Kibeszélő: változhat-e Joe Biden elnökké válásával a DJI és a kínai drónok megítélése?

2020. november 14.
59.1971
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Megtörtént az a minap, amit sokan vártak, azaz Donald Trump leváltását az amerikai elnöki székben, helyére pedig Joe Biden került - legalábbis a jelenlegi információk szerint, merthogy Trump gőzerővel köti az ebet a karóhoz, miszerint újraszámlálást követel, és hangosan skandálja, hogy csalás ment végbe az országban. Nyilván a politikai döntés részét nem a mi tisztünk megítélni, nem is várjuk el az olvasóinktól sem, hogy a mi politikai nézeteinket kelljen olvasniuk, éppen ezért ezt el fogjuk kerülni, és ehelyett inkább egy olyan tényezőről beszélnénk, ami sokkal izgalmasabb a drónok szerelmeseinek is, mégpedig hogy mi fog történni, ha Biden kerül a Fehér Házba.


Hogy ez miért érdekelne bármit is? Nos, utazzunk vissza egy kicsit az időben, úgy nagyjából egy, másfél évet. Értelemszerűen már volt korábban is vészjósló jel a kínai-amerikai helyzettel kapcsolatban, viszont amire szinte mindenkire felkapta a fejét, az az volt, amikor kapott egy jófajta tiltást Amerika kormányától a Huawei. Miért pont ez volt az a pont, ahonnan datálni lehet ezt az egész üzletpolitikai harcot Kína és az USA között, annak ellenére, hogy korábban is voltak már gondok? Mert ez azt a mobilszférát érintette, ami szinte mindenkihez kötődik, lévén mindenkinél van okostelefon.

A drónos szegmensbe ez a balhé akkor férkőzött be igazán, amikor már a DJI is elkezdte kapni az ívet. Ezzel kapcsolatban volt egy igencsak vaskos cikkünk, amiben összefoglaltuk az egész szituációt, illetve kicsit feltártuk a viszály eredetét, még ha nem is teljesen részletekbe menően, szimplán a mostani DJI-USA balhét figyelembe véve. Azóta ez a helyzet még jobban eszklalálódott, ugyanis azóta már Japán is leszámolt a kínai drónokkal és drónalkatrészekkel, majd ők maguk 2022-ben már nem is engedik be az országba ezeket a produktumokat.

Egy teljesen új éra köszönthet be Biden elnökké válásával, de az is benne van a pakliban, hogy sok minden nem fog változni

Egy teljesen új éra köszönthet be Biden elnökké válásával, de az is benne van a pakliban, hogy sok minden nem fog változni


Nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva alapozták meg a harcot, azonban ez nem a DJI vagy a többi dróngyártó hibája, hanem legfőképp a kínai kormányé, akik nem kommunikálják egyértelműen az adatvédelmi dolgaikat a világnak. De akkor joggal felmerül a kérdés, hogyha igazából a Trump Adminisztrációtól származik a szankció, akkor fog-e bármi változni gyökeresen, ha Biden behuppan az elnöki házba? Hiszen gondoljunk csak bele: Trump a regnálása alatt jó kapcsolatot épített ki végül Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral, úgyhogy miért ne változhatna a Kína-USA helyzet is?

Biden a győzelmi beszéde során azt állította, hogy helyrehozza a normális politikai helyzetet és a nemzeti egység szellemiségét a dühöngő egészségügyi és gazdasági válságokkal szemben. Ahogyan a kínai hangok is gondolják, úgy mi is azt mondanánk, hogy Trumphoz mérten Biden jóval érettebben fogja kezelni a két nemzet közötti helyzetet, és itt most ismételten vonatkoztassunk el attól, hogy milyen politikai döntések, programpontok állnak a két fél mögött. Itt szimplán a személyiségükről van szó, aminél Trumpról egyértelműen el lehet mondani, hogy sokszor nem volt az USA elnöki pozíciójához méltó. Elég csak ehhez végigpörgetni a Twitter profilját...

Rengeteget sérült az utóbbi időben Kína és az USA üzleti kapcsolata

Rengeteget sérült az utóbbi időben Kína és az USA üzleti kapcsolata


Főleg most, a koronavírus-járvány idején erősödhet a két ország közötti kapocs, hiszen a vakcinát nemzetközi összefogással próbálják sok esetben előállítani, ami kapcsán mostanában egyébként is egyre jobb híreket hallani. Szintén több kínai szakértő elhinti, hogy nem feltétlenül várható az, hogy Biden végeredményben változtatni fog az országgal való kapcsolaton, azonban jobb, racionálisabb megközelítést alkalmazhat, a szigorú szankciókból akár visszább is vehet, és összességében egy jóval értelmesebb paktum alakulhat ki a két térfél között.

Mert azt tudni kell, hogy a kínai tiltással megannyi amerikai cég is sérült, habár a drónok kapcsán még megúszós a dolog, hiszen könnyedén tudják helyettesíteni a professzionális, munkás szférában a kínai technológiákat a saját, háztáji dolgaikkal. Ebből kifolyólag lehet egy sejtésünk annak kapcsán, hogy mondjuk a kínai drónokra sem fog ennyire rusnyán nézni a Fehér Ház, bár igazából ha őszinték akarunk lenni, akkor ez a vonulat messze nem kap annyi hangsúlyt, mint mondjuk a Huawei ellehetetlenítése.

Számos amerikai cég is sérült Trump tiltásával, úgyhogy több ízben is fellélegzést okozna a változás szele

Számos amerikai cég is sérült Trump tiltásával, úgyhogy több ízben is fellélegzést okozna a változás szele


Biden egyébként is úgy fest, hogy van egy alapvető szimpátiája a drónok iránt, messze nem zárkózik el előlük, mint Trump. Mert míg Trump hangoztatta, hogy nála jobban senki nem ért a drónokhoz, addig a gyakorlatban láthattuk, hogy szinte egyáltalán nem konyít hozzájuk, és bár Bidennél még nem tiszta, hogy a szakértelme milyen szinten van, de az biztos, hogy szívesen alkalmazza őket. A beszédét követően a tűzijátékkal egyetemben ugyanis egy őrületes drón-fényshow-t is előadtak, amire aztán abszolút nem számítottunk egy ilyen ceremónián, főleg ennyi géppel.

Az már csak hab a tortán, hogy elképesztően sok ember követhette nyomon, hogy a drónok nemcsak rosszra használhatóak, hanem ilyen szuper dolgokat is lehet velük művelni, és azért valljuk be, Biden máris tett a drónok reputációjáért. Az meg már csak hab a tortán, hogy egy ilyen magas biztonságot igénylő eseményen szörnyen sok engedélyt kellett valószínűleg kikérniük, arról meg már nem is beszélve, hogy mennyi munkát igényelhetett a koreográfia összeállítása. Alig pár perc alatt sikerült egy pozitívabb képet alkotnia Bidennek a drónoknak, mint Trumpnak négy év alatt, és ismételten - itt szó sincs arról, hogy bármilyen irányba is politikai elfogultságot éreznénk.

Vajon a DJI végre megszabadulhat a vádaskodásoktól?

Vajon a DJI végre megszabadulhat a vádaskodásoktól?


Abból a szempontból meg aztán pláne fontos momentumok voltak ezek, hogy rengeteg ember fejében azt ülteti el a mainstream sajtó, hogy a drónok tulajdonképpen gyilkológépekként vannak számon tartva, másra sem jók ezek, mint terrorcselekményekre, és ezektől hemzseg a hírrészleg a külföldi magazinoknál. Erre jön Biden, aki máris villant egy olyan mozzanatot, amiből következtethetjük, hogy az elnöksége alatt számos remek dolog fog történni a dróniparral, és ezért is merjük azt prognosztizálni, hogy a kínaiakkal való helyzet is jobb lesz - összességében egy jóval racionálisabb, logikusabb személyiség kerül vezetői pozícióba.

Ezek lennének hát a mi gondolataink az egész helyzettel kapcsolatban, azonban szokás szerint ne felejtsétek el megosztani velünk, hogy ti mit gondoltok, milyen irányba fog mozdulni a drónok világa, az USA-Kína kapcsolat, illetve a különféle szankciók sora azzal, hogy Biden huppan be az ovális irodába. Nem győzzük még így a végén is hangoztatni, hogy cikkünk teljes mértékben politikai elfogultság nélkül íródott, és itt igazából nem is ez a lényeg, hanem az, ami mindannyiunk szívének kedves - a drónipar.

A végére pedig itt hagynánk a már említett drón-fényshow-t, ami Biden beszéde alatt pörgött végig:

Nézd nagyban ezt a videót!



5 hozzászólás

Direktor

3 éve, 7 hónapja és 25 napja

Nagy eséllyel megváltozik az USA hozzáállása, Biden teljesen más irány, már beszélt róla hogy visszaállítja a kereskedelmi szövetségeket.

válasz erre

rami89

3 éve, 7 hónapja és 25 napja

Remélem, észhez tér Amerika, nem csak a DJI miatt, hanem egyébként is, nagyon fura amit Kínával kapcsolatban művelt Trump.

válasz erre

Újfiú

3 éve, 7 hónapja és 26 napja

Roppant olvasmányos anyag, kerülöm a politikát, és nagyon szomorú hogy egyáltalán ilyen témában is felmerül, de nagyon jól lett levezetve. mosolygó smiley

válasz erre

Repülős

3 éve, 7 hónapja és 26 napja

Legyen igazatok. Akkor legalább lenyugodna a DJI is, mert azért én eléggé bizonytalannak érzem most a céget, elbocsájtások, leépítések....

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 7 hónapja és 26 napja

Szerintem abszolút igazatok van, Biden javítani fog a helyzeten.

válasz erre