Fél évvel a járvány kezdete után: hogy áll jelenleg a drónipar, mi várható a jövőben?

2020. július 25.
43.6241
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Túlzás lenne azt mondani, hogy vége a járványnak, sőt - a koronavírus természetesen most is köztünk van és még nagyon sokáig itt lesz, a vakcina pedig még nagyon messze van. Míg egyes helyeken egy bizonyos "második hullámról" szól a fáma, addig azt sokan elfelejtik hozzátenni, hogy az bizonyos országokra vonatkozik, merthogy Magyarország nincs pandémikus helyzetben jelenleg, és reméljük, ez így is marad. Ettől függetlenül azokban az országokban, ahol a legnagyobb drónos cégek működnek, ott igenis tombol még a járvány, úgyhogy úgy éreztük, hogy egy kicsit rágjuk meg a témát, miszerint milyen hatással volt ebben a fél évben a vírus az iparra, illetve mi várható ehhez kapcsolódóan a jövőben.


Sokszor kritizáljuk sokan, hogy mennyire rejtélyesen működik a drónipar. Jönnek ilyen-olyan szivárogtatások, hallunk erről-arról, amiknek a java része aztán meg sem történik, elfelejtődik, és megmarad a pillanatnyi hype mocsarában. Nos, úgy fest, hogy ha valamikor, akkor a járvány időszakában profitált ebből az ipar.

Nem hallottunk nagyon arról, hogy milyen drónmegjelenések csúsznak, melyik készülék munkálatai lassultak be a koronavírusnak köszönhetően, hiszen mivel nem közöltek hivatalos dátumokat, így könnyebb volt ezekről hallgatni és a háttérben megoldani. Más iparágakban (főleg a film- és játékiparban) komoly gondokat okozott, hogy bejelentettek dátumokat, amiket aztán nem tudtak a körülmények miatt tartani.

Volt persze kivétel, például az Autel Evo II külföldi premierjéhez kapcsolódóan volt némi csúsztatás, de ott sem igazából a munkálatokkal, inkább csak a kiadással volt probléma, lévén nyilván nem akarták ők sem lábon lőni magukat azzal, hogy egy olyan időszakban, amikor mindenki spórol amennyire csak tud, kiadnak egy (a helyzethez képest) méregdrága repcsit.

A drónmegjelenések halasztásáról semmit nem fogunk tudni

A drónmegjelenések halasztásáról semmit nem fogunk tudni


Ebből a szempontból tehát nem csapódott le negatívan a járvány, és ha nagyon a szívünk mélyére nézünk, akkor ebből az egész helyzetből profitált az ipar. Ahogyan arról korábban egy komplett cikket is fogalmaztunk, rengeteg helyen kezdtek el a pilóta nélküli repülőgépekhez nyúlni a hirtelen kialakult helyzet kezelésére, hol csak monitorozás céljából, hol fertőtlenítés miatt, és a többi.

Rengeteg pozitív szemléletű cikk jelent meg a nemzetközi sajtóban a drónokról, holott korábban gyakorta tűntek fel olyan irományok, amik negatívan állították be az ipart, de végre kijelenthetjük: elkezdett átlendülni azon a képzeletbeli küszöbön ez a fiatal, mégis gyorsan feltörekvő iparág.

Ebben a tekintetben tehát nehéz lenne arról beszélni, hogy miféle negatív hatása volt ennek a periódusnak a drónozásra (azt leszámítva, hogy a kijárási korlátozás alatt a hobbidrónerek hoppon maradtak), hiszen nemigen volt bármi ilyesmi. Ebből fakadóan érdemes lehet kitérni arra, hogy mi a helyzet a jövőre nézve, mire számíthatunk.

Amerikában sajnos messze nem annyira fényes a helyzet, mint nálunk

Amerikában sajnos messze nem annyira fényes a helyzet, mint nálunk


Külföldön, főleg az USA-ban olyan, hogy második hullám nemigen van, tekintve hogy számos helyen még mindig az első hullám tart, és nem akar csillapodni a járvány, de tegyük fel, ha lesz még egy izmos fellendülés a fertőzéshez kapcsolódóan, akkor már elképzelhető, hogy érezni fogunk ezt-azt az egészből.

Főleg azon drónos vállalatok esetében lehet nagy a gond, akiket egyébként is meggyengített már a fertőzés következtében kialakult gazdasági helyzet. Egy újabb fellendüléssel járó intézkedési rendeletcsokor végképp hazavághat olyan társaságokat, akiket csak egy hajszál választ el az összeomlástól.

Nyilván az olyan "nagyok" esetében nem számítunk ilyen bajra, mint az Autel, a Skydio, a DJI és társaik, de azok, akik kisebbek, ritkán kerülnek a hírekbe, de megvan bennük a potenciál, netán dolgoznak is egy olyan projekten, ami pár év múlva feje tetejére állíthatja az ipart, ők könnyen meglehet, hogy elvéreznek, ha nincs kellő háttértámogatás.

Jóval felkészültebben fogják várni a cégek a következő hullámot, mivel már nem ismeretlen a helyzet

Jóval felkészültebben fogják várni a cégek a következő hullámot, mivel már nem ismeretlen a helyzet


Persze itt azt is ki kell emelni, hogy ezúttal sokkal jobban fognak reagálni a vállalatok a változásokra, mint az első hullám kitörése előtt. Hogy miért? Egyszerű: most már tudjuk, mivel állunk szemben. Amikor a koronavírus beköszönt, akkor embertelen prognózisok születtek arról, hogy az emberek tonnaszámra fognak belehalni a fertőzésbe, amihez képest jóval enyhébb volt a helyzet végül.

Persze így is sajnos rengetegen életüket vesztették, de az előzetes elemzésekhez képest olcsón megúsztuk a járványt. Így ebből kifolyólag számíthatunk rá, hogy a cégek is felkészülten várják a következő hullámot, amennyiben lesz, és ha a gazdaság megint leáll, akkor messze nem lesz akkora a baj financiális oldalon, mint előzőleg.

Hogy mi, hobbidrónerek mit fogunk megérezni a jövőben ebből? Semmit. Borítékolhatóan semmit. Talán még kevesebb lesz a drónmegjelenés hobbiszférában, de mivel eddig is csekély számú gép került ki a piacra ebben a szegmensben évente, így nem lesz feltűnő.

A kereskedelmi és mezőgazdasági szféra könnyen eltarthatja a cégeket a járvány idején is

A kereskedelmi és mezőgazdasági szféra könnyen eltarthatja a cégeket a járvány idején is


A megjelenési dátumok véka alatt tartása magával hozza, hogy nem fogunk halasztásokról hallani, a cégek ki fognak tartani, akik esetleg belebuknak a jövőben, az nem fog bekerülni a sajtóba (az imént felvázolt okok miatt), úgyhogy összességében sem a pénztárcánk, sem mi magunk nem fogunk érzékelni ebből bármit.

Talán további pozitív hatásokra számíthatunk, hiszen most, hogy elterjedt, hogy milyen hasznos kis masinériák tudnak lenni ezek a pilóta nélküli gépek, a következő hullámra már jóval több helyütt vetik be őket megelőzés és védelem céljából, ami meg megint csak plusz pont lesz.

Arról meg már nem is beszélve, hogy a cégek vélhetően berendezkednek a második hullámra jó előre, és azt sem tartjuk kizártnak, hogy specializáltan a járvány kezelésére célzott drónokat fognak kiadni a kormányok számára, ami meg mind az országok, mind a cégek számára remek üzlet lehet.

A maszk viselését továbbra se feledjétek!

A maszk viselését továbbra se feledjétek!


Ezeket olvasva joggal merül fel a kérdés, hogy miért pont a drónipar úszhatja meg ilyen szárazon az egészet? A válasz abban keresendő, hogy nincs sok kockáztatni valója jelenleg ennek a szegmensnek. Messze nem beszélhetünk akkora üzletágról, mint a játékos, a mobilos, a filmes vagy bármilyen más nagy piac, így jóval olcsóbban megúszhatnak itt egy ilyen helyzetet.

No meg az sem utolsó, hogy mondjuk a filmes vagy a játékos üzletággal szemben itt nemcsak olyan luxustermékekről van szó, amit a közönség nem engedhet meg magának a pandémia idején pénz szűkében. A kereskedelmi, vállalati felhasználás mindig is sokkal jövedelmezőbb volt, mint a hobbiszegmens, és ebből az oldalból bőven el tudják tartani magukat a cégek még a járvány során is, aztán ha lecsengett a dolog, akkor még akár pluszos bevétellel is jöhetnek ki, amit a hobbigépekre fordíthatnak.

A magunk részéről tehát semmiképp nem aggódnánk, sőt optimistán várnánk az ipar jövőjét. Ami pedig magát a járványt illeti: hiába csillapodtak az óvintézkedések, a maszkviselet és az egészség megőrzése továbbra is fontos, szóval ne vegyétek ti sem félvállról a szituációt - higgyétek el, előbb túl leszünk rajta, mint hinnétek.
6 hozzászólás

rami89

2 hete

Szerintem azért a kis, feltörekvő startupok, akikről esetleg még nem is hallottunk, elbukhatnak... Gondolom például egy DJI talpon marad, de ez megint csak a nagyokat fogja erősíteni, vagy épp erősítette az első hullám...

válasz erre

Levente

2 hete és 1 napja

Tök jó cikk volt, érdekes témát feszeget.

válasz erre

zender

2 hete és 1 napja

Néha kell valami ami szörnyű, ahhoz hogy beinduljon az élet. Nagyon messzi példa a világháború, de olyan fejlődést hozott el a technológiában, a repülőiparban és egy csomó más mindenben hogy anélkül kb a nyolcvanas években lennénk most.

Valahogy így van ez most is, szörnyű vírus seper végig a világon, de részben ez löki be a drónipart, FLIR eszközök, automatikusan repkedő drónok, amik figyelmeztetnek, tisztitő, permetező eszközök járnak mindenfelé.

A hobbidrónoknál szerintem ezt kicsit később érezzük majd meg, de biztos hogy fejlődés lesz.

válasz erre

Újfiú

2 hete és 1 napja

Én csak azt remélem hogy nem lesz miatta még további drágulás...

válasz erre

Repülős

2 hete és 2 napja

Ennek jót tett a COVID. Ebben is megmutatják magukat a drónok.

válasz erre

Bandita

2 hete és 2 napja

COVID jó is volt meg nem is az iparnak.

válasz erre