Így változtatta meg a munka világát a drónok térnyerése

2019. április 13.
44.7541
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gargameth profilja, adatai
Gargameth
A drónok nem oly régóta kerültek igazán a köztudatba a piac szabadidős oldalának a fellángolásával, de a több munkaterületen már jó ideje jelen vannak ezek a csodálatos kis gépek. Rengeteg kereskedelmi szektorban megtalálhatóak, mint például a mezőgazdaság, a biztonság, vagy az ingatlanpiac, de a meteorológusok, a kutatók, a rendőrség, a tűzoltóság és az egyéb mentőszolgálatok is előszeretettel használják ezeket a propelleres jóbarátokat, a hadseregről nem is beszélve.


A drónok tulajdonképpen a helikoptereket váltották le; kisebbek, mozgékonyabbak, olcsóbbak és még irányítani is könnyebb őket, így sokkal több helyen be lehet őket vetni, mint a nagyobb testvéreiket. A legfontosabb elemük az ilyen professzionális drónoknak a kamera, illetve az ahhoz tartozó szoftverek, ugyanis sokoldalúságukból kifolyólag megfigyelésre, elemzésre és karbantartási feladatokra is kiválóak repülő barátaink, mivel olyan helyekre is el tudnak jutni, ahová az ember vagy nem, vagy csak körülményesen tudna.

Sokkal könnyebb a "bázison" ülve szemrevételezni és esetleg terelni az állatokat, mint kilométereket autózni.

Sokkal könnyebb a "bázison" ülve szemrevételezni és esetleg terelni az állatokat, mint kilométereket autózni.


A mezőgazdaságnál és az állattenyésztésnél nem kell már rengeteg hektárnyi területet, illetve akár több száz, vagy ezer állatot is naponta személyesen szemrevételezni, hogyha ki akarjuk szűrni a problémásabb részeket, egyedeket, hanem külön erre specializált kameraszoftverrel ellátott quadkopterekkel első ránézésre meg lehet mondani, hogy hol kell permetezni, locsolni, mely állatnak van szüksége orvosi ellátásra és a többi. Még állatterelésre is megpróbáltak bevetni drónokat, kisebb-nagyobb sikerrel, no meg potenciálisan gyümölcskert igazgatóvá is válhatnak propelleres pajtásaink a közeljövőben.

Továbblépve a mérnöki szakterületre ezek a rotoros gépek karbantartásánál elengedhetetlen szolgálatot tudnak nyújtani. Gyorsan, hatékonyan és biztonságosan tudják felmérni a meglévő és akár a keletkezésben lévő strukturális problémákat. Sajnos még nem képesek egy megrepedezett mestergerendaként funkcionáló tetőszerkezetet megjavítani, de legalább nem kell rutin ellenőrzésre felküldeni ilyen helyekre egy, vagy több munkást, kik néha az életük kockáztatásával végzik el mindezt, a körülményektől függően. Elég, ha a javításnál rettegnek, hogy mikor fog leszakadni alattuk a felépített állványzat.

A nehezen elérhető szerkezetek rutin ellenőrzése gyerekjáték drónnal.

A nehezen elérhető szerkezetek rutin ellenőrzése gyerekjáték drónnal.


Továbbá egyes gyárakban néha teljesen le kell állítani a termelést, még ha rutinvizsgálatról van is szó, a baleset biztos elkerülés végett; ma azonban a drónoknak hála már csak a javításnál kell teljes szünetet elrendelni. A propelleres barátaink a specifikus képkészítő és elemző képességükkel sokkalta jobban ki tudják szűrni az olyan belső hibákat is, melyeket az ember szeme nem lát. Ezzel a problémát már akkor meg lehet fogni, mielőtt ténylegesen azzá alakulna, illetve, a szoftver fejlettségétől függően, még jelentéssel is tudnak szolgálni nekünk a gépek.

A drónok extra pár szemként képesek szinte bárhová eljutni, ami tűzoltásnál, mentésnél, illetve a hadászatban is rendkívül hasznos. Hőkamerával pofonegyszerűvé válik elveszett emberek felkutatása, csírázó erdőtüzek gyors felderítése és megakadályozása, illetve ellenséges erők pontos bemérése, anélkül, hogy akárki is lőtávon belül merészkedne.

A hadsereg tudja, hogy a méret a lényeg: ezek a Black Hornet minikopterek simán elférnek a tenyerünkben.

A hadsereg tudja, hogy a méret a lényeg: ezek a Black Hornet minikopterek simán elférnek a tenyerünkben.


A hadseregnél ezen felül fontos a drón mérete is, hisz nem jó dolog, ha az ellenséges partizánok észreveszik a felettük berregő repülőket, ezért gyakran használnak a gyalogsági alakulatok nagyra nőtt lódarázs apróságú felderítő helikoptereket. Hasonló cipőben járnak a filmkészítők is, bár náluk pont az ellenkezője a helyzet; méretes drónokat kell alkalmazniuk, mivel azok elbírják a rájuk akasztott csúcskategóriás, és nem éppen piciségükről híres kamerákat.

Ebbő az utóbbi példából láthatjuk, hogy néha teherhordóként is tudnak szuperálni ezek a távirányítású masinériák. Sok csomagszállító cégnek roppant kedvező volna a drónnal történő kiszállítás, ameddig nem haladja meg az áru súlya a két és fél kilót.

Hamar meg fog telni a légtér, ha általánossá válik a drónnal történő csomagküldés.

Hamar meg fog telni a légtér, ha általánossá válik a drónnal történő csomagküldés.


Felmérések alapján a legtöbb rendelés belefér ebbe a súlylimitbe, így nem csoda, hogy sok online áruház, például az Amazon is, ráállt eme kiszállítási módszer bevezetésére. Ebből fakadóan az elkövetkező években számíthatunk rá, hogy elárasztják a légtereket a csomagszállító drónok feltéve, ha sikerül valamiféle szabályzást kialakítani a balesetek és a potenciális veszélyek kiküszöbölésére (ezt roppant kíváncsian várjuk).

Viszont egyelőre nem kell szabályozás a harmadik világ országaiban történő egészségügyi eszközök és szerek szállítására. Több afrikai és ázsiai országban, főleg a szigetországokban a szárazföldön, illetve vízen is nehezen megközelíthető falvakba már drónokkal szállítanak esszenciális orvosi felszereléseket.

A jövő műholdjai lehetnek a napelemes drónok.

A jövő műholdjai lehetnek a napelemes drónok.


De csomagok mellett más érdekes dolgokat is rá lehet aggatni kedvenc quadkopterünkre, mint például festékfújó csöveket, melyekből nem feltétlenül csak festéknek kell kitörnie. Amellett, hogy a Disney már javában alkalmaz minimum egy drónt háttér díszletek festésére, a megújuló energia területén a szélturbinák jégtelenítésére is használnak hasonló csövekkel felszerelt repülőket, ezzel ismételten eltörölve egy életveszélyes munkakört. Ezek mellett egy sokkal hétköznapibb munkára, ablakmosásra is használnak már repülő barátokat, bár ennek nem feltétlenül örülnek az ablakmosó alkalmazottak, hisz, annak ellenére, hogy a felhőkarcolók oldalán nem éppenséggel biztonságos a meló, a pénz az pénz.

Tehát ezek a távirányítású masinériák tudnak helyettünk látni, felmérni, szállítani, festéket, illetve vegyszeroldatokat fújkálni, de fantasztikus sugárzóképességeik is vannak; akár wi-fi-t és telekommunikációs lehetőségeket is tudnak katasztrófa sújtotta területekre vinni. Ezt egyelőre autókra kötött kábeles drónokkal oldották meg az illetékesek, de a közeljövőben nagyon valószínű, hogy miniműholdakként fognak napelemes, akár hónapokig is repülésképes fixszárnyú, vagy zeppelin alakú drónok szolgálni.

Nagy a verseny a legelső alkalmazható taxidrón kifejlesztése terén.

Nagy a verseny a legelső alkalmazható taxidrón kifejlesztése terén.


A közszolgáltatás terén egyelőre csak a taxidrónok bukkantak fel, bár azok elég nagy számban. Több cég is beszállt a legelső alkalmazható járműdrón megalkotásának versenyébe, de egyelőre arról még nem esett szó, hogyan lesz mindez majd szabályozva; levegőben repülő táblácskákkal oldják meg? A lámpák is levitálásra lesznek ítélve? Hát a rendőr hogyan fog leinteni?

Viszont sokkal sikeresebbnek bizonyulnak a különféle rendezvényeken, illetve előadásokon fényjátékot nyújtó drónformációk. Divatbemutatókon, koncerteken, cirkuszban, de autós rendezvényeken is jelentek már meg minikopterek LED fényekkel felvértezve, hogy tökéletesen szinkronizált koreográfiákkal kápráztassák el a nézőközönséget.

Nem mindegyik drónnak van irigylésre méltó munkája.

Nem mindegyik drónnak van irigylésre méltó munkája.


Hallottunk már a takonybotról? Még nem? Nos, remélhetőleg egyre gyakrabban fogunk ehhez hasonló elmés drónnevekkel találkozni, ugyanis a természetkutatók sem voltak restek alkalmazni ezeket a kis gépeket. Drónokkal sokkal könnyebb elszigetelt területeket feltérképezni, állatfajokat megfigyelni és esetlegesen megszámolni anélkül, hogy közvetlenül belezavarna az ember az ökoszisztémába. És igen, akár a bálnák által kilövellt vízsugárból is képesek DNS mintákat gyűjteni a szegény drónok, ha már a "SnotBot"-ról is szó esett.

Az ember nélküli automatizálható munkavégzés tűnik a jövőnek. Távirányítású, vagy önműködő autók és drónok; a kérdés persze mindig az, hogy biztonságos-e az egész? Egyelőre meg vagyunk elégedve a távirányításos megoldással, hisz már ez is nagy segítség, mivel sok monoton rutinfeladatot, de akár életveszélyes munkákat is el lehet végezni, talán még hatékonyabban is drónokkal. Még rengeteg csodatalálmány áll előttünk, az ipar messze van a kiteljesedéstől; már csak a biztonsági intézkedéseknek és a szabályozásoknak kell utolérniük a technológiát.
4 hozzászólás

rami89

5 éve, 5 hónapja és 17 napja

Érdekes hogy ezen a téren nincs az a siránkozás, mint a robotoknál, hogy elveszik az emberek munkáját.

válasz erre

Újfiú

5 éve, 5 hónapja és 17 napja

Nagyon szépen alakul ez a drónos világ. Hihetetlen lesz a jövő.

válasz erre

Bandita

5 éve, 5 hónapja és 18 napja

Ez rohadt jó cikk lett ismét! mosolygó smiley

válasz erre

Levente

5 éve, 5 hónapja és 18 napja

Ez az állatterelés ez nagyon fura amúgy. mosolygó smiley

válasz erre