Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb biztonsági hírei a drónvilágban

2021. december 04.
93.3331
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Gyakorlatilag már kanyarban van az év vége, így javában érkeznek az évösszegző listák a Dronerz magazin hasábjain, ahogyan azt egyébként minden évben meg szoktuk ejteni. A múlt hét folyamán az év legfontosabb tudományos híreit vettük sorra, most pedig az idei esztendő legizgalmasabb, legjelentőségteljesebb "biztonság" kategóriájú drónos anyagai fognak terítékre kerülni. Dőljetek hátra, és nézzük át együtt, hogy mik történtek ilyen tekintetben 2021-ben!


Összefogás Európában a drónos adatvédelem érdekében

Az európai drónos szcéna vezetői összefogtak annak érdekében, hogy tető alá hozzák az úgynevezett Drones4Sec projektet, amelynek céljai között szerepel a drónok és az automatizált alkalmazások fokozott használatának összehangolása, miközben az adatvédelemre is óriási hangsúlyt fektetnek.

Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb biztonsági hírei a drónvilágban - 2. kép

A Drones4Sec Európa első biztonsági drónos szövetségeként jellemzi magát, feladata pedig, hogy megóvja az európai szuverenitás modelljét a robotika és a drónok területén az innováció és az Európán belüli technológiai együttműködés ösztönzésével, és meggyőzni a döntéshozókat az adatvédelem szükségességéről.

Kémkedés az ausztrál rögbijátékosok után

A paranoia masszívan a tetőfokára hághatott Ausztráliában, amikor meghozták azt a döntést, hogy kémkedni fognak az ország rögbijátékosai után. Merthogy az Ausztrál ligarögbi-bajnokság (NRL) több száz játékosa kényszerkaranténra lett küldve a szezon kellős közepén az újból kitörő koronavírus-járványnak köszönhetően.

Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb biztonsági hírei a drónvilágban - 3. kép

Ezt követően drónokkal kémkedtek az NRL játékosai és családjai után, így például az egyik focista élettársa arról számolt be, hogy miközben pelenkázta a kisbabáját, az ablakban látta, hogy egy drón épp figyeli őt. Az amerikai kormány ezen felül azt sem engedte, hogy az erkélyre kiálljanak, sőt mi több, még le is kellett ragasztaniuk az erkélyajtókat.

Thor kalapácsa lesújt!

Az év egyik legbizarrabb, legfurcsább, mégis legizgalmasabb biztonsági drónos híre egyértelműen az volt, amikor Thor és a pilóta nélküli gépek egy mondatba kerültek. A légierő az úgynevezett THOR antidrón rendszere mellett egy elektronikus kalapácsot is kifejlesztett a tematikus program befejezéséhez.

Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb biztonsági hírei a drónvilágban - 4. kép

A program célja, hogy még erősebb antidrón rendszer szülessen a THOR-ból, ami egy kalapáccsal igyekeztek feldogni, melyet Mjölnir-nek hívnak. A Mjölnir projekt ugyanarra a technológiára fog támaszkodni, mint a THOR, de jelentős mértékben javítja a képességeket, a megbízhatóságot és a gyártási felkészültséget a THOR fejlesztése óta.

Amikor a drónt összetévesztették egy léggömbbel

Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy miért kerül be ebbe a felsorolásba egy olyan hír, hogy egy drónt összetévesztettek egy repülőgéppel, azonban a válasz nagyon is egyszerű: ez az eset is bizonyította, hogy sok esetben olyan tárgyakra tudnak "drónt kiáltani", melyeknek valójában köze sincs a pilóta nélküli gépekhez.

Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb biztonsági hírei a drónvilágban - 5. kép

Az Envoy Air Embraer utasszállító kis híján ütközött egy drónnal, legalábbis az eredeti jelentések szerint, míg nem az FAA megvizsgálta az ügyet, és kiderült, hogy valójában csak egy héliummal töltött lufi bukkant fel a repülőgép körül. Hogy mégis hogyan sikerült a kettő között párhuzamot húznia a szemtanúknak, arról fogalmunk sincs a mai napig.

Egy komplett Titan drónellenes termékcsaládot villantott a Citadel Defense

A Titan termékcsalád öt különböző CUAS-rendszert kínál az amerikai hadsereg által jóváhagyott ügyfelek számára, amelyek lehetővé teszik számukra az ellenséges küldetéseken bevetett drónok és más kisebb légi járművek által támasztott kihívások leküzdését.

Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb biztonsági hírei a drónvilágban - 6. kép

Az új termékcsalád magában foglalja a Titan Tactical Arssault Kitet, a Titan Multi-Sensor-t és a Titan Drone Finder-t, amely megengedi számára a kezelők számára a drónok helyének meghatározását, repülési útvonaluk követését, és az ilyen és más, a felhasználó által meghatározott riasztási zónába belépő fenyegetések autonóm semlegesítését.

A magyar drónos megfigyelő-rendszer

És végül, de nem utolsó sorban, azt a hírt emeltük be, ami a legtöbb magyar drónpilótánál alaposan kiverte a biztosítékot. Bejelentettek egy olyan rendszert, ami képes a pilóta nélküli gépek észlelésére és felderítésére, méghozzá európai uniós pénzből.

Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb biztonsági hírei a drónvilágban - 7. kép

A projekt lényege, hogy számos elemében prototípus szintű összetevőkből épül fel, amelyek akár önálló termékként is piacképesek. Ez a szisztéma képes ellenőrizni a drónokat bárhol. Ezzel alapvetően nem is lenne különösebb probléma, ha a háttérrendszerek (légtérigénylés) és egyéb összetevők megfelelően működnének, de Magyarországon sajnos ez nincs így.

A gyújtogató, akit drónnal vettek videóra

Az év balekja címet is elnyerhetné az a szerencsétlen flótás, aki konkrétan erdőtüzet okozott, azonban a gyújtogatás pillanatában drónnal lencsevégre kapták. Amint visszarepült a drón a rendőrökhöz, azonnal letartóztatták az illetőt, habár ekkor sajnos a kár már bekövetkezett, és egy jókora erdőtűz alakult ki a dologból.

Nézd nagyban ezt a videót!
Konkrétan 5 hektárnyi területen égett fel az erdő, de szerencsére végül sikerült megállítania a lángnyalábokat a tűzoltóknak. A fellelt gyanúsított nem volt vele tisztában, hogy épp egy kamera szemez vele madártávlatból, amikor a gyújtójával lángra lobbantotta a száraz füvet.

Ezek lennének hát szerintünk az idei év legfontosabb drónos biztonsági hírei, azonban mindenképp osszátok meg velünk a véleményeteket, hogy szerintetek melyek voltak a legizgalmasabbak, és mit hiányoltok erről a listáról esetleg. Hamarosan folytatjuk az évösszegző listáink sorát!
5 hozzászólás

Ronalddo

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Bakker hogy Magyarországról drónos témában mindig csak rossz hír van... Elkéepsztően ****ul állunk ezen a piacon (is).

válasz erre

Repülős

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Nekem semmi nem hiányzik a listából, perfekt.

válasz erre

Chuck

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Egész mozgalmas év volt! Közben úgy fel sem tűnt...

válasz erre

rami89

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Ez a magyar megfigyelő rendszer annyira durva...

válasz erre

Újfiú

1 hónapja, 3 hete

Vannak érdekességek. Remélem jövőre is lesz sok újdonság. És egy kicsit jobb hazai szabályozás.

válasz erre