Drónok használata a filmes világban

2019. április 27.
46.0471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A drónok megjelenésének nemcsak a repülni vágyó pilóták örülhetnek, hanem a filmrajongók is, merthogy a pilóta nélküli gépeknek köszönhetően a filmes iparban is olyan snittek rögzítésére nyílt lehetőség, amikre korábban nem volt egész egyszerűen mód. Megannyi filmben kaptak helyet olyan felvételek, amik által sokkal látványosabb lett a mozgókép végeredménye, így mi most úgy döntöttünk, hogy kicsit mélyebben is beleássuk magunkat a drónok filmiparban való használatába, hogy jobban megértsük, miként vannak jelen a kis repülők ebben a világban.


Hogyan hoztak pozitív változást a drónok a filmiparba

Kezdjük azzal, hogy miért is hoztak pozitív változást a drónok a filmiparba. Alapvetően ugyanazt az érvet lehetne felhozni, mint a hagyományos drónpilóták esetében, miszerint olyan perspektívákból szemlélhetünk bizonyos eseményeket, amikre drónok nélkül nem lenne lehetőség. Egy filmnél egy-egy operatőri beállítás bőségesen dobhat vagy ronthat az adott jelenet megítélésén, lévén a kamera szolgálja a néző szemét.

Mi azt fogjuk látni, amit a rendező szeretne láttatni velünk. Éppen ezért, ha érzékeltetni szeretné a direktor az adott helyszín körülményeit, akkor tökéletes lesz egy drónos felvétel, amivel minden másnál pontosabban tudja ábrázolni, hogy hol is járunk és úgy általánosságban mi a helyzet. Elég csak A Wall Street farkasa tengerparti bulijelenetére gondolni, ahol egy drónos felvétel többet mond az aktuális szituációról, mint bármi más.



A tökéletes megoldás az üldözéses jelenetekhez

2014-ben vált legálissá a drónok használata a filmes iparban (bár azért elég erősen szabályozza az FAA Amerikában), azóta pedig olyan szinten mindennapossá váltak, hogy a néző már nem is feltétlenül csodálkozik rá.

Különösen nagy hasznát veszik többek között az üldözéses jeleneteknél, mert bár lehet alkalmazni a Bourne-trilógiában sokat látott shaky camet, azaz a kézben tartott, rázkódó kamerát, de egy drón mégiscsak jobban tudja tartani a tempót akár egy autós üldözés során, ráadásul a kamera is iszonyat mód stabil marad.

Fel lehetne hozni a James Bond: Skyfall motoros üldözését, ami ékes példája annak, hogy mennyire meg tud dobni egy-egy drónos snitt egy adrenalindús jelenetet.



A forgatásra beszivárgó kémdrónok

A Trónok harca gyakorlatilag dugig van drónos felvételekkel, viszont anno egy a sorozathoz szánt reklámból adtak ki egy "hogyan készült" anyagot, melyben megtekinthetjük, hogy mennyi kihívással járhat már szimplán az is, amikor belső helyszínen próbálják meg rögzíteni egy karakter előresétálását.

Egyébiránt, ha már Trónok harca, sok forgatáson az is visszatérő probléma, hogy a stáb által igénybe vett drónokat nem tudják hirtelenjében megkülönböztetni a "beszivárgó" repülőktől, amiket azért reptetnek be külsős személyek, hogy kép- és videóanyagokat szivárogtassanak ki a forgatásról. Az említett sorozat utolsó szezonjánál például már gondosan ügyeltek erre, és nemes egyszerűséggel ágyúval lelőtték a kémkedő drónokat.



Kamera daru helyett drón

Az is kiemelendő, amikor egy tömegjelenethez alkalmaznak drónt. Mindig találtak rá megoldást a drónok korszaka előtt is, hogy hogyan kéne ábrázolni, hogy az adott jelenetben rengeteg ember szerepel, hiszen a kamera kránok, vagy daruk effektív eszköznek bizonyultak erre az elmúlt évtizedekben, azonban vannak esetek, amikor egy a tömeg felett végigsuhanó kis repülő ezerszer látványosabbnak és - ami sokkal fontosabb - kifejezőbbnek bizonyul. A dinoszauruszok támadását a Jurassic Worldben sosem lehetett volna ennyire jelentőségteljesen megjeleníteni, amennyiben nem nyúlnak drónokhoz a készítők.



Nehéz kezdés

Persze egy külön cikket meg lehetne tölteni azoknak a filmeknek a sorával, amikben gyönyörűbbnél gyönyörűbb képsorokat vételezhetünk szemügyre, melyeket drónnal lőttek, például a zseniális, magyar gyártású HBO-sorozat, az Aranyélet sem rest ehhez a metódushoz nyúlni, azonban most kicsit térjünk rá a "kulisszák mögötti" világra, azaz, hogy milyen körülményei vannak a drónok felhasználásának a filmiparban.

Korábban már megpendítettük az FAA szerepét ezen a téren, de a helyzet súlyosabb volt évekkel ezelőtt, mint hinnénk. Mielőtt engedett volna a törvényein a légbiztonsági szabályozó hatóság, az amerikai filmesek csak bizonyos esetekben működtethettek drónokat légi felvételek lencsevégre kapásához, így számos alkalommal drasztikus megoldáshoz kellett nyúlniuk - konkrétan Dél-Amerikába vagy Európába utaztak inkább, hogy tudjanak lőni egy ilyen jellegű snittet!

Megannyi kaput tárt ki a filmes világban is a drónok megjelenése

Megannyi kaput tárt ki a filmes világban is a drónok megjelenése


Helikopterek vs. drónok

Érdemes továbbá megjegyezni, hogy a drónok agresszív előretörése előtt is láthattunk mozifilmekben és tévésorozatokban, köszönhetően a helikoptereknek. Igen ám, viszont talán már ti is kapiskáljátok, mik ezeknek a megoldásnak a hátrányai.

Élből sokkal - értsd: SOKKAL - költségesebbek, merthogy kell hozzá egy szakértő pilóta, aki tisztában van a rendező szándékával, a jelenet lefolyásával és egyéb körülményekkel. Emellé jön még a helikopterbérlés, ami akár 40 ezer dollárra is rúghat egy napra, és maga az egész folyamat sokkal időigényesebb, mint a drónos praktikák.

Az utóbbi években a jogszabályok is engedékenyebbek a filmes drónhasználattal kapcsolatban

Az utóbbi években a jogszabályok is engedékenyebbek a filmes drónhasználattal kapcsolatban


A filmtörténelem első légifelvétele

Révedjünk még inkább a múltba: megdöbbentő, de már a némafilmes korszakban is akadtak olyan darabok, az 1900-as évek elején, amikben légifelvételeket alkalmaztak. És hogy hogyan? Az 1909-as Wilbur Wright und seine Flugmaschine című háromperces dokumentumfilmben a legendás Wright-fivérek egy repülő balszárnyára rögzítettek egy kamerát, hab a tortán pedig, hogy ez a történelem legelső videós légifelvétele, legalábbis amiről tudunk. Ezt magatok is megleshetitek, 2:01-től indul a jelenetsor.



A filmipar drónjai

A készülékek skálája viszont olyan széles, hogy nem is lehetne konkrétan megnevezni 2-3 eszközt, amik jól beváltak a filmiparban, és ezek a legbejáratottabb darabok.

Nyilván a DJI-nak vannak olyan drónjai, amiket előszeretettel használnak akár még nagyobb produkciók esetében is, mert mondjuk a Phantom 4 Pro 1400 dollárt kóstál, és mindössze ennyiért cserébe tud 4K Ultra HD-ban, akár 60 FPS-ben is rögzíteni, de az Inspire 2 is képes abszolválni egy filmes felvételt.

Meg azért mindenképp emlékezzünk meg a Titan nevű megoldásról, ami pedig egy igazi bestia lesz a piacon, meglátjuk, hogy ekkora batár nagy mérettel is versenyképes lesz-e majd.

Olcsóbbak, egyszerűbbek és effektívebbek a drónok, mint a helikopterek

Olcsóbbak, egyszerűbbek és effektívebbek a drónok, mint a helikopterek


Drónok a független filmes világban

Végezetül pedig a független filmes vonalról is emlékezzünk meg, hiszen egy-két jól elhelyezett drónfelvétel masszívan meg tudja dobni még egy alacsony költségvetésű darab minőségét is, igaz érdemes csínyjával bánni, és nem minden második jelenetben madártávlatból megmutatni a szereplők gyötrődését vagy örömét, mert még a jóból is megárt a sok.

Főképp azért roppant kecsegtető az indie vonal számára egy drón, mert nem egy készülék baráti áron beszerezhető, velük pedig már alapból lehet néhány szép snittet lőni, amiket aztán utómunkában még feljebb tudunk spécizni, így akár úgy is el tudjuk adni a filmünket, mintha profi felszerelésekkel dolgoztunk volna rajta.

Megannyi bevált darab van a piacon, így nem lehetne konkrét egy-két drónt kiemelni legjobbként

Megannyi bevált darab van a piacon, így nem lehetne konkrét egy-két drónt kiemelni legjobbként


5 hozzászólás

zender

5 éve, 4 hónapja és 3 napja

Nagyszerű összefoglaló lett, kérünk még ilyet! mosolygó smiley

válasz erre

rami89

5 éve, 4 hónapja és 4 napja

A némafilmes korszak meglepett, fel sem merült bennem hogy már akkor is csináltak ilyen felvételeket! meglepett smiley

válasz erre

Levente

5 éve, 4 hónapja és 4 napja

Ez egy rohadt jó cikk! mosolygó smiley Ment is a kedvencbe, imádom.

válasz erre

Bandita

5 éve, 4 hónapja és 4 napja

Nagyszerű olvasnivaló volt. mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

5 éve, 4 hónapja és 5 napja

De jó kis összefoglaló lett ez! mosolygó smiley

válasz erre