Beszéljünk a hazai drónhelyzetről: ezek voltak az elmúlt évek legfontosabb drónos hírei!

2021. április 17.
84.6741
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A magyarországi drónozás mint olyan, jócskán elavult más nemzetektől, legalábbis kormányzati szinten. Időről időre felreppennek hírek kis hazánkból a pilóta nélküli repülők világa kapcsán, azonban általában ezeknek a többsége keserű szájízt hagy maga után, köszönhetően a hazai törvényhozók teszetoszaságának. Mégis akadnak olyan esetek, amik abszolút pozitív felhanggal emlegethetőek, és kis hazánkhoz kapcsolhatóak, és szerintünk mindenképp megérdemelnek egy kis visszaemlékezést azok a hírek, amik az itthoni drónos fejleményeket hivatottak képviselni.


Az alábbiakban igyekeztünk összeszedni azokat a híreket a múltból, melyek a magyar drónozáshoz voltak kapcsolhatóak valamilyen formában, ebből fakadóan egy kicsit keretbe kerül az is, hogy miként alakul a hazai drónozás. Lássuk hát!

Szigorítanak a magyar dróntörvényeken

Igen, azért ez várható volt, hogy nem marad le a listáról, hiszen a hazai drónozás kulcsfontosságú momentumáról van szó, amely lényegében megkeserítette a legtöbb pilóta életét. Később aztán próbáltak finomítani azzal, hogy az eseti légtérkérelem ingyenes lett, viszont a probléma ezzel csak annyi, hogy továbbra is rengeteget kell várni, míg megadják az engedélyt.

A hazai drónozás mélypontja...

A hazai drónozás mélypontja...


A szigorított dróntörvények pedig magukért beszélnek, tekintve hogy csak körülményesebbé és nehézkesebbé teszik annak lehetőségét, hogy a hobbipilóták drónozgassanak. Egyelőre nem úgy fest, hogy a törvényhozók enyhítenének a helyzeten, és ismerve az itthoni tényállást, vélhetően még évekig nem is fog komolyabban változni pozitív irányba a dolog.

Debütált a HungaroControl drónos appja

A HungaroControl által kiadott drónos applikáció, a MyDroneSpace eredetileg azért készült, hogy segítse a hazai drónerek életét, ennek ellenére azonban sokkal inkább csak gátolja az egészséges hobbidrónozás kérdését. Tény, ami tény, kijelzi a No Fly Zone-ok hollétét, azonban ez abszolút elavult megközelítésnek tekinthető, főleg ha más országok megoldásaival hasonlítjuk össze.

Megmosolyogtató adalék, hogy a minap közölte a cég, hogy már hatezren töltötték le az appot, ami azért vicces (vagy épp sírva röhögős), mert nagyjából 60 ezer (!) drónt reptetnek a magyarok.

Hiába akartak segíteni az appal, egyelőre csak több fejfájást okoz

Hiába akartak segíteni az appal, egyelőre csak több fejfájást okoz


Ha ezt párosítjuk az imént említett szigorított dróntörvényekkel, akkor megbizonyosodhatunk róla, hogy bizony nagyon nincs rendben a hazai drónozás helyzete, és itt lenne az ideje, hogy egy kicsit egyenesbe állítsák a dolgokat. Sajnos azonban Magyarországon általában minden évekkel később jelenik meg a nyugathoz képest, úgyhogy egészen biztosan lemaradásban leszünk még sokáig...

Rendőri drónhasználat

Több ízben is érkezett hír arról, hogy egyes megyékben már aktívan használják a rendőrök a drónokat. Például Nógrád és Szolnok megyében is feltűntek a hatósági kéz által irányított pilóta nélküli gépek, viszont sokakban negatív reakciót váltott ki ez is. Alapvetően nem mondanánk, hogy jogosan, hiszen ez is a progresszivitás egy lépcsőfoka, ellenben átvitt értelemben már érthető, hogy sokan miért akadnak ki.

Legalább itt felfedezhető a progresszivitás szele!

Legalább itt felfedezhető a progresszivitás szele!


A már említett, problémás drónos szabályozás körüli frusztráció sok esetben a hatóságokon csattan, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy lényegében nekik nincs sok közük ahhoz, hogy milyen törvényeket hoznak a Parlamentben, úgyhogy érdemes egy kicsit tisztább fejjel a témához állni. Annyi biztos, hogy a rendőri drónhasználatot abszolút érdemes üdvözölni! A fentebb látott kép természetesen csak illusztrációként szolgál, de azért nem lenne rossz, ha egyszer hasonló szinergiában működnének itthon is a drónok a rendőrautókkal...

A raktározáshoz használt Aeriu program

Természetesen a drónos szférában is vannak jelentős magyar sikerek, és az Aeriu leltározó program abszolút ezek sorát erősíti. A magyar startup által tető alá hozott program lényege, hogy kiküszöböli az emberi figyelmetlenségből adódó potenciális hibákat, és a mesterséges intelligenciának hála a leltározási folyamat ritka mód felgyorsul.

Azért vannak itt magyar sikerek!

Azért vannak itt magyar sikerek!


A leolvasott vonalkódokat a felhőben tárolja a rendszer, valamint a raklapok képeit is rögzíti, ha az archiválás lenne a cél, ez főleg olyan munkahelyek esetében lehet roppant mód fontos, ahol kevesebb fővel dolgozik a csapat, de akár csak a leltározási munkálatok felgyorsítására is alkalmas lehet, így önmagában.

A Duplitec lett a DJI drónok hazai forgalmazója

Nemrégiben, még a DJI Air 2S drón megjelenése előtt reppent fel a hír, hogy a Duplitec Kft. lesz a kínai vállalat drónjainak hazai forgalmazója, méghozzá teljes kizárólagossággal. Első kézből latolgattuk, hogy mi lesz ennek a jövője, és még mindig várjuk, hogy mi fog történni, azonban az anyacég egy kicsit bekavart a képletbe, lévén ahogyan azt említettük már korábban is, a DJI Air 2S-t például csak bizonyos, előre kijelölt üzletekben árulják, majd csak később kerül be más drónos boltok kínálatába. Ez nem a Duplitecen múlik természetesen, hanem magán a DJI-on.

Exkluzív jogokkal bír a Duplitec a hazai forgalmazás tekintetében!

Exkluzív jogokkal bír a Duplitec a hazai forgalmazás tekintetében!


Ahogyan azt többen is megjegyezték a hazai drónerek közül, sokan nagyon túlárazottnak érzik az Air 2S-t - mi a magunk részéről nem feltétlenül állnánk bele ebbe a kérdésbe, hiszen egy drón értékét felbecsülni nem a legegyszerűbb dolog, azonban az kétségtelen, hogy a hazai árcédula sokaknál kiverte a biztosítékot.

Ezek lennének hát azok a magyarországi drónos hírek, amelyeket mi összeszedtünk így első ízben, és szerintünk jelentős hatással voltak a hazai drónozás alakulására. Kicsit szomorú, hogy a legtöbbször a dróntörvények botrányos formálódása kerül elő, ellenben bízunk benne, hogy hamarosan ez változik, és már nem az lesz a legnagyobb újság a magyar helyzet kapcsán, hogy éppen hogyan keserítik meg az itthoni drónerek életét...

Mindenképp osszátok meg velünk a kommentszekcióban, hogy ti milyen újdonságokat várnátok a hazai drónvilágtól, miféle fejlesztéseket, változtatásokat eszközölnétek, és ha már itt tartunk, azt is mondjátok el, hogy a fentebb említett magyar drónos hírek közül ti mit emelnétek ki, mit hiányoltok, és mi az, ami szerintetek megérne még egy említést. Várjuk a véleményeiteket!
4 hozzászólás

Bandita

3 éve, 3 hónapja és 4 napja

Eltettem a kedvencek közé hogy pár év múlva visszanézzem, mi változott... Nem sok jóra számítok... röhögő smiley

válasz erre

Újfiú

3 éve, 3 hónapja és 5 napja

Még olvasni is szomorú volt hogy baszki tényleg itt tartunk. röhögő smiley

válasz erre

Levente

3 éve, 3 hónapja és 5 napja

Kabaré ami itthon van drónos helyzetben, nagyon remélem hogy kormáynváltás után helyrehozzák.

válasz erre

Repülős

3 éve, 3 hónapja és 5 napja

MyDroneSpace mekkora blama! röhögő smiley röhögő smiley röhögő smiley

válasz erre