Digitalizált CES 2021, elbocsátások a DJI-nál, Trump drónközeli élménye - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei!

2020. augusztus 22.
58.1301
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Újabb négy héten vagyunk túl, ami megint csak roppant izgalmas volt a drónipar számára, lévén habár friss megjelenések továbbra sem voltak, azonban bőven érkezett annyi hír, hogy egy összefoglaló-csokrot össze tudjunk rántani belőlük, úgyhogy az alábbiakban az elmúlt hetek legfontosabb, legérdekesebb újdonságaival szemezhettek. Vágjunk is bele!


Megjelent a DJI Mavic Air 2 tesztünk

Szerkesztőségünk hosszas tesztelési folyamaton van túl a DJI Mavic Air 2-vel, aminek a végeredményét az elmúlt napokban láthattátok manifesztálódni, tekintve hogy publikáltuk a tapasztalatainkat összefoglalni hivatott tesztünket a Dronerz magazin hasábjain. Kapott tőlünk hideget-meleget egyaránt a kínai cég új terméke, ám végül az volt a konklúziónk, hogy egy igencsak patent készüléket tett le az asztalra a vállalat.

Szinte minden téren fejlődött a Mavic Air 2 a Mavic Minihez mérten

Szinte minden téren fejlődött a Mavic Air 2 a Mavic Minihez mérten


A DJI Mavic Minihez képest sok szempontból fejlődött a Mavic Air 2, és összességében egy kiváló koncepciót valósítottak meg. Nyilván érezhető, hogy lenne még hová fejlődni, de remek irány ez a DJI mainstream drónjai számára, és talán majd az esetleges Mavic 3 esetében sikerül egy minden eddiginél kiemelkedőbb, minden aspektusában fejlődő drónt kiadni.

A DJI Mavic Air 2 tesztünket IDE KATTINTVA olvashatjátok el, ha még nem tettétek korábban.

Trump repülőgépe majdnem ütközött egy drónnal?!

Aki rendszeres olvasója a Dronerz magazinnak, az pontosan tudja, hogy szerkesztőségünk miként kezeli az állítólagos drónészlelésekről szóló híreket. Számtalanszor próbálták már ennek az iparnak bemocskolni a hírét, megalapozatlanul jelentettek drónészlelést, majd esetenként akár az is kiderült, hogy drón még a közelben sem volt, szimplán valaki agyszüleménye volt az egész história.

Érdemes fenntartásokkal kezelni a hírt...

Érdemes fenntartásokkal kezelni a hírt...


Éppen ezért kétkedve fogadjuk azt a hírt is, hogy Donald Trump amerikai elnök repülőgépe kis híján ütközött egy drónnal, lévén az egyik utas látta elviekben a gépet az ablakból, ami mindennek nevezhető, csak garanciának nem - főleg, hogy emberünk még csak nem is szakértő. Végül baj nem történt, mert ha még drón is volt a helyszínen, nem koccant minimálisan sem Trump gépével, de vélhetően az lett volna neki az utolsó csepp a pohárban, hogy fellépjen komolyabban a drónozással szemben.

Sorozatos elbocsátások a DJI-nál

Sokan egy kicsit aggódva fogadtuk a híreket a minap, amikor megtudtuk, hogy sorozatos elbocsátások vannak a DJI berkein belül, így például a különféle drónok videós képességeit prezentáló produkciós csapat mérete 40-50 főről mindössze 3-ra redukálódott, hovatovább az eladási és marketingosztály 180-ról 60-ra apadt, ami nem kis leépítésnek számít. A DJI szerint az infók nem pontosak, lévén nem kalkulálták bele azokat, akik cégen belül átigazoltak, vagy újoncként kerültek hozzájuk.

Nem valószínű, hogy kell aggódnunk a DJI jövőjéért a leépítések miatt

Nem valószínű, hogy kell aggódnunk a DJI jövőjéért a leépítések miatt


A DJI elmondása alapján mindez annak köszönhető, hogy a hirtelen jött siker és növekedés mellett elengedhetetlen volt a létszámnövekedés, csakhogy egy idő után ráeszméltek, ez az állapot tarthatatlan, és inkább az elbocsátások mellett tették le a voksukat. Pontos számok nem érkeztek arról, hogy hogyan alakultak a DJI létszám-mutatói, de jó okunk van azt hinni, hogy továbbra is robogni fog előre a gyártó gőzerővel.

A koronavírus miatt a CES 2021 is online lesz megtartva

Epekedve várjuk a koronavírus-járványhelyzet végét, azonban be kell ismerni, hogy ez a jelenség még hosszú évekig itt lesz köztünk, így valamilyen formában még nagyon sokáig találkozni fogunk az ilyen-olyan korlátozásokkal, amit az emberek egészségének megóvása érdekében tesznek a hatóságok. A CES 2021 kapcsán érkezett az az információ, miszerint az expó nem lesz helyszínen megtartva, helyette digitalizálják a kezdeményezést - hasonlóan, mint idén szinte minden rendezvényt.

A Las Vegas-i nagy tech-esemény is digitalizálva lesz

A Las Vegas-i nagy tech-esemény is digitalizálva lesz


Ez a drónrajongók számára azért is fájó pont, mivel rengeteg technológiai innovációt itt szoktak bemutatni, de az online jelenlét miatt könnyebb lesz az elérés azok számára, akik nem tudnak kivonulni a Las Vegas-i eseményre. 2021. január 6-ára várhatjuk a megmozdulást, addig is viszont sok víz lefolyik még a Dunán, biztosan várhatunk ezer meg egy bejelentést a digitalizált CES 2021-gyel kapcsolatban.

Még idén kijöhet a DJI FPV drónja

Már az előző hírösszefoglalónkban is foglalkoztunk a DJI FPV drónjához kapcsolódó pletykákkal, amik arra mutattak, hogy a híres-neves gyártó készül megvillantani egy versenykészüléket, de az elmúlt egy hónapban ismét jöttek erre utaló jelek. Több ízben is, példának okáért a DJI Fly applikáció frissítés kódjában leltek rá a DJI FPV kifejezésre, de OsitaLV, a mindig megbízható leaker is hozott friss értesüléseket.

Legalábbis a pletykák szerint még 2020-ban debütál a DJI FPV masinája

Legalábbis a pletykák szerint még 2020-ban debütál a DJI FPV masinája


Tudta szerint még idén kiadja a társaság a kütyüt, ami a legutolsó repcsijük lesz a 2020-as évben. Előtte borítékolhatóan jön tőlük egy Ronin S2 gimbal, amiről már gyakorlatilag kész tényként beszélhetünk, elnézve hogy valódi képek szivárogtak ki róla. Hogy pontosan mikor jelentheti be a DJI az FPV drónt, az nagy kérdőjel még, de továbbra is tartjuk az előző összefoglaló cikkünkben felvetett kalkulációnkat: ez bizony még szeptemberben meg lesz villantva, nem később!

DroneFest 2021 néven jön az Egyesült Királyság drónexpója

Joggal jön a kérdés, hogy magyar embert miért érdekli egy olyan expó, ami az Egyesült Királyságban kerül leszervezésre, ám mivel a dróniparnak minden ilyen összeröffenés pozitív hírfolyamot jelent, így igenis fontos megvizsgálni abból az aspektusból, hogy milyen szinten lesz pozitív hatása az iparra. Mármint itt most nyilvánvalóan az egyértelműre gondolunk, hogy több emberhez eljuthat a drónozás, mint jelenség.

Állítólag az Egyesült Királyság legnagyobb drónos rendezvénye lesz!

Állítólag az Egyesült Királyság legnagyobb drónos rendezvénye lesz!


Szeptember 2-5. között fogják megtartani a DroneFest 2021-et, ami során szemináriumok, demonstrációk, kiállítások is lesznek, valamint a szervezők azt vallják, hogy az ország legnagyobb drónos eseményének ígérkezik ez a fesztivál. Mivel több mint egy év választ el minket a rajttól, így joggal reménykedünk abban, hogy itt a koronavírus már nem fog közbeszólni, legalábbis szomorú lenne, ha egy ilyen rendezvényt is digitalizálni kéne.

Skydio kontra DJI: újabb cég állt a kínai óriásba!

Talán mindannyian emlékeztek a nagy Parrot-botrányra, amikor is a franciák nagy dirrel-durral meglovagolták a DJI körüli adatvédelmi hype-ot. Azzal marketingelték a drónjukat, hogy az ő drónjuk majd megbízható lesz a DJI-éval szemben, ami túlzás nélkül gusztustalan húzás volt. Most éppen a Skydio vitt be egy jobb horgot a kínai cégnek, de maradjunk annyiban, hogy míg ez egy kultúrált, fair jobb horog volt, addig a Parrot ütése egy undorító, övön aluli csapásnak minősül.

Valljuk be, van valami abban, amit a Skydio állít...

Valljuk be, van valami abban, amit a Skydio állít...


A Skydio ugyanis megkritizálta a DJI legfrissebb kollaborációját a Red Bullal, amiben Johnny FPV, a neves FPV dróner alkotott meg egy motocrossos fókusszal. A DJI egyik első embere azt mondta, hogy az automatizálás nem fogja a közeljövőben felváltani ezt a fajta művészetet, és mivel a Skydio egyik főmotívuma az autonóm repülés, így nem hagyták szó nélkül a dolgot: a hivatalos Twitter profiljukról közölték, hogy az automatizálás azoknak szól, akik kevésbé profik, de szépet szeretnének alkotni, és elég egy valódi videó, hogy egy drón képességeit prezentálja a cég.

Ezen lennének tehát az elmúlt hetek legfontosabb történései, viszont ha volt olyan esemény, amit kihagytunk, de szerintetek felférne erre a listára, ne habozzatok megosztani velünk. Egy hónap múlva ugyanitt!
4 hozzászólás

Repülős

3 éve, 11 hónapja és 17 napja

Skydionak ebben igaza van szerintem, DJI nagyon el van még maradva tárgy követésben meg ilyenek.

válasz erre

Levente

3 éve, 11 hónapja és 17 napja

DJI elbocsátások nagyon megleptek...

válasz erre

Bandita

3 éve, 11 hónapja és 18 napja

Pörgős hónap volt ez is! Úgy menet közben fel sem tűnik amúgy... röhögő smiley

válasz erre

zender

3 éve, 11 hónapja és 18 napja

Örülök hogy van ismét ilyen összefoglaló! mosolygó smiley

A legnagyobb hír nálam a DJI FPV drón, ez úgy kb mindent visz a hónapban!

válasz erre