Íme 5 fontos szempont, amire figyelnünk kell ipari felhasználású drón vásárlásakor!

2022. március 23.
119.3041
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az ipari, munkás drónok manapság egyre nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ha követitek a Dronerz magazin hasábjait, akkor már ti is találkozhattatok megannyi hírrel, melyek ehhez a szcénához kapcsolódnak, azonban mai napig felmerül a kérdés, hogy mégis mi alapján lehet kiválasztani azt a bizonyos optimális pilóta nélküli gépet, amely megfelel az igényeknek? Nos, most ebben szeretnénk egy kis mankót nyújtani.


1. Legyen fejleszthető a drón

Talán néhány olvasónk - például aki épített már számítógépet - pontosan tudja, hogy milyen fontos az, hogy a jövőbeni fejleszthetőséget figyelembe véve hozzunk tető alá egy kompozíciót. Az ipari drónoknál sincs ez másképp: meg kell vizsgálni azt a kérdéskört, hogy a későbbiekben milyen kamerákkal, modulokkal és egyéb finomságokkal tudjuk felvértezni a kicsikét.

Ez ugyebár nemcsak a szavatosságot növeli meg (nem kell új drónt vennünk egy új feladatkörhöz), hanem sokszínűbbé, multifunkcionálissá is teheti a vásárolt terméket. Főleg a mai világban, amikor már mindenki szereti kompaktan, egy eszközben tartani a dolgait (lásd: mobiltelefonok), ez különösen fontos tényező tud lenni.

2. A szoftveres részleg elengedhetetlen!

Mostanra szerencsére már joggal kijelenthetjük, hogy elképesztő az a szoftveres felhozatal, amivel rendelkeznek a drónok. Éppen ezért amikor ipari drón után nézelődünk, akkor mindenféleképp figyelembe kell venni azt az aspektust, hogy az adott masina milyen programokkal kompatibilis, illetve a céljainknak, igényeinknek megfelelő szoftverek rendelkezésre állnak-e.

Íme 5 fontos szempont, amire figyelnünk kell ipari felhasználású drón vásárlásakor! - 2. kép

Értelemszerűen teljesen más szoftveres támogatottságra van szüksége egy mezőgazdásznak, és teljesen más megoldást igényel egy építőipari cég. Az ilyesféle finomságokban rejlenek a különbségek, úgyhogy alaposan vizslassátok meg, hogy mire van szükség az elvégzendő feladathoz.

3. Nézzünk utána a gyártóknak

Nemcsak szoftveres területén van már szép felhozatal, hanem gyártók terén is. Rengeteg piaci szereplővel találkozni, így vállalatok tekintetében is tud a vásárló válogatni. Idejekorán győződjetek meg róla, hogy az adott cégnél van-e lehetőségetek utánpótlásra alkatrészekből, illetve hogy a szervizelés milyen formában oldható meg, ha erre kerülne sor.

Ezenfelül a gyártó nemzetének jogszabályi hátterét is mindenképp sasoljátok meg, hiszen ez is létfontosságú lehet abban a tekintetben, hogy bizonyos gyártókat akár nem ellenőriznek megfelelően - márpedig ez a pótalkatrészek berendelésénél fontos szempont.

4. A payloadok fontossága

A modularitás kérdésére már kitértünk, valamint arra is, hogy figyeljünk rá oda, hogy milyen gyártótól vásárolunk. Van azonban még egy kardinális pont, méghozzá hogy payloadok esetében milyen eshetőségeink vannak. Itt is rengeteg piaci szereplővel találkozni, és bizony kamera és kamera között is van különbség.

Íme 5 fontos szempont, amire figyelnünk kell ipari felhasználású drón vásárlásakor! - 3. kép

Akár kameravásárlásról van szó, akár más területről, mindenképp nézzetek utána, hogy az általatok igényelt feladatnak megfelel-e a szóban forgó payload, és ebből a szempontból 2022 egy remek éra, lévén számtalan opció közül választhatnak azok, akik ipari drónra ruháznának be.

5. Előzzük meg a bajt!

És végül, de nem utolsó sorban, a biztonság. Nyilván örömteli, ha megoldható a már korábban fejtegetett szervizelés problémája gyorsan, viszont mégiscsak az a legtutibb, ha meg tudjuk előzni a bajt. Nézzetek utána, hogy az adott drónhoz milyen biztonsági funkciók járnak, és az alapvető tényekkel is érdemes tisztában lenni.

Ilyen például, hogy míg egy négyrotoros gép már egy motor meghibásodása után lehuzan, addig egy hatrotoros készülék öt rotorral is képes biztonságban földet érni. Nyilván ehhez szükségesek a drónos alapismeretek, de valljuk be, némi utánaolvasást megér, hogy ne dobjuk ki feleslegesen a pénzünket.

A cikk az ABZ Drone blogbejegyzése alapján készült.

Ennek a cikknek a tartalmi szerkesztésében a Dronerz szakmai együttműködő partnere, az ABZ Drone működött közre.

Képek forrása: drdrone.ca
7 hozzászólás

rami89

2 éve, 2 hónapja

Egyelőre nem tervezek komolyabb gépet venni, de mindenképp fejlesztek üzleti vállalkozás miatt, kell egy komolyabb drón. Úgyhogy ezúton is köszönöm a cikket! mosolygó smiley

válasz erre

zender

2 éve, 2 hónapja és 7 napja

Konkrét tippeket szívesen fogadtam volna. kacsintó smiley

válasz erre

Levente

2 éve, 2 hónapja és 7 napja

Köszi az összefoglalót srácok, hasznos volt! Biztosításról nem akartok külön írni? Teljesen el vagyok veszve benne, mi kell hozzá, kinél kössük, satöbbi.

válasz erre

Újfiú

2 éve, 2 hónapja és 7 napja

Ment a kedvencekbe! Sok ilyen tippet kérünk még! mosolygó smiley

válasz erre

Repülős

2 éve, 2 hónapja és 8 napja

Mondjuk ez a hobbidrónokra is ráhúzható! mosolygó smiley

válasz erre

Chuck

2 éve, 2 hónapja és 8 napja

5+1. Legyen kegyetlen sok pénzünk. nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Bandita

2 éve, 2 hónapja és 8 napja

Lassan talán itthon is normálisan lesznek szabályozva a dolgok és valóban csak az lesz a feladat, hogy mérlegeljünk a kínálatban, ne attól kelljen félni mikor büntetnek meg pár millióra mert fel mertem szállni a kertem felett...

válasz erre