Kibeszélő: miért nincsenek mostanság drónmegjelenések?

2021. augusztus 14.
141.3701
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A világban most egy általános tendencia figyelhető meg, legalábbis számos iparágban megérkezett az a jelenség, hogy egész egyszerűen belassult mindent. Első kézből ugyebár a filmipar volt az tavaly, ami totálisan hibernálódott, nagyon sok ágazat esetében viszont nem történt meg ugyanez a fajta lassulás. Most viszont itt vagyunk 2021 nyarának végén, és joggal kijelenthetjük, hogy a koronavírus-járvány által előidézett szünetelések immáron megfigyelhetőek a játékiparban, a tech iparban, illetve most már a dróniparban is. De mi ennek pontosan az oka, és miért tartott egészen mostanáig, míg felütötte a fejét az első lassulási folyamat? Beszélgessünk egy kicsit erről!


A filmipar nem véletlenül kapta a lehető leghamarabb a pofont. Egy olyan iparágról van szó, ahol gyakorlatilag minden nagyobb alkotás 2-3 év alatt készül el, egészen az előkészületi fázistól kezdve, a forgatáson át, az utómunkával bezárólag. Emellett egy olyan iparágról van szó, melyben nem nagyon lehet otthonról dolgozni, kivéve ha utómunkáról van szó, és ha nincsenek mozik, akkor kvázi nincsenek filmpremierek sem.

Erre jött válaszként a streaming felületen való debütálás, de elég hamar kiderült erről is, hogy azért anyagilag ez sem éppen a legmegtérülőbb üzleti modell. A játékiparban viszont sokáig nem tapasztalhattuk ezt a fajta lassulást - jöttek ugyanúgy a címek. Ez miért történhetett meg? Egyszerű: a játékiparban a filmiparral ellentétben eltérő fejlesztési időtartamok vannak - van játék, amit 3 évig fejlesztenek, és van amit 7 évig.

Kibeszélő: miért nincsenek mostanság drónmegjelenések? - 2. kép

Azonban a játékipar is megérkezett abba a fázisba, hogy belassultak a dolgok. Egyre kevesebb az érdemi premier, eltolnak mindent, mert a koronavírus-járvány most ütött be úgy isten igazából ezen szegmens számára. És mi a helyzet azzal a szférával, ami a minket legjobban érdekel, a dróniparral? Hogyan alakult ennek az ágazatnak a sorsa, és miként helyezhető el a skálán a filmiparhoz és a játékiparhoz képest?

Nos, a dróniparról hellyel-közzel kijelenthetjük, hogy mindkét említett iparág jellegzetességeit magában hordozza. Általában a különböző hobbi drónok fejlesztési ideje itt is megegyezik, legalábbis nem nagyon vannak eltérések. Itt nincs olyan fajta differencia, hogy mondjuk van gép, ami 1 évig készül, és van ami 8 évig. A tervezési folyamat nyilván elhúzódhat, de ne legyenek olyasfajta illúzióitok, hogy míg egy drón tervezési fázis alatt van, addig más koncepciók fejlesztése nem zajlik gőzerővel.

Ugyanakkor az a fajta hektikusság, ami a játékipart jellemzi, az itt is látható. Mire gondolunk? A videojáték iparon belül az elmúlt egy év másról sem szólt, mint hogy a különböző friss megjelenéseket elhalasztgatják, mondván hogy több ideje van a csapatoknak a COVID-19 miatti körülmények miatt. Ez a jelenség tulajdonképpen ugyanúgy látható a dróniparban is, ha a sorok közé nézünk.

Kibeszélő: miért nincsenek mostanság drónmegjelenések? - 3. kép

Merthogy senkinek ne legyenek olyan tévképzetei, hogy az utóbbi időszakban azért nincsenek friss drónmegjelenések, mert hirtelen mindenki töri az agyát, hogy vajon milyen pilóta nélküli masinával kéne előrukkolni. Borítékolható, hogy rengeteg gyártó raktárában ott figyel premierre készen a legújabb hobbidrón, viszont visszatartják a jelenleg zajló koronavírus-járvány miatt, és inkább megvárják, míg kicsit lejjebb cseng az egész.

Ez már csak azért is érthető lépés, mert most ismételten érkeznek azok az időszakok a vírus delta variánsa miatt, melyek keretein belül mindenki meghúzza majd a nadrágszíjat, és kétszer is meggondolja, hogy mire költi a pénzét. Nem feltétlenül ez az az időszak, amikor érdemes kiadni egy relatíve drága luxusnak nevezhető hobbi drónt, várva hogy majd a közönség lecsapjon rá.

Ezentúl itt is jelen van az, hogy a rengeteg karantén és lezárás nyomán sok cég alkalmazott-gárdája otthonról kellett, hogy dolgozzon, aminek köszönhetően a fejlesztési folyamatok is belassultak. Legalábbis ha van iparág, amit masszívan érint a távmunka, az a drónipar. Ebben is kicsit hajaz a filmiparra, mintsem a játékiparra ezen ágazat, hiszen bár vannak területek, amiket otthonról tudnak megoldani a vállalatok, mégis a meló oroszlánrésze bent zajlik az irodákban.

Kibeszélő: miért nincsenek mostanság drónmegjelenések? - 4. kép

A Skydio, az Autel, a DJI is lapít mostanában, csak hogy a legnagyobb hobbi dróngyártókat nevezzük meg. Most például jött egy szivárgás, hogy állítólagosan a DJI októberre készül el az új Mavic 3 Próval, és majd legkorábban januárban fogják kiadni, de ezt leszámítva az évi több drónpremierjéről ismert kínai társaság is szintúgy belassult, lényegében példátlan módon.

Továbbá a Skydio sincs mostanság a helyzet magaslatán. Az ember azt hinné, hogy a Skydio 2 sikere után pár évvel már azért hallani fogunk a Skydio 3-ról. Garantálható, hogy formálódik a vállalat műhelyében a széria harmadik iterációja, ugyanakkor egyrészt nagyon megtalálták most magukat az amerikai kormány kezei között, illetve amíg jól pörög a Skydio 2, viszik mint a cukrot, addig nincs nagyon szükségük belengetni a harmadikat - főleg nem egy ilyen időszakban.

Az Autelről lényegében ugyanez mondható el. Nyilván van pár cég, akik próbálkoznak, bejelentgetnek, bemutatnak hobbidrónokat, de ezek is jó esetben majd csak később fognak debütálni, viszont azok, akik már a járvány alatt kiadták a masinájukat, azok biztosan meg fogják érezni bevétel terén az időzítést. Értelemszerűen ez egy üzleti döntés, a cég elemzői osztottak, szoroztak, és úgy látták helyesnek, hogy mielőbb ki kell adniuk az alkotásukat.

Kibeszélő: miért nincsenek mostanság drónmegjelenések? - 5. kép

Ez is érthető valamilyen szinten, lévén a kisebb játékosok számára mondhatni egy lehetőség nyílt meg azáltal, hogy a nagy cégek miatt most nem túlszaturált a piac. Mivel nincsenek nagy megjelenések, ezért a kisebb szereplők elérkezettnek látják az idejét, hogy megpróbáljanak kitörni. Hogy ez sikerül-e, az a jövő zenéje, viszont tény, ami tény: roppant rizikós időszakot élnek ezek a brigádok is.

Tehát összefoglalva: az elmúlt időszakban legfőképp annak köszönhető a drónipar belassulása, hogy a járvány utolérte a nagyobb cégeket is, és emiatt bekövetkezett az elkerülhetetlen hiátus-időszak. Mi szinte biztosak vagyunk benne, hogy 2022-ig ez ki is fog tartani, nagyobb premierekre majd csak 2022-ben számítunk - már amennyiben addigra stabilizálódik a helyzet...
5 hozzászólás

Direktor

2 éve, 9 hónapja és 27 napja

Nem is baj hogy lelassult kicsit a dolog. Így van időm tervezgetni, mi lesz a következő. mosolygó smiley

válasz erre

Bandita

2 éve, 10 hónapja és 4 napja

Meg azért több helyen szigorodtak is a törvények, szerintem az is közrejátszik.

válasz erre

Újfiú

2 éve, 10 hónapja és 4 napja

Vírus nagyon betett mindennek.

válasz erre

Chuck

2 éve, 10 hónapja és 4 napja

Bőven elég évente egy új drón gyártónként, de szerintem kétévente is lehetne, úgyhogy én örülök ennek a belassulásnak. Nem úgy mint több telefongyártó, akik havonta fossák ki a sok ****t.

válasz erre

Repülős

2 éve, 10 hónapja és 4 napja

Nemis baj egyébként,utálom amikor félévente ömlenek a cuccok.

válasz erre