Elképesztő Guinness Rekordok drónokkal

2019. április 06.
44.8161
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Ma már szinte bármivel be lehet kerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. Van, aki a fogával tart a magasban egy asztalt, és ezzel kerül a csúcstartók közé, van, aki az orbitálisan nagy gumikacsa-gyűjteményével íratja be magát a "nagyok" közé, de még a világ leghosszabb kézfogására is van rekord. Persze ezeknek a furcsa eredményeknek is megvan a maga közönsége, azonban pontosan eme diverzitás miatt helyet kaphatnak a könyvben a drónokkal teljesített rekordok is, amelyek között akadnak olyan megdöbbentő darabok, hogy mindenféleképp össze szerettük volna szedni nektek egy csokorba, hogy együtt csodálkozzunk rá elképesztő drónos Guinness Rekordokra.


A legtöbbünk már azt is elképedve követi nyomon, ahogy Ronaldo, Messi és a többiek bámulatos zsonglőrködést mutatnak be a labdával a pályán, hát még hogy leesett az állunk John Farnworth Guinness rekordját követően! Emberünk számára egy átlagos méretű labdát dobott le egy speciális kialakítású, nagy méretű drón, amely képes megfogni és leejteni a magasból a labdákat a focista számára. A rekord lényege, hogy legalább ötször dekázzon a zsugával, azonban itt jön a csavar: a labdát 32 méter magasból ejtette le a drón.



Nyilván nem a hagyományos hobbidrónok között keresendő a valaha készült legdrágább drón, a választ sokkal inkább az RQ-4 Global Hawk képében találjuk meg, ami a maga 222,69 millió dolláros előállítási költségével azonnal beírta magát a rekordkönyvbe. Nem valószínű, hogy a gyártók óriási vehemenciával kapálóznának azért, hogy ennél is magasabb költségekkel dolgozhassanak, de mindenképpen érdekes akár még belegondolni is, hogy egyes gépek esetében ilyen pénzösszegek mozognak.

Tavaly nyáron jó ideig hangos volt a média az Intel mutatványától, amikor is a gyártó az 50. évfordulója alkalmából elhatározta, hogy 2066 Shooting Star drónt fog a levegőbe küldeni, hogy azokkal egy brutálisan látványos koreografált fényshow-t kerekítsen ki. Az összes készüléket egy számítógépről vezérelték, majd kirajzolták az Intel egykori és újkori logóját, ezzel is mutatva az elmúlt évtizedek változását. Az alábbi videón meglesheted, ahogy a cég megdönti a legtöbb drón egyidejű reptetéséhez kapcsolódó rekordot:



Ha már ábrák kirajzolásánál és gyönyörűséges fényshow-knál tartunk, akkor mindenképp meg kell emlékeznünk a Dubaji Rendőrakadémia azon mutatványáról, amikor az 50. évfordulót egy frenetikus műsorral ünnepelték meg. Talán még dereng, hogy erről híreztünk is, hiszen nem is olyan régen volt maga a produkció, melynek keretében a legtöbb, egymásutáni formációt rajzolták ki drónokkal egy műsoron belül. 11 alakzat sorozatosan, 30 drónnal. Kell ezt még ragozni?

A show során az Egyesült Arab Emírségek vezetőinek portréját rajzolták ki, majd végül egy köszönetnyilvánítást is formáltak drónokkal Sejk Mohammed számára.



Egy ilyen kollekcióból persze nem hiányozhat az egy távirányítású multicopterrel való leghosszabb repülési időtartam titulusával büszkélkedő eredmény sem, melyet a romániai Spider Drone Security tudhat magáénak. A 4,7 kilogrammos multicopterrel 2 óráig, 6 percig és 7 másodpercig sikerült levegőben maradni, ami szintén egy gyönyörű teljesítmény.

Videó hiányában sajnos nem tudjuk megmutatni a gyakorlatban, ellenben a brazil származású Katia Vega az Interactive Tabletops and Surfaces konferencián mutatott be egy olyan megoldást, miáltal konkrétan kacsintással lehet a drónt meghajtani. A működését viszont elmagyarázza maga a szóban forgó hölgyemény az alábbi videó elején, 1:42-től kezdődik a kapcsolódó rész:



Persze látványos rekordot nem csak fényshow-kkal lehet produkálni, ezt bizonyítja Dirk Brunner is, aki egy saját maga által készített quadcopterrel repült fel 99,97 méter magasba, tette mindezt 3,871 másodperc alatt. Szerencsére videón is megleshetjük a rekordot, elsőre kicsit olyan, mintha rakétából lőnék ki a quadcoptert, viszont tudván, hogy ez mindenféle kilövőállomás nélkül, szimplán a készülék saját teljesítményével lett elérve, szédületes.

Négy különböző rotor által történt a meghajtás, Dirk elmondása szerint pedig azért hozta ezt a projektet létre, hogy kicsit közelebb kerüljön ahhoz, hol vannak ennek az egésznek a technikai határai.



No de vajon mekkora lehet a legnagyobb pénzdíjazás, amit egy drónverseny-bajnokság nyújtani tudott? Az Egyesült Arab Emírségek adott helyet a World Drone Prix nevű megmérettetésnek 2016 márciusában, mikor is 1 millió dollárért zajlott a verseny - hab a tortán, hogy ezt az óriási pénzdíjat egy 15 éves fiú, Luke "Banni" Bannister vihette haza csapatával, a Tornado X-Blades Banni-UK-jel.

Az Oslo-i Egyetem tanulói egy olyan rekorddal katapultáltak a Guinness Rekordok Könyvébe, amely túlzás nélkül példaértékű, hiszen minden idők legnehezebb emelését vitték végbe egy távirányítású multicopterrel. 61 kilogrammot emeltek meg, a rekord pedig csak akkor érvényes, ha legalább 1 méter magasra emeli 30 másodpercre a készülék a csomagot, de még ezt is sikerült abszolválniuk.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azóta Piercarlo Ponchione és Gregory Alessio megdöntötte ezt a rekordot, akik egy 101 kilogrammos pakkot emeltek a magasba, azonban sajnos erről nincs videófelvétel, az oslo-i mutatványról viszont annál inkább:



Alapvetően az átlag ember hobbidrónja sem egy túl nagy darab, ellenben a Delfly Explorer minden készüléken túltesz, legalábbis dimenzióit tekintve, merthogy a szóban forgó repülő a legkisebb, navigációra képes drón, ami valaha készült. 28 centiméteres szárnykiterjedés és 20 grammnyi tömeg jellemzi a repülőt, ami még egy sor extrával is fel van szerelve, mint például az implementált képfeldolgozás, de még ütközéselkerülő szisztémával is felvértezték.

Nincs is jobb annál, mint amikor FPV módban száguldozhatunk egy drónnal, és kvázi érezzük a szél süvítését, annyira szélsebesen haladunk, így még belegondolni is fantasztikus, hogy mit élhetett át a Drone Racing League személyzete, amikor beírták magukat a leggyorsabb, távirányított, akkumulátorral hajtott drón rekordjával. A DRL RacerX készülék elérte a 288,56 kilométer per órás sebességet, ami nagyban köszönhető a készülék mindössze 800 grammos mivoltának.



Ezek a rekordok jól mutatják, hogy mennyire sokrétűek a hobbink eszközeiül szolgáló masinák, ezeken pedig főleg akkor lepődik meg nagyon az ember, ha igazából a drónos tudástára inkább csak a mainstream darabokra terjed ki, és elképzelhetetlen számára, hogy akár ilyen fantasztikus eredményeket is meg lehet valósítani velük. Ha esetleg legközelebb egy ismerősötök megkérdi, hogy mit lehet csinálni egy drónnal a repkedésen kívül, akkor bátran mutassátok meg neki ezeket az eredményeket, dőljetek hátra, majd hagyjátok, hadd ámuljanak.
5 hozzászólás

zender

5 éve, 5 hónapja és 15 napja

Elképesztő például a focis, hát az nagyon kemény! röhögő smiley

válasz erre

Bandita

5 éve, 5 hónapja és 16 napja

Be****ás mennyi és milyen rekord van már drónnal! meglepett smiley mosolygó smiley

válasz erre

rami89

5 éve, 5 hónapja és 16 napja

Hát ez érdekes cikk volt. mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

5 éve, 5 hónapja és 16 napja

Nagyszerű cikk, imádtam! Több ilyet! mosolygó smiley

válasz erre

Levente

5 éve, 5 hónapja és 17 napja

Nem semmi rekordok vannak. Nem gondoltam volna hogy már ennyi van.

válasz erre