Környezetbarát drónok, avagy miként segítik bolygónk egészségét repülő barátaink?

2019. december 14.
44.4731
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Számos módon megkönnyítik az életünket a drónok, azonban van egy bizonyos témakör, ami nem merül fel elégszer ahhoz, hogy vitatéma lehessen a drónos közösségben, miszerint a kis repcsik bőségesen tudnak segíteni a környezetkímélésben, ergo környezetbarátak a kis masinák. De hogy mégis milyen módokon segítenek planétánk egészségén? Ezt fogjuk most az alábbiakban körüljárni!


Zöldebb alternatíva a szállításhoz

A drónos kiszállítás témakörével rendszeresen foglalkozunk itt a Dronerz magazin hasábjain, nem véletlenül: egyre inkább utat tör magának ez a terület, szinte hetente érnek el áttöréseket, legyen az akár parányi vagy hatalmas az összképre való tekintettel. Mégis van egy olyan aspektusa a drónos kiszállításnak, ami mellett egész egyszerűen nem lehet elmenni, ugyanis sokkal környezetbarátabb megoldásnak bizonyulnak, mint a járműves csomaghordás.

Korábban már tudósok is kifejtették, hogy a drónok óriási hatással lehetnek a széndioxid-kibocsátás mértékének csökkentésében, merthogy jelenleg a szállítási szektor az, ami sokak szerint a legsúlyosabb tényező a légszennyezésben. A Nature Communications tudományos lapban publikáltak korábban egy eredményt három évnyi megfigyelés után, hogy az alanyként szolgáló quadcopter sokkal kevesebb energiat használt egy 4km-es hatótávon belül csomagonként is kilométerenként, mint egy jármű.

Nemcsak gyorsabbak, környezetkímélőbbek is a drónok a szállításban!

Nemcsak gyorsabbak, környezetkímélőbbek is a drónok a szállításban!


Nyilván nem teljes mértékben mellőzi a drón a széndioxid-kibocsátást. Nem közvetlen módon, hanem közvetett módon megy végbe, ugyanis az aksik előállítása bizony némi emisszióval jár, de még így is jobbak az arányok, lévén Amerikában 54%-os különbséget figyeltek meg egy furgon és egy drón széndioxid-kibocsátása között. Értelemszerűen nagyon, nagyon sok faktor közre játszik abban, hogy milyen mértékű emisszióval operál egy-egy készülék, de szinte mindig kedvezőbbek a számok.

Ha végre elterjed szélessebb körben is ez a metódus, akkor rövidtávon mindössze annyi fog változni, hogy gyorsabbak lesznek a kiszállítások, azonban hosszútávon megmutatkozik majd a különbség az aksis megoldás és a jóval károsabb járművek között. Természetesen ez nem mostanában fog bekövetkezni, azonban mindenképp jó látni, hogy szépen lassan tipegünk ebbe az irányba, és az sem elhanyagolandó, hogy egy roppant fontos eszköz lehet a globális felmelegedés ellen.

A nagyobb drónok egyébiránt már nem annyira effektívek ezen a téren, mint a kisebb darabok, ugyanis sokkal nagyobb kW/h teljesítménnyel működnek, ergo magasabb mértékű a szénintézitás is. Joggal jöhet a kérdés, hogy akkor vajon a nagyobb csomagok esetében mi a legoptimálisabb megoldás, a válasz pedig az elektromos járművekkel történő csomaghordásban leledzik.

Szédületes mértékű faültetés

Nem is olyan régen híreztünk egy vagyonos YouTube-erről, MrBeastről és a barátairól, akik úgy határoztak, hogy nem kevesebb mint 20 millió fát fognak ültetni (sőt mi több a gyűjtésbe még Elon Musk is beszállt), a matek ugyanis úgy néz ki, hogy minden egyes dollár ellenében elültetnek egy fát az Arbor Day vállalat munkatársai. Elképesztően népszerű lett a kezdeményezés, és határozottan sikeresnek is tekinthető.

Szédületes fegyver lehet a drónos faültetés a klímaváltozás ellen

Szédületes fegyver lehet a drónos faültetés a klímaváltozás ellen


Ekkora mennyiségű facsemeténél azonban már nyilvánvalóan annyira nem játszik a hagyományos ültetési módszer, helyette bevetették a drónokat, amelyek hihetetlen sebességgel tudnak telepíteni fákat. Korábban már bővebben is foglalkoztunk ezzel a témakörrel, egészen pontosan a "Drónok a mezőgazdaságban - így változott a gazdák élete!" cikkünkben, melyben részletesebben is beszámoltunk erről a technológiáról.

A globális felmelegedés egy olyan tényező, aminek mielőbb megálljt kell parancsolni, és bár sokan előszeretettel hangoztatják, hogy nincs visszaút, a mostani törekvésekkel, kezdeményezésekkel és ötletekkel még bőven lassítható a folyamat, a drónos faültetés pedig abból a szempontból zseniális húzás, hogy a fák révén a klímaváltozás hatásait jócskán le tudják fékezni.

Nemcsak, hogy gyorsabbak a drónok ezen a téren, viszont olyan helyekre is egyszerűbben jutnak el, ahoáv ember nemigen. Az erdők újratelepítésében tehát óriási fegyertény a drón, és mivel azt látjuk, hogy gyakorlatilag az ipar hajnalán egyre többen és többen vetik be őket, egyértelműen kijelenthetjük, hogy ahogy tágul majd ez a piac, úgy egyre inkább használatosak lesznek ezen a területen a kis repcsik.

A vadvilág őrzése

Arra már szenteltünk egy komplett cikkent, hogy a drónok madárvilágra való esetleges hatásait taglaljuk, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a teljes vadvilágra jelentős kihatással lehet a repcsik jelenléte. Már mi magunk is többször tudtunk beszámolni olyan esetről, amikor például egy területen lévő egyedek számát határozták meg madártávlatból - ez a folyamat sokkal tovább tartana drónok nélkül.

A vadon élő állatok őrzésében óriási szerepet játszanak a kis repcsik

A vadon élő állatok őrzésében óriási szerepet játszanak a kis repcsik


Ezenfelül egyes vadállatok követése is lehetségessé válik, olyanoké, amelyek egyébiránt órási veszélyt jelentenek egy ember számára, azonban drónnal, tisztes távolból biztonságosan követhetővé válnak ezek az élőlények, de ha mindez nem lenne elég, akkor mindenképp tegyünk említést arról is, hogy egy-egy természeti katasztrófa nyomán rengeteget tudnak segíteni ezek a kis repülők annak érdekében, hogy a vadvilág visszataláljon a helyére.

Talán nem kell firtatnunk, hogy miért létfontosságú az állatok jelenléte bolygónk egészsége érdekében, és szerencsére az ilyen kezdeményezések gondoskodnak róla, de legalább elősegítik, hogy unokáink ne csak az általunk regélt történetekből ismerjék azt a színes, változatos élővilágot, ami jelen van planétánkon, de ők maguk is szemügyre vehetik őket. A mi felelősségünk, hogy az utánunk következő generációk is részesei legyenek ennek az élménynek, a drónok pedig jelentős segédeszköz ebben.

Napelemek, szélturbinák és olajvezetékek monitorozása

A drónokkal nemcsak a faültetés során érhetnek el olyan területeket, amiket egyébként nélkülük nem tudnának, de még az olyan tényezők monitorozásánál is kapóra jönnek, mint a napelemek, a szélturbinák és az olajvezetékek, vagy akár a nagyfeszültségű vezetékek, amiket nem elég megépíteni, utána karban is kell tartani őket, hogy legalább ne legyen katasztrofális hatása a környezetre nézve.

Rengeteg időt spórolnak meg a drónok a karbantartásban

Rengeteg időt spórolnak meg a drónok a karbantartásban


Viszont a drónok megjelenésével már nincs rá szükség, hogy emberek másszanak fel a javítás vagy a karbantartás érdekében, mindez megoldhatóvá vált a munkásdrónokkal, amikről szintén írtunk már korábban egy vaskosabb cikket, a használatuk pedig egyre inkább csak terjed, olyannyira, hogy eme terület az egyik éllovasa lett az iparnak - nem véletlen, hogy több egykori hobbidrón-gyártó is inkább ebben látja a piac életképességét.

Nincs szükség továbbá óriási teherautókra, hogy aztán rengeteg munkaórát öljenek bele az alkalmazottak a karbantartási procedúrában, ha ez megoldható mindössze egy drónnal. Nyilván a javítást magát még nem tudják elvégezni a repcsik, ellenben tetemes mennyiségű időt lehet azzal megspórolni, hogy a drónnal előremennek és megvizsgálják, hogy miféle mechanizmusok szorulnak javításra, már ha egyáltalán kell rajta orvosolni valamit. A napelemek, szélturbinák, olajvezetékek esetében ez roppant fontos, tekintve hogy sok múlik rajtuk a környezet egészsége szempontjából.

Reméljük, hogy sokakban sikerült minden eddiginél pozitívabb fénybe helyezni a drónokat, mert bár tény, hogy akadnak olyan jómadarak, akik negatív módon használják eme készülékeket, de kétségtelen, hogy az ilyen felhasználási módok sokat segítenek a bolygónk egészségén.
6 hozzászólás

Direktor

4 éve, 8 hónapja és 7 napja

Én az a fajta ember vagyok, aki egyáltalán nem látja az állítólagos káros felhasználási módokat a drónokkal kapcsolatban. A bal****okat és idiótákat meg kell büntetni, a többi normális dronernek pedig végre törvényt kéne alkotni.

válasz erre

zender

4 éve, 8 hónapja és 18 napja

Ez egy nagyon hasznos cikk volt, magam részéről köszönöm!

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 8 hónapja és 19 napja

Érdekes cikk lett, kicsit rendet tesz a fejekben. kacsintó smiley

válasz erre

Bandita

4 éve, 8 hónapja és 19 napja

Nekem a faültetés a legszimpatikusabb megoldás ezek közül. Nagyon sokat segítenek, remélem ki is használják őket.

válasz erre

Levente

4 éve, 8 hónapja és 19 napja

Én eddig mindig csak a mezőgazdaságra gondoltam, de tényleg mennyi lehetőség van!

válasz erre

Repülős

4 éve, 8 hónapja és 19 napja

Jó összefoglaló, tényleg millió helyen fel lehet őket használni.

válasz erre