Íme az 5+1 legizgalmasabb drónos koncepció - szerintünk!

2019. október 19.
43.7773
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Izgalmas drónos koncepciók után nem nagyon kell keresgélni, hiszen szinte minden hétre jut legalább egy olyan bejelentés, ami ennek a szférának a jövőjét hivatott belőni valamiféle érdekes és okos ötlettel. Nyilván nagyon sok van közöttük, ami végül nem fog megvalósulni, vagy legalábbis nem abban a formában és minőségben, ahogyan azt megszellőztették, de lesznek olyanok is, amik sikeresek lesznek - ezek fogják kitaposni az utat a drónipar jövőjének.


Alábbi cikkünk esetében úgy határoztunk, hogy összeszedjük nektek azokat az ötleteket egy csokorba, amik a legizgalmasabb, legérdekesebb ideák közé tartoznak. Természetesen nem arról van szó, hogy csak és kizárólag az alábbi 5+1 ötlet lenne figyelemfelkeltő, rengeteg megoldás ráférne egy ilyen listára, ellenben ha csak néhányat kéne listázni, akkor számunkra az alábbiak lennének a nyerő választások.

1. Vezeték nélküli töltőállomás

Minden dróner kívülről fújja már azt a problémát, ami jelenleg elég alaposan visszatartja ennek az ágazatnak a fejlődését, miszerint a hobbi drónok még mindig legfeljebb 30 perces aksiidővel rendelkeznek. Holott aki legalább egyszer repült már életében, az tudja jól, hogy ez az időtartam piszkosul kevés, és bár láthatóak a törekvések ennek fejlesztésére (ennek éllovasa főként a hidrogénakkumulátor), de mégis van egy ötlet, ami messze izgalmasabb kivitelezéssel kecsegtet - a vezeték nélküli töltőállomások.

Ha nem is feltétlenül a GET, de valamelyik másik cég előbb-utóbb elhozza felénk is majd ezt a megoldást

Ha nem is feltétlenül a GET, de valamelyik másik cég előbb-utóbb elhozza felénk is majd ezt a megoldást


Ideális példa a napokban általunk is felhozott téma, miszerint a GET cég egy ilyesféle projekten dolgozik, aminek lényege, hogy bizonyos pontokon kihelyezett állomásoknál 3 méteres hatósugárban tudják feltölteni a körülöttük lévő drónok aksiját, és ami a legszebb az egészben, hogy akár 6 perc alatt teljesen feltölthető a masina. Ha egy ehhez hajazó koncepció széles körben el tudna terjedni, és világszerte telepítenének töltőállomásokat, akkor azzal igencsak, hogy megkönnyítenék a drónerek életét.

2. A NASA légtérszabályozási programja

Az UTM névvel már többször találkozhattatok a Dronerz hasábjain, lévén mi magunk is kíváncsian figyeljük, hogy hogyan alakul a program, ami nem kisebb célt hivatott teljesíteni, mint hogy szabályozzák az amerikai légteret, azaz úgy tudnák rendszerezni a drónos forgalmat, hogy azok ne ütközzenek egymással. Különösen akkor lenne hasznos, ha több drónt is kereskedelmi céllal használnak fel egyes cégek, amiknek el kell jutniuk A-pontból B-be, ilyenkor pedig az UTM tisztában lenne vele, ha netán két drón útvonala keresztezi egymást, és még időben megoldhatóvá válik a probléma.

A légtérszabályozás jelentené a kereskedelmi szféra következő mérföldkövét

A légtérszabályozás jelentené a kereskedelmi szféra következő mérföldkövét


Bár ez speciel csak Amerikára terjed ki egyelőre (noha több országban is zajlik a hasonló szabályozások fejlesztése, többek között Európában), jól tudja mindenki, hogy amennyiben sikeresen sül el, az egész világ fel fogja kapni rá a fejét, és a későbbiekben akár globálisan is elterjedhetnek az ilyen szabályozási ideák. Sajnos viszont tény, hogy ez egy kétélű fegyver, ergo ha csúfosan leszerepel az UTM, akkor jókora szöget üt a NASA a hasonszőrű törekvések koporsójába, de valljuk be, nem valószínű, hogy a szóban forgó űrügynökség ekkora mértékű bakit vétene.

3. 4D gravitációs drón

Egyre jobb és jobb eredményeket érnek el a gyártók, már ami a stabilitást illeti, de mi van akkor, ha a következő szintje ennek itt lenne a kapuban? Az MMC (Micromulticopter Aviation) és az Aeronext társult nemrégiben annak érdekében, hogy megvalósítsák az első 4D gravitációs repcsit, ami például egy tányér tésztalevest is olyan magabiztossággal tudna kihordani, hogy kicsit sem löttyen ki - talán ez írja le legjobban, hogy valójában mennyire stabil rendszerről is beszélünk.

Egy kép az MMC és az Aeronext tervezetéről

Egy kép az MMC és az Aeronext tervezetéről


A kérdéses kollaboráció még bőven az ötletelés elején jár, viszont tény, hogy a legígéretesebb koncepciók sorában ott van, sőt mi több, ha még ők esetleg fel is sülnek vele, a későbbiekben benne van a pakliban, hogy egy másik, még komolyabb ambíciókkal bíró cég még magasabb szintre emeli ezt az egészet, és egy minden eddiginél stabilabb szisztémát eszel ki. Ez még azonban a jövő zenéje, jelenleg szorítunk ennek a két vállalatnak, hogy tudjanak innoválni, és kellő mértékben újat mutatni a drónereknek.

4. Drónok által sugárzott internetkapcsolat

A Project Aquila, mint olyan, sokunk számára ismeretes. Ugyebár eredetileg ez lett volna az a koncepció, aminek keretén belül madárszerű drónokkal sugároztak volna internetkapcsolatot olyan területeken, ahol egyébként leginkább az elszigeteltség jellemző. Bár eredetileg az a hivatalos információ, hogy felsült a Facebook által tető alá hozni kívánt projekt, mi azért nem lennénk annyira biztosak abban, hogy nem készülődik valami a háttérben.

Ilyen és ehhez hasonló madárszerű drónokkal sugározta volna a Facebook az internetkapcsolatot

Ilyen és ehhez hasonló madárszerű drónokkal sugározta volna a Facebook az internetkapcsolatot


Később egyébként megpróbálták máshogy megközelíteni ezt az ötletet, de sajnos is ez is fuccsba ment. Ha nem is feltétlenül a Facebook berkein belül, de valamelyik nagy vállalat teljes bizonyossággal ügyködik ehhez hasonló megoldáson, hiszen alapvetően egy nagyon izgalmas ideáról van szó. Némileg kakukktojásnak is tekinthetjük ezt a pontot, mivel konkrétan nem tudni, hogy ténylegesen folynak-e ennek kapcsán a fejlesztések, de mindenképp említést érdemel a listán.

5. Az autók és a drónok háziasítása

A Ford pont a napokban jegyeztette be azt a koncepciót, miszerint háziasítanák az autókat és a drónokat. A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy szükség esetén a drón előhívható lenne a csomagtartóból, így akár menet közben, vészhelyzet esetén segítséget nyújtana a repcsi, vagy például, ha a semmi közepén ragad a sofőr, a drón előrerepül, hogy ellenőrizze a legközelebbi útjelző táblán, merre érdemes továbbmenni.

Bár a képen nem Ford van, de tökéletes illusztrációja annak, amire a Ford készül

Bár a képen nem Ford van, de tökéletes illusztrációja annak, amire a Ford készül


Ha megvalósul ez az ötlet, akkor mindenféle járművel működne, azaz akár terepjárókkal, Sedánokkal vagy kamionokkal is kiválóan szuperálna, viszont kérdés egyelőre, hogy mikor és milyen körülmények között szándékoznak összehozni a projektet. Ami pedig megint csak kérdéses, hogy vajon a Ford házon belül tervezi fejleszteni ezt a technológiát, avagy külsős céget bíznának meg vele, olyasvalakiket, akik jártasabbak a drónok területén.

5+1. Autó-repülő hibrid dróntaxi

Óriási arcon csapásnak éreztük azt a hírt a napokban, amit az Audi közölt, miszerint leállítják a Pop.Up Next névre hallgató projektjük fejlesztését, amin az Italdesignnal és az Airbus-szal közösen dolgoztak. A tervezet alapvetése, hogy egy olyan dróntaxit álmodtak meg, ami kvázi mint a Transformersből ismeretes autobotok, képes megváltoztatni a működési tulajdonságait, ennek értelmében pedig egyaránt szuperálhat repülőként és autóként is, attól függően, hogy éppen mire van szükség.

Azért reméljük, hogy végül nem kukázzák ezt az igen futurisztikus koncepciót

Azért reméljük, hogy végül nem kukázzák ezt az igen futurisztikus koncepciót


Papíron nagyon jól hangzik az ötlet, azonban sajnálatos módon jókora sansz van rá, hogy valójában sosem gondolta komolyan ez a hármas, hogy ténylegesen megvalósítják a Pop.Up Nextet, ha viszont mégis, akkor felmerül a kérdés, hogy miért a fejlesztés kellős közepén jöttek rá azokra a tényezőkre, amikkel végül indokolták az elkaszálást, miszerint komplex maga a munkafolyamat. Nem véletlenül csak +1-edik elemként fért fel a listánkra, hiszen a többivel ellentétben ez nagy valószínűséggel sosem fog megvalósulni, de azért titkon reménykedünk, hogy előbb-utóbb egy másik gyártó valóban neki áll ügyködni egy ilyen koncepción.

Ez lenne hát az általunk választott 5+1 ötlet, ami kellő izgatottságot sugároz, azonban semmiképp ne felejtsétek el megosztani velünk, hogy ti mely koncepciókat tartjátok a legérdekesebbnek a jövőre nézve!
7 hozzászólás

zender

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

De jó kis cikk ez.

válasz erre

Bandita

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Nincs valami nagy fantáziám, úgyogy olyat nem is tudok hozzátenni, ami nekem hiányozna a listáról. Tény hogy a taxi, az áruszállítás nagyon jó dolog lesz.

válasz erre

Újfiú

4 hónapja, 2 hete és 2 napja

Igencsak eltalált téma! Én azt az időszakot várom, amikor már igazándiból nem a ma ismert drónokat nevezzük majd annak, hanem komplett taxitársaságok, ilyenek lesznek, és fent közlekedünk 50-100 méteren...

válasz erre

Ronalddo

4 hónapja, 2 hete és 2 napja

Nekem a dróntaxi akkor lesz nagyon érdekes, amikor tényleg képes lesz több száz km-re vinni akár. Na az menőség lesz, országon belüli utazásra például.

válasz erre

Vidoros

4 hónapja, 2 hete és 3 napja

Ez érdekes cikk lett megint! Nagyon várom már, hogy az utak kicsit felszabaduljanak és dróntaxizhassunk. Remélem eljön hamar ez az idő.

válasz erre

Direktor

4 hónapja, 2 hete és 3 napja

Vezeték nélküli töltőállomás tök jó dolog, csak hobbidrónoknál nem igazán életszerű. Egy helyen üzemelő drónoknál, mondjuk raktárakban, csomagszállításban viszont nagyon jó ötlet.

válasz erre

Levente

4 hónapja, 2 hete és 3 napja

Autós, drónozás és a dróntaxi ami nekem a legérdekesebb mostanában ezen a téren.

válasz erre