Ezek voltak a 2019-es év legfontosabb drónos történései

2020. január 11.
44.3601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Erős éven vagyunk túl drónipar szempontjából. Bár igaz, kicsit megkövetnénk magunkat ezzel a kijelentéssel, hiszen egyrészt valóban erős éven vagyunk túl, tekintve hogy megannyi oldala fejlődött az iparnak és számos innovációval találkozhattunk, ám a hobbi drónereket leginkább izgató dolog, a drónmegjelenések eléggé hiányoztak a 2019-es esztendőből. Ennek ellenére mi úgy határoztunk, hogy kicsit elmerengünk a tavalyi éven, és összeszedjük azt az öt történést a dróniparból, amelyek szerintünk a legfontosabbak voltak. Lássuk hát!


A Skydio 2 megjelenése

A Skydio 2 volt az a drónmegjelenés, amitől eléggé letettük a hajunkat a bejelentés hírének hallatán, hiszen végre érkezett egy kis versenyhelyzet. Régóta mondjuk, hogy ki kell alakítani a versenyt, meg kell szorongatnia valakinek a DJI-t ahhoz, hogy a jövőben egy egészségesebb ipar bontakozzon ki, a Skydio pedig jött, látott és mindent letarolt az egészen egyedi készülékével, amely ráadásul eddig kifejezetten nagy sikernek tekinthető.

Óriási sallert kevert le a Skydio 2 a dróniparnak

Óriási sallert kevert le a Skydio 2 a dróniparnak


Bár tökéletes drónnak nem nevezhető, azonban megtalálta a maga közönségét és megannyi vásárlóra szert tett. Ha arról beszélünk, hogy mik tekinthetőek ténylegesen fontos történésnek 2019-ből, akkor egyértelműen nem maradhat le a Skydio 2 a listáról, lévén nem kizárt, hogy ezzel a drónpremierrel egy olyan hullámot indítottak be, amelynek az igazi hatása csak évek múltán fog megérkezni, például egy már-már tökéletesre csiszolt Skydio 3 képében.

Harmadik iterációról még nincs információ, úgyhogy erről nem is nagyon tudunk konkrét keretek között beszélni, ellenben az biztos, hogy a Skydio ezzel némileg bebikázta az állóvízként jellemezhető piaci helyzetet.

Debütál a Mavic Mini

Oké, tudjuk jól, hogy van egy réteg, akik nem igazán szívlelik a Mavic Minit, ami valljuk be, abszolút érthető. Régóta nem jött olyan új drón a DJI-tól, ami kiszolgálja a hardcore-abbnak tekinthető hobbi drónos réteget, és a Mavic Mini egyáltalán nem az a repcsi lett, ami megfelel ennek az igénynek. Ha jellemezni kéne, akkor azt mondanánk, hogy egy belépő kategóriájú kütyüt villantott ezzel a kínai gyártó, amelyből még nem volt a portfóliójukban.

Jött, látott és győzött a Mavic Mini

Jött, látott és győzött a Mavic Mini


Nyilván ilyenkor lehetne példálózni a Tellóval, ám az inkább tekinthető játéknak, mintsem tényleges drónnak. A Mavic Mini ettől függetlenül hatalmasat ment, rengeteg pozitív kritika halmozta el (mi is szerettük - teszt), és bár az eladásokról nincsen pontos statisztika, abban biztosak lehetünk, hogy szépet ment üzleti oldalon a gép, legalábbis kizártnak tartjuk, hogy bukna rajta a gyártó. Az meg már csak hab a tortán, hogy 250 gramm alatti súllyal bír, miáltal sok országban nem kell regisztrálni a Mavic Minit.

Persze azért mi is reméljük, hogy idén jóval izmosabb megjelenési szezonunk lesz olyan drónokból, amik ténylegesen a komolyabb játékosok közé tartoznak, de titkon bízunk benne, hogy valamikor a közeljövőben kapunk majd egy még inkább kiforrottabb Mavic Mini 2-t.

Lezárják a gatwicki drónészlelés nyomozását

Bár maga a gatwicki drónészlelés még 2018 végén történt, azonban körülbelül egy évig húzódott a nyomozás az ügy kapcsán. Pár hónapja lezárták a kutatást, és ahogyan arra számítani lehetett, nem találták meg a tettest, aki miatt megbénult a Gatwick reptér forgalma - noha többen is úgy vélik mindmáig a korábbi információk tükrében, hogy egy belsős ember tehetett a dologról.

Hatalmas pénzeket tapsoltak el a gatwicki nyomozásra, de a tettes nem lett meg

Hatalmas pénzeket tapsoltak el a gatwicki nyomozásra, de a tettes nem lett meg


Bárhogyan is, a sztori véget ért, viszont még azért bevittek egy gyomrost az embereknek azzal, hogy kiderült, hogy mégis mekkora orbitális összegeket vertek el a nyomozásra. Konkrétan 800 ezer eurós, azaz 270 millió forintos költségekről szól a fáma, ami egyenesen elképesztő, ha minket kérdeztek.

Remélhetőleg az idei évünk jóval kevesebb repteres sztorival fog zajlani, hiszen 2019-et végigkövezték az olyan esetek, amikor le kellett zárni egy-egy állítólagos drónészlelés miatt, amikről aztán rendre kiderült, hogy vagy valamiféle madarat láttak mindössze, vagy esetlegesen szimplán délibábról beszélhetünk.

Engedélyt kap a UPS a világ első drónos légitársaságának működtetésére

A drónos szállítások hatalmas szerepet játszottak 2019-ben. Nem is tudnánk nagyon kiemelni eseteket ezek közül, hiszen mindegyik történés egyfajta lépcsőfokként szolgált a nagy egészhez. Minden egyes sikeres tesztrepülés vagy éles kiszállítás azt mutatta, hogy bőven van kraft ebben az ágazatban, csak éppen még ki kell forrnia, hogy teljes pompájában ragyogjon.

Hosszútávon iszonyat fontos lesz a UPS drónos légitársasága

Hosszútávon iszonyat fontos lesz a UPS drónos légitársasága


Sokat tanakodtunk, hogy van-e valami ezek közül, aminek egy ilyen listán kötelező helye van, míg végül a választásunk arra esett, hogy a UPS engedélyt kapott a világ első drónos légitársaságának működtetésére. Persze itt joggal gondolja minden olvasónk, hogy egyelőre ez nem tekinthető különösebben nagy előrelépésnek, azonban itt hosszútávon kell gondolkozni, évek múltán pedig brutál mód fellendítheti a területet ez a döntés.

Az engedéllyel látótéren kívül működtethet az UPS repcsiket, kiterjeszthetik a drónos szolgáltatásaikat többek között egyetemekre és kórházakra is, bár sajnos a lakónegyedekbe történő bekapcsolás még évekre van.

Profi FPV rendszert villant a DJI

Sokan mindmáig elfelejtik, hogy még mindig csak annak vagyunk szemtanúi, ahogyan a drónipar gyerekcipőben totyog előre. Telis-tele van nagyon ígéretes alapokkal ez a terület, viszont ezek egyelőre inkább még olyan állapotban vannak, hogy azért titkon érzi mindenki, hogy ez mégsem az igazi. Ilyen például az FPV élmény is a drónversenyeken, amik sokszor követhetetlenek vagy kicsit gyengébb minőségűek.

A DJI által minden eddiginél minőségibb FPV versenyek jöhetnek

A DJI által minden eddiginél minőségibb FPV versenyek jöhetnek


Habár a DJI nem szórta meg a népet tavaly túlzottan sok drónnal, azonban az kétségtelen, hogy az FPV rendszerük prezentálásával nyertek jó pár piros pontot. Kristálytiszta, HD minőségű, akadásmentes képanyagot tud továbbítani a szisztémájuk a képernyőkre, ami a versenyeken elképesztően nagy aduásznak számít, ugyanis egy sokkalta nézőbarátabb élményt tudnak kicsiszolni az egészből, mint eddig bármikor.

Még egyelőre várat magára, hogy a versenyszervezők kihasználják a rendszerben rejlő potenciált, nagy valószínűséggel idén fogják egyre többet és többet használni a DJI megoldását.

A BBC botrányos dokumentumfilmje

Hogy is felejthetnénk el a BBC dokumentumfilmjét, amely "Anglia következő légikatasztrófája? Drónok" néven futott, megjelenése nyomán pedig rengetegen, köztük sok-sok nagy drónos vállalat (pl. a DJI és az Altitude Angel) felemelte a hangját, mivelhogy távolról sem volt tekinthető objektívnek az anyag. Egyenesen azt érezhettük, hogy lejárató szándékkal készült a mozgókép, de persze a negatív visszhangtól az isten sem mentette meg őket.

Egyáltalán nem volt objektív a BBC filmje, kapták is érte a sarat

Egyáltalán nem volt objektív a BBC filmje, kapták is érte a sarat


A szituáció pikantériája, hogy egyébiránt a DJI szolgáltatott a BBC-nek anyagokat a dokumentumfilmhez, csakhogy éppenséggel a készítők tettek magasról az egészre, és semmit nem használtak fel ezekből. Ehelyett valószerűtlen történeteket prezentáltak a laikus publikum számára, amik által joggal háborodtak fel az emberek.

Szerencsére amekkora botrány lett belőle, borítékolhatjuk, hogy nem lesz több hasonló kezdeményezés sem a BBC, sem egyéb csatorna által - legalábbis mondjuk inkább azt, hogy nagyon reméljük, hogy nem lesz többé erre példa.

Ezek lennének hát szerintünk a 2019-es esztendő legfontosabb drónos történései, viszont mindenképpen várjuk a kommentszekcióban azokat a híreket, amik a leginkább megmaradtak számotokra tavalyról.

Borítókép credit / Image Credits: Buena Vista Images / Getty Images
5 hozzászólás

Bandita

4 éve, 6 hónapja és 19 napja

Jobb aksi, nagyobb hatótáv, árcsökkenés. Nekem ezek lennének a trendek. mosolygó smiley

válasz erre

Levente

4 éve, 6 hónapja és 25 napja

Köszönjük a nagyszerű összefoglalót!

BÚÉK! mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

4 éve, 6 hónapja és 25 napja

Így visszanézve tényleg mennyi érdekes esemény volt. meglepett smiley

válasz erre

Repülős

4 éve, 6 hónapja és 26 napja

Reméljük az idei év még izgalmasabb lesz! mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

4 éve, 6 hónapja és 26 napja

Skydio 2 volt a legnagyobb durranás szerintem.

válasz erre