Drónok a mezőgazdaságban - így változott a gazdák élete!

2019. május 11.
44.2541
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Amikor a drónok még épphogy csak megvetették a lábukat (vagy a szárnyukat?) a piacon, vélhetően nem túl sokan gondolták volna, hogy az egyik terület, ahol a leginkább fogják használni őket, az a mezőgazdasági szcéna lesz. Teltek-múltak aztán a hónapok-évek, mostanra pedig ott tartunk, hogy az egyik legmeghatározóbb iparág a mezőgazdaság a drónok számára, viszont miért alkalmazzák előszeretettel ezen a területeken a kis repülőket? Mik az előnyei és mik a hátrányai? Ilyesfajta témaköröket fogunk boncolgatni az alábbiakban.


Precíz és gyors elemzés, monitorozás

Kezdjük azzal, ami a legtöbbször fel szokott merülni a "mezőgazdasági drón" kifejezés hallatán, mégpedig hogy miért is hoznak pozitív változást az agrikulturába a szóban forgó készülékek. A legevidensebb pont, hogy képesek monitorozni a termés állapotát, felmérni a termőtalajt, akár 3D-s képet is készíteni belőle, amiket bár alapvetően egy ember is képes elvégezni, ellenben talán mondanunk sem kell, hogy egy drón mennyivel gyorsabban és hatékonyabban képes begyűjteni mindezt az információt.

Sőt, vannak modellek, amik akár különbséget is tudnak tenni az egészséges és egészségtelen növények között, amiket az emberi szem jóval nehezebben szúr ki, mint egy drón szenzorja (erre a későbbiekben még visszatérünk). Hovatovább, még ültetés után is hasznos a talaj nitrogénszintjének kezelése szempontjából.

Minden eddiginél egyszerűbbé vált a termés monitorozása és elemzése

Minden eddiginél egyszerűbbé vált a termés monitorozása és elemzése


Elképesztően egyszerű ültetés

Ültetés szempontjából sem elhanyagolandó tényezők, lévén akadnak olyan drónok, melyek akár 75%-kal gyorsabban képesek megoldani egy mező teljes ültetését, mint ha ugyanezt emberi erőforrásokkal tennénk, illetve az ültetési költségek is brutálisan megcsappannak ezáltal, akár 85%-os büdzsét is spórolhatunk velük. De hogy ez hogyan néz ki a gyakorlatban? Roppant egyszerűen: magvakkal és növényi tápanyagokkal feltöltve lövik a talajba a hüvelyt, ezzel biztosítva a növény számára az élet fenntartásához szükséges összes tápanyagot.

Ezzel a metódussal egyébként faültetést is végeznek, ami pedig a klímaváltozás ellen bitang jó fegyvernek bizonyulhat.

A szükséges tápanyagokkal feltöltött hüvelyeket egyenesen a termőföldbe lövi a drón

A szükséges tápanyagokkal feltöltött hüvelyeket egyenesen a termőföldbe lövi a drón


Permetezés és öntözés

Igen-igen, permetezésre is tökéletesek a drónok, viszont ezen a téren is sokkal effektívebb munkát képesek végezni, mint egy emberi munkás. Hogy miért? Nos, a képességük, hogy a talajtól való távolságot szkenneljék és modulálják, lehetővé teszik, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot permetezzenek, ez pedig növeli a hatékonyságot, mivel a talajvízbe behatoló víz mennyisége nagyon minimális - szakértők szerint ötször gyorsabb ez a módszer, mintha egy hagyományos, erre specializált géppel végeznék ugyanezt.

Öntözésre is kiváló választásnak bizonyul a drón, merthogy a termikus, hiperspektrális vagy hőérzékelőkkel ellátott gépek azonosíthatják a mező kiszáradt területeit, ebből kifolyólag ezeket a területeket időben és megfelelően lehet megöntözni.

Sajnos üröm az örömben, hogy Magyarországon egyelőre nem szabad permetező drónokat alkalmazni, ennek kapcsán pedig jelenleg vizsgálják, hogy milyen végzettséggel kell bírnia a permetező drónt irányító pilótának, és milyen feltételeknek kell teljesülniük. A rendezetlen uniós és magyarországi jogszabályi helyzetre hivatkoznak ennek kapcsán.

Még a permetezést is simán megoldják!

Még a permetezést is simán megoldják!


A növényi betegségek megelőzése

Prioritást élvez, hogy a növényeken a bakteriális vagy gombás fertőzések időben kezelve legyenek. Ha egy növényt a drón hagyományos lámpával és infravörös lámpával szkennel, akkor onnantól beazonosíthatóvá válik a fedélzeti fényfeldolgozó eszközök által, hogy a kérdéses növénynél mekkora mennyiségben jelentkeznek a zöld sugarak és az infravörös sugarak. Ezeket az adatokat a növényi egészséget ábrázoló multi-spektrális képek kifejlesztésére használják, majd a kész képek felhasználhatók a termés egészségének nyomon követésére.

A gyors reakció egy egész gyümölcsöst óvhat meg. így pedig mielőbb orvosolhatóvá válik a betegségben szenvedő növény. Akkor sincs vége a világnak, ha nem sikerült megelőzni a bajt, merthogy a gazdálkodó hatékonyabban dokumentálhatja a veszteség eredetét az esetleges biztosítási követelésekhez.

Akár olyan növényi megbetegedéseket is észrevesz a drón, amiket az emberi szem nem lát

Akár olyan növényi megbetegedéseket is észrevesz a drón, amiket az emberi szem nem lát


Na jó, de mik a hátrányok?

Igen ám, de ahogyan az életben semmi sem, úgy itt sem minden fenékig tejfel. A drónok általános rákfenéje, a roppant alacsony üzemidő sajnos itt is megkeseríti a dolgokat, egy mezőgazdasági drón esetében pedig különösen nagy probléma, ha egy töltéssel nem tudunk lefedni kellő mértékű földterületet. Ott van aztán az árcédulák kérdése is, merthogy a roppant nagy hatékonyság bizony költségekkel is jár, nem is kevéssel. Maga a drón még hagyján, de a szoftverek, egyéb eszközök és képalkotó érzékelők hozzáadásával már egyre csúnyábbra dagad az a bizonyos pénzösszeg.

Bagatell infónak tűnhet, de az időjárás sem kíméli meg a drón életét, lévén egy nagyobb esőzés vagy vihar könnyedén hazavághatja, illetve az sem elfelejtendő, hogy az ágazat alapos kitanulását igényli egy mezőgazdasági drón, így érdemes nem kevés anyagot átböngészni ezzel kapcsolatban, mielőtt egy gazda beruház egy készülékre ezzel a céllal.

Hatékony megoldás a mezőgazdasági drón, de roppant költséges mulatság is

Hatékony megoldás a mezőgazdasági drón, de roppant költséges mulatság is


A mezőgazdasági drónok jövője

Abban a pozícióban van az ágazat, hogy nem kell amiatt aggódni, hogy egyhamar lecsillapodik ez az egész őrület. A DJI például idén több mint 850 millió forint értékben fog befektetni a piacba, ezzel gyakorlatilag óriási bizalmat szavazva iparnak, plusz az is biztató jel, hogy egyre többen és többen szállnak be az agrikulturális drónok piacára.

Ott van többek között a Sony, aki a Smart Agriculture Solution technológiájával készül minél nagyobb részesedést harapni abból a bizonyos tortából, de említhetnénk akár a Senterát is, akik a PHX 2019 drónjukkal készülnek nagyot gurítani. Sőt, az eddigi legnagyobb drónflottát alkalmazó Corteva Agriscience is megér egy említést, akik 400 DJI-drónnal végzik a mezőgazdasági megrendeléseket.

Ami még akadályt jelent ennek az ágazatnak, hogy a drón által gyűjtött adatok minősége nem feltétlenül elégít ki minden igényt, azonban ezt igyekeznek a gyártók kiküszöbölni a frissebbnél frissebb kamerákkal és az innovatív szenzorokkal, illetve az is célja a vállalatoknak, hogy minél kevesebb tréninget igénylő, minél magasabb szinten automatizált drónokat állítsanak elő.
4 hozzászólás

Újfiú

1 éve, 1 hónapja és 17 napja

Való igaz hogy drágák ezek a mezőgazdasági drónok, de egy aratás alatt bőségesen bejön még egy kisebb földön is, úgyhogy megéri nekik.

válasz erre

Bandita

1 éve, 1 hónapja és 17 napja

Mindig imádok erről olvasni. Ezekből a cikkekből látszik leginkább, mennyire hasznosak ezek az eszközök és milyen nagy segítségünkre is vannak!

válasz erre

Levente

1 éve, 1 hónapja és 18 napja

Olvasmányos, érdekes írás lett! Nagyon tetszett, pedig a téma maga nem érint közvetlenül.

Egyébként itt fognak nagyon jól jönni a hidrogén drónok!

válasz erre

rami89

1 éve, 1 hónapja és 18 napja

Nagyszerű, hogy ilyen sokat segítenek a drónok!

válasz erre