szenzorról szól a fáma, állítható apertúráról (f/2.8-f/11), míg a fotók lövésénél 20 MP-es teljesítményre számíthatunk. Végül, de nem utolsó sorban, az Evo II Pro súlya 1,18 kilogrammra tehető.

Az Evo II Dual az a modell a szériában, ami talán nem feltétlenül a tipikus hobbiközeget fogja megszólítani, köszönhetően annak a ténynek, hogy a 8K kamera mellett itt már egy hőkamerás modullal is lehet számolni - utóbbi 640x512-es képfelbontással operál. 1,16 kg a készülék súlya.

Mi az alapverziót, tehát az Autel Evo II-t teszteltük, úgyhogy ennek megfelelően jegyezzétek az alábbiakban a tapasztalatainkat. Az elődhöz, avagy az első Evo-drónhoz mérten egyértelműen fejlődésnek tudható be a jobb üzemidő, tekintve hogy az Autel ezúttal nagyobb aksival (7100mAh) indította útjának a kis bestiáját. A gyári adatok szerint akár 38-40 percnyi repülés is kihozható a gépből! Tapasztalatunk szerint a 30-32 perc a reális repülési idő.

Mobiltelefon nélkül is irányítható, de kár lenne kihagyni a kiváló appot

Mobiltelefon nélkül is irányítható, de kár lenne kihagyni a kiváló appot


Még tavaly év végén feszegettük a témát, amiben arról értekeztünk, hogy szüksége van-e a hobbipiacnak egy 8K kamerás drónra, ha még a 4K kibontakozásának hajnalán látjuk, azonban a válasz egyértelműen igen, több okból is. Talán a legfontosabb és a leginkább magától értetődő, hogy a nagy felbontás által a képre való közelítések során jóval tisztább képet kapunk, mondhatni mesterségesen érjük el a nagyobb mértékű digitális zoom opcióját.

A másik roppant fontos tényező, amiért szükség van a 8K kamerára, az az, hogy időtállóbb lesz hosszútávon. Nem virít még ott minden nappaliban a 8K kijelzős tévé és monitor, azonban ahogyan a Full HD és a 4K is végigment ugyanezen a körön, úgy a 8K is egy nap elterjedt sztenderd lesz, akkor pedig az ezzel a kamerával lőtt fotók sokkal optimálisabbak lesznek, mint a 4K-s és Full HD kamerákkal lőtt képek.

Mondhatni egy korai befektetés ez a jövőre nézve, abból is viszont a lehető legjobb választás jelenleg a hobbidrón piacon, elnézve hogy borzasztóan minőségi, strapabíró és költséghatékony terméket tett le az Autel az asztalra. 120 Mbps bitrátán ketyeg a kicsikén feszítő kamera, ami pontosan azt hozza, amit várunk: kristálytiszta, tűéles képeket. Már amikor megérkezik persze, mert hogy sajnos időnként tapasztaltuk, hogy a videó képe már pár száz méter után képes volt elveszni, ugyanazon a terepen pedig máskor több kilométeren át is kaptuk a képet rendesen. Az okra nem sikerült rájönnünk, de valószínűleg egy frissítés majd megoldja.

Kitárulkozva látszik a szenzorrengeteg a hasán

Kitárulkozva látszik a szenzorrengeteg a hasán


A saját ligájában más téren is kiemelkedőnek minősül az Evo II, hiszen roppant kitartó eszköznek bizonyul az erős időjárási körülményekkel szemben, ezzel maga alá gyűrve a hasonló árkategóriában és gépsúlyban szteppelő versenytársakat. Még a nagyobb szélviharok sem fognak ki rajta!

Mivel kifejezetten rossz időben tudtunk tesztelni, ezt első kézből tapasztaltuk meg, a hirtelen és nagy széllökések semmilyen problémát nem okoztak a gépnek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyidőben vele együtt lebegő Mavic Pro is csak panaszkodott a szélre, de meg sem kottyant neki sem.

Egyébként 72,42 km/h végsebesség jellemzi a kütyüt, amihez társul egy barátságos, 9 kilométeres hatótáv. Legfeljebb 7 kilométerrel merészkedhetünk a tengerszint fölé. Ezzel azonban óvatosan kell bánnunk, hiszen - elméletben - nem vízálló az Autel Evo II, ergo hiába bírja ki az extrém körülményeket, de egy hirtelen jött esőzéssel nem tud megbirkózni. Elméletileg, egy apró záport biztosan kibír, tapasztaltuk.

Nem csak gyors, sokáig is bírja a 7100mAh-s aksival

Nem csak gyors, sokáig is bírja a 7100mAh-s aksival


Érdemes letölteni a mobilunkra a kapcsolódó repülési appot, az Autel Explorert (Androidra és iOS-re is elérhető!), amit aztán ha hozzácsapunk a távirányítóhoz, akkor kiemelkedően jó repülési élményben lesz részünk. Amennyiben a dedikált távirányító beépített képernyőjét használnánk, akkor egy 3,3 colos kijelzővel kell apellálni. A telefont a kontroller felső részébe kell illeszteni ami sokkal kényelmesebb megoldás például a DJI alsó részbe helyezhető elrendezésénél.

Mindez mit sem érne, ha nem lenne jelen egy betonbiztos stabilitás, de azzal, hogy ezt mégis sikerült elérnie az Autelnek, így még jobb élmény reptetni az Evo II-t, sőt mi több, megkockáztatjuk, hogy kivételes példánynak bizonyul a felhozatalban. Könnyű használni, strapabíró és gyors is! Aki már repült drónnal, annak egyáltalán nem lesz nehéz a kezelés, minden magától értetődő, a legnagyobb konkurensnél ugyanezeket az elnevezéseket és kezelési megoldásokat kapjuk.

12 omnidirekcionális szenzor van a drón két oldalán, valamint további kettő a masinéria alján - ezek a precíz lebegéshez szükségesek, valamint leszállásnál sem utolsó, ha tudja a drón, hogy hol kell letennie a "tappancsait". Van értelemszerűen Return to Home funkció, ami szintén remekül szuperál a gyakorlatban, de ezen már meg sem lepődünk.

Az aksi körül is csak a szenzorok

Az aksi körül is csak a szenzorok


A szenzorok egyébként atombiztosan működnek, sőt kissé idegesítően ha valaki tapasztaltabb drónos. Ugyanis egy zárt kertben például nem hajlandó megmozdulni sem előre sem hátra, sem oldalirányban, egészen addig amíg magasabbra nem repülünk, ahol nem lát a "közelben" akadályt. Alapesetben nagyon nagy távolságra vannak állítva az érzékelők, 5 méteren belül már mindenre reklamál. Igaz, kezdőknek ez nagyon ideális.

Nem volt szép idő, amikor a tesztfotókat (és egy videót) készítettük, de az Autel Evo II így is szép képeket készített. Néhány tesztfotót és egy videót megosztottunk ebben a Google Drive mappában. Minden automata beállításon készült, a fotók és a videó eredeti méretben vannak fent.

A nyomkövető feature-ök manapság elengedhetetlenek egy drónnál, ilyen téren az Evo II sem szenved hiányt. A Dynamic Track 2.0 funkcióval intézhetjük el, hogy a drón egy kijelölt alanyt kövessen, így magunk után is tudjuk hívni a gépet, míg a Tripod Track móddal lényegében tripoddá alakítjuk a repcsit.

Fürge jószág az Autel Evo II, de csak ha nem lát veszélyt maga körül

Fürge jószág az Autel Evo II, de csak ha nem lát veszélyt maga körül


A Parallel Track mód intézi számunkra, hogy bár alapvetően minket kövessen a drón, de kellő távolságot tartson tőlünk. Bár kicsit tartottunk, hogyan fog muzsikálni a gyakorlatban, de meglepődve tapasztaltuk, hogy mennyire simulékony és effektív ez a funkció is. Ráadásul megfelelően és okosan kerül ki mindent, nem úgy mint a Mavic Pro, ami örömmel repül neki bárminek, ami az útjába kerül.

A Viewpoint Mode-ot aktiválva egy repülési útvonal kiválasztását követően a drón nekiáll a kijelölt célpontot lekövetni, viszont amíg odaér az Evo II, addig fel és le is ereszkedhetünk vele légmagasságban. A Gesture Control, ahogyan a neve is mutatja, kézmozdulatokkal történő vezérlést tesz lehetővé. Ezt annyira nem szívleltük, nem volt túl praktikus és kényelmes, de biztosan sokan megtalálják benne a számításaikat.

A Precision Mode tulajdonképpen komplett irányítást ad a drón felett, a sebességtől kezdve, a magasságig bezárólag. Ezzel oldhatjuk meg kvázi azokat a fajta filmszerű légi felvételeket, amiket a különböző videókban láthatunk és sokan szeretjük őket. Gyakorolni kell vele, kétségtelen, de minden belefektetett energia megéri!

Kicsit nehezebb mint egy Mavic 2 Pro, de a repülési teljesítményében ez nem érhető tetten

Kicsit nehezebb mint egy Mavic 2 Pro, de a repülési teljesítményében ez nem érhető tetten


Az Evo II MOV és MP4 fájlokban menti ki a tartalmainkat, videózás során pedig természetesen a felbontás alapján alakul az FPS-szám is. 8K-nál 25 FPS a max, 6K-nál 50 FPS, 4K-nál 60 FPS, 2,7k-nál és Full HD-nál pedig 120 képkocka / másodperc alapon történik a rögzítés.

Ha verdiktet kéne mondanunk a tesztalanyról, azt akár egy szóban is össze tudnánk foglalni: üdítő. Más, mint egy DJI drón, ez a fajta frissesség pedig olyan örömet okoz a felhasználójának, amivel máris sokakat meg fog nyerni, aztán ott vannak a már említett, igen impresszív specifikációk is. Negatívumokat nemigen lehet felhozni ellene, amit igen, azokat fel is soroltuk, de nem is volt belőlük sok: érdekes videókép jelvesztés, túl érzékeny szenzorok.

Mégis, a döntő faktor a 8K kamera lesz, ez fogja eladni a drónt - és így van ez helyén. Óriási innováció ez a piacon, és ami a legjobb az egészben, hogy nem igazolódott be, amitől tartottunk, miszerint ráépítették az egész marketingkampányt a kamerára, aztán magát a drónt elmismásolják. Ó, nem bizony: példátlan, kiemelkedő darab lett az Evo II, ami alaposan megszorongatja a DJI nyakát, és kellőképpen felrázza az állóvizet.

Ha megtetszett a drón, a Play 24/7 kínálatában már megtalálod:
Autel Evo II vásárlás
Autel Evo II Rugged Bundle vásárlás
újdonságokkal kecsegtetett, amire mindenki felfigyelt, főleg azok, akik igazán vágytak már valamiféle innovációra. '>
7 hozzászólás

zender

4 éve, 22 napja

Komoly gép nagyon a teszt alapján. A Mavic nagyon buta szenzorokban, nekem inkább legyen ilyen óvatos a cucc! mosolygó smiley Még mindig jobb!

válasz erre

Újfiú

4 éve, 25 napja

Kicsit olcsóbbra számítottam, de itthon sajnos a millió adó meg fisz**** miatt ez még jó árnak is számít. szomorú smiley Mindenesetre örülök hogy végre itthon is van, remélem tényleg odabasz a DJI-nak kicsit.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 25 napja

Ez egy nagyon komoly dög, az biztos! meglepett smiley Amikor még csak hírek voltak, már nagyon tetszett, de nem hittem, hogy tényleg sikerül ilyen jól megcsinálni, azt hittem, a drón maga el lesz sikálva ****abb hardverekkel, ilyesmi.

Legközelebbi tesztnél nem lehetne csatlakozni? mosolygó smiley

válasz erre

rami89

4 éve, 25 napja

De jó látni végre, hogy más is érkezik a magyar piacra. mosolygó smiley Nekem most Minim van, de szívesen vennék nem DJI drónt is, bár nem ebben a kategóriában egyelőre.

válasz erre

Repülős

4 éve, 26 napja

Hát mit ne mondjak, megkérik az árát, bár a 8K eléggé egyedülálló az tény. A sok szenzor szerintem minden tekintetben áldás. Ha lesz akció, erősen elgondolkodom rajta.

válasz erre

Levente

4 éve, 26 napja

Már csak egy picit olcsóbbnak kéne lennie. 600K nagyon sok szerintem.

válasz erre

Bandita

4 éve, 26 napja

De jó hogy itthon is kapható végre. Remélem kicsit tényleg megszorongatja a DJI-t, mert ott azért eléggé elszaladt a ló, túl magabiztos és emiatt lusta lett a cég.

válasz erre