Hanyatlik a DJI? Nézzük, hogy áll 2021-ben a legnagyobb hobbi dróngyártó cég!

2021. szeptember 18.
173.0261
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Mostanság joggal kimondhatjuk, hogy áll már annyira a zászló a DJI-nak, mint egykoron. Talán azzal senki nem fog vitatkozni, hogy elég régóta állóvíznek tekinthető a hobbi szféra a dróniparon belül, ami nagyban köszönhető a pandémiának. A DJI is borzasztó mód takaréklángon ég, viszont szemmel láthatóan sorozatosan kapják mostanában a pofonokat. Sorra távoznak a kulcsfigurák, innen-onnan kapják a kokikat a hivatalos szervektől, és ha ez nem lenne elég, akkor ott van a tény is, hogy mostanra már a DJI neve sem jelent annyit a piacon, mint egykoron. Tény, továbbra is a hobbi szféra királyáról beszélhetünk, ugyanakkor ez inkább annak tudható be, hogy nincs igazi versenyhelyzet. Lássuk, hogy mi a helyzet mostanság a DJI-jal!


Az első és legszembetűnőbb tényező abban, hogy mostanában nincs feltétlenül minden rendben a kínai társaság körül, az egyértelműen a kulcsszereplők távozása. Nevezetesen itt Brendan Schulmanre és Romeo Durscherre gondolunk, akik óriási mértékben meghatározták a vállalat képét a publikum szemében, arról meg már nem is beszélve, hogy ők többet voltak a nyilvánosság előtt, mint a cég atyja, Frank Wang.

Romeo Durscher nem elég, hogy a DJI-on belül kardinális jelentőségű volt, de a komplett drónipar egyik legismertebb személye is. A DJI berkeiben a közbiztonsági integrációért felelt, viszont a hobbi drónpilóták onnan is ismerhetik, hogy rengeteg eseményen tiszteletét tette, és sokan vele azonosították a kínai brigádot. Egy végtelenül tanult, szimpatikus ember, aki rengeteget tett az ipar érdekében. Érdekes módon nem nevezte meg a konkrét okát, hogy miért lép le.

Hanyatlik a DJI? Nézzük, hogy áll 2021-ben a legnagyobb hobbi dróngyártó cég! - 2. kép

Nem sokkal ezután pedig egy másik jól ismert DJI-os figura távozott, Brendan Schulman. Ő már szolgáltatott némi magyarázatot, viszont búcsúlevelében leginkább olyan okok hangzottak el, hogy ő beteljesítette feladatát a DJI-jal, ami inkább érződik polkorrekt szövegnek, mintsem tényleges indoklásnak. Schulman volt a másik alak, akit sokat a cég arcának tekintettek, viszont most már ő sincs a fedélzeten.

Nem szabad elfelejteni a vállalat évek óta tartó huzavonáját sem, amit Amerikával folytatnak. Bár volt egy idő, amikor úgy tűnt, hogy végre egy kicsit felszabadulhat a cég, amikor is a Pentagon több DJI-drónt is tisztázott azon vád alól, hogy kémkedésre használná azokat Kína, ellenben az USA kormánya páros lábbal rúgta be az ajtót, és mondták, hogy "na majd mi azt eldöntjük!" - ezzel visszalökve a gyártót a kezdeti állapotba.

Hanyatlik a DJI? Nézzük, hogy áll 2021-ben a legnagyobb hobbi dróngyártó cég! - 3. kép

Nyilván nem tart még ott a DJI, mint a Huawei, hogy az amerikai fekete listán feszítenének, viszont nem szabad megfeledkezni arról a triviális tényezőről sem, hogy ez bizony elképesztő módon negatív fényt vet a kínai vállalat reputációjára. Több országban is felfigyeltek az amerikai döntésre, és olyan szinten ostorozni kezdték sok helyen a céget, hogy arra szavak nincsenek.

Sajnos mint sok más cégnek, úgy a DJI-nak is alaposan betett a pandémia. Felmerülhet a kérdés, hogy más tech ágazatok királyainak miért nem tett be annyira a jelenleg is zajló világjárvány, míg a DJI-t alaposan visszavetette, de nem nehéz megtalálni rá a választ: minden ott indul, hogy egy borzasztóan fiatal ágazatról van szó.

Hanyatlik a DJI? Nézzük, hogy áll 2021-ben a legnagyobb hobbi dróngyártó cég! - 4. kép

Nincs akkora kereslet a drónokra egy világjárvány idején, mint mondjuk telefonokra (annak ellenére, hogy egyébként a mobilos szféra is megcsappat a COVID-19 ideje alatt), és mivel tudjuk jól, hogy a kereslet-kínálat oda-vissza paritásban áll, így a DJI reakciója is az volt erre, hogy jócskán belassították a drónmegjelenéseket.

Ettől függetlenül azért jelentkeztek időről időre egy-két újdonsággal, de érezhetően belassult a tempó. Borítékolható, hogy beleköpött Wangék levesébe az is, hogy alkatrészhiány van a tech iparban világszerte, a beszállítói láncok küzdenek azzal, hogy megfelelő módon ellássák a nagyvállalatok gyártósorait, és ebből értelemszerűen a drónos szegmens sem kivétel.

Hanyatlik a DJI? Nézzük, hogy áll 2021-ben a legnagyobb hobbi dróngyártó cég! - 5. kép

A DJI mindig is egy szörnyen zárt cég volt. Nem tudni, hogy hogy mennek náluk a dolgok, a vállalaton belüli információszivárgások is olyan ritkák, mint a fehér holló, azonban senkiben ne legyen azzal kapcsolatosan kérdőjel, hogy náluk sem minden fenékig tejfel - csak éppen ők megtalálták a módját, hogy ez miként ne jusson napvilágra.

Merthogy nincs az a nagy vállalat, ahol minden tökéletes. Nyilván konkrétumok nem állnak rendelkezésre ezzel kapcsolatban, de olykor-olykor amikor mégis napvilágot látott valamiféle leak a belső működéshez kapcsolódóan, hogy például hányan dobbantanak, vagy hány embert építenek le, akkor egyértelművé vált, hogy azért nem minden arany, ami fénylik.

Hanyatlik a DJI? Nézzük, hogy áll 2021-ben a legnagyobb hobbi dróngyártó cég! - 6. kép

Hogy esetleg Schulman és Durscher látta-e már a cég hanyatlását, és ezért távoztak ideje korán a süllyedő hajóról? Nehéz kérdés. Jelenleg távolról sem lehet arról beszélni, hogy effektíve súlyosan hanyatlana a DJI, legalábbis egy pandémiahelyzetben nehéz konkrétan ilyen szavakkal dobálózni.

Isten igazából ez akkor fog eldőlni, amikor már vége a világjárványnak, teljes mértékben visszaáll a világ a régi kerékvágásába. Rengeteg problémát kell orvosolnia ez idő alatt a cégnek: valamilyen formában az amerikai helyzetet stabilizálnia kell, nyíltabb, "agresszívebb" kommunikációval kell tisztáznia a renoméját, több drónpremierrel kell megtartania a koronát, valamint végül, de nem utolsó sorban, rendeznie kell a sorait a társaságnak.

Hanyatlik a DJI? Nézzük, hogy áll 2021-ben a legnagyobb hobbi dróngyártó cég! - 7. kép

Mert bizony az tagadhatatlan, hogy problémák vannak a DJI körül. Ennek ellenkezőjét állítani nettó vakságra utalna, kiindulva az elmúlt évek tendenciáiból, és jelenleg kérdéses, hogy ebből ki tud-e lábalni a vállalat. Mi azért bízunk benne, hogy nem fog olyan vállalatok sorsára jutni a DJI, mint mondjuk a legendásan nagyot hasaló GoPro...
6 hozzászólás

rami89

2 éve, 9 hónapja és 18 napja

Sokat csalódtam bennük az utóbbi időkben, de azért szeretem a Minimet. mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

2 éve, 9 hónapja és 18 napja

De nagyon igaz ez a cikk basszus! Remélem azért nem dőlnek ki, de egyben azt is remélem hogy kicsit visszatér a korrekt árazás és a korrekt fejlesztések. Amikor a Mavic2-nél nem egy cserélhető objektívet csináltak hanem rögtön két külön gépet és még a FM kitet is külön adták, ott azért megrendült a bizalmam..

válasz erre

Levente

2 éve, 9 hónapja és 19 napja

Nagyon érdekes gondolatmenet, és sajnos én is ezt látom. Nem igazán foglalkoznak a valódi fejlesztésekkel, egy ideje csak pénzlehúzás szaga van az egésznek. Remélem, változtatnak.

válasz erre

Chuck

2 éve, 9 hónapja és 20 napja

Szerintem elsüllyednek szép lassan. Nagyon félrement valami, túl nagy volt az arc. Sokkal jobb cégek vannak nála, csak egyelőre kevésbé ismertek (idehaza pl).

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 9 hónapja és 20 napja

Nagyszerű, nagyon érdekes cikk, köszönjük!

Szerintem a DJI nagyon öntelt lett és azért tart ott ahol. Innováció nuku, lehúzás ezerrel, rohadt drága drónok. Észhez kell térniük.

válasz erre

Repülős

2 éve, 9 hónapja és 20 napja

Ez egy jó összefoglaló volt. Bizony vannak gondok náluk. Az is sok gondot okozott náluk, hogy Amerikából kidobták őket.

válasz erre