Kibeszélő: felválthatja a profi szimulátorozás a nagy drónligákat?

2020. május 16.
44.1951
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A minap jött a hír, hogy a drónversenyzés legnagyobb és legbefolyásosabb ligájaként tetszelgő Drone Racing League a koronavírusra való tekintettel szimulátorba helyezi át az élményt, hogy a résztvevők virtuális módon mérettessenek meg egymással. Egy adománygyűjtő akcióról van szó, ahol a pilóták több héten át fognak megütközni, viszont sokakban ennek nyomán felmerült a kérdés: vajon eljöhet-e egy olyan korszak, amikor a szimulátorok már egy olyan szintet fognak verdesni, ahol egész egyszerűen feleslegessé válik a fizikai versenyzés?


Ha csak a rövid válaszért kattintottál ide, és nem szeretnéd, hogy húzzuk az idődet, akkor megadnánk a rövid, gyors és tömör feleletet erre a kérdésre: nem. Elképzelhetetlen egy olyan jövőkép a belátható időre való tekintettel, amelyben a szimulátorozás felváltaná a fizikai futamokat.

Ellenben az alábbiakban ki is fejtjük, hogy miért gondoljuk így, szóval ha szeretnél egy kicsit mélyebben is belelátni a kérdésbe, akkor ajánljuk, hogy olvasd el a mi gondolatainkat, majd oszd meg velünk, hogy miként vélekedsz erről az egészről, hiszen tulajdonképpen egy vitaindítónak szánjuk ezt az írást.

Kezdjük az elején: egyáltalán miért merült fel, hogy valaha is a szimulátorok lehetnek az új fősodronyos versenyplatformok? Oké, koronavírus-járvány van, a fizikai küzdelem most annyira nem kivitelezhető, de ha normalizálódik a helyzet, miért jöhetne szóba, hogy folytassák a szoftveres versenyt?

A rövid válasz: nem, nem válthatja fel a szimulátor a hagyományos ligákat

A rövid válasz: nem, nem válthatja fel a szimulátor a hagyományos ligákat


Élből a résztvevők elérése miatt egy jóval optimálisabb megoldásról beszélünk. Általában, amikor kivonulnak a legnagyobb bajnokságra a pilóták, akkor az komoly költségekkel jár. Itt értelemszerűen nemcsak az utazási költségekről beszélünk, hanem a szállás, az étel, valamint egyéb kiadások közrejátszanak.

Reflexszerűen roboghat be a válasz a hátsó sorból - "de hát azt a szponzor fizeti!!!". Igen is, és nem is. Vannak csapatok, amik mögött ott állnak a nagy cégek, finanszírozzák a kiadásokat, ugyanis egyre többen és többen látják meg a nagy lehetőséget ebben az izgalmas sportágban, de akadnak olyanok is, akik gyakorlatilag saját zsebre játszanak.

A virtuális találkozóknál nemcsak, hogy megszűnne ez a probléma, de még azok a pilóták is lehetőséget kapnának, akik éppenséggel a helyszínhez mérten a világ túlsó oldalán vannak , ezáltal nincs lehetőségük kiutazni, és nemes egyszerűséggel az otthon melegéből mérettethetnek meg a többiekkel.

Egyértelműen szólnak érvek a szimulátorozás mellett

Egyértelműen szólnak érvek a szimulátorozás mellett


Ezenfelül a rajongókkal való interakció is egy magasabb szintre lépnek, ahogyan azt például a már említett DRL Sim Racing is tenni fogja - ennek esetében ugyanis letölthetővé teszik azokat a pályákat, amiken a versenyzők is haladnak, ezáltal a lelkes amatőrök is gyakorolhatnak a versenypályákon.

Nemcsak kiváló edzés lehet ez egy feltörekvő pilóta számára, de ad egyfajta közelség-érzetet is. Mégiscsak ugyanabban a közegben száguldozunk ilyenkor, mint a kedvenc csapatunk, és némileg azt gondolhatjuk, hogy beköltözött a nagy liga a lakásunkba. Nyilván van ebben egy kis túlzás, de a fiatalok számára ez elképesztő motiváció lehet.

Végül, de nem utolsó sorban: a drónvásárlás sem okoz többé problémát. Nem kell kiadni orbitális pénzösszegeket, hogy versenyezhessünk, szimplán a szoftver megvásárlásával, néhány extra ráfizetéssel, ne adj isten egy havi előfizetéses csomaggal megúszhatjuk az egészet.

Pénzben is egy jelentős előnyt élvez a szimulátoros koncepció

Pénzben is egy jelentős előnyt élvez a szimulátoros koncepció


Ez papíron nagyon szépen hangzik, de ennek ellenére mi mégis úgy gondoljuk, hogy esélytelen, hogy felváltsák a szimulátorok a valódi drónligákat. Ha egy nem teljesen helytálló, mégis párhuzamként tökéletesen megfeleltethető példával szeretnénk előhozakodni, akkor azt mondanánk, hogy ugyanazért nem fog megtörténni ez a csere, amiért Messi is a pályán rúgja a bőrt, és nem a FIFA-játékokban duhajozik Ronaldóval.

Az a fajta hype, az a fajta sportszeretet, ami övezi ezt a kultúrát a stadionokban, reprodukálhatatlan. A hangulat is többek között egy faktor, ami bevonzza a kíváncsi szemeket, a show jelleg kvázi elengedhetetlen ahhoz, hogy szélesebb körben is megfogják az emberek fantáziáját.

Arról meg már nem is beszélve, hogy messze nem a gyerekek sportja ez, ergo aki belevág ebbe a hobbiba, az nagy valószínűséggel felnőtt, keresőképes személy, aki tudja finanszírozni az ezzel járó költségeket. Továbbá a laikusok, akik érdeklődnek eme világ felé, sosem ugranának rá a témára, ha csak virtuális repkedésről lenne szó, mindenféle fizikai drónozás nélkül.

A hype, a nagy volumen és hasonló aspektusok miatt sosem lesz helyettesíthető a fizikai drónversenyzés bajnoksága

A hype, a nagy volumen és hasonló aspektusok miatt sosem lesz helyettesíthető a fizikai drónversenyzés bajnoksága


Nagyon szép, idilli kép az, hogy a fiatal lurkók igyekeznek reprodukálni kedvenceik mozzanatait a szimulátorban, ugyanazon a pályán, de igazából most is ez történik, csak nem feltétlenül ugyanazon a pályán. Mivel egy gyerek nem biztos, hogy szert tud tenni egy versenydrónra, így virtuálisan játssza el azt, amit a nagyok a stadionban.

Olyan apróságok pedig még nem is jöttek még szóba, hogy például az internetkapcsolat mennyire kardinális jelentőségű ebben az egészben. Elképesztően amatőr hatást keltene, ha a profi drónliga tele lenne folyamatosan lecsatlakozó, laggoló pilótákkal, mert éppenséggel nem adottak az otthoni körülmények a makulátlan online futamra.

Érdekes dolog a drónversenyzés, mivelhogy határozottan a felnőttek a célközönség, ami pedig a költségéből eredeztethető, és a most 30-40, vagy akár e feletti versenyzők nem biztos, hogy megtalálják a számításaikat a virtuális őrületben, sőt - kifejezetten taszító lehet.

Egyértelműen a felnőtt közönséget célozza a drónversenyzés és a drónos bajnokságok

Egyértelműen a felnőtt közönséget célozza a drónversenyzés és a drónos bajnokságok


Mégis azt gondoljuk, hogy egyfajta aranyközépút jellemző lehet a jövőre nézve. A mostani DRL Sim Racing tulajdonképpen egy tűzpróbának is tekinthető: meglesik a szervezők, hogy mik a potenciális gikszerek egy szimulátoros kezdeményezés során, ezekből tanulva pedig a jövőben mondhatni "kiskupaként" szolgálhat ez az opció.

Két gigabajnokság között előfordulhat egy virtuális szimulátorverseny, akár a korona lecsengése után is, ami kisebb felhajtással, kisebb kaliberben megy, mondjuk úgyszint adománygyűjtés céljából. Járható út lenne ez, és egyáltalán nem lepődnénk meg, ha a DRL Sim Racing indítaná be ezt a hullámot.

Értelemszerűen most is vannak szimulátoros bajnokságok, de ezek nehezen összeegyeztethetőek egy nagyvállalat által megszervezett ligával, ahol töménytelen mennyiségű pénz, érdeklődő és szponzor összpontosul egyetlen középpontba. És mint azt tudjuk, mindig a nagyok diktálnak, ők azok, akik a trendet alakítják.

Egyfajta aranyközépút egy roppant pozitív jövőképet vetíthet elő

Egyfajta aranyközépút egy roppant pozitív jövőképet vetíthet elő


Az elkövetkezendő hetekben érdemes lesz nyomon követni a DRL Sim Racinget, már csak azért is, hogy lássuk, milyen negatívumokkal, pozitívumokkal bír a szimulátoros kupa, majd ha vége az egész banzájnak, akkor nagyon valószínű, hogy visszatérünk egy kiértékelő cikkel, melyben részletesen kielemezzük a versenysorozat erősségeit és gyengeségeit.

Ettől függetlenül viszont örömmel várjuk a ti gondolataitokat: hogyan vélitek, tényleg esélytelen lenne a szimulátoros köntös a mainstream versenyzésre, vagy van a fejetekben egy érv, ami a felváltás mellett szól? Osszátok meg velünk alant a kommentszekcióban, és beszélgessünk!
szimulátorba helyezi át az élményt, hogy a résztvevők virtuális módon mérettessenek meg egymással. Egy adománygyűjtő akcióról van szó, ahol a pilóták több héten át fognak megütközni, viszont sokakban ennek nyomán felmerült a kérdés: vajon eljöhet-e egy olyan korszak, amikor a szimulátorok már egy olyan szintet fognak verdesni, ahol egész egyszerűen feleslegessé válik a fizikai versenyzés? '>
7 hozzászólás

Vidoros

4 éve, 2 hónapja és 27 napja

Én szeretem ezt is azt is de egyik sem helyettesíti a másikat. Remélem lesznek versenyek továbbra is rendesen.

válasz erre

Újfiú

4 éve, 3 hónapja és 4 napja

A szimulátor messze nem az az élmény, mint amikor ott zúgnak a kis rotorok élesben, száguldoznak a srácok.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 3 hónapja és 4 napja

Kell ez is, az is szerintem. De míg az egyik játék, a másik kőkemény versenyhobbi.

válasz erre

Direktor

4 éve, 3 hónapja és 5 napja

Szerintem biztos nem tudja felváltani, teljesen más műfaj.

válasz erre

Bandita

4 éve, 3 hónapja és 5 napja

Röviden és tömören: remélem hogy nem.

válasz erre

Levente

4 éve, 3 hónapja és 5 napja

Szerintem nem tudja átvenni a szerepét. Forma 1-ben is próbálkoztak, most hogy ez a helyzet van, gyorsan fel is adták.

válasz erre

Repülős

4 éve, 3 hónapja és 5 napja

Nagyon remélem hogy nem váltja ki. Most kezdek beleszeretni ebbe az egész versenyzős dologba.

válasz erre