Íme hét külföldi drónos megoldás, amit itthon is szívesen látnánk

2019. augusztus 17.
44.1611
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Sajnálatos módon kis hazánk azon nemzetek sorát erősíti, amik a drónozás tekintetében meglehetősen el van maradva. Az itteni törvények és megoldások egész egyszerűen kiforratlanok, az egyetlen kiutat pedig a hamarosan bevezetésre kerülő egységes európai szabályozás jelenti. Azonban látjuk a világ különböző pontjain a folyamatos újításokat, így elkerülhetetlen, hogy egy-egy ilyen friss megoldás után ne kezdjünk el epekedni.


Az alábbiakban olyan megoldások közül szemeztünk, amik külföldön már bevezetésre kerültek, vagy esetleg láthatáron van, és olyan szinten ígéretes, hogy simán el tudnánk képzelni itthon is, ha nem is pont ugyanabban a formában. Lássuk hát!

Dinamikus, interaktív térkép (no meg a gyorsabb engedélyek)

Alapvetően a DJI Geo 2.0 rendszere remekül működik, ám a külföldön látott interaktív térképek nyomán érthető, ha valakinek csorogni kezd a nyála. Míg nálunk akár egy hónapig is eltarthat egy-egy engedély kiadása, addig a tengerentúlon a LAANC megoldás szinte azonnal kiadja az engedélyt (már persze, ha ki lehet), és mindezt olyan interaktív térképen követhetjük nyomon, mint a Kittyhawk Dynamic Airspace.

Nem csak Amerikában, de Ausztráliában is hódít ez a fajta ötlet, Ausztráliában ugyanis az OpenSky van jelen, amivel látjuk, mikor és hol lehet repülni. Látjuk, hogy a világban egyre nagyobb teret nyer magának ez az idea, ellenben nálunk első körben afelől kéne kezeskedni, hogy ne kelljen hetekig várnunk az engedélyekre. A fentebb már említett európai szabályozás megoldást nyújthat erre, utána viszont örömmel látnánk egy dinamikus, interaktív szoftvert itthon is.

Rendőri alkalmazás

Szinte hetente robog be valamiféle hír a nagyvilágból, hogy egy-egy állam vagy város helyi hatósági szerve drónokkal egészítette ki az állományát, ez pedig nem véletlen: a nemzetek egymás után jönnek rá, hogy milyen hasznos is tud lenni valójában egy pilóta nélküli repcsi a rendfenntartásban, például a tengerentúlon Kanada erősítette ki az arzenálját egy 200 tagú drónflottával.

Külföldön már bevált a rendőri felhasználás - egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb a drónokkal a rendfenntartás

Külföldön már bevált a rendőri felhasználás - egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb a drónokkal a rendfenntartás


De nem is feltétlenül kell az amerikai területekről mazsoláznunk, hiszen Londonban már a gyorshajtás ellenőrzésére vetik be a gépi madarakat, ami megint csak egy ötletes és hasznos alkalmazási mód. Ezektől függetlenül a különféle üldözési procedúráknál, megfigyeléseknél, folyamatban lévő bűncselekményeknél effektív eszköz egy drón, azonban elengedhetetlen, hogy az egész megoldás mögött álljon egy kompetens, hozzáértő brigád.

Csomagszállítás bevezetése, főleg az orvosi szcénában

Bár nem feltétlenül ez lenne az a terület, amit iparkodva kéne átvennünk, hiszen megannyi más szegmens van, amit mielőbb érdemes lenne beiktatni. Ettől függetlenül nem szabad elvitatni annak a gondolatát, hogy a drónos szállítás, mint olyan, nálunk is egy megszokott jelenség legyen.

Természetesen itt első körben az egészségügyi felhasználásra gondolunk, ami valóban egy előrelendítő tényező lenne, bár halkan jegyezzük meg, hogy kell hozzá egy kompetens személyzet is, akik koordinálják a szisztémát, csak úgy, mint a rendőri felhasználásnál. A különböző orvosi készletek szállítása azonban fontos tényező lehet, ahogyan az külföldön egyre inkább megszokottabb jelenség, lévén így nemcsak időt spórolnak, de még létfontosságú szervek szállítására is lehetőség nyílik.

Nem feltétlenül kell prioritást élveznie a drónos kiszállításnak, hiszen megannyi más megoldást kéne előbb élesíteni itthon

Nem feltétlenül kell prioritást élveznie a drónos kiszállításnak, hiszen megannyi más megoldást kéne előbb élesíteni itthon


Ennél egy jóval luxusabb lépcsőfok, amikor már effektíve csomagkihordásokhoz alkalmazzák a drónokat. Kisebb méretű termékek szállítására gondolunk, amik a különféle üzletek irányába történő megrendeléseket takarják, azonban egyelőre ilyesfajta megoldás még kilátásban sincs, és igazából első kézből inkább az orvosi alkalmazásra kell ráfeküdni.

Korábban szenteltünk már egy komplett cikket a témának, amiben végigvesszük pontról pontra, hogy hol tart az iparnak ez az ágazata, és kiemeljük, hogy miért is roppant fontos a jelenléte.

Gyors és eredményes faültetés? Hogy a viharba ne!

A globális felmelegedés ellen roppant ütőképes fegyver egy elképesztően egyszerű cselekedet: a faültetés. Magyarországon is megannyi városban hirdetik plakátokkal ennek fontosságát, és tesznek is ez ügyben, viszont ahogyan a külföldi példa jól mutatja: a drónok bevetése irtózatos módon megpörgeti a procedúra sebességét.

Brutális fegyvernek bizonyul a globális felmelegedés ellen a drónok villámgyors faültetése

Brutális fegyvernek bizonyul a globális felmelegedés ellen a drónok villámgyors faültetése


Az AirSeedre és a Biocarbon Engineeringre gondolunk itt konkrétan, amik a földbe lövik a növényt tartalmazó hüvelyt, és értelemszerűen a folyamat gépiesítésével jócskán felpörög a teljesítmény - akár több száz fa elültetése is megtörténhet mindössze pár perc leforgása alatt. Remélhetőleg amint Magyarországon elfogadottabbá válik a hivatalos körülmények között történő drónhasználat, akkor ez ott lesz az első felhasználási módok között.

A kakukktojás: szabályozott légiforgalom

Mondhatni megérkeztünk a kakukktojáshoz. A légiforgalom még külföldön is abszolút gyerekcipőben jár, Amerikában például a NASA van célegyenesben a saját megoldásával, Európában pedig a Thales igyekszik tető alá hozni a szabályozott drónos légiforgalmat.

Egyelőre viszont ez bőven a sokadik a sorban, amit Magyarországon érdemes lenne bevezetni. Listánk többi pontjának kéne prioritást élveznie, hiszen a szabályozott drónforgalom onnantól válik relevánssá, hogy masszív mennyiségű pilóta nélküli repülő járja az eget.

A tűzoltók hű társai, a drónok

Kétségtelen, hogy az egyik legnemesebb munkakör titulusát a tűzoltók mondhatják el magukról, hiszen az életüket mások megmentésére szentelik, az év minden napján. Azonban sajnos szomorú, viszont benne van a pakliban, hogy egy-egy művelet során valaki nem éli túl az akciót, így mindenképp javallott a lehető legtöbb eszközt bevetni ennek érdekében, ahogyan azt más országok már felismerték korábban.

Előre feltérképezik a drónok a terepet a tűzoltóknak, így felkészülten érkezhetnek a csapatok

Előre feltérképezik a drónok a terepet a tűzoltóknak, így felkészülten érkezhetnek a csapatok


A megfigyelésben és a felmérésben kiváló eszközöknek bizonyulnak a drónok, lévén idő előtt infót tudnak szerezni róla a tűzoltók, hogy mégis milyen helyzetek uralkodnak a helyszínen, ergo előre fel tudnak készülni, és időtakarékosan tudnak bevonulni. Amerikában például óriási népszerűsége van a tűzoltók között a drónoknak, sőt mi több, még maga a DJI is elkötelezett eme felhasználási mód mellett, ezt bizonyítja, hogy a Los Angeles-i csapattal közvetlen partnerségben állnak.

Egyszerűbb és biztonságosabb munkavégzés

Bizonyára te is hallottál már arról a frázisról (ha máshonnan nem, valamilyen sci-fi regényből vagy filmből), hogy egy nap a gépek teljes mértékben átveszik az emberek munkáját, és konkrétan nem lesz szükség emberi erőforrásra, azonban valljuk be, ha még ez meg is valósul, akkor az csak a nagyon-nagyon távoli jövőben fordulhat elő

Ugyanakkor tény, a különféle gépi megoldások jócskán leegyszerűsíthetik a munkafolyamatokat, jó példa erre a mezőgazdaság iparága. Külön már egy cikkben foglalkoztunk az agrikultúrában használatos drónokkal, ahogyan úgy általánosságban a munka világára vonatkozóan is született egy cikkünk, amelyekben kifejtjük, hogy a kis repcsik bőséges segítséget nyújtanak.

Rengeteg munkafolyamatba tudnak besegíteni a drónok, épületen belül és kívül is

Rengeteg munkafolyamatba tudnak besegíteni a drónok, épületen belül és kívül is


Amennyiben Magyarországon bevetnék ezt a megoldást, vélhetően hasonló eredményeket kapnánk, mint külföldön - gyorsabb, egyszerűbb munkafolyamatok, sőt mi több, még a biztonsági faktort is megnövelik a drónok.

Ezek lennének hát szerintünk azok a jelenségek, amiket kis hazánk átvehetne külföldről. Sajnos viszont be kell ismernünk, nagyon távol van ezeknek a megvalósulása, ha tippelnünk kéne, 8-10 évbe egészen biztosan bele fog telni, mire Magyarország is átveszi ezeket az ötleteket, bár ennek van pozitív oldala is, hiszen könnyen meglehet, hogy addigra külföldön már kiforrnak teljes mértékben ezek a területek, ergo kész, működő ötleteket vehetünk át.
5 hozzászólás

Bandita

1 éve, 21 napja

Mindegyikkel maximálisan egyetértek. Legutóbb a Balcsin kaptak pár drónt a mentősök, már az is fejlődés.

válasz erre

Levente

1 éve, 22 napja

Rendőröknél már rég alapnak kéne legyen. Mondjuk Budapesten nem sokra mennének velük, de autópályán, vidéki utakon, kisebb városokban nagyon sokat tudna segíteni.

válasz erre

rami89

1 éve, 22 napja

Rengeteg helyen lehetne nagyszerűen alkalmazni őket. De ehhez kell némi bevállalósság, fejlettség, ami itthon sajnos nem nagyon jellemző.

válasz erre

Vidoros

1 éve, 22 napja

Nagyon jó cikk! Remélem a nagy részére azért nem kell egy évtizedet várnunk...

válasz erre

Direktor

1 éve, 23 napja

Rendőröknek, tűzoltóknak nagyon kéne szerintem!

válasz erre