Kezdő drónpilóták kézikönyve - 5. rész: alapfogalmak

2019. március 09.
51.0242
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Sokszor még a jártasabb drónpilótákkal is előfordulhat, hogy esetlegesen utána kell nézniük egy-egy kifejezésnek, ami mondjuk drónvásárlás, vagy netalántán egy a kis repülőkhöz kapcsolódó alkalmazás esetében merül fel, arról meg már nem is beszélve, hogy egy teljesen zöldfülű egyenesen elveszve érezheti magát a különféle rövidítések és szakszavak tengerében, így mi összeszedtük nektek egy nagy csomagba a leggyakrabban felmerülő szófordulatokat.


Fontos megjegyeznünk, hogy az alábbi kifejezésgyűjteményünk időről időre frissül, hogy amennyiben új rövidítések, szakszavak kerülnek a köztudatba a drónvilágban, az megtalálható legyen, és mivel ismerjük jól az ipart, szinte minden héten előrukkolnak valami újdonsággal.


Dróntípusok

UAV / UAS: A "pilóta nélküli légijármű" vagy a "pilóta nélküli légirendszer" rövidítése.

Drón: fedélzeti pilóta nélküli jármű (legyen az légi, vizi vagy földi), ami vagy automatikus vagy távirányított (esetleg mindkettő) repülésre képes.

Quadcopter: négyrotoros repülők gyűjtőneve.

Hexacopter: hatrotoros repülők, amelyek különleges tulajdonsága, hogy egy rotor leállása után is képes biztonságban landolni.

Octocopter: Nyolc rotorral felvértezett repülő.

Multicopter: gyűjtőneve a többrotoros drónoknak, mint a hexacopter, octocopter, quadcopter, stb.

250 Racer: 250 milliméter átmérőjű verseny-multicopterek gyűjtőneve.

Nano: azon parányi drónok gyűjtőneve, melyek akár az ember tenyerében is elférnek.

RPAS: a távolról irányított légirendszerek másik rövidítése, amit főként hadászatban használnak előszeretettel.

sUAS: a kis méretű drónok gyűjtőneve.

Tiny Whoop: olyan kis méretű quadcopterek, amelyek FPV repülésre lettek átalakítva.

Okos akkumulátor: főként DJI termékek esetében futunk össze ilyennel. Lényege, hogy saját feszültségét képes megfelelően szabályozni, így egy hosszabb repülési procedúra esetében autonóm módon tárolási feszültségre meríti magát.

Megannyi válfaja van a drónoknak, és ezek csal a legtipikusabbak!

Megannyi válfaja van a drónoknak, és ezek csal a legtipikusabbak!



Drónokkal kapcsolatos alapkifejezések

808 Camera: parányi, könnyű kamerák gyűjtőneve.

Balanced Battery Charger: olyan töltő vagy belső rendszer például a LiPo akkumulátorokhoz, amelyek intelligens technológiát használnak arra, hogy az akkumulátoron belül több cellát töltsenek fel, majd kiegyensúlyozza azokat.

Ball bearing: golyós csapágyazású motor.

Barometric Pressure Sensor: ezzel a technológiával a készülék barometrikus méréseket használ a repülőgép magasságának meghatározásához. Segíthet a drónoknak, hogy képesek legyenek kiszámítani a talajszint feletti magasságukat, más érzékelők kombinációinak használatával együtt. - ez lehetővé teszi a magasságtartás funkciót.

BNF: a Bind N Fly rövidítése, azaz a készülék készen áll a távirányítóhoz való csatlakozásra és a repülésre.

Brushless Motor: olyan mágnesekkel rendelkező, kefe nélküli motorok, amelyek egy rögzített forgórész körül forognak, és kiküszöböli azokat a problémákat, amelyek egy mozgó alkatrész esetében felmerülhetnek. A kefe nélküli motorok sokkal hatékonyabbak és keményebbek, mint a csiszolt motorok.

C érték: ez az érték mutatja ki, hogy mekkora az az elméletben megnevezett feszültség, amit képes az akkumulátor rövid ideig leadni.

Coreless motor: a lehető leggyorsabb felpörgésre tervezett motorfajta.

A kefe nélküli motorok a drágább drónokra jellemzők

A kefe nélküli motorok a drágább drónokra jellemzők


CW motor: így nevezzük azokat a motorokat, melyek az óra járásával megegyezően forognak.

(ESC) Electronic Speed Control: elektronikus sebességszabályzó egység megfelelője.

FC: repülés vezérlő lapka megfelelője, avagy a drón "agya".

FPV / RPV: A First Person View rövidítése, melynek lényege, hogy egy a drónra aggatott kamera által nyújtott képet a pilóta valós időben megkap a kontrollerére vagy az FPV szemüvegére. Kapcsolódó cikkünket ajánljuk a bővebb kifejtésért.

GCS / Ground Control Station: kvázi egy földi "bázis", amely egy számítógépen futó szoftvert takar, és információkat kap a dróntól. A drón állapotát és kameraképét is fogadja, illetve parancsok továbbítására is képes a repülésben lévő készülék számára.

KV érték: olyan érték, amely meghatározza, hogy 1 V feszültségnövekedés hatására a motor fordulatszáma mennyivel növekszik.

LiPo: a litium polimer rövidítése. a LiPo az a fajta akkumulátor, amelyet a legtöbb dróngyártó előszeretettel használ a kis súlya és a maximális töltési kapacitás és teljesítmény miatt. Bár alapvetően a LiPos biztonságos, az akkumulátor túlterhelése vagy a polimer burkolata tüzet okozhat.

LiPo akkumulátor, a dróngyártók nagy kedvence

LiPo akkumulátor, a dróngyártók nagy kedvence


Kontroller: a drón irányítására használatos távvezérlő.

mAh: az akkumulátor energiájának mértékegysége, minél magasabb ez az érték, annál tovább bírja újratöltés nélkül.

Gimbal: roppant mód konyhanyelvre fordítva a Gimbal gyakorlatilag egy olyan kameraállvány, mely valós időben stabilizálja a képet, ezáltal hevesebb mozdulatokat követően is rázkódásmentes képet kapunk.

Giroszkóp: szögsebességet biztosít a három tengely (roll, pitch, yaw) körül, hogy megőrizze a quadcopter iránymeghatározását.

PDB: a drónok tápeységének rövidített megfelelője, ami lehetőséget biztosít rá, hogy az akkumulátor a drón minden alkatrészét ellássa a szükséges energiával.

Radio Controller / RC / R/C: a drón vezérlésére alkalmas vezeték nélküli távirányító megfelelője.

Receiver / RX: Fogadja a kamera képét, és továbbítja azt valós időben a kijelzőre/szemüvegre.

S érték: az akkumulátor cellaszámát jelzi.

Servo: a szervomotor vagy a szervomechanizmus rövidebb neve. A légi járművek szervomotorokat használnak különböző funkciókhoz, mint pl. a kamera elforgatása a függőleges tengelye mentén és a szárnyfedél beállításaihoz.

Transmitter: a drón távvezérlőjének megfelelője.

Nem kevés feladatot a szervomotor lát el a drónban

Nem kevés feladatot a szervomotor lát el a drónban



Működéssel kapcsolatos kifejezések

Roll / Aileron: ennek mértéke jelzi, hogy mekkora szögben tud egy repülő jármű valamelyik irányba elfordulni vertikális (függőleges fel és le) irányban.

Pitch / Elevator: ennek mértéke jelzi, hogy mekkora szögben tud egy repülő jármű emelkedni és süllyedni.

Yaw / Rudder: ennek mértéke jelzi, hogy mekkora szögben tud egy repülő jármű valamelyik irányba elfordulni horizontális (vízszintes oldal irányban) irányban.

A három tengely, avagy a roll, a pitch és a yaw

A három tengely, avagy a roll, a pitch és a yaw


Acro: Az Acrobatic Mode rövidítése, ami legfőképp a drónnal való trükközéshez és a precíz repülésirányításhoz ajánlott.

AGL: tengerszint feletti magasság rövidítése.

Autópilóta: a drónok azon tulajdonsága, mely szerint valós idejű emberi kontrollt mellőzve tudnak repülni, például előre meghatározott GPS-koordinátákat követve.

BVLOS: a pilóta látóterén kívül történő repülés rövidítése.

Fail Safe: olyan rendszer, amely valamiféle feltétel beteljesülését követően életbe léptet egy előre meghatározott cselekvést, például, ha elveszti a jelet a drón, akkor visszatér a felszállási pontra.

Fly Away: nem kívánt repülés a működési határokon kívül (akár magasság, légsebesség vagy oldalirányú repülésben) a vezérlőelem, a fedélzeti rendszerek vagy mindkettő meghibásodása következtében.

Fly-Away Protection System: olyan rendszer, amely biztonságosan leszállítja a drónt a földre, vagy amikor megszakad a kapcsolat a pilóta és a drón között, akkor autonóm módon a működési területen belül tartja a gépet.

Follow Me: olyan funkció, mely segítségével egy általunk kiválasztott, a szükséges jelet sugárzó eszközt követ a drón. DJI-termékek esetében ez a lehetőség általtában "Follow Tap" néven található meg.

IMU: inerciális mérőegység, avagy olyan vezérlő, amely egy gyorsulásmérőt és egy giroszkópot kombinál, azzal a céllal, hogy segítsen a quadcopter tájékozódásában és stabilizálásában.

IOC / Headless Mode: az intelligens tájékozódás-vezérlés rövidítése. Egy drón alapvetően a távirányító helyzetéhez viszonyítva határozza meg az előre irányt, így ha 180 fokos fordulatot tesz, akkor onnantól az előre és a hátra irány megcserélődik. Az IOC ezt küszöböli ki, ugyanakkor a jobbra-balra irányt ugyanúgy tartja.

LOS: a pilóta a drónra szabad szemmel való rálátását jelenti,

OAS: az akadályelkerülési technológia rövidítése, ez által lehet kiküszöbölni, hogy a drónunk ütközzön valamivel.

OSD: a képernyőn való megjelenítés megfelelője, például a repülési adatok kiírása a kijelzőre szöveges vagy grafikus formában.

One key take off/landing: olyan automatikus felszállást jelent, mely során a drón mindössze egy méterrel a felszín fölé száll, majd némi lebegés után leszáll. Főként tesztek során használják előszeretettel.

GPS: globális helymeghatározó rendszer, amelyet egy objektum helyzetének nyomon követésére használnak a globális térbeli síkhoz viszonyítva.

Return to Home: GPS-funkció, amely egy kijelölt "home" ponthoz viszi vissza automatikusan a drónt.

Sense And Avoid: olyan technológia, miáltal a drón képes távol maradni és elkerülni az ütközést más légijárművel.

VTOL: annak a technológiának a megnevezése, amikor a drón képes vertikális felszállásra. Ennek előnye, hogy a drónnak nincs szüksége kifutópályára.

A Return to Home funkció sok esetben megmentheti a drón életét

A Return to Home funkció sok esetben megmentheti a drón életét



Szoftverrel kapcsolatos kifejezések

Betaflight: repülésvezérlő konfigurációs szoftver.

Cleanflight: repülésvezérlő konfigurációs szoftver.

Firmware: a mikroprocesszor alapú termékek memóriájába töltött szoftver. Az ok, amiért firmware-nek nevezik, hogy a nemfelejtő memóriában a tápfeszültség eltávolításakor is megmarad.

GIS: Geográfiai információs rendszer, amelynek célja a térbeli vagy földrajzi adatok rögzítése, tárolása, kezelése, elemzése, kezelése és bemutatása.

Geofencing: A GPS-technológia használata egy virtuális földrajzi határ létrehozásához, amely lehetővé teszi a szoftverek reagálását, ha egy drón belép egy adott területre. Eme technológiát több alkalmazás is használja, a legismertebb ezek közül a DJI Geo szisztémája.

LAANC: olyan szisztéma, amely szinte azonnal feldolgozza az ellenőrzött légtérben való repülésre vonatkozó kérelmeket.

Waypoint: előre meghatározott koordináták, másnéven útvonalpontok. Használatos például autonóm repüléseknél, ezekkel a kijelölt pontokkal határozhatjuk meg a drón haladási irányát.

WiFi FPV: főként olcsóbb drónok esetében találkozunk ezzel, általában egy alkalmazás letöltését követően kérhetjük le okostelefonunkra vagy tabletünkre a drón kamerájának képét valós időben.

A DJI Geo az egyik legközkedveltebb geofencing alkalmazás - letisztult és átlátható

A DJI Geo az egyik legközkedveltebb geofencing alkalmazás - letisztult és átlátható



Egyéb kifejezések

ARF: olyan drónszettek, melyeket valamilyen komponens hiányában kap meg a fogyasztó, például nem mellékelnek hozzá távirányítót.

DRL: A Drone Racing League nevű, drónversenyzésre alapuló versenysorozat rövidítése.

FAA: a Federal Aviation Administration rövidítése, amely az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumához tartozik, és az amerikai polgári repülés valamennyi aspektusának szabályozására és felügyeletére jogosult.

IPP: az Integrational Pilot Program rövidítése. Egy olyan szabályozási program, amely felgyorsítja az életmentő és kereskedelmi drónműveletek integrálását a nemzeti légtérrendszerbe (NAS).

NAS: National Airspace System, avagy az Egyesült Államok légtere, navigációs létesítményei és repülőterei, valamint a hozzájuk kapcsolódó információk, szolgáltatások, szabályok, rendeletek, politikák, eljárások, személyzet és berendezések összefoglaló neve. Ez az egyik legösszetettebb légiforgalmi rendszer a világon, és ez alapján működik az USA-ban, illetve a világ óceánjainak nagy részén a légiközlekedés.

No Fly Zone: olyan területek, ahol kormányzati szabályzás tiltja a drónnal való repülést.

Többek között a repülőterek is No Fly Zone-nak minősülnek

Többek között a repülőterek is No Fly Zone-nak minősülnek


Part 107: Amerikában a 25 kilogrammnál könnyebb drónokra érvényes törvénycsomag neve.

Pre-Flight Planning: repülések megtervezését jelenti, amely során a résztvevő(k) több kondíciót is figyelembe vesz(nek), mint például az időjárást, magát az útvonalat, a felszerelést is ellenőrzik, stb. Főként csoportos repülések során javallott előre tervezni.

PNP/PNF: olyan csomagot jelez, melyben nincs előre összeszerelve a készülék, így nekünk kell összerakni a drónt a pakkba foglalt alkatrészekből.

RTF: a Ready to Fly rövidítése, azaz a kézhez kapott csomagban minden megvan, ami a repüléshez szükséges.

Spotter: azt a személyt hívjuk így, aki a drón látóterében marad, míg a pilóta FPV üzemmódban irányítja azt. Ezzel például olyan veszélyekre is fel tudja hívni a Spotter figyelmet, amit a pilóta nem lát az FPV szemüvegen keresztül.

UTM: a NASA projektjének rövidítése, melynek keretében biztonságossá tennék a légteret a pilóta nélküli repülők számára.

Kezdő drónpilótáknak szóló sorozatunk korábbi részeit itt találod:
Kezdő drónpilóták kézikönyve - 1. rész: a biztonság mindenek felett
Kezdő drónpilóták kézikönyve - 2. rész: tippek és trükkök
Kezdő drónpilóták kézikönyve - 3. rész: az FPV rejtelmei
Kezdő drónpilóták kézikönyve - 4. rész: kezdő drónok, kezdő drónereknek
2 hozzászólás

Újfiú

5 éve, 6 hónapja és 18 napja

Ti vagytok a legjobbak! mosolygó smiley Örök hála! mosolygó smiley

válasz erre

rami89

5 éve, 6 hónapja és 19 napja

Örök hála ezért a cikkért (is)! mosolygó smiley

válasz erre