Hogyan hathat ki Amerika és Kína viszálykodása a dróniparra?

2020. február 22.
44.2671
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Nehéz lenne megfogalmazni, hogy konkrétan mikor kezdődött meg a passzív-agresszív "csipkelődés" Amerika és Kína között. Akár már csak a színfalak mögött is előfordulhattak olyan tényezők, amelyekről a publikum nem tud, ám úgy isten igazából tavaly kezdődött meg a nagy kereskedelmi harc a két nemzet között, miután az USA nemes egyszerűséggel kitiltotta a Huawei-t az országból. De hogy ez mégis miként jön a drónokhoz? Az alábbiakban választ adunk rá!


A Huawei kitiltása most már idestova lassan egy éves történet. Amerika úgy határozott, hogy megszünteti a kínai vállalat lehetőségét, hogy üzleteljenek az Egyesült Államok cégeivel, ezzel kvázi ellehetetlenítve őket. Egy régóta remekül pörgő infrastruktúra borult meg ezzel, hiszen Amerika vállalatainak új partnerek után kellett nézniük, holott akadnak olyan üzletágak, amikben a Huawei kiemelkedő szolgáltatást nyújt.

Ezt orvosolandó próbálkozott a Trump-kormány többször is azzal, hogy ideiglenes haladékot adtak. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy 90 napra biztosíthatnak a kitiltott vállalatnak egy olyan időintervallumot, amikor folytathatják az üzletelést az USA vállalataival, persze bizonyos korlátok között. Ez tökéletes arra, hogy ne keletkezzen zűrzavar, ne egyik pillanatról a másikra történjen meg az átállás, hanem szépen, simulékonyan tudják rendezni a dolgaikat a felek.

Igen ám, viszont óriási hullámokat gerjesztett a Huawei kitiltása, és itt jönnek be a drónok is a képbe. Hosszú hónapok óta megy a huzavona annak kapcsán, hogy Amerika konkrétan paranoiás, tartanak a kínai drónokból álló flottájuktól, ezért földre kényszerítették a gépeket. A hivatalos indoklás szerint azért, mert nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek a kínai repülők az országra nézve, viszont ennél konkrétabb információkkal sosem rukkoltak elő.

Kína és Amerika acsarkodása az utóbbi években fajult el a leginkább

Kína és Amerika acsarkodása az utóbbi években fajult el a leginkább


Bár konkrétan a DJI nevét egyszer sem említették meg ilyen vonatkozásban, ellenben mivel főként DJI drónok tobzódnak a kormány flottájában, így nem nehéz kisakkozni, hogy korunk legnagyobb dróngyártójára célozgatnak ezzel. Érdekesség továbbá, hogy a Huawei-t is hasonlóan vádolják, azaz az imént említett megalapozatlan indokkal, viszont ők többször is felszólaltak már az ellen, hogy Amerika képtelen felmutatni egy árva bizonyítékot is.

Nehéz téma ez mindenképp, mivelhogy nyilván nem egyszerű bekalibrálni, hogy mi járhat a Fehér Ház képviselőinek a fejében, azonban a tényekből, a publikum irányába történő kommunikációjukból és a teóriákból abszolút ki tudunk indulni, hogy megfejtsük, mi állhat az egész mögött. Nem is kérdéses, hogy mindennek az alapját a régóta húzódó amerikai-kínai kereskedelmi harc adja, viszont a Huawei kitiltása egy komoly gyomros, kvázi mérföldkő volt ebben.

Ezenfelül amellett sem lehet elmenni szó nélkül, hogy Amerika gőzerővel ösztökél más országokat, hogy ne engedjék be a Huawei-t, viszont például az Egyesült Királyság nem foglalkozott túlzottan ezzel a kéréssel, és együttműködnek a vállalattal, hogy 5G hálózatokat építsenek ki. Ez a jövőben komoly feszültséget szíthat a két ország között, bár azt is meg kell jegyezni, hogy a britek kijelentették: betartják a szükséges óvintézkedéseket a kínai vállalat ellen.

Az Egyesült Királyság mértékkel, de együttműködik továbbra is a Huawei-jel

Az Egyesült Királyság mértékkel, de együttműködik továbbra is a Huawei-jel


Ebből a mondatból jól látszik, hogy Amerika paranoiája alaposan hat a világra. Kézzel-lábbal hadakoznak amellett, hogy mind a Huawei, mind a DJI nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, de felmerül a kérdés: vajon vannak bizonyítékaik, vagy csak vakon lövöldözik be ezeket a szövegeket a nagyvilágba? Kétségtelen, hogy olyan információk birtokában van az amerikai kormány, amiket nem közölnek a publikum felé, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy ha ténylegesen döntő bizonyítékuk lenne, azzal már előrukkoltak volna.

Vagy nem? Pro és kontra érvek egyaránt szólnak mindkét lehetőség mellett, hiszen bőven benne van a pakliban, hogy azért nem játszotta ki még az USA az aduit, mert arra a pontra tartogatják őket, amikor esetlegesen elkezdenek felemelkedni a kínai vállalatok, és az ütőkártyáikkal pillanatok alatt megsemmisíthetik őket. Most még szépen kordában tartják őket, az Amerikából való kitiltás eléggé nagy jobb horog volt nekik, de ki tudja, meddig tart ki ennek az ereje.

Mivel - ahogyan azt az előbb is említettük - a DJI korunk legnagyobb és legsikeresebb dróngyártója, teljesen jogosan merül fel aggodalom annak kapcsán, hogy mi lesz a drónipar sorsa. A kormányzati együttműködések, és úgy általánosságban a kereskedelmi üzletág roppant jelentős részét teszi ki a cég bevételi forrásának, és lényegében most egy kezdeményezést látunk arra, hogy ellehetetlenítsék ezen a téren is Kínát.

Amerika ellehetetlenítheti a DJI-t is, hasonlóan a Huawei-hez

Amerika ellehetetlenítheti a DJI-t is, hasonlóan a Huawei-hez


Persze rávághatnánk, hogy "nagy kaland, nekünk, hobbi drónfelhasználóknak ez mit számít?", azonban a válasz: sokkal többet, mint első blikkre hinnénk. Ha masszív bevételtől esik el a cég, akkor kevesebbet tudnak fordítani a hobbidrónjaikra, szolgáltatásaikra, ezáltal rosszabb minőségű produktumokkal rukkolhatnak elő, ne adj isten még jobban megritkíthatják a megjelenéseiket.

A lehető legrosszabb forgatókönyv, hogy ha Amerika tovább tolja ilyen mértékű agresszivitással Kína ellehetetlenítését, akkor akár a DJI-t föld alá is tudják tenni, viszont szerencsére erre vajmi kevés esély van. Mivel mégiscsak egy elképesztően gigantomán vállalatról beszélhetünk a DJI képében, így felkészülten tudják várni a legrosszabb forgatókönyveket is, magyarán minden helyzetre elő tudnak rukkolni egy megoldással.

Ellenben ha valamilyen formában mégis sikerül korlátozni a DJI teljesítményét, akkor az a komplett dróniparra kihatással lehet. Ők diktálják jelenleg az iramot leginkább az iparban, ők formálják a versenyhelyzetet kardinális mértékben, és ha ők visszaesnek, akkor oda az éllovas, aki példát mutasson a vállalatok számára. Persze feltűnt a színen egy Skydio, egy Autel, de mégiscsak a DJI nevét azonosítják a hobbidrónokkal világszerte.

Nincs kizárva a kompromisszumra jutás lehetősége, és erre minden esély megvan idén

Nincs kizárva a kompromisszumra jutás lehetősége, és erre minden esély megvan idén


Szerencsére Kína nem egy piciny nemzet, és kár lenne alábecsülni őket. Jobban tudják bárkinél, hogy mire készülhet Amerika velük szemben, így fel tudnak készülni bármilyen eshetőségre, és bár arra nincs garancia, hogy megoldódik a konfliktus záros határidőn belül, de egy paktum kialakulása abszolút a horizonton lehet. Jelenleg a DJI-jal szemben nincsenek akkora intézkedések, mint a Huawei-jel, de a Trump-adminisztráció működése alatt ez még változhat.

És itt érkezünk meg ahhoz a ponthoz, hogy mi okozhatja a legnagyobb változást ebben az egész szituációban: ha Donald Trumpot idén az elnökválasztásokon leváltják. Nehéz lenne megsaccolni, hogy hogyan alakul majd a novemberi választás, viszont egy új elnök színre lépésével kardinálisan megváltozhat a helyzet, és teljesen friss viszonyrendszer alakulhat ki a két ország között - legalábbis azt nehéz vizionálni, hogy ennél rosszabbra fordulnának a dolgok.

Így állunk tehát, jelenleg is fel van függesztve az amerikai drónflotta működése, és jelen pillanatban nem nagyon van rá kilátás, hogy egyhamar változik a helyzet. Az idei esztendő kardinális lesz annak tekintetében, hogy milyen politikai döntések születnek, hogyan alakul az elnökválasztás, így nagy valószínűséggel még idén eldől, hogy mi lesz a sorsa ennek az egésznek. Reméljük a legjobbakat!
6 hozzászólás

Direktor

4 éve, 4 hónapja és 27 napja

Jobb lenne azt olvasni, hogy sehogy nem hat ki. Meg ha nem lenne vírus. szomorú smiley Kezd elég para lenni.

válasz erre

Bandita

4 éve, 5 hónapja és 1 napja

Annyira utálom, hogy az egész világra kihat az ilyen két állam közti baszakodás... Amerika tök hülye, oda is kéne a versenyhelyzet, és a DJI jó társ ebben.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 5 hónapja és 1 napja

Pedig a DJI is mindent megtesz, hogy Amerika kedvére tegyen, megfeleljen az ottani elvárásoknak, szabályoknak. Legjobb példa a főképen lévő Mavic Mini is... Értem hogy féltik a pozíciójukat az amcsik, de bakker, csináljanak versenyképes terméket...

válasz erre

rami89

4 éve, 5 hónapja és 2 napja

Tényleg hihetetlenül paranoiás Amerika. szomorú smiley Annyira értelmetlen amit csinálnak hogy hihetetlen. A drónok nyilván tudják merre repülnek, részben ez a dolguk. Trump meg ettől fél... meglepett smiley

válasz erre

Levente

4 éve, 5 hónapja és 2 napja

Ezt öröm volt olvasni, köszönöm!

Rém ijesztő egyébként, amit az amcsik mostanában csinálnak, ez a Trump nem komplett.

válasz erre

Repülős

4 éve, 5 hónapja és 2 napja

Kiváló cikk, ment a kedvencek közé.

Szerintem egyébként látja Amerika, hogy több iparágban (a drónban is) ****rá veri őket Kína, és ezt meg akarják állítani.

válasz erre