Hogyan változott a hobbi drónipar az elmúlt években?

2022. február 05.
129.6721
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Kicsit furcsának tűnhet, hogy csak úgy a semmiből, mindenféle különösebb apropó nélkül vesszük elő ezt a témát. Merthogy most nem másról fogunk értekezni, mint arról, hogy a drónipar miként változott az elmúlt évek során, és miféle fejlődéseket, jelenségeket és alakulásokat lehetett megfigyelni az iparban. Az egyszerűség kedvéért most csak és kizárólag a hobbi szférát veszük alapul, ugyanakkor távolról sincs kizárva, hogy a későbbiekben a munkásdrónokat és az agrárgépeket is górcső alá vesszük. Most azonban nézzük, hogy mi a helyzet a hobbi drónoknál!


Ahogyan az életben semmi sem fekete vagy fehér, úgy a hobbi drónos ágazatra sem lehetne rásütni, hogy rosszabb vagy jobb lenne, mint a pár évvel ezelőtti helyzet. Ez egy egészen egyszerű oknak köszönhető, méghozzá hogy bár sok tekintetben pozitív javulások fedezhetőek fel, viszont számos aspektusban romlik a helyzet.

Kezdjük azzal, ami határozottan jobb, mint pár éve: a drónok minősége. Vitathatatlan, hogy felívelő tendenciát mutat a drónipar, hiszen az olyan gyártók, mint a DJI, a Skydio, az Autel és a többi nagyágyú évről évre gondoskodik róla, hogy a legkorszerűbb technológiákat hozza el a közönség számára a flagship készülékekkel.

Hogyan változott a hobbi drónipar az elmúlt években? - 2. kép

Igen ám, azonban itt is van kapásból egy fekete pont, mégpedig hogy érdemi innovációk nincsenek. A technológiát korszerűen tartják a gyártók, de olyan igazán nagy "hűha" megoldások nincsenek egyáltalán. Legutóbb az Autel által bevezetett 4K-s kamera jelentett nagy "bummot" a hobbi közeg számára, viszont azóta nem nagyon van ilyesmi.

Pozitív javulásnak neveznénk egyértelműen azt is, hogy a vállalatok igyekeznek egyre szélesebb skálán drónokat megjelentetni. A piacon már találunk "nano" és "mini" drónokat is, amik legfőképp a pénztárcabarátabb megoldást hivatottak tükrözni, és most már nemcsak a DJI állít elő ilyeneket, hanem például most az Autel is ilyennel hozakodott elő.

Azonban megint csak: itt is tetten érhető az innováció teljes hiánya. Tapogatózik nagyon az összes nagyvállalat, hogy mi működne és mi nem, és bár most megtalálták a Mini készülékeket maguknak a gyártók, de ez is valami olyasmi, amire ráálltak a cégek, és ezt fogják évekig hajtani.

Hogyan változott a hobbi drónipar az elmúlt években? - 4. kép

És ha már a negatív tényezőknél tartunk... az árcédula. Nagyon érzékeny témakör ez, lévén sokaknak eltér a véleménye arról, hogy mi jelent korrekt árazást, és mi nem, viszont valljuk be: objektív tények alapján is meg lehet ezt ítélni. Amikor előttünk van egy specifikációs lista, az alapján bőven meg lehet mondani, hogy az azért elkért összeg valósnak tekinthető-e.

És sajnos az elmúlt esztendőkben egyre inkább az a jelenség figyelhető meg sajnos, hogy a cégek egymás után hozakodnak elő olyan termékekkel, melyekhez irreális árszabást tesznek. Legfőképp egyébként ebből a DJI csinál rendszert, akik a legutóbbi néhány drónjuknál olyan árképzést szabtak meg, hogy csak fogtuk a fejünket, hogy ez hogy lehet.

Erre ki is szeretnénk térni zárójelben, mint fekete pont: a DJI. A DJI olyan szinten negatív tartományba verte magát az elmúlt években, hogy arra szavak nincsenek. No persze nem a drónok minőségét tekintve, merthogy az szinte mindig magas minőséget képviselt a maga kategóriáján belül, ergo ezt nem is szeretnénk megkérdőjelezni.

Hogyan változott a hobbi drónipar az elmúlt években? - 5. kép

Viszont cégpolitika tekintetében sorozatosan követi el az ordenáré nagy baklövéseket a kínai brigád. Akár az említett árképzések, akár az érthetetlen, logikátlan üzleti lépések, és még sorolni lehetne mindezeket, melyekben folyamatosan elvérzik a DJI. Ettől függetlenül még mindig a hobbi drónszféra királyáról beszélhetünk, de sajnos ez inkább az iparra vet negatív fényt, mintsem a DJI-ra pozitívat.

Ami további negatívum, az sajnos megint csak az, hogy az újonnan belépő szereplők teljesen hiányoznak. Pár éve nagyon megörültünk a Skydio és az Autel érkezésének, akikről azt hihettük, hogy végre olyan szinten megszorongatják a DJI-t, hogy értelmes verseny alakul ki, ennek ellenére ők is a háttérbe húzódtak.

Oké, az Autel próbálkozik, de a Skydio a Skydio 2 drón óta nem mutatott be semmi érdemlegeset vagy nagy dolgot, viszont egyéb új piaci szereplők ebben a szférában gyakorlatilag nincsen. Ez két dolognak is köszönhető, ha megfigyeljük a jelenlegi állapotokat.

Hogyan változott a hobbi drónipar az elmúlt években? - 6. kép

Egyrészt határozottan a pandémiahelyzetet nevezhetjük meg, mint ennek a legfőbb kiváltó oka. A cégeknek jelenleg nem nagyon éri meg beszállni kísérleti jelleggel egy olyan bizniszbe, melyet a DJI tulajdonképpen agresszívan ural, főleg hogy közben a bevételi lehetőségek igencsak korlátozottak a világjárvány miatt.

A másik pedig... nos, sajnos ki kell mondani az ismert számok fényében, hogy a hobbi szféra egy igencsak kis hal a drónipar komplett területén. A mezőgazdasági drónok, a munkásdrónok, a filmes drónok jóval nagyobb népszerűségnek örvendenek, ehhez pedig elég csak vetnünk egy pillantást a bevételi adatokra.

Valószínűleg majd pár év múlva lesz ez megint csak érdekes, hogy a járványhelyzet után, a már egy fokkal stabilizáltabbnak tekinthető piaci helyzeten miként jelentkeznek új szereplők. Az is igaz, hogy most a világjárvány ideje alatt számos olyan társaság is kiexik a pixisből, akik akár eddig jelen voltak rajta - habár ezek főleg kishalak.

Hogyan változott a hobbi drónipar az elmúlt években? - 8. kép

Összességében tehát ez most a helyzet. Egyes területeken egyértelműen fellendült a hobbi drónszféra, máshol viszont új negatívumok jelentkeztek. Nagyon érdekes lesz ezek után megvizsgálni a munkásdrónok, az agrárdrónok, és a többi ágazat alakulását, merthogy ott biztosíthatunk róla mindenkit, hogy távolról sem lesz ennyire vészes a helyzet.

Ettől függetlenül viszont szeretnénk leszögezni, hogy távolról sem arról van itt szó, hogy a hobbi szféra haldokolna. Egy igazi állóvíz van most, amiben lényegében nem történik semmi érdekes. Később azonban abszolút fellendülhet a hobbi drónos szféra, úgyhogy ne aggódjatok, lesznek itt még meglepetések a későbbiekben, csak türelmesnek kell lennünk...
5 hozzászólás

rami89

2 éve, 4 hónapja és 18 napja

Látom nem vagyok egyedül az én problémámmal, hogy irreálisan drága lett minden hobbi drón..

válasz erre

Bandita

2 éve, 4 hónapja és 18 napja

Én is biztos vagyok benne, hogy lesznek meglepetések, de szerintem negatívak. Az aksi problémák megoldásával olyan mértékben fog nőni az áruk hogy csak lesünk majd.

válasz erre

Levente

2 éve, 4 hónapja és 18 napja

Számomra nagyon ****ul. Iszonyat drága lett, a minőség és technika meg nem ment utána.

válasz erre

Repülős

2 éve, 4 hónapja és 19 napja

Szó szerint állóvíz, egyetértek!

válasz erre

Chuck

2 éve, 4 hónapja és 19 napja

DJI és Autel robog a méregdrága felé, és ár / érték arányban irreálisak. Én kb ennyit veszek le az elmúlt évek hobbidrónos fejlődéséből...

válasz erre