Kedvenc drónelhárító rendszereink, amik különlegesnek számítanak!

2020. október 17.
43.6151
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Örök vitatémának minősülnek a drónelhárító rendszerek. Sokan meg vannak róla bizonyosodva, hogy ezek felesleges eszközök, amik egyszerűen csak azért vannak, hogy tönkretegyék az átlag hobbidróner élményét, míg az értelmesebb réteg belátja, hogy szükség van ezekre a megoldásokra. A világ számos pontján muszáj beiktatni egy-egy ilyen szisztémát ahhoz, hogy ne szabaduljon el a totális pokol, és a törvényen kívüli drónok ne tegyenek olyasmit, ami miatt később komoly jogi problémák kerekedhetnek. Az alábbiakban összeszedtük a négy kedvenc drónelhárító rendszerünket, amik szerintük képviselnek annyi különlegességet, hogy ki lehessen őket emelni az egyébkénti sorból.


Merthogy mint azt mondtuk, kellenek ezek a rendszerek. A legnyomatékosabb példa erre, az a gatwicki drónbotrány, amikor is egy, a reptérre tévedő drón több napra lezárta a leszállópályát, ezzel pedig brutális anyagi károkat okoztak a reptérnek. Azóta már szorgosan építik ki a drónelhárítókat világszerte, hogy még egyszer ilyen eset ne fordulhasson elő, ezzel megakadályozva a probléma újbóli felmerülését.

Tehát mint az imént is írtunk, négy rendszert választottunk ki azok közül, amikről korábban már híreztünk. Véleményünk szerint az alábbiak azok, amik a leginkább különlegesek a mostani felhozatalban. Nem vettük figyelembe, hogy ezek csak tervezési fázisban vannak-e, vagy netán már kész produktumként tetszeleg, ugyanis mi főleg az ötletességre mentünk rá, amikor favoritokat választottunk. Lássuk is ezt a négy rendszert!

SkyDome, Pentagon láthatatlan búrája

Ha esetleg láttátok A búra alatt című sorozatot, ami Stephen King azonos című regénye alapján készült, akkor talán ti is összerezzentek egy picit, ha erre a megoldásra gondoltok. Ott ugyanis megmutatták, hogy még egy ártatlan búrától igenis lehet tartani, viszont itt, a való életben szerencsére nem kell természetfeletti dolgokra gondolni, szimplán arra, hogy a Pentagon egy láthatatlan búrában gondolkozik, ha drónelhárításról van szó.

Mint A búra alatt című sorozatban...

Mint A búra alatt című sorozatban...


A Fortem Technologies alapvetően Utah-ban tevékenykedik, a koncepció pedig a következőképp szól: egy olyan mezőt képzeljetek el, amibe ha behatol egy illetéktelen drón, akkor arra azon nyomban ráereszt egy drónrajt, amik kivetik a hálójukat a behatoló masinériára. Az eredmény? Egy biztonságos megoldás.

A SkyDome névre hallgató projekt még mindig kezdeti fázisban van, úgyhogy nem hasznosították, ugyanakkor stadionoknál, fontos létesítményeknél és egyéb helyszíneken roppant hasznos lehet. Másik nagy előnye ennek a technológiának, hogy ez konkrétan minden drónt elkap, amit nem tud beazonosítani, ergo egy hobbidrón sincs biztonságban a hatókörében.

A semleges játékos, avagy az Rfpatrol

Sokaknak főkét azért van egy alapvető ellenszenve a drónelhárító megoldásokkal szemben, mert azok a drónok semlegesítését veszik alapul, így akár az ártatlan hobbidrónok is áldozatul eshetnek. Habár az más kérdés, hogy ha az ember tisztában van vele, hogy hol és hol nem repülhet, akkor ez nem merülhet fel problémaként, viszont ilyenkor jó, hogy vannak nyugisabb megoldások is.

Nem semlegesít, csak szól, hogy a közelben drón van

Nem semlegesít, csak szól, hogy a közelben drón van


A DroneShieldtől származik az Rfpatrol néven futó technológia, ami tulajdonképpen egy drónriasztót takar. Ez nem fogja semlegesíteni mások gépeit, szimplán csak jelez a szisztéma, ha egy kilométeren belül drónt észlel. Továbbá jelzavaró sincs benne, ergo teljes mértékben békén hagyja mások repülőit az Rfpatrol.

Már kint van a piacon a produktum, sokan jól be is vásároltak belőle, hiszen sok vállalatnál is kifizetődőbb, ha nem semlegesítenek egy drónt, ha illetéktelenül repül, szimplán csak jelzést kapnak róla, hogy a közelben van egy gépezet. Hordozható riasztó mivolta alaposan kiemeli az átlagból a DroneShield ötletét, éppen ezért tudott felkerülni a mi kis listánkra.

A pisztolyszerű jelzavaró

Az ember, ha meglát a mindennapokban egy pisztolyt, akkor az nem feltétlenül a megnyugvásra ad okot, éppen ezért meglepő, hogy pont egy ilyen dizájn mellett tette le a voksát a brit Drone Defence vállalat, amikor is a Paladyne E1000MP-t tervezték. Szerencsére azonban nem egy éles stukkerről van szó, hanem egy jelzavaróról, ami a drónokat képes földre teríteni.

Nem biztos, hogy a pisztoly a legbarátibb dizájn, de ennyi baj legyen

Nem biztos, hogy a pisztoly a legbarátibb dizájn, de ennyi baj legyen


Tartozik hozzá egy körülbelül hasonló méretű irányítódoboz is, és mivel a pisztoly maga nem egy túl nagy példány, így azt bármikor rá lehet aggatni például egy nagyobb puskára is, míg az irányítódobozt bevághatjuk a nálunk lévő táskába. A mobilitás kulcsfontosságú a Paladyne E1000MP esetében, és egészen biztosak vagyunk benne, hogy sokan ezért az aspektusáért fogják megvásárolni.

Aggathatunk rá egyirányú antennát, valamint kör alakú antennát is szerezhetünk hozzá, attól függően, hogy miként szeretnénk látni a Paladyne E1000MP működését. Előbbi esetében egy konkrét irányban biztosít védelmet a stukker, míg a másiknál egy adott hatótávot fed le. Akkuidőben két órára tehető, míg a készenléti ideje több mint 12 óra, viszont a töltési idő négy órás, úgyhogy ezen a téren még vannak problémák.

Titan, avagy az öntanuló elhárító

Manapság már egyre több és több technológia alapszik az öntanuló elven. Az algoritmus alkalmazkodik a folytonos impulzusokhoz, feldolgozza azokat, majd a következő esetnél már az előzőekből okulva felkészültebben várja az akadályokat. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a drónelhárításban is szerepet kap az ötlet, nevezetesen a Citadel Defense szerkezeténél.

A drón típusának megfelelően választ likvidálási módszert!

A drón típusának megfelelően választ likvidálási módszert!


A Titan nevű eszközükről van szó, amihez amerikai biztonsági szakértők járultak hozzá. Valós időben ismeri fel, ha a drón a hatóköre felé tart, majd annak tulajdonságait felmérve választja ki a hozzá megfelelő elhárítási módszert. Ebből fakadóan tehát adaptálódik a szisztéma, és nem feltétlenül teríti le a földre a drónt, hanem akár vissza is küldheti azt a kiindulópontjára.

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia képzi tehát a készülék szívét-lelkét, ami a mai világban már csak azért is egy roppant hasznos megoldás, mert folyamatosan készülnek az olyan "garázsdrónok", amikkel aztán tilosban repülnek az emberek, viszont a Titan akár ezeket is képes a megfelelő módon megakadályozni.

Ezek lennének hát a mi kedvenc drónelhárítási metódusaink, viszont a kommentszekcióban nagyon szívesen várjuk a ti választásaitokat. Ezenfelül mindenképp szeretnénk látni a gondolataitokat a drónelhárítással kapcsolatban, hogy szerintetek milyen mértékben van rá szükség, és esetleg milyen innovációkat látnátok szívesen ezen a területen!
6 hozzászólás

zender

1 hete és 1 napja

Az biztos hogy ezek érdekes cuccok. Az aggályom csak az velük, hogy ha mondjuk magánemberek is meg tudják majd venni, nagyon sok visszaélés lesz. Honnan tudja például bárki is hogy ki repül engedéllyel és ki nem...

válasz erre

Újfiú

1 hete és 4 napja

Nekem nincs kedvencem ezek között. Hagyjanak békén!

válasz erre

Levente

1 hete és 5 napja

Csak ne találkozzak eggyel sem.

válasz erre

Ronalddo

1 hete és 5 napja

Ez a "pisztoly" igen komolyan néz ki, viszont nem hiszem hogy túl hatékony lenne. A búra viszont elég kemény.

válasz erre

rami89

1 hete és 5 napja

Csak engem ne szedjenek le velük.

válasz erre

Repülős

1 hete és 6 napja

Búra a legkomolyabb!

válasz erre