Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb tudományos hírei a drónvilágban

2021. november 27.
144.5301
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Idén már volt dolgunk egy tudományos összefoglaló hírrel, amikor is az év első harmadának legfontosabb drónos híreit foglaltuk össze ebben a zsánerben. Most azonbn az egész esztendőt szemlélni fogjuk, és bár tény, hogy még hátra van egy hónap az évből, ugyanakkor ha történik is valami borzasztóan jelentőségteljes, akkor arról egészen biztosan írni fogunk bővebben. Éppen ezért vettük a bátorságot, hogy megírjuk a szóban forgó cikket, melyben 2021 legfontosabb, legizgalmasabb, legjobb drónos tudományos híreit kapjuk elő. Lássuk hát, mikhez volt szerencsénk idén!


A világ első átfogó műanyaghulladék-adatbázisát állítja össze a DJI

A DJI összefogott az AnimaMundi Ocean Data Solutions-szeé és a Lagoonnal, hogy drónok segítségével alkossák meg a világ első átfogó globális adatbázisát a part menti műanyaghulladékról. A folyamat a vitorlázók által vezetett drónokkal kezdődött, amelyek részt vesznek az Atlantic Rally for Cruisers (ARC) elnevezésű versenyen. Ez november 21-én indult.

Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb tudományos hírei a drónvilágban - 2. kép

A DJI drónokat bocsátot a Lagoon rendelkezésére, hogy a karibi partok műanyaghulladékát felmérjék. A COP26 klímatárgyalások nyomán ezek a drónok képeket fognak gyűjteni az AnimaMundi automatizált feldolgozásához, hogy minden eddiginél gyorsabban, jobban és biztonságosabban mérhessék a műanyaghulladék-szennyezés mértékét.

Drónos platform az élővilág fajainak megszámlálására

Rengeteg segítséget nyújtanak a pilóta nélküli gépek abban, hogy az élővilágot ne személyesen kelljen számlálni, hanem távolról, az állatok megzavarása nélkül tudják így felmérni őket. A Queenslandi Műszaki Egyetem is ezen dolgozik, méghozzá egy különleges drónos platform képében.

Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb tudományos hírei a drónvilágban - 3. kép

A terv szerint drónokat reptetnek majd, amelyek infravörös érzékelőkkel vannak felszerelve a különböző életformák észlelésére, amiket aztán azonosítani fognak a programok és a gépi tanulási kapacitások. Ezek kibővítik az elismert fajok katalógusát, miközben a repülések idővel folytatódnak.

1 milliárd fát ültetnek 2028-ig Új-Zélandon drónokkal

Az észak-szigeti Evico Technologies cég megkezdte a kísérletet egy olyan anyag telepítésével, amit "maghüvelynek" nevez, kiegészítve ezzel az Auckland régióbeli fák kézi ültetését. A terv az, hogy a drón hozzájárul a 2017-ben indult projekthez, és a végcél, hogy 1 milliárd fát telepítsenek 2028-ig.

Ezek voltak a 2021-es év legfontosabb tudományos hírei a drónvilágban - 4. kép

A Waharau Regionális Park 400 négyzetkilométeres területe sok tevékenységet folytat Új-Zéland újratelepítési terve alapján. A kézi telepítés megközelítése ezen belül lassúnak bizonyult, és nem a reményeknek megfelelően haladt, azonban a drónok jócskán fel fogják gyorsítani a folyamatot.

Sugárzás-észlelés a drónokkal

Az Azur Drones összefogott az ipari nukleáris mérnöki társasággal, az AVNIR Energy-vel, és azt tervezi, hogy a távoli, autonóm sugárzás-észlelési szolgáltatást kínálja Franciaországban és külföldön. Ez a kombináció nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a kezelők gyorsabban azonosítsák a sugárzási szivárgásokat, hanem távolról is sokkal átfogóbban mérjék intenzitásukat és összetételüket.

Nézd nagyban ezt a videót!




A rendszeres, valós idejű leolvasások részeként fogják használni a létesítmények önálló drónfigyelése során. Ha a sugárzási szintet más módon észleli, a Skeyetech-DIZI kombót azonnal ki lehet telepíteni, hogy teljes körű adatokat gyűjtsön a területről.

Drónokkal mutatták ki, hogy Kaliforniába visszatér a szén-dioxid-elnyelő hínár

Egyre inkább úgy tűnt, hogy bolygónk egyik leghasznosabb ökoszisztémája, a szén-dioxid-elnyelő hínár már nem igazán fog mutatkozni Kaliforniában a 2013-as tengeri kánikulát követően, azonban a pilóta nélküli gépek segítségével kimutatták, hogy visszatérnek szép lassan.



A Nature Conservancy környezetvédelmi csoport először 2019-ben kezdte el használni a drónokat a kaliforniai hínárerdők felmérésére, bár akkoriban alig volt látnivaló. Egy tanulmány szerint a tengeri moszatok több mint 95%-a elpusztult Észak-Kalifornia partjainál a tengeri hőmérséklet emelkedése és a betegségek miatt. Mostanra azonban a hínár lombkorona átlagos mérete 5,5 hektárra nőtt, amikor az utolsó felmérést 2020-ban elvégezték.

Drónokkal derítették ki, hogy miért dörgölőznek a halak a cápákhoz

Borzasztóan kacifántos elemei vannak a csodálatos élővilágunknak, az egyik legbizarrabb jelenség pedig egyértelműen az, hogy a halak vajon miért dörgölőznek hozzá a jóval nagyobb, zordabb, hidegvérű cápákhoz. Nos, a drónok segítségével ezt a rejtélyt is kiderítették, miszerint kvázi hátkaparóként használják őket az elhalt pikkelyek és paraziták lehámozására.



Míg a halak és élettelen tárgyak, például homok vagy sziklás aljzat között jól dokumentált a dörzsölődés, ez a cápa-dörzsölődés jelenség tűnik az egyetlen olyan esetnek a természetben, amikor a zsákmány aktívan keresi és nekidörgölőzik a ragadozónak. Tulajdonképpen tehát ez a halak higéiniai folyamatának része.

Ezek lennének tehát a 2021-es év legfontosabb drónos tudományos hírei szerintünk, ugyanakkor mindenképp osszátok meg velünk a kommentszekcióban, hogy melyek voltak számotokra a legizgalmasabb fejlemények ezen a területen. Ezenfelül azt se felejtsétek el megírni, hogy mit hiányoltok ebből a felsorolásból. Reméljük 2021-ben is hasonlóan remek évünk lesz tudományos drón kategóriában.
5 hozzászólás

Ronalddo

2 éve, 6 hónapja és 11 napja

Ó mennyire jó volt ezt így egyben olvasni! mosolygó smiley Nagyon sok területen töltenek be nagyon hasznos szerepet a drónok. Imádom! mosolygó smiley

válasz erre

Levente

2 éve, 6 hónapja és 12 napja

Na ez ment is a kedvencekbe. mosolygó smiley Így visszatekintve, nem is volt ez olyan unalmas év. meglepett smiley

válasz erre

Bandita

2 éve, 6 hónapja és 12 napja

Ilyen szempontból (is) érdekes év volt ez!

válasz erre

rami89

2 éve, 6 hónapja és 12 napja

A borítóképtől elolvadok. mosolygó smiley

válasz erre

Repülős

2 éve, 6 hónapja és 12 napja

Imádom ezt az összefoglalót! mosolygó smiley

válasz erre