Hogyan hasznosítják a drónokat a koronavírus ellen?

2020. március 21.
44.3871
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Számos hírportál igyekszik minél inkább a pánikot kelteni, kontextus nélkül dobálózni olyan információkkal, amiket a koronavírus-témában nem jártas emberek előszeretettel értenek félre, és teljes mértékben eluralkodik mindenkin az aggodalom. Bár mi rendszeresen igyekszünk hangsúlyozni, hogy óvatosan kezeljétek a médiában hangoztatott információkat, és bár a tényeket meg kell emészteni, nem is szabad elbagatellizálni a témát, de fontos, hogy pánik helyett lássunk kicsit a dolgok mögé. Mi viszont most szeretnénk egy hangyányit a dolgok pozitív oldalát nézni, és minden olyan esetet megvizsgálni, amikor a drónokat olyan módon vetették be, amelyek segítették a koronavírus elleni harcot.


Ezt a témát már hellyel-közzel érintettük a "Miként hat ki egymásra a drónipar és a koronavírus?" című cikkünkben, azonban most koncentráltan, csak ezen topikra szeretnénk fektetni a hangsúlyt. Hogy miért? Mert ezzel is szeretnénk mutatni, hogy mennyire hasznosak tudnak lenni a pilóta nélküli gépek, még egy ilyen helyzetben is.

A legkönnyedebb pont, amivel nyitnánk a sort, az egyértelműen az a videó, amit mi is megosztottunk a Dronerz Facebook oldalán, amikor is azt láthatjuk, ahogyan valaki a kutyáját drónnál sétáltatja. Nyilván megkérdőjelezhető, hogy mennyire működik ez a fajta megoldás a gyakorlatban, de az kétségtelen, hogy nemcsak humoros, de jól prezentálja, hogy most nagyon javallott otthon maradnia mindenkinek a fertőzés terjedésének lelassítása érdekében.


Még ide kapcsolható a tegnap publikált hírünk is, miszerint valaki WC-papírt reptetett a drónjával egy áruház felett, hogy így igyekezzen felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a pánikvásárlós üzemmód, amire rákapcsoltak, miszerint hetekre előre bespejzolnak a különféle árutermékekből (köztük a trónoláshoz használatos segédeszközből) szimplán ostobaság.

Az ennél komolyabb drónos felhasználások viszont ott indulnak, hogy sok országban, például legelőször Kínában, majd Franciaországban és Spanyolországban is hangosbemondós gépekkel kezdték el figyelmeztetni az embereket, hogy tartsák egymástól a távolságot, valamint hogy menjenek haza, ha szimplán csak lebzselni mentek le az utcákra.

A következő szint, ami viszont már konkrétan gyakorlati hasznossággal is bír, miszerint fertőtlenítőt locsolnak az emberekre drónnal, ezzel is elősegítve a helyzetet. Bár a külföldi sajtóban olyan sok hír nem érkezett arról, hogy túlzottan sokat használnák ezt a megoldást, arról meg pláne nincs infó (ahogyan a koronavírusról magáról sincs túlzottan sok), hogy mennyit használ.

A fertőzés terjedésének lassításában kardinális szerepet játszhatnak a drónos megoldások

A fertőzés terjedésének lassításában kardinális szerepet játszhatnak a drónos megoldások


Ami még említésre méltó mindenképp, az az, ahogyan Kínában a karantén kérdését kezelik drónokkal. Náluk szerencsére már stabilizálódott a helyzet, túl vannak az infekció tetőpontján, azonban a karantén így is kulcsfontosságú szerepet játszik. Ezt segítik elő szintén hangosbemondós drónokkal, hiszen ezen módon úgy tudnak utasítást adni a hatóságok, hogy nem kell a fertőzöttek közelébe menniük.

No igen ám, azonban merülnek fel sokkal inkább csalódást keltő esetek is. Donald Trump kommunikációja a kezdetektől fogva botrányos volt a koronavírus kapcsán (elég csak arra gondolni, hogy Kínai Vírusnak nevezni a fertőzést szerinte egyáltalán nem rasszista), de erre még rátesz egy lapáttal az is, hogy nem hajlandóak drónokat bevetni az ügy érdekében.

Se a hangosbemondós módszert, se a karanténkezelést, se a fertőtlenítést nem használják ki, holott a pilóta nélküli gépekkel szörnyen egyszerű ezt kivitelezni. Ennek ellenére Amerika Védelmi Minisztériuma kijelentette, hogy ők márpedig passzolják ennek lehetőségét.

Amerika tanulhatna az európai országoktól és Kínától a mostani helyzetben...

Amerika tanulhatna az európai országoktól és Kínától a mostani helyzetben...


Persze erre jöhetne válaszként, hogy biztos azért, mert van a tarsolyukban egy még ennél is jobb megoldás, hiszen mégiscsak az USA-ról van szó, ellenben azt azért látni kell, hogy ha tényleg szó lenne ilyesmiről, akkor nagy valószínűséggel már beröffentették volna azt a bizonyos tartaléktervet.

Ami még elképesztően fontos ebben az időszakban, amit már a korábbi, említett cikkünkben is taglaltunk, hogy most minden eddiginél fontosabb szerepet játszanak a kiszállító drónok, lévén megannyian vonultak házi karanténba (nagyon helyesen, egyébként), és az étel házhoz szállításában alaposan kiveszik a részüket a kis repcsik.

Sajnos azonban ismételten meg kell említenünk egy feketelevest, és ez Magyarországot illeti. Látván azt, hogy hogyan kezelik itthon a drónok kérdéskörét (értelmes szabályozások teljes ignorálása, a drónok kapcsán történő progresszív gondolkodás teljes elhagyása), borítékolhatjuk, hogy nem pont krízishelyzetben fognak nekiállni nyitni a drónok felé.

Szeretnénk hinni, hogy itthon is meglátják a lehetőséget a kis gépek nyújtotta lehetőségben, akár csak a hangosbemondós módszeren keresztül, de tartunk tőle, hogy ez így ebben a formában nem fog megvalósulni.

Magyarországon sajnos nem valószínű, hogy látni fogunk drónos megoldásokat a járvány idején

Magyarországon sajnos nem valószínű, hogy látni fogunk drónos megoldásokat a járvány idején


Holott egyébiránt ahogyan azt a külföldi példa is mutatja, ez az időszak kvázi egy teszt a drónoknak is, lévén egy krízishelyzetben teljes mértékben megmutatkozik, hogy mennyire tud hasznos társ lenni a technológia, és eddig úgy fest, hogy jól szerepelnek a pilóta nélküli repülők, de azért nem ártana sokkal jobban elterjeszteni ennek az alternatívának a használatát.

Kardinális jelentőséggel bír most, hogy az emberek ne tébláboljanak az utcán, főleg ne verődjenek csoportokba, mivelhogy a terjedés lassulását ezzel le tudjuk lassítani, egy drónnal pedig könnyedén figyelmeztetné a hatóság az embereket, hogy otthon tartózkodjanak, ha lehet.

Persze ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy itthon nagy valószínűséggel nem vennék komolyan a hangosbemondóból kiszűrődő hangot, nemes egyszerűséggel legyintenének a figyelmeztetésre. Egyrészt azért gondoljuk ezt, mert elég csak kinézni az utcára, az időseket így sem nagyon érdekli az ő érdekükben kialakult karanténhelyzet, és a legnagyobb könnyelműséggel vonulnak egy beszélgetni, sétálgatni.

Maradjatok otthon, amennyit csak lehet - a vírus terjedésének üteme csak rajtunk múlik!

Maradjatok otthon, amennyit csak lehet - a vírus terjedésének üteme csak rajtunk múlik!


Másrészt pedig az az indok, hogy mivel nem alakult ki a kormány jóvoltából egy korrekt szabályozás, nem lett olyan szinten elterjesztve a drónok gondolata Magyarországon, mint a külföldi nemzetek esetében, így sokan legfeljebb nevetnének egyet a drónok eltűnésén.

Bár alapvetően informatív jelleggel íródott ez a cikk, itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy kvázi egy vitaindító hátszelet is biztosítsunk, és rákérdezzünk, hogy ti milyen megoldásokat látnátok még szívesen a drónokkal, hogyan lehetne még hasznosítani a gépeket a mostani helyzetben?

Végezetül pedig csak azt tudjuk sulykolni, amit mindenki más is: ha lehet, tartózkodjatok otthon, erősítsétek az immunrendszeretek. Nem kell felkészülni a világvégére, nem kell hónapokra előre bespejzolni, szimplán annyi a lényeg, hogy idős és immunbeteg szeretteinkre különösen nagy odafigyelést biztosítsunk.

Bár most nagyon nem áll rózsásan a helyzet, de nyugtasson titeket a gondolat, hogy Magyarországon szerencsére időben tettek óvintézkedéseket, ezáltal remélhetőleg nem lesz belőlünk egy újabb Olaszország.
8 hozzászólás

Vidoros

4 éve, 4 hónapja és 26 napja

Tájékoztatásra, felderítésre a legjobb megoldás pedig... Kár hogy nálunk ebben még mindig nem látják a lehetőséget.

válasz erre

marco

4 éve, 5 hónapja és 3 napja

Itthon nyuggerriasztó berendezésekkel kéne felszerelni őket és a megfelelő pozíciókban hirtelen reptetéssel rájuk ijeszteni, hogy maradjanak már a seggükön!

Nyilván akinek nem inge......

válasz erre

zender

4 éve, 5 hónapja és 3 napja

Jól összeszedett anyag, jó látni, mennyi helyen milyen módon használják ki a lehetőségeket - kivéve persze megint minket...

válasz erre

Levente

4 éve, 5 hónapja és 4 napja

Mindenképp tájékoztatás közlésére használnám őket a helyükben, bár arra a guruló autók is jók.

válasz erre

Direktor

4 éve, 5 hónapja és 4 napja

Ahol karantén van, ott az ezt megszegők megfigyelésére és felderítésére is nagyszerű.

válasz erre

rami89

4 éve, 5 hónapja és 5 napja

Szerintem fertőtlenítésben lehetne még őket hasznosítani.

válasz erre

Repülős

4 éve, 5 hónapja és 5 napja

Annak örülök, hogy a humor most sem hagyta el az embereket. Sokkal könnyebb így mindent átvészelni. mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 5 hónapja és 5 napja

Nehéz helyzet ez a mostani, de nagyon jó látni hogy a drónok ebben is a segítségünkre vannak. mosolygó smiley

válasz erre