Kritikus helyzetek, amiket drónokkal oldottak meg

2020. június 13.
44.4091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Napjainkban egyre több és több friss hír érkezik arról, hogy a világ minden pontján drónnal oldanak meg valamiféle krízishelyzetet. Itt lehet bármire gondolni, a sürgősségi orvosi szállítástól kezdve, a tűzoltáson át a vészhelyzeti balesetfelmérésig bezárólag. Rengeteg kiemelkedő eset van ezek között, és mivel a világ szépen lassan kezd feltápászkodni a járványhelyzetből, így úgy gondoltuk, mi is pozitív hangvételűre vesszük a figurát: olyan helyzeteket, szituációkat, eseteket fogunk listázni, melyek során a drónok kulcsfontosságúak voltak egy vészhelyzet megoldásában. Lássuk is!


Az ausztráliai bozóttüzek

Annyi rossz dolog történt az idei esztendő első felében, hogy nehéz lenne megmondani, melyik volt a legrosszabb: koronavírus, Donald Trump a harmadik világháborút próbálja előidézni, amerikai zavargások, Kobe és Gigi Bryant halála, no meg persze az ausztráliai bozóttüzek, amik túlzás nélkül beárnyékolták az első hónapok megítélését.

Az ausztráliai erdőtüzek alaposan megkeserítették a vadvilág életét

Az ausztráliai erdőtüzek alaposan megkeserítették a vadvilág életét


Szépen lassan stabilizálódott a helyzet, ma már sokkal barátibb a helyzet, mint pár hónapja, de sajnos az a pár hónap bőven elég volt ahhoz, hogy ne csak az emberek, de a vadvilág életét megkeserítsék a tomboló tűznyalábok. Ennél a pontnál jönnek be a drónok, mint hasznos segédeszközök.

A különféle szervezetek, cégek azon nyomban égnek indították a készülékeiket, amik aztán hőkamerákkal felvértezve keresték azokat az állatokat, melyek túlélték a tüzeket, de esetleg elbújtak, vagy rosszabb esetben megsérültek. Rengeteg sebesült koalát sikerült így például megóvni, valamint a mai napig találnak túlélő egyedeket ezen módszer által.

Csernobili tűzoltás

Csernobilt talán senkinek nem kell bemutatni - mármint nem az HBO-féle tévésorozatot, hanem azt az atomerőművet, mely 34 éve katasztrofális eredményt idézett elő, és mint azt utólag megtudtuk, bőven elkerülhető lett volna, ha a vezetői döntések során nem felelőtlen lépéseket tesznek az illetékesek.

Igen, ez a csernobili tűz... elképesztő

Igen, ez a csernobili tűz... elképesztő


Most áprilisban viszont erdőtüzek ütöttek ki a területen, ami távolról sem szokatlan, hiszen rendszerint ütnek ki tüzek a környéken. Mégis ezúttal a szokatlanul meleg és száraz tél miatt ez még inkább elfajzott. Azért is fontos volt, hogy megállítsák a tüzet, mert nem engedhették, hogy átkerüljenek a nyalábok a harminc kilométerre lévő kizárási zónába, ahol a sugárzás mai napig a legerősebb.

Tíz drónt vetettek be a helyszínen, melyek között két DJI Mavic Enterprise is szerepelt. Ezek azért voltak fontosak, mert így a füstön keresztül monitorozni tudták a behatoló csapatokat, és figyelni tudták, hogy ne tévedjenek olyan terepre, ahol különösen nagy veszélynek lennének kitéve a tűzzel szemben.

A kritikus állapotban lévő csecsemő megmentése

Az emberélet megfizethetetlen, így az, hogy mindent megteszünk annak megmentéséért, teljesen evidens. Ettől függetlenül sok esetben hallani olyan szomorú esetekről, amikor mégsem élnek ezzel a magától értetődő gyakorlattal az illetékesek, viszont ez történetesen egy olyan helyzet, ahol megtették, amit meg kell.

A Zipline kulcsfontosságú játékos a szállítások során

A Zipline kulcsfontosságú játékos a szállítások során


Konkrétan a Zipline mentette meg egy kritikus állapotban lévő, kilenc napos újszülött életét, akinek sürgősen vérkészletre volt szüksége. Egy 105 kilométeres utat tett meg a Zipline mindössze negyven perc alatt, és miután kiértek, sikerült megmenteni az újszülött életét.

Pontosan nem lett azóta sem megosztva, hogy egészen konkrétan milyen egészségügyi problémája volt a csecsemőnek, de talán ez nem is fontos: a lényeg az, hogy itt egy újabb szituáció, amiben a drónok egy kritikus szituáció megoldásához köthetőek, és bizony pozitív mintapéldaként szolgálhatnak a laikusok számára is.

A befagyott tó közepén rekedt lány

Ismét egy személyesebb, nem annyira nagyobb réteget érintő helyzetet hozunk fel, nevezetesen amikor a befagyott Michigan-tó közepén rekedt egy 15 éves lány, akit aztán egy DJI Mavic 2-essel találtak meg a hatóságok. Egy, a közelben lakó személy értesítette őket, aki a tó mellett morgott és ugatott.

A befagyott michigani tó látképe nem mindennapos

A befagyott michigani tó látképe nem mindennapos


Ugyanez a kutya bandukolt előtte a lány mellett, így nem igazán volt kérdés, hogy miért is morog egészen konkrétan. Elnézve, hogy nem volt látótávolságban a lány, így a hatóságok azonnal útnak indították a drónjukat, majd némi repülés után meg is találták a befagyott tó közepén.

Létrával hozták fel aztán a lányt a partra, úgyhogy teljesen épségben megúszta a helyzetet a lány. Ebben az esetben benne van a pakliban, hogy nem történt volna tragédia, ha nem drónnal, hanem simán emberi erőforrásokkal kezdik keresni, viszont sokkal gyorsabb volt így a procedúra.

A vízbe fúlt elefántok és a túlélők

A thaiföldi Khao Yai Nemzeti Park esete egyenesen tragikus: hat elefánt fúlt a vízbe, akik egy vadon élő csorda részei voltak, azonban nem sokkal utána körberepülték drónnal a környéket, és egy közeli vízesésnél két elefántot is találtak, akik túlélték a szomorú szituációt.

Legalább az elefántok egy részét sikerült kimenteni

Legalább az elefántok egy részét sikerült kimenteni


Ezután nyomolvasást kezdtek alkalmazni az illetékesek, hogy visszatereljék őket természetes élőhelyükre, úgyhogy végül happy enddel zárult a történet: ők hazajutottak, és remélhetőleg azóta is boldogan, békésen tengetik mindennapjaikat. Mondhatnánk úgy is, hogy kihozták ebből, amit lehetett.

Persze az ilyen helyzetekhez hozzá kell tenni, hogy az lenne a legjobb, ha soha nem kellene egyáltalán még drónokat se hasznosítani, hiszen nehéz "öröm az ürömben" kaliberű következményről beszélni így. Ettől függetlenül viszont mindenképp jó, hogy a kármentésben aktív szerepet vállalnak ezek a készülékek.

A beomlott aranybánya

Nemcsak a felszínen, de a barlangokban is kiváló segítséget tudnak nyújtani a drónok - ezt bizonyítja az az eset is, amikor az ausztráliai Tasmaniában beomlott egy aranybánya, miközben a munkások még mindig bent tartózkodtak. A túlélők felkutatása érdekében vetettek be egy repülő masinát.

Nemcsak a felszínen, de a bányákban is megállják a helyüket a drónok

Nemcsak a felszínen, de a bányákban is megállják a helyüket a drónok


Ez a hőkamerán túl egy robotkamerát is kapott, hogy maximalizálják a repülőben rejlő lehetőségeket, és többé-kevésbé sikerült is az akció; azért többé-kevésbé, mert az eset hírverését követően sehol nem folytatódott a sztori a médiában, így nem is tudtuk meg, hogy az az egy munkás, akit nem találtak, végül meglett-e.

Nagyon valószínűnek tartjuk, hogy nemleges a válasz, lévén azért azt elég nagy csinnadrattával hirdették volna, ha sikerült volna megmenteni. A többi dolgozót viszont épségben kihozták, ami pedig egy tökéletes bizonyíték arra, hogy nemcsak felszínen állják meg a helyüket ezek a kis gépek.

Ezt a hat esetet szedtük most össze, viszont a jövőben nem kizárt, hogy ismételten elővesszük ezt a cikksorozatunkat is, mint ahogyan azt szoktuk máskor is. Mindenképp osszátok meg velünk a kedvenc drónos mentőakcióitokat, és merüljünk el egy kicsit a pozitivitás medrében!
5 hozzászólás

Levente

4 éve, 2 hónapja és 8 napja

Ilyenkor olyan jó érzés olvasni hogy miket csinálnak drónokkal... mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

4 éve, 2 hónapja és 11 napja

Az lesz majd óriási előrelépés, amikor a teljes műveletet autonóm módon, önállóan végzik, a felderítést, az elhárítást, mindent. Na az lesz a nagy lépés!

válasz erre

Repülős

4 éve, 2 hónapja és 12 napja

Így összefoglalva tudatosul csak igazán, hogy milyen óriási segítség tud lenni a repkedő kis haver. mosolygó smiley

válasz erre

rami89

4 éve, 2 hónapja és 12 napja

Ezt megint nagyon jó volt olvasni. mosolygó smiley Ment is a kedvencek közé.

válasz erre

Bandita

4 éve, 2 hónapja és 12 napja

Tény hogy nagyon hasznosak a drónok. Ezt már a filmekből is kiderült sokszor.

válasz erre