Kezdő drónpilóták kézikönyve - 4. rész: kezdő drónok, kezdő drónereknek

2019. március 02.
48.2691
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gargameth profilja, adatai
Gargameth
A drónvásárlás egy macerás dolog, hasonlóan a telefonvételhez, ugyanis a piac tele van nagyszerű lehetőségekkel. Az ismert márkanevek mellett rengeteg furcsa, ijesztő nevű drón is visszanézhet ránk a polcokról, melyek nem hangoznak elég kínainak ahhoz, hogy azonnal eljátsszák a bizalmunkat.


Mielőtt belekezdenék a mai listánkba leszögezném, hogy a felsorolt drónok kezdőknek vannak kitalálva (túlnyomó többségben), és nem feltétlenül fognak megfelelni FPV-s igényeinknek (leginkább azért, mert nem rendelkeznek ilyen képességgel). Talán nem lesz meglepő, hogy a most felsorol gépek tudásban és teljesítményben ijesztően hasonlítani fognak egymásra, de ez leginkább azért van, mert egy kezdőknek kitalált masinát nem fognak agyonpakolni mindenféle különleges hardverrel.

Ebből fakadóan a most felsorolásra kerülő quadcopterek jónéhány dolognak híján vannak, amikre egyáltalán nincs szüksége a tanulónak, aki még csak ismerkedik a repüléssel. Kameráik a legminimálisabb tulajdonságokkal bírnak, legjobb esetben is közepes repülésstabilizáló szoftver van bennük, már, ha egyáltalán tartalmaznak ilyet, illetve csak egy-két repülési mód van beléjük programozva. Apró méterüknek és olcsó alkatrészeiknek hála a javításuk is megoldható tárcabarát módon.

A Hubsan X4 H107L-ra LED fényeket, és kisebb, de stabilabb propellereket tettek fel.

A Hubsan X4 H107L-ra LED fényeket, és kisebb, de stabilabb propellereket tettek fel.


Elsőként lássuk a Hubsan X4 H107 szériát, mely, értelemszerűen, több készülékből áll, mindegyik minimális pluszokkal ellátva az elődökhöz képest. Az alap H107-es gép semmi extrával nem szolgál; egyszerű, négypropelleres felépítés, kontroller a kézbe és már lehet is repkedni. Javallott beszerezni plusz akkumulátorokat a 7-9 perces repülési időt ellensúlyozandó, no meg jobb, ha mindig szem előtt tartjuk a drónt, hisz csupán 100 méterig repülhet el a kontrollertől. Rendkívül kedvező áron hozzá lehet jutni a négyféle verzióhoz (H107, H107L/P, H107C, H107D), melyekből a H107 D még FPV képességekkel is rendelkezik.

Ezután a Blade Nano QX kerül a terítékre, mely nemcsak a csapnivaló repülési idejével (6-7 perc) emelkedik ki a tömegből, hanem a S.A.F.E. rendszerével is. Ez a Sensor Assisted Flight Envelope rövidítése, mely tulajdonképpen egy stabilizáló szoftver, amit bármikor le lehet kapcsolni, ha emelt repülési leckéket akarunk gyakorolni; így könnyedén beletanulhatunk a biztonságos, illetve akár a versenyszerű irányításba is. A merev, de könnyű szerkezet és a propellervédők pedig nem hagyják, hogy amatőr hibáink túlságosan is nagy kárt tegyenek a gépben.

A Blade Nano QX elfér a tenyerünkben is.

A Blade Nano QX elfér a tenyerünkben is.


Mi a jobb a biztonságnál? A még nagyobb biztonság... vagy ez csak a hatalomnál működik? Nem, a Holy Stone F181 készítői szerint még a gyakorlódrón is megérdemli a hosszú életet, ezért is tartalmaz ez a modell egy úgynevezett "One-key-return" funkciót a felrepülést, a landolást és a lebegést segítő programokon kívül. Ez tulajdonképpen a "Return-to-home" az olyan drónokon, melyek nem használnak GPS jelet a működéshez. Emellett jár bónuszaksi is a géphez, ami meglepő, de nem fogunk nemet mondani az így 18 percesre kitolt repülési időtartamra.

Kezeket fel, akinek akármelyik név ismerős volt a felsorolt drónok közül. Khm kevés, de ez nem is meglepő, viszont így hogyan bízzunk valamiben, ha nem is ismerjük? Nem mindenki gondolkozik így szerencsére, de sajnos vannak olyanok, akiknek kell a márkanév által nyújtott biztonság. Ezen kételkedőknek ajánlott melegen a Syma X5C, a klasszikus kezdődrónt.

A Syma X5C annyira népszerű, hogy már klónozzák, csak más nevet aggatnak rá.

A Syma X5C annyira népszerű, hogy már klónozzák, csak más nevet aggatnak rá.


Mindent tartalmaz, amire szükségünk lehet: könnyű irányítást, "One-key-return"-t és akrobatikus képességeket is többek között. Egy kellemes, 720p-s kamera támogatja képkészítő pályafutásunk fellendülését, és LED fények is villognak az alján az orientációban segítendő. Azonban, ami a legfontosabb, hogy egy világszerte elismert drónról van s, amit immáron két éve neveznek Dróner-körökben az igazi kezdődrónnak.

Hogy micsoda? Ez sem elég? Nektek DJI kell, jól hallom? Teljesen érthető, hisz mégiscsak a méltán híres, legnagyobb dróngyártó cégről van szó. Nos, ím a Tello, ami igazából a Ryze, az Intel és a DJI közös gyermeke. VR kompatibilitás, 720p-s kamera, 13 perces (!) repülési idő, ami valójában legfeljebb 10, de már az is egész kellemes, és ott figyel a DJI logója; tökéletes.

Sokak szerint - szerintünk is - a legjobb kezdő drón: a DJI (Ryze) Tello.

Sokak szerint - szerintünk is - a legjobb kezdő drón: a DJI (Ryze) Tello.


Ha viszont valaki véletlenül kicsivel több pénzt óhajt kiadni egy drónért, de váltig állítja magáról, hogy nem egy szuperszámítógépet szeretne reptetni, annak a fent említett DJI, illetve a Parrot, de a Yuneec is fantasztikus ajánlatokkal tud szolgálni a DJI Spark, a Mavic Air, a Parrot Anafi vagy Bebop 2, továbbá a Yuneec Breeze 4K formájában; a hegy tetejét pedig egyértelműen a Mavic Pro képzi.

Ezek a drónok nemcsak árban, de teljesítményben is alaposan maguk mögött tudhatják a fenti lista minden tagját. Náluk mindenféle mókás repülési móddal fogunk találkozni, kompetens levegőben maradási idővel, és fincsi felvételekre képes kamerákkal. Preferenciakérdés innentől, hogy mennyit akarunk kiadni, illetve mekkora teljesítménnyel vagyunk elégedettek.

Hogy melyik a legjobb mindezek közül? Ha félretesszük a második listát, ahol a Mavic Pro ül a csúcson, nehéz lenne eldönteni, hisz, ahogyan nő a tudás, úgy nő, értelemszerűen, az ár is. Ezért is jobb kezdőként olcsó drónt beszerezni, ugyanis nehéz melléfogni ilyen téren. Az általunk feljegyzett modellek kétségkívül a legjobbak; megfizethetőek és megbízhatóak.

Ha most tervezel belekóstolni a drónozás világába, tökéletes kezdődrón a DJI (Ryze) Tello, amelyet megvenni itt lehet, tesztet pedig itt olvashatsz róla.

Kezdő drónpilótáknak szóló sorozatunk korábbi részeit itt találod:
Kezdő drónpilóták kézikönyve - 1. rész: a biztonság mindenek felett
Kezdő drónpilóták kézikönyve - 2. rész: tippek és trükkök
Kezdő drónpilóták kézikönyve - 3. rész: Az FPV rejtelmei
4 hozzászólás

marco

5 éve, 5 hónapja és 27 napja

Bistromokambo írta:
Sziasztok!
Szuper részletes, jó cikk egy apró gondolatot hozzáfűznék.
A gopro karmáját nem felejtettük el?
Vagy az nem kezdő?
Igen, tulajdonképpen azt nem gondoltuk kezdő drónnak, már csak a sebessége meg a képességei miatt. Viszont később lehet hogy szentelünk az ilyen középkategóriás drónoknak is külön cikket, abba belefér.

Köszi az észrevételt!

válasz erre

Bistromokambo

5 éve, 6 hónapja és 2 napja

Sziasztok!
Szuper részletes, jó cikk egy apró gondolatot hozzáfűznék.
A gopro karmáját nem felejtettük el?
Vagy az nem kezdő?

válasz erre

Újfiú

5 éve, 6 hónapja és 5 napja

Nagyon hasznos cikk, köszönjük!

válasz erre

rami89

5 éve, 6 hónapja és 5 napja

Nekem Tello van, de nemsokára jön az Air. mosolygó smiley Vagy a Spark, még nem döntöttem. Viszont Tellon tényleg nagyon jó gyakorolni, főleg úgy hogy nekem van kontroller is hozzá.

válasz erre