A legjobb drónos kiegészítők, amiket érdemes beszerezned

2019. május 04.
46.7401
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Tegyük fel, kezed ügyében van már a hőn áhított drón, akár már repültél is vele, viszont azt érzed, hogy valami hiányzik. Valamivel most már feldobnád az élményt, kvázi "fejlesztenéd" a készüléket. Ilyenkor mi a teendő? Az ember elkezd kutakodni az internet sztyeppén olyan kiegészítők után, amik esetleg a felhasználói élményt hivatottak feldobni, vagy netalántán a drón védelmét célzó extrákat biztosítanak. Mi most összeszedtük azokat a tartozékokat, amik közül mindenféleképp érdemes válogatni, ha ilyen céllal készülünk vásárolni valamit.


Táska, hordtáska, bőrönd

Ha utazás közben is a lehető legnagyobb biztonságban szeretnénk tudni a masinát, akkor érdemes egy erre specializált táskára vagy bőröndre beruházni, azonban itt is töménytelen lehetőségünk van választani. Kezdve a borítás anyagától, a méreten át, egészen a belső kialakításig bezárólag, tonnányi opciónk van megtalálni a nekünk megfelelőt, meg ugyebár az sem mindegy, hogy mekkora drónt kívánunk belehelyezni.

Túrázáshoz nem feltétlenül ajánlott a gurulós drón bőrönd

Túrázáshoz nem feltétlenül ajánlott a gurulós drón bőrönd


Végezetül azt is említsük meg, hogy mindenképp vegyétek figyelembe, hogy milyen céllal történik a kiruccanás, mert például egy túrázásra nem biztos, hogy egy bőrönd a legmegfelelőbb választás - átgondoltan, utánajárva vásároljatok!

Többféle hordtáska is elérhető, legjobb a saját drónunkhoz kialakított egyedi táska, beszerzés itt: hordtáskák drónokhoz.

microSD kártya

Amennyiben azzal a céllal veszünk/vettünk drónt, hogy jól belakjuk az eget, majd onnan gyönyörű madártávlatból lőjünk szédületes felvételeket, akkor jó tudni, hogy az integrált memóriakártya nem biztos, hogy elég lesz, lévén elég csekély tárhellyel szokták alapvetően megspékelni a drónokat gyárilag, így érdemes ilyen esetben a microSD kártyák világához fordulni.

Különféle kiszerelések közül választatunk, ha például te megelégszel 64 GB extra tárhellyel, akkor nem érdemes nagyobb méretű adathordozóra beruházni, ellenben van többek között 128 és 258 GB-os darab is, hogy mindenki megtalálja a saját igényeinek legmegfelelőbbet. Ha sok videót készítünk, ráadásul egy hosszabb út során, akkor pedig nem kétséges, hogy szükségünk van nagy tárhelyre.

Miért elégedjünk meg a beépített tárhellyel, ha van lehetőségünk bővíteni is?

Miért elégedjünk meg a beépített tárhellyel, ha van lehetőségünk bővíteni is?


Fontos, a sebesség is: 4K-s videókhoz a legjobb a Class 10, ami legalább 10MBps sebességgel működik. A Class 2 nevéhez hűen 2MBps, a Class 4 4MBps, a Class 6 6MBps minimum sebességet garantál.

FPV szemüveg

Akik esetleg egy hangyányit jobban beleásták magukat az iparba, azok egészen biztosan hallottak már az FPV-ről, ha máshonnan nem, akkor az ezzel a témakörrel foglalkozó cikkünkben. Hiszen alapvetően frenetikus élmény száguldozni, kezünkben egy távirányítóval, de mi van akkor, ha nem csak lentről szemlélnénk az eseményeket, hanem effektíve "együtt repülünk" a drónnal?

Az FPV szemüvegek pontosan ehhez nyújtanak segítséget, viszont elengedhetetlen, hogy vásárlásnál jól nézzétek meg, hogy az adott headset milyen felbontással bír (800x600 pixeltől már bőven kiváló az élmény), mekkora FOV-val bír (azaz mekkora a látószög), üveg vagy műanyag optika van-e benne (az üveg jobb választás többnyire), illetve fontos, hogy az IPD személyre szabható legyen, ami pedig a két szem pupillájának távolságát jelzi.

Új szintre emeli a drónozás élményét egy FPV szemüveg

Új szintre emeli a drónozás élményét egy FPV szemüveg


Ha nem lehet testre szabni, akkor nem biztos, hogy kényelmes lesz a szemünknek a látvány, míg egy állítható IPD-s darabnál nincs ilyen gond. Hab a tortán, ha az FPV szemüveg fejmozgás-követéssel is bír, miáltal ha például felnézünk, akkor a drón is leutánozza a mozdulatunkat, így egy vadonatúj dimenziót nyer a drónozás.

DJI drónokhoz a legjobb megoldás a DJI Goggles, amelyet a legjobb áron megkaphatsz ide kattintva.

GPS/Bluetooth nyomkövető

Alapjáraton nem kevés drón bír már beépített GPS-szel, így mindig visszatud térni a pozíciónkra, ha esetleg elvesztettük a jelet, azonban ha lehal az akkumulátor, akkor eléggé nagy pácban vagyunk. Éppen ennek megelőzésére javallott lecsapni egy külön vásárolt nyomkövetőre. Vannak olcsóbb darabok is e téren, viszont ha nem szeretnénk elaprózni, akkor érdemes egy picit borsosabb eszközre beruházni, hogy még véletlenül se vesszen nyoma szeretett drónunknak.

Egy GPS vagy Bluetooth nyomkövető óriási mentőövként szolgálhat bizonyos esetekben

Egy GPS vagy Bluetooth nyomkövető óriási mentőövként szolgálhat bizonyos esetekben


Érdemes megjegyeznünk, hogy akár egy szimpla Bluetooth-os nyomkövető, vagy természetesen a mobiltelefonunk is alkalmas erre a feladatra, ha esetleg ez szimpatikusabb. Azonban a speciális nyomkövetők sokkal tovább bírják aksiidővel, ami viszont nem elhanyagolható tényező, szó szerint életmentő lehet egy ilyen eszköz.

Extra akkumulátor

Talán ez sokatoknak magától értetődő, azonban sokan egy akkumulátorral vágnak neki egy-egy drónozásnak, ami a mostani átlag üzemidőket tekintve nem egy túl nagy kaland (vagy éppen pont ettől lesz az!), lévén általában fél óra után kifullad az erőmű. Pontosan ezért szolgálhat mentőövként egy-két extra akkumulátor, így megtöbbszörözve az egyébkénti üzemidőt. Példának okáért mi egy átlag drónkörút alkalmával az első aksival körberepüljük a terepet, míg egy vagy két másikkal intézzük a felvételeket, így kihozva a gépből a maximumot.

Minél több az akkumulátor, annál jobb!

Minél több az akkumulátor, annál jobb!


Az akkumulátorokból mindig kizárólag a gyári verziókat vásároljátok meg! Az utángyártott, vagy barkácsolt, módosított akkumulátorok óriási veszélyt jelentenek nem csak a drón számára, de a pilóta számára is. Szerencsére ezekből nem is sok található meg a piacon, de fontos, hogy tudjuk, az alkatrészünk eredeti!

A Play 24/7 például kizárólag eredeti DJI akkumulátorokat és kiegészítőket árusít.

Antenna jelerősítő (hatótáv növelő)

Kerültetek már olyan helyzetbe, hogy megszakadt a drón élőképével a kapcsolat, mert valami zavarta a jelet, vagy esetleg elment a Wi-Fi? Ha esetleg még nem is történt veled ilyen, de nem szeretnéd, hogy valaha előforduljon, érdemes megfontolni egy antenna jelerősítő beszerzését, miáltal megdobhatjuk a jel hatótávját jó alaposan, ráadásul maga a közvetített kép is tisztább lesz.

Tisztább képet és szakadozatlan adást biztosít egy antenna jelerősítő

Tisztább képet és szakadozatlan adást biztosít egy antenna jelerősítő


Bár a DJI féle Ocusync roppant biztonságos még nagy távolságokon is, azért ezt is van lehetőség felerősíteni, ami főleg az átlagosnál jobban árnyékolt helyeken lehet indokolt. Talán mondanunk sem kell, amikor ilyen előnyökkel kecsegtet eme kiegészítő, nem is kérdéses, hogy minden drónpilóta arzenáljában ott van a helye.

Ezt a kiegészítőt leginkább az antenna booster, signal booster és range extender szavakra keresve találunk megoldásokat. Értelemszerűen gyári verziók ezekből nincsenek, így mindenki csak saját felelősségére próbálja ki őket!

Leszálló platform

Teljes mértékben érthető, ha valaki nem szeretné, hogy bármi olyan felülettel érintkezzen a gép, ami kárt tehet benne (például hó, homok, sár, stb.), azonban ilyen körülmények között sem kell hanyagolnunk a drónozást, ugyanis a leszálló padokat kifejezetten erre tervezték. Tisztán és biztonságban tartja a repülőt, no meg az sem elfelejtendő, hogy a legtöbb modell beépített világítással van felszerelve, hogy éjszakai repülésnél is hasznosnak bizonyuljon.

Kellemetlen körülmények között is biztonságos leszállást biztosít egy leszálló pad

Kellemetlen körülmények között is biztonságos leszállást biztosít egy leszálló pad


Lényeges tulajdonság, hogy többnyire minden leszálló platform vízálló, tehát nem is kell folyton elpakolnunk, kint maradhat akár a szabadban is.

A leszálló padok többféle méretben kaphatók, természetesen mindenki a drónjának megfelelő nagyságút tud választani. Három méretben (55-75-110cm) kapható például a PGYTECH terméke, amiket innen meg tudsz rendelni azonnali kiszállítással.

Napellenző

Igazi átok tud lenni a napsütés minden digitális kijelző számára, nincs különben ez a pilóták esetében sem, lévén borzasztóan kellemetlen tud lenni, amikor a távirányítón terpeszkedő monitor képe közel átláthatatlan lesz a fény miatt. Ezt orvosolják a hordozható napernyők, ráadásképp távolról sem olyan drágák, mint ahogyan azt első blikkre gondolná az ember, átlagosan már párezer forintért lecsaphatunk egyre.

A napfény többé nem gátolja meg a féktelen drónozást, ha van napernyőnk

A napfény többé nem gátolja meg a féktelen drónozást, ha van napernyőnk


Nyilván ilyen eszközt házilag is barkácsolhatunk, azonban ha szeretnénk biztosra menni, akkor érdemes ránézni a piacon lévő ajánlatokra, viszont az garantált, hogy többé a napsütés nem rombolja a drónozás élményét. Többféle megoldás létezik, van ami csak a kijelzőt öleli körbe - általában ez is megfelelő árnyékot nyújt, és van ami teljesen kizárja a külvilágot, ekkor konkrétan egy sötét csőbe bámulunk - azonban garantáltan kizárt a külső fény.

Propeller védő

Amikor egy drón megóvási lehetőségeiről beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a propeller védők mellett, melyek gondoskodnak róla, hogy még véletlenül se essen baja a repüléshez nélkülözhetetlen alkatrésznek. A legtöbb drónhoz már találunk a piacon védőborításokat, melyek funkciója egyértelmű: megvédi az ütödésektől a propellereket.

Átlagosan már 6-7 ezer forintért bezsákolhatunk egyet (persze modellenként eltérnek az összegek), ellenben talán ennyit mindenkinek megér, hogy egy zuhanás alkalmával ne menjen tropára a drón. Arról nem is beszélve, hogy biztonsággal véd a rosszul sikerült leszállások esetén mondjuk egy vágástól.

Pár ezer forintért cserébe megóvhatjuk a propellereket az ütődésektől és a becsapódásoktól

Pár ezer forintért cserébe megóvhatjuk a propellereket az ütődésektől és a becsapódásoktól


A propeller védők listája folyamatosan bővül, itt találsz például Sparkhoz és Tellóhoz is.

Kamera filter

Amennyiben nem vagy túlzottan jártas a fotózás művészetében, de azért mégiscsak szeretnéd a családot és a haverokat lenyűgözni brutál szép felvételekkel, akkor a szűrők remek vásárlásnak bizonyulhatnak. Ezek felszerelése mindössze pár pillanatot vesz igénybe, azonban onnantól kezdve semmi nem áll az útjába, hogy gyönyörűbbnél gyönyörűbb képek kerüljenek rá a drónod tárhelyére.

Minden eddiginél szebb felvételeket lőhetsz egy megfelelő filterrel

Minden eddiginél szebb felvételeket lőhetsz egy megfelelő filterrel


Többféle szűrő létezik, van ami csak sötétít az óriási fényben, de vannak, amik színezik a képet, illetve olyanok is találhatók, amelyekkel filmes hatású videók készíthetők. A legismertebb gyártó a PolarPro ebben a szegmensben, a márka megbízható, többek között a DJI is ezt ajánlja.

Nem csak a DJI drónjaihoz készülnek szűrők, azonban a legnagyobb kínálat ezekhez elérhető, a PolarPro Mavic 2, Spark és Air szűrői a legjobbak minden helyzetre.

Természetesen a fentieken kívül is rengeteg kiegészítővel okosíthatjuk felszerelésünket, időről időre vissza is térünk majd hasonló ajánlókkal.
5 hozzászólás

zender

5 éve, 4 hónapja és 19 napja

FPV szemüveg nekem nem annyira adja, azt az élményt én inkább tényleg csak versenyeken tudom elképzelni. Nem szeretném magam kizárni a külvilágból.

SD kártya nekem eddig elég volt, de az aksi alap, abból legalább plusz kettő kell! mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

5 éve, 4 hónapja és 19 napja

Propellervédőt nem szeretem használni, úgyis mindent kikerül a drón. Leszállópad óriási ötlet egyébként, aksiból meg azonnal kettőm volt, mert Fly more combót vettem. mosolygó smiley Egy biztos hogy semmire nem elég.

válasz erre

Bandita

5 éve, 4 hónapja és 19 napja

Szűrőkön már én is gondolkodtam, kipróbálnék párat, mondjuk nem olyan drágák, érdemes megvenni egykét verziót. A leszállópad rohadt jó dolog, a napellenző meg eddig valahogy eszembe sem jutott, pedig rohadt nagy okosság! röhögő smiley

válasz erre

Levente

5 éve, 4 hónapja és 19 napja

Nagyszerű cikk ismét! mosolygó smiley Leszállópad nekem eddig kimaradt, de szuper dolog!

válasz erre

rami89

5 éve, 4 hónapja és 19 napja

Tellóra miért nincs szűrő? Na jó, viccelek! röhögő smiley

válasz erre