Hogyan vált Németország és Svájc a drónipar új csomópontjává?

2022. július 02.
158.5631
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Németország és Svájc minden bizonnyal a csodás autóikról, csokoládéjukról és óráikról ismert, de a két szomszédos ország megérdemli, hogy elismerjék a finoman megtervezett drónjaikat is. A "Made in Germany" vagy "Made in Switzerland" felirat a jövőben több drónt fog díszíteni, mivel mindkét ország élen jár, amikor a legtöbb befektetési tőkét kapja az országok közül, világszínvonalú technológiát fejleszt, és a legszínvonalasabb dróngyártó vállalatoknak ad otthont.


A Drone Industry Insights drónelemző cég (amely maga is Németországban székel) adatokat gyűjtött össze a két ország drónpiacának méreteiről, a drónok számáról, a teljes befektetési finanszírozásról és még sok másról, hogy két virágzó országról adjon képet, amikor a dróninnovációról van szó.

Németország sikerének egyik hatalmas összetevője, hogy az ország egyszerűen kritikus tömegű drónokkal rendelkezik a levegőben: a becslések szerint 430 700 drón van pilóták kezében. Ezeknek a drónoknak körülbelül 11%-a kereskedelmi drón, de ezek a kereskedelmi drónok adják az ország drónokkal kapcsolatos összes bevételének 87,86%-át.

Hogyan vált Németország és Svájc a drónipar új csomópontjává? - 2. kép

A történet még vadabb Svájcban, ahol több drón jut egy főre, mint Németországban. Becslések szerint 56 000 drón van Svájcban, ami elég jelentős arány, tekintve, hogy az ország lakossága mindössze 8,5 millió fő. És ennek nagy része kereskedelmi célú drónhasználat, amely az ország drónokkal kapcsolatos bevételeinek 96,64%-át teszi ki.

A legtöbb németországi drónvállalat még mindig viszonylag fiatal és kicsi, átlagosan mindössze 5,6 éves és átlagosan mindössze 17 alkalmazottal. A legtöbbjük Bajorországban, Észak-Rajna-Vesztfália, Berlin és Baden-Württemberg tartományokban koncentrálódik.

És mivel foglalkoznak ezek a vállalatok? A túlnyomó többség (79%) drónokkal kapcsolatos szolgáltatások nyújtására összpontosít. Ami a többit illeti? 15% drónhardver-gyártó cég, 6% pedig szoftverekkel foglalkozik.

A cégek előszeretettel lépnek előre az iparági szabványok terén, mint például a hamburgi székhelyű Airial Robotics, amely olyan drónt épít, amely a repülési idő, a hasznos teher, a hatótávolság, a sebesség és a hatékonyság tekintetében meghaladja a jelenlegi iparági szabványokat. Ez a vállalat szintén elődöntős a 2021-es GENIUS NY üzleti gyorsító programban.

Németországban erős a drónos kézbesítés, egy különösen érdekes céggel: Wingcopter. A Wingcopter eVTOL drónokat (függőleges fel- és leszálló) épít, amelyek feltehetően egyesítik a multikopterek (fel- és leszállás szűk helyeken) és a merevszárnyú repülőgépek (gyors és hatékony előrerepülés) előnyeit.

Hogyan vált Németország és Svájc a drónipar új csomópontjává? - 3. kép

A drónon keresztül szállított tárgyakat csörlőmechanizmuson keresztül eresztik le, így nincs szükség leszállási infrastruktúrára. A Wingcopter a harmadik éves AUVSI XCELLENCE Awards 2020 döntőse lett, és a Világgazdasági Fórum is technológiai úttörőnek tekinti.

Németország sikerének óriási összetevője, hogy az ország egyszerűen kritikus tömegű drónnal rendelkezik a levegőben: becslések szerint 430 700 drón van pilóták kezében. Ezeknek a drónoknak körülbelül 11%-a kereskedelmi drón, de ezek a kereskedelmi drónok adják az ország drónokkal kapcsolatos összes bevételének 87,86%-át.

Németországhoz hasonlóan a legtöbb vállalat a drónszolgáltatásokra összpontosít (86,8%), míg a drónhardverekkel foglalkozó vállalatok az iparágnak mindössze 10,4%-át, a szoftverekkel foglalkozó vállalatok pedig még kisebb, 2,8%-át teszik ki. A vezető drónszolgáltatók között van a Flyability, amely nemrég nyitott irodát Denverben, Colorado államban is, és a drónok beltéri vizsgálatokra való felhasználására összpontosít.

Egy másik hatalmas svájci dróngyártó cég az Auterion, amely a világ legnagyobb nyílt forráskódú drónszoftver-platformja, amely a vállalati és kormányzati felhasználók számára szoftveresen definiált drónok, hasznos terhek és harmadik féltől származó alkalmazások ökoszisztémáját biztosítja, amelyeket egyetlen, nyílt forráskódú szabványokon alapuló platformon belül történő használatra terveztek.

Ügyfelei közé tartozik a GE Aviation, a Quantum Systems, a Freefly Systems, az Avy és az amerikai kormányzat. Ott van még a Pix4D, amely a drónok fotogrammetriában való felhasználásáról ismert.

Hogyan vált Németország és Svájc a drónipar új csomópontjává? - 4. kép

A svájci cégek pedig szintén elsősorban startupok. A svájci drónos cégek 60%-át az elmúlt 5 évben alapították. Németország és Svájc több millió befektetői dollárt gyűjtött be. Sokkal könnyebb fejleszteni egy vállalkozást, ha van pénzed. A két ország vállalkozásai pedig kiválóan felkeltették a befektetők érdeklődését: Németország 2012 óta összesen 747 millió dollárnyi befektetői finanszírozást kapott.

Ezzel Németország a világ egyik legjelentősebb drónbefektetési célországa. Sőt, abszolút értékben az első helyen áll Európában. A 2011-ben a németországi Bruchsalban alapított Volocopter például februárban 241 dollárnyi D sorozatú finanszírozást kapott. A Volocopter elektromos multirotoros helikopterek tervezésére specializálódott, személyi légi járművek formájában, légi taxiként való használatra.

És Svájc kis mérete ellenére az ország 2010 óta 215 millió dollár befektetői finanszírozást kapott. Az egy főre jutó értékelést tekintve Svájc tulajdonképpen az első helyen áll Európában (illetve abszolút értékben a negyedik helyen). Mindez a finanszírozás azt jelenti, hogy 2021 nyarán a befektetők 996 millió dollárra értékelik a német drónpiacot, míg a svájci drónpiac 476 millió dollárt ér.

Mindkét országban erős a főiskolák és egyetemek kínálata. A növekvő dróniparban az innováció áll az élen, és ennek az innovációnak nagy része az oktatásra és az egyetemi kutatásra helyezett hangsúlynak tulajdonítható. Svájc két nagy egyetemén, az ETH Zürichen és az EPFL-en egyaránt erős a kutatási és innovációs kultúra, aminek köszönhetően a környező városok, Zürich és Lausanne nagy drónközpontokká váltak, mivel ezekből az iskolákból vesznek fel gyakornokokat - és végül alkalmazottakat -.

Erős a helyi kormányzati támogatás. Az is segít, hogy a kormányzat - nagyjából - inkább támogatja a drónos innovációt, minthogy törvényeket alkotna, amelyek elnyomják azt, ami néha előfordul. Például 2020-ban a német kormány egy koronavírus-hackatont rendezett, amelyen 24 millió eurós (azaz körülbelül 26 millió dollár) pénzdíjat tűztek ki a COVID-19-hez kapcsolódó problémák kezelését segítő startupok számára.

Hogyan vált Németország és Svájc a drónipar új csomópontjává? - 5. kép

Aztán közvetlenül azelőtt volt az mFUND a német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúraügyi Minisztérium alatt. Ez az alap támogatja a digitális üzleti ötleteket, és valójában kiegészítő támogatást nyújtott a Wingcopter számára egy konkrét projekthez, amelynek célja annak tesztelése, hogy a drónok hogyan tudnak mintákat szállítani a Merck csoport gyógyszeripari óriáscéggel folytatott kísérlet során.

Svájcban a kormány az elektronikus drónrendszámtáblák körüli ASTM-teszteknek adott otthont, ahol a kiválasztott svájci drónüzemeltetők (köztük a Matternet drónkiszállító vállalat) a skyguide U-space mobilalkalmazáson keresztül automatizált és kézi repülési engedélyt kérhetnek a Lugano és Genf kantonok légterében történő repüléshez.

Két éve nyáron az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal és az FAA svájci megfelelője, a svájci Szövetségi Polgári Légiközlekedési Hivatal partnerséget jelentett be, hogy közösen dolgozzanak a drónokra vonatkozó hazai és nemzetközi biztonsági szabványok kialakításán.

Vannak erős, helyi drónszövetségek is. Az országok növekedésének nagy része a VUL (Verband Unbemannte Luftfahrt rövidítése) lobbitevékenységének és támogatásának tulajdonítható, amely csoport a pilóta nélküli légi járművek biztonságos üzemeltetésére vonatkozó egységes szabályok és szabványok létrehozását igyekszik előmozdítani nemzetközi, európai és nemzeti szinten.
4 hozzászólás

rami89

1 éve, 10 hónapja és 18 napja

Nem is tudtam, hogy ennyire elöl járnak ők. meglepett smiley

válasz erre

Bandita

1 éve, 10 hónapja és 18 napja

Hihetetlen hogy mennyire fejlődnek országok körülöttünk.. mindig mindenben lehagynak..

válasz erre

Chuck

1 éve, 10 hónapja és 18 napja

Érdekes írás volt, köszi érte!

válasz erre

Újfiú

1 éve, 10 hónapja és 18 napja

Ma is okosabb lettem! mosolygó smiley

válasz erre