Ezek voltak szerintünk a 2020-as év legnagyobb drónos hírei a tudományban

2020. november 21.
56.8201
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Manapság a drónok szinte minden fontosabb iparágban ott vannak már, mint hű társak, és ezek közül a tudomány témaköre sem marad ki. Megannyi és megannyi alkalom volt már rá, hogy a tudományban brillíroztak a pilóta nélküli repülőgépek, viszont ez a szegmens gyakorta eltörpül a sajtó szemében, hiszen leginkább az üzleti felhasználást szokták felkapni, és az ebben lezajló nagy újdonságokat. Persze amikor az űrkutatásban játszik fontos szerepet egy-egy drón, akkor az nem kerüli el a hírforrások figyelmét sem, azonban mi mégis úgy érezzük, hogy sok idei tudományos-drónos megmozdulás nem kap elég rivaldafényt. Éppen ezért most összeszedtük a kedvenc tudományos mozzanatainkat az idei esztendőből, amikhez valamilyen formában kapcsolódnak a drónok is.


A pingvinek és a pattogatott kukorica

Valaki ránéz erre a témacímre, és az első kérdése: hogy jön a pingvin és a pattogatott kukorica egy égisz alá? És mi köze ennek a drónokhoz? Nagyon egyszerű a válasz. A Adélie-pingvinek megszámlálását újonnan drónokkal végzik az Antarktiszon, miután a különböző egyedek sorra tűnnek el.

Nézd nagyban ezt a videót!




A POPCORN algoritmus segíti a kutatók munkáját, hiszen matematikai úton kalkulálja ki azt az optimális útvonalat, amin keresztül a drón a legtöbb pingvint meg tudja számolni, így nem összevissza kell haladnia hektikusan. Az meg már csak hab a tortán, hogy akadálykerülésben is kiemelkedő a rendszer!

A nagy teknősszámlálás

A Nagy-korallzátonyon keresztül sorra vándoroltak a teknősök, hogy a Raine Island felé eljussanak, előbbiben pedig sorozatosan helyezik el a teknősök a tojásaikat. A tudósok úgy határoztak, hogy megszámolják ezeket az élőlényeket a területen, mégpedig drónok segítségével.



Az egyetlen hátulütője a mostani folyamatnak az az, hogy jelen pillanatban még kézileg számolják meg a teknősöket, viszont nagyon szeretnék a továbbiakban, ha mindezt már egy algoritmus segítségével végezhetnék, így nem lenne szükség az emberi erőforrásra ezen a téren - legalábbis nem ilyen nagy mértékben.

Az ázsiai folyók műanyagszennyezése

A műanyagszennyezés régóta komoly problémákat okoz a bolygónknak, úgyhogy elengedhetetlen, hogy mielőbb cselekedjünk ennek megoldására, és bizony a harcban a drónok is hasznosnak bizonyulnak. Ázsiában hat eltérő ország folyóit sújtja masszívan a kérdéses probléma, többek között a Mekong folyót.

Bár most minden figyelem a világjárványra fordul, de a műanyagszennyezés továbbra is kardinális probléma

Bár most minden figyelem a világjárványra fordul, de a műanyagszennyezés továbbra is kardinális probléma


A Phantom 4-es drón felhasználásával több ezer fotót készítenek a felszínen lévő műanyagokról, majd egy algoritmus segítségével kialakítják a műanyagok gócpont-térképét. Ez segít a tudósoknak abban, hogy megállapítsák, egyes pontokon miért gyülemlik fel a műanyag.

A moszkitok elleni harc

Több ízben, több országban felvették már a harcot a moszkítok ellen a drónok hadba állításával, Indiában pedig a Greater Hyderabad Municipal Corporation (GHMC) vetett be ennek érdekében 11 különböző drónt. A malária terjedésének megállításához vetik be a gépeket.

Drónokkal a moszkitók ellen!

Drónokkal a moszkitók ellen!


Három 50 fős csapatot, valamint két asszisztens entomológust és két főentomológust hasznosít a művelet, a drónokat pedig hat eszközzel szerelték fel, amikkel a szúnyogokat ölik meg. Ezekbe az eszközökbe Temophos lárvaölőt integráltak és Pyrethrum növénnyel, amely rovarirtóként és rovarriasztóként ismeretes.

Aktív vulkán vizsgálata

Pápua Új-Guineában gőzerővel vizsgálják az aktív vulkánokat, hogy így nyerjenek ki létfontosságú adatokat, amik életmentőnek minősülnek. Egészen konkrétan a világ egyik legaktívabb vulkánját is vizsgálják, a Manamot, amely naponta mintegy 3700 tonna szén-dioxidot és 5100 tonna kén-dioxidot bocsát ki.

A Manam vulkánt figyelik meg, hogy megelőzzék a tragikus következményeket

A Manam vulkánt figyelik meg, hogy megelőzzék a tragikus következményeket


Egy 9000 főt jegyző szigetről van szó, amin bármikor előfordulhat, hogy evakuációra van szükség a vulkánkitörések miatt, és most minden egyes repülés során olyan adatokat zsákolnak be, amik ehhez lehetnek hasznosak.

Halasztják a Szaturnusz holdjára szóló Dragonfly missziót

A Szaturnusz holdjára, a Titanre szóló misszió keretein belül a Dragonfly drónt fogják mozgósítani, ami eredetileg úgy volt, hogy 2026-ban startol, azonban átrakták végül 2027-re, mivelhogy a koronavírus miatt alaposan belassultak a munkálatok.

Kicsit többet kell a tervezettnél várni, hogy a Titanhez érjen a Dragonfly

Kicsit többet kell a tervezettnél várni, hogy a Titanhez érjen a Dragonfly


Ez egyébként már nem az első halasztás, tekintve hogy az eredeti tervek úgy szóltak, hogy 2025-ben indul a projekt. Várhatóan ha elstartol valaha a Dragonfly, akkor 9 évet fog az űrben tölteni a gép, ezáltal megnézhetik, hogy mennyire lakható a Titan.

Egymilliárd fa ültetése

A globális felmelegedés ellen kardinális jelentőségű, hogy kellő mennyiségű fát ültessen az emberiség, a Flash Forest kezdeményezés keretein belül pedig 1 milliárd fát terveznek elültetni. Mindezt 2028-ig bezárólag tervezik tető alá hozni, a felhasznált technológia pedig egy átlag munkás 10-szeresére tehető.

A faültetés létfontosságú a globális felmelegedés ellen

A faültetés létfontosságú a globális felmelegedés ellen


A drónnal a szokásos megoldást használják, azaz egy kapszult a földbe lőnek, ami aztán kicsírázik. Mindezt megspékeli a cég a saját titkos adalékával, aminek köszönhetően a megszokotthoz mérten jóval gyorsabban nő ki az adott fa, ezzel felgyorsítva a folyamatot.

Gyors reflexes drónok

A Zürichi egyetemen egy igencsak izgalmasnak tekinthető technológiával kísérleteznek, mégpedig egy olyan drónnal, ami konkrétan villámgyors reflexekkel bír. Kidobósozáson keresztül prezentálták, hogy mit tud a kérdéses drón, és mint az kiderült, az akadálykerülő rendszerek átlag 20-40 milliszekundumos sebességét 3,5 milliszekundumra csökkentették.



Rengeteg területen lehet majd hasznosítani egy ilyen reflexidővel bíró drónt, arról meg már nem is beszélve, hogy a jövőben az akadálykerülő szisztémák új szintjét jelentheti a szóban forgó, frissnek tekinthető technológia.

Az aggyal felfegyverzett drónok

Káprázatos belegondolni, hogy egy olyan korszakban élünk, amikor már az a kifejezés, hogy aggyal felruházott drón, nem számít sci-finek, hanem simán valóságként tartható számon. Az Amerikai Légierő most pontosan ilyen masinákat szeretne, mindezt a neuromorf számítógép segítségével, ami egy valódi agy működését szimulálja.

Igen, 2020-ban már tényleg valósággá válhat, hogy egy drónnak "agya" van...

Igen, 2020-ban már tényleg valósággá válhat, hogy egy drónnak "agya" van...


Bináris kód helyett a neuromorf lapkák mesterséges idegsejtekkel reprodukálják az agy analóg természetét. Hasonlóan az agyi idegsejtjekhez, itt sem arról van szó, hogy szimplán be- vagy kikapcsolt állapotban van, hanem olyan jeleket gyűjtenek ezek a chipek, amelyek felépülnek egy olyan pontra, ahol az ideg elindul, és továbbítja a jelét.

A világ egyik legnagyobb halállományát figyelő drónok

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) egy igencsak nagyot vállalkozott, amikor úgy döntött, hogy három drónt helyeznek ki a Bering-tengerhez, így megfigyelve az ottani halállományt, ami nem mellesleg a világ egyik legnagyobbja.

Az időjárási változásokat is monitorozzák

Az időjárási változásokat is monitorozzák


A nyár során kezdték meg a projektet, a gyűjtött adatokkal pedig a 2021-es halászati évre készülnek fel, ráadásul emellett a folyton változó időjárási mintákat is monitorozzák így.

Ez lenne tehát a mi tíz kedvenc tudományos hírünk az idei esztendőből, viszont a téma kedvelőire még vár az elkövetkezendő hetekben egy cikkünk, amiben tovább bontogatjuk a 2020-as év híreit - figyeljétek a Dronerz magazin hasábjait mindenképp!
5 hozzászólás

Direktor

3 éve, 8 hónapja és 11 napja

Kiváló összefoglaló! mosolygó smiley

válasz erre

Bandita

3 éve, 8 hónapja és 11 napja

Nagyszerű gyűjtemény ismét. mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

3 éve, 8 hónapja és 12 napja

Igen állat lett ez az összefoglaló! mosolygó smiley Ment a kedvencekbe, évek múlva jó lesz ránézni!

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 8 hónapja és 12 napja

Néha úgy meglepődöm hogy mennyire a mindennapjaink részévé váltak ezek a zümmögők. mosolygó smiley Még amikor a Vissza a jövőbe 2-ben volt, mennyire scifi volt az egész, most meg itt vannak köztünk. mosolygó smiley

válasz erre

Repülős

3 éve, 8 hónapja és 12 napja

De jó ilyeneket olvasni, főleg így összesítve. mosolygó smiley Rengeteg érdekes dologban vesznek részt a drónok!

válasz erre