Ezek voltak 2022 első negyedévének legfontosabb tudományos hírei a drónvilágban

2022. április 02.
125.0531
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A dróniparban most van egy furcsa kettősség, miszerint míg a hobbi drónok kapcsán síri csend uralkodik, addig minden más ágazat gőzerővel pörög. Az egyik ilyen a tudomány, mely kapcsán minden eddiginél több hírmorzsa jön a nagyvilágból, és mivel már a 2022-es esztendő első negyede ennyire bőséges volt, úgy határoztunk, hogy összeszedjük, hogy mik is voltak szerintünk a legfontosabb, legizgalmasabb tudományhírek drónos vonatkozásban!


Floridában drónokkal kutatják a burmai pitonokat

Egy egyedülálló vadvilági projektben részt vevő kutatók drónokkal próbálják nyomon követni az Evergladesben és Florida más természeti területein élő invazív burmai pitonokat. Bár nem tudni, hogy a kígyókból mennyi van Florida természetes területein, a szakértők szerint akár 300 ezer is lehet mostanra.

Az ERAU és a Warren egyetem professzorai és diákjai különböző típusú, drónok által vezetett érzékelőket teszteltek, hogy meghatározzák, melyek alkalmasak a legjobban a hidegvérű burmai pitonok felkutatására, amelyek ügyesen rejtőznek a sűrű fák lombkoronái között vagy a víz alatt.

A NASA drónokkal figyeli meg a vulkánokat

A NASA más amerikai ügynökségekkel és egy coloradói dróngyártóval együttműködve olyan UAV-alapú rendszert hozott létre, amely a vulkánok megfigyelésére szolgál, hogy jelezze a helyi közösségek számára egyébként váratlanul bekövetkező, katasztrofális kitöréseket.

Ezek voltak 2022 első negyedévének legfontosabb tudományos hírei a drónvilágban - 2. kép

A tudósok a drón érzékelőivel gyűjtött adatok alapján előre figyelmeztethetnék a tudósokat, ha a kráterek robbanásra készülnek. A technológia biztosítaná a helyi közösségek számára, hogy felkészüljenek vagy előre evakuáljanak.

Drónokkal vizsgálódnak egy atomerőműnél

Az ukrajnai hatalmas zaporizzsjai atomerőmű orosz bombázása után a szennyeződések felderítésére specializálódott US Nuclear közölte, hogy az ukrán hatóságoknak elküldi egyik DroneRAD UAV-ját, hogy segítsen a létesítmény reaktorainak esetleges sugárszivárgások ellenőrzésében.

Bár a reaktorokból való szivárgásnak nincs jele, a US Nuclear a nemzetközi felháborodásra reagálva elküldte sugárzásérzékelő drónját, hogy segítsen az ukrán hatóságoknak a helyzet figyelemmel kísérésében, miközben a konfliktus folytatódik.

Drónokkal a maláriaszúnyogok ellen

A Tanzániához tartozó Zanzibár szigetek közegészségügyi hatóságai drónokat használnak a maláriás gócpontok szúnyog-tenyészőhelyeinek felkutatására és feltérképezésére. A projekt élén egy nemzetközi csapat áll. A közegészségügyi hatóságoknak naprakész információkra van szükségük a malária gócpontjairól, hogy a felszámolási erőfeszítéseket jobban meg tudják célozni.

Ezek voltak 2022 első negyedévének legfontosabb tudományos hírei a drónvilágban - 3. kép

A drónok gyorsan feltérképezhetik ezeket a területeket, és miután a drónfelvételeken azonosították a szaporodóhelyeket, a hatóságok egy testre szabott okostelefonos alkalmazáson belül felhasználhatják az adatokat a szúnyogok élőhelyeinek pontos felkutatására és kezelésére.

Drónokkal monitorozzák a védett delfinek vemhességét

Skót kutatók drónokat vetettek be, hogy megkülönböztessék a vemhes nőstényeket a többi delfinpopulációtól - az azonosítási eljárás a skóciai Aberdeen Egyetem és a Duke Egyetem tengeri robotika és távérzékelés laboratóriumának tudósai közötti projekt része volt.

A skót kontingens több mint három évtizede tanulmányozza a helyi palackorrú delfineket a Moray Firth különleges természetvédelmi területen, és nemrég drónokkal egészítették ki eszköztárukat a vemhes nőstények azonosítására és a szaporodási arányok nyomon követésére.

Litvániában drónokkal oldják meg a kátyúk kérdését

Litvánia a drónok segítségével kívánja javítani közúti infrastruktúrájának minőségét - az AB Keliu prieziura, az állami tulajdonban lévő vállalat, amely közel 21 ezer kilométernyi nemzeti út karbantartását biztosítja, a Thrust dróngyártóval és az Agmis technológiai vállalattal szövetkezik.

Ezek voltak 2022 első negyedévének legfontosabb tudományos hírei a drónvilágban - 4. kép

A GreenBee projekt a földi járműveket nagyfelbontású kamerákat és érzékelőket hordozó drónokkal fogja helyettesíteni. Ezek a drónok az ellenőrzési útvonalak mentén repülnek majd, videót és szenzoradatokat gyűjtve, amelyeket aztán mesterséges intelligencia és számítógépes látás technológiákkal elemeznek, hogy azonosítsák a kátyúkat, repedéseket és egyéb úthibákat.

Ausztrália dollármilliókat öl az Antarktisz drónos vizsgálatára

Ausztrália bejelentette, hogy milliókat költ drónokra és automatizált robotjárművekre az Antarktisz feltárására és kutatására, valamint a megfigyelők szerint a kontinens körül megnövekedett kínai tevékenység felügyeletére.

Scoot Morrison miniszterelnök kedden közölte, hogy a kormány 584 millió dolláros kiadást hagyott jóvá ezekre a légi járművekre, valamint robotizált járművekre, amelyeket arra használnak majd, hogy szemmel tartsák a kínai járműveket és személyzetet a térségben. Az eszközök elsősorban az általa ellenőrzött terület barátságtalan, gyakran megközelíthetetlen területeinek megismerésén dolgozó kutatókat fogják segíteni.

Ezeket a tudományhíreket válogattuk ki az idei esztendő első negyedéből. Természetesen örömmel várjuk a kommentszekcióban a ti véleményeteket, hogy számotokra melyek voltak a legfontosabb fejlemények, valamint mit hiányoltok a listából!
3 hozzászólás

Chuck

2 éve, 2 hónapja és 19 napja

Hihetetlen, mennyire sok területet hódt meg a drón, igazán ilyenkor áll össze a kép! meglepett smiley mosolygó smiley

válasz erre

Levente

2 éve, 2 hónapja és 20 napja

Azért az nagyon durva hogy mennyi mindenre drónt használnak már! meglepett smiley

válasz erre

Repülős

2 éve, 2 hónapja és 20 napja

Fel sem tűnt a hónapok alatt hogy ennyit érdekesség történt a témában! meglepett smiley

válasz erre