Kibeszélő: hogyan kezeljük a drónos pletykákat és hírszivárgásokat?

2020. január 25.
44.1991
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Mint minden iparágban vagy hobbikörben, úgy a dróniparban is rendre felmerülnek pletykák, hírszivárgások. Leginkább itt olyan jellegű leakekre lehet gondolni, amik egy-egy új drónt hivatottak felvezetni, hiszen mindig hallunk pletykákat arról, hogy ilyen-olyan drónt készül xy cég bejelenteni, ám ezekből a pletykákból vagy lesz végül tényleges bejelentés, vagy levegőben lóg, és az is benne van a pakliban, hogy soha többé nem hallunk felőle. Kicsit most ezt a témát fogjuk körüljárni, hogy mégis mi állhat a szivárgások mögött, és hogyan érdemes kezelni ezeket a híreket.


Hírmagazin lévén természetesen mi is igyekszünk beszámolni minden egyes pletykáról, amik felmerülnek az iparon belül, viszont rendre hozzátesszük az adott anyagban, hogy mennyire érdemes komolyan venni a leaket, esetlegesen megbízható ez a forrás. Ennek ellenére azonban nem árt, ha olyan mentalitással állunk a pletykákhoz, ahogyan azt valójában kell.

Kezdjük azzal a topikkal, ami talán a legizgalmasabb ebben az egészben: mégis miért szivárog bármiféle információ? Emlékezzünk csak vissza a tavalyi évre, amikor rebesgettek mindenféle újdonságot, kezdve mondjuk a Skydio 2-vel, egészen a DJI Phantom 5-ig. A különbség a kettő között? Előbbi megvalósult, utóbbi nem, és a mai napig is csak pletyka szintjén van a köztudatban.

Három lehetőség van egy pletyka felmerülésekor: egyrészt vagy maga a gyártó intéz egy kis szivárogtatást, ami elég gyakori tud lenni - nemcsak a dróniparban, hanem bárhol. Hogy ez miért előnyös? Ezen a módon a vállalat úgy tudja megfigyelni a közönség reakcióját, hogy bármiféle felelősséggel is tartoznának, hiszen hivatalos bejelentés nem történt, ergo senki nem háborodik fel, ha végül nem egyezik a kész produktum a pletykákkal.

Jobbra-balra repkednek a drónos pletykák, és nem árt őket megfelelő módon kezelni

Jobbra-balra repkednek a drónos pletykák, és nem árt őket megfelelő módon kezelni


Ha nagyon negatív a reakció a pletykára, akkor még idejekorán át tudják alakítani a kérdéses alanyt, vagy akár teljesen el is törölhetik. Egyfajta igényfelmérés ez, ami rendszerint eléri az eredményét, hiszen monitorozni tudják a vállalatok ezáltal, hogy mégis miként szerepelne majd a piacon a megszellőztetett termék.

A második lehetőség, hogy nem a vezetőség döntése, hogy szivárogtassanak, ergo nem az igényfelmérés a cél, hanem ismeretségek, kapcsolatok révén valóban egy-egy munkatárs ad ki olyan infókat, amiket nem kéne. Emögött többféle indok is húzódhat meg, egészen a baráti szivességtől kezdve, a vaskos pénzjutalomon át, a véletlen elhintésig bezárólag bármi.

És végül, de nem utolsó sorban, a legártalmasabb, parazitának tekinthető fajtája a szivárgásoknak, amikor egy véletlenszerű felhasználó belehányja a kitalált ostobaságát az internet sztyeppére, majd ez kezd el terjedni ilyen-olyan források jóvoltából. Sajnos az internet korában élünk, nehéz kiszűrni ezeket, azt pedig egyenesen badarság elvárni, hogy majd valaha leállnak az ilyen beállítottságú emberek a kamuhírekkel.

Több fajtája is van a szivárgásoknak, mindegyiket máshogyan kell megközelíteni

Több fajtája is van a szivárgásoknak, mindegyiket máshogyan kell megközelíteni


Honnan tudni, hogy egy-egy pletykának van-e bármiféle valóságalapja? Általában amikre érdemes leginkább odafigyelni, azok a hivatalos, neves sajtóorgánumok által közölt anyagok, amikor is meg nem nevezett forrásokra hivatkozva publikálnak ilyen-olyan pletykákat. Persze ezek esetében is ott van a lehetőség, hogy végül nem lesz az egészből semmi, de még mindig ezek megvalósulására van a legnagyobb sansz.

Ha azonban az internetes fórumokon merül fel egy internetfelhasználó, aki azt mondja, hogy márpedig a DJI Mavic 8 SuperProfessional Limited Edition holnap fog megjelenni, akkor már némileg nehezebb a helyzet. Akadnak megbízható leakerek, akiknek a nevére lehet adni, így érdemes mindig első körben visszakövetni, hogy az illető milyen történettel rendelkezik, sikerült-e már korábban pontosan szivárogtatnia.

Kicsit viszont máris megkövetnénk magunkat, hiszen bár a legtöbb iparban valóban ott vannak a neves leakerek, ellenben a drónos területen, tekintve, hogy egy roppant fiatal szegmensről beszélünk, még nem igazán kerültek ki azok, akik valóban megbízható leakereknek nevezhetőek. Idővel csak úgy, mint mondjuk a mobiloknál, úgy itt is fel fognak tűnni ezek a szereplők a színen.

Még nincsenek úgy igazából neves leakerek az iparban, de idővel megjelennek majd

Még nincsenek úgy igazából neves leakerek az iparban, de idővel megjelennek majd


No de semmiképp ne menjünk el amellett sem, hogy ránk, mint közönséges drónfelhasználók, mennyire lehet ártalmas a szivárgások felbukkanása, lévén rendszeresen látni, hogy a közönségben ott marad egy űr, amikor felmerül például egy Phantom 5 pletyka, aztán végül nem valósul meg a dolog.

Ahogyan mi is, úgy külföldön az egyéb sajtóorgánumok is rendre figyelmeztetik a népet, hogy szódával kezeljék a közölt pletykát, ám ez vajmi kevés ahhoz, hogy az emberek ne éljék bele magukat a produktum tényleges kijövetelébe. Ha felmerül egy pletyka, azzal máris beépül az emberek (jelentős részébe) egy olyan gondolat, ami eddig valószínűleg nem is volt ott.

Tegyük fel mondjuk a következőt: megszellőztetik, hogy jön a Yuneec Ghost X névre hallgató drón, amihez ráadásképp olyan specifikációkat rebesgetnek, hogy 8K kamera, teljes körű vízállóság, két órás üzemidő, mindezt 300 ezer forintos végösszegért. Jól hangzik, nemdebár?

Azért az imént felvázolt Yuneec Ghost X jól jönne, nem?

Azért az imént felvázolt Yuneec Ghost X jól jönne, nem?


Mondjuk, hogy ezt lehozza egy külföldi hivatalos sajtóorgánum belsős forrásokra hivatkozva, de azért hozzáteszik, hogy ettől függetlenül szigorúan csak pletyka szintjén kezelendő az infó. Innentől kezdve viszont ott lesz a köztudatban az elérhető árú, két órás üzemidejű Yuneec Ghost X, ami máris kell az embereknek, holott eddig nem is gondolta volna a közönség, hogy szüksége van a Yuneec Ghost X-re.

Tehát lehet az egésznek egy negatív kicsengése, hiszen beindítja az emberek fantáziáját a "szivárgás", annak ellenére, hogy végül semmi nem lesz az egészből, ellenben ugyanennek meglehet a pozitív hozadéka is. Vegyük példának a tavalyi Skydio esetét, amiről a cég már az év első felében megszellőztette, hogy aki drónt akar vásárolni, az várjon még.

Gondoljunk csak bele: hány potenciális DJI-drónvásárlót happolt el a Skydio egy ilyen szimpla kijelentéssel? Nyilván itt most nem szivárgásról beszélünk, hanem konkrét tease-ről, viszont ugyanez a pletykáknál is megvan, hogy ki tudják alakítani a kíváncsiságot a felvevőbázisban úgy, hogy anélkül lehet nem érdekelt volna senkit a termék.

Pozitív és negatív hozadéka is lehet a pletykáknak

Pozitív és negatív hozadéka is lehet a pletykáknak


Ebből fakadóan láthatjuk, hogy pozitív és negatív hozadékai is lehetnek a szivárgásoknak, de ez nem egy olyan kérdéskör, amiben objektív végeredményt lehet kikiáltani. Ahány ember, annyi beállítottság, és hiába csak pletykákról szónokolunk olykor, a fogékonyabb fantáziájú közönségrétegben ki fog alakulni egy vágy a pletykált termék iránt, és ez ellen nincs mit tenni.

És hogy ez probléma lenne? Nem. Távolról sem. Egész egyszerűen személyiség kérdése, hogy ki hogyan dolgozza fel a szivárgások hírbombáit, bár talán még azoknak a felfogása is módosul egy picit, akik sorozatosan csalódnak, mert több pletykált terméket is vártak, de végül az vagy nem jelent meg, vagy csak szimplán a végtermék teljesen eltér az elképzelt ideától.

Cikkünket azzal a gondolatsorral zárnánk, hogy a fentiek tudatában érdemes kicsit elmélázni a pletykák, szivárgások témaköréről, és örülnénk annak is, ha kvázi vitaindítóként tudna szuperálni ez az írás. Osszátok meg velünk a gondolataitokat, hogy ti miként vélekedtek erről a kérdésről, és beszélgessünk erről a kommentszekcióban!
6 hozzászólás

rami89

4 éve, 6 hónapja és 10 napja

Érdekes téma, igazándiból én nem igazán teszek különbséget a pletykák és a hivatalos információk között, örömmel olvasom mindet. Ha valami döntésben kell segítség, csak akkor foglalkozom a tényekkel.

válasz erre

Direktor

4 éve, 6 hónapja és 11 napja

Számomra egyelőre csak pozitív oldala van, nem csak drónos de más területen is. Már csak azért is, mert minden pletykának van alapja, előbb utóbb eljönnek a megszellőztetett újdonságok, így lehet rá számítani, mi jön a jövőben.

válasz erre

Levente

4 éve, 6 hónapja és 11 napja

Mondjuk igen, az ilyen szivárgásoknak tényleg van olyan hatása, hogy másik gyártó előbb kijön valamivel. Ami itt is írva van ez a Skydio dolog, simán elhalasztották a megjelenést, csak hogy beletegyenek egy funkciót, ami egy DJI szivárgással bukkant fel. Érdekes dolog ez.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 6 hónapja és 11 napja

Nekem eddig negatív érzést nem okozott egyetlen leak sem, igaz a helyén tudom kezelni mindet.

válasz erre

Újfiú

4 éve, 6 hónapja és 12 napja

Arra jók a pletykák hogy az ember fel tud készülni arra mi várható. Én például eltoltam a drón vásárlásomat amikor szivárgott hogy lesz Mini. És nem bántam meg. mosolygó smiley

válasz erre

Repülős

4 éve, 6 hónapja és 12 napja

Én mindent mindenhol fenntartásokkal kezelek, ha valami biztos lesz, úgyis kiderül. mosolygó smiley

válasz erre