Kibeszélő: miért tiltotta be India a drónok behozatalát az országba?

2022. február 19.
131.5851
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
India a minap egy igencsak érdekes lépést hozott, ami sokak számára kapásból ambivalenssé vált. Nemrégiben ugyanis a nemzet bejelentette, hogy betiltja a drónok behozatalát, ami gyakorlatilag elzárja a kínai DJI, a világ vezető dróngyártója számára az egyik legnagyobb piacot, és a születőben lévő helyi iparágat a termelés felfuttatására ösztönzi. No de hogy fér meg ez azzal a felvetéssel, amit még pár hónappal ezelőtt dobott be India, hogy 2030-ra szeretnének drónos központtá avanzsálni? Beszéljük át a témát!


Először is kezdjünk az elején, avagy hogy mit is takar pontosan ez a friss szabályozás. Úgy szól a fáma egészen konkrétan, hogy külföldről tilos lesz behozni készülékeket, és mindent országon belül kívánnak megoldani. Igen ám, de a kulcsszó, hogy "készülékeket" tilos behozni, ergo csak a már előre összeállított drónok kerülnek ki a pixisből.

Ettől függetlenül egyes drónalkatrészek behozatala engedély nélkül továbbra is engedélyezett lesz, ahogyan az kiderült a indiai külkereskedelmi főigazgatóság rendeletéből. A kormány szerint a kutatási és fejlesztési, védelmi és biztonsági célokra használt drónok mentesülnek a tilalom alól, úgyhogy itt nem egy teljes elhatárolódásról beszélünk.

India a világ számos országa közé tartozik, amelyek igyekeznek alternatívákat keresni Kína helyett a termékek és alkatrészek beszerzésére, mivel a világjárvány és a globális kereskedelmi feszültségek felerősítik az ellátási lánc diverzifikálásának és a kockázatok korlátozásának szükségességét. Illetve az is fontos, hogy India és Kína elhúzódó ellentétben áll egymással vitatott himalájai határuk mentén.

Kibeszélő: miért tiltotta be India a drónok behozatalát az országba? - 2. kép

A Kína és az Egyesült Államok közötti folyamatos viták közepette a drónok kerültek a középpontba, mivel felmerült az az aggodalom, hogy a sencseni székhelyű DJI érzékeny adatokat továbbíthat a kínai hírszerző ügynökségeknek a kritikus infrastruktúráról, például hidakról és gátakról, valamint olyan személyes adatokról, mint a szívritmus és az arcfelismerés.

Abban már most biztosak lehetünk, hogy a DJI-t nagyon negatívan fogja érinteni, hogy tulajdonképpen ezzel a húzással az utolsó kapocsát is elvágja Indiától, ami továbbra is, a világ egyik legnagyobb piacaként szolgál. Bár azért az igazság itt is egy kicsit máshogy néz ki, mint azt talán elsőre hinnénk.

India ugyebár egy borzasztóan árérzékeny nemzet, így ott nem mennek át azok az irreális árazások, amiket a DJI a világ többi pontján művel. Nem véletlen, hogy mondjuk a nagy mobilgyártók is igyekeznek kisebb teljesítményű, de alacsony árcédulával megspékelt termékeket kiadni Indiában, és a DJI ezzel nagyon ritkán élt.

Ettől függetlenül egy fontos piacról van szó, és ha valóban megtörténik az, hogy 2030-ra drónos központtá válik, akkor az egy óriási pofon lesz a DJI számára. Nem véletlenül foglalkozunk ennyit a szóban forgó kínai cég sorsával, merthogy bizony ez is egy olyan mozzanat lehet, ami végérvényesen megássa a sírját előbb-utóbb.

Kibeszélő: miért tiltotta be India a drónok behozatalát az országba? - 5. kép

India tavaly enyhítette a drónok használatára vonatkozó szabályokat, hogy megkönnyítse az engedélyek megszerzését, és nagyobb hasznos terhet engedélyezzen, így az eszközök potenciálisan pilóta nélküli repülő taxiként is használhatók.

India 120 millió rúpiányi ösztönzőket kínál a dróngyártóknak Narendra Modi miniszterelnök terve keretében, amelynek célja, hogy a világ legnagyobb márkáit odacsábítsa, hogy termékeiket Indiában gyártsák és a világba exportálják. Magyarán tehát igyekeznek elkövetni mindent annak érdekében, hogy belsőleg történjenek a fejlesztések, és onnan kerüljenek ki a drónok.

No de milyen piaca van Indiában ezen kütyüknek? A lebegő drónok rendkívül népszerűvé váltak a Bollywood-stílusú indiai esküvőkön, az egzotikus helyekre szervezett nyaralásokon és a filmforgatásokon, annak ellenére, hogy néhány évvel ezelőtt még illegálisak voltak.

Miután a COVID-19 halálos sorozatot indított Indiában, az olajfinomító Bharat Petroleum Corp. elkezdett drónokat repíteni több hektárnyi földterület fölé, hogy rögzítse a dolgozók viselkedését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy betartják a szociálisan ártalmatlanító szabályokat.

Kibeszélő: miért tiltotta be India a drónok behozatalát az országba? - 6. kép

2020 márciusában a SpiceJet Ltd. olcsó légitársaság közölte, hogy drónokat tervez használni az orvosi és alapvető szükségletek szállítására az e-kereskedelmi termékek mellett. Ugyebár ez az a jelenség, amit világszerte nagy mértékben láthatunk, miszerint egyre több és több országban használják a pilóta nélküli gépeket.

A Rattanindia Enterprises Ltd., egy helyi dróngyártó szerint India lépése segít abban, hogy a dél-ázsiai országot dróngyártó központtá tegye. Az új szabályok nagyobb hatékonyságot tesznek lehetővé az ellátási lánc műveleteiben, a készlet- és pénzkezelésben - közölte a vállalat csütörtöki közleményében.

A világjárvány felerősítette az automatizált étel-, élelmiszer-, orvosi és egyéb alapvető élelmiszerek kiszállítására való átállást, ami fellendítette a dróniparágat. Az autonóm járművekkel foglalkozó vállalatok, a szállítási startupok és a drónüzemeltetők mind az érintésmentes rendszerek előnyeit hirdették.

Kibeszélő: miért tiltotta be India a drónok behozatalát az országba? - 9. kép

Tehát ezek alapján talán ti is látjátok, hogy India miért lát akkora fantáziát abban, hogy drónos központtá váljon, és még inkább megindokolja, hogy miért tiltotta ki a drónimportokat. Jelenleg úgy fest, hogy minden adott ahhoz, hogy működjön a koncepció és megvalósítsák a tervüket, ha szeretnék.

Azonban azt is nagyon fontos leszögezni, hogy itt lényegében dupla vagy semmi alapon hozta meg ezt a rendeletet India. Igen, mint azt az imént írtuk, bőven megvan a hátterük ahhoz, hogy működhessen, és nem a kalapból rángattak elő egy ilyen lépést, hogy betiltsák a drónos importokat.

De ettől függetlenül is, ha nem működik majd a dolog, valahol történik egy nagy botlás, abból nagyon nehéz lesz felállni. Minden árgus szem most Indiára szegeződik, lévén az elkövetkezendő nyolc év kardinális lesz abból a szempontból, hogy meg tudják-e valósítani az üzleti álmokat. Ha igen, akkor egy biztos: nagyon megváltozik a drónipar.
betiltja a drónok behozatalát, ami gyakorlatilag elzárja a kínai DJI, a világ vezető dróngyártója számára az egyik legnagyobb piacot, és a születőben lévő helyi iparágat a termelés felfuttatására ösztönzi. No de hogy fér meg ez azzal a felvetéssel, amit még pár hónappal ezelőtt dobott be India, hogy 2030-ra szeretnének drónos központtá avanzsálni? Beszéljük át a témát! '>
6 hozzászólás

Direktor

2 éve, 3 hónapja és 8 napja

Hát kíváncsi leszek, célt érnek-e.

válasz erre

Levente

2 éve, 3 hónapja és 11 napja

Érdekes elképzelés nagyon ez, és nem is nagyon értem miért épp a drónokban látják a nagy bizniszt, amikor millió más van...

válasz erre

Repülős

2 éve, 3 hónapja és 11 napja

Versenyhelyzet nélkül hogy akarnak nagyhatalom lenni? meglepett smiley

válasz erre

rami89

2 éve, 3 hónapja és 12 napja

Pár év múlva visszatekintünk majd erre a kibeszélőre. mosolygó smiley Kíváncsi leszek. Ment a kedvencekbe.

válasz erre

Chuck

2 éve, 3 hónapja és 12 napja

Ez egy nagyon jó cikk lett, érdekes téma nagyon. Kíváncsi leszek, hogy működik majd a nagy terv nekik!

válasz erre

Újfiú

2 éve, 3 hónapja és 12 napja

Nem tudom elképzelni hogy drónban olyan nagy felvevőpiac lenne hogy ez igazi probléma lenne a gyártóknak...

válasz erre