Magyar drónos koalíció, Skydio 2 áremelés - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei

2021. május 22.
72.8341
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Talán az eddigi egyik legizgalmasabb hónapon vagyunk túl drónos szempontból. Minden hétre jutott több olyan hír is, ami alapjaiban változtatott meg valamit, legyen szó akár a hazai helyzetről, akár egy cég reputációjáról, és sorolhatnánk még. Az alábbiakban ismét összefoglaltuk az elmúlt hónap legfontosabb, legizgalmasabb történéseit, és bizony a hírek pásztázása során meg kellett állapítanunk, hogy elég erős hónapról volt szó, és elég erősen kellett válogatnunk, hogy mik azok, amik ténylegesen kiemelkedőnek számítanak. Íme a mi listánk, avagy ezek voltak szerintünk az elmúlt hetek legfontosabb hírei a drónvilágban!
 


Létrejött a magyar drónos koalíció

Általában ha a magyar drónvilág kerül szóba, akkor inkább szomorúak leszünk, mintsem felvillanyozna minket a hazai helyzet, hiszen sorozatban kapja a pofont a kormánytól az ágazat. Most azonban úgy fest, hogy egy kicsit változik majd a helyzet, lévén létrejött a magyar drónos koalíció.

Magyar drónos koalíció, Skydio 2 áremelés - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei - 2. kép

A koalíció egyik legfontosabb pontja, hogy olyan szereplők is jelen vannak, akik a kormánytól érkeztek, ennek függvényében nem kizárt, hogy jelentős változtatások lesznek hamarosan bevezetve a hazai drónszférában, és remélhetőleg kialakul valamiféle vita annak kapcsán, hogy a hazai drónos helyzet messze nem áll olyan jól.

Közel 100 ezer forinttal emelték a Skydio 2 árát

Sokszor fordul elő, hogy a közönség sokallja egy-egy drón árát. Bár a Skydio 2 még hazai forgalmazásban nem kapható (remélhetőleg előbb-utóbb ez változik, mint anno az Autel esetében), azonban amikor kijött a készülék, mi is elégedetten csettintettünk az árcédula kapcsán, ugyanis azért cserébe, amit nyújt a hardver, nagyon baráti lett az összeg.

Magyar drónos koalíció, Skydio 2 áremelés - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei - 3. kép

Most azonban a Skydio 2 húzott egy brutálisan merészet, miszerint megemelték majdnem 100 ezer jó magyar forintnak megfelelő dollárral a Skydio 2 drón árát. Az alap szettet eddig 999 dollárért, azaz közel 300 ezer forintért húzhatták be az amerikaiak, azonban immáron 999 dollár helyett 1349 dollárért (kb. 400 ezer forint) lehet bezsákolni.

Mario Kartozás és a drónozás

A Mario Kart című klasszikust talán senkinek nem kell bemutatni, mindenki találkozott valamelyik iterációjával, azonban Ian Padgham úgy ültette át a való életbe a gokartozós élményt, hogy egy Skydio R1-es drón segítségével forgatta a snitteket.


Utólag úgy effektezte meg a dolgot, hogy a fűnyírós autójával történő száguldozás közepette látszódjanak a különféle effektek, más járgányok és az egyéb jellegzetességek a Mario Kartból. Maga a Skydio osztotta meg később Padgham munkáját a hivatalos felületén, ami azt jelenti, hogy érdemes ilyesféle minőségi munkákat gyártani, hiszen előbb-utóbb az még a nagykutyák figyelmét is felhívhatja.

Kiderült, milyen hangja van egy drónnak a Marson

A Perseverance által a Marsra szállított Ingenuity drónhelikopter több szempontból is egy borzasztóan izgalmas demonstráció, azonban a drónrajongók számára most kiderülhetett, hogy valójában milyen hangja is van a Vörös Bolygón egy pilóta nélküli gépnek. A NASA publikálta a kérdéses hangeffektet, így a saját fülünkkel hallhatjuk a "melódiát".

Nézd nagyban ezt a videót!
A Perseverance marsjáró két mikrofonjának egyikét hallgatásra használta, miközben az Ingenuity drónhelikopter április 30-án a magasba repült. A hang a marsjáró SuperCam lézeres műszeréhez tartozó mikrofonból származik. A lézer elzárja a kőzetet, hogy spektrométerrel tanulmányozza a kijutó gőzt.

2024-ben már repülhetnek a dróntaxik egy EU-s szabályozó szerint

Az európai repülésbiztonsági adminisztráció vezetője úgy gondolja, hogy már 2024-ben megkezdődhetnek a dróntaxik első repülései az EU-ban, ahogyan az kiderült Patrick Ky jóvoltából. Mind a gyártó, mind a szabályozó oldalon rengeteg munka van még hátra emberünk elmondása alapján, de szerinte a légi taxik kereskedelmi használata 2024-ben vagy 2025-ben megkezdődhet.

Magyar drónos koalíció, Skydio 2 áremelés - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei - 4. kép

A különféle érdekeltségekkel rendelkező tisztviselők Franciaországban azt remélik, hogy a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok során már be is mutathatják a szóban forgó megoldást, de addig még sok víz lefolyhat a Dunán...

Új FPV drón készül a DJI-nál?

Mindig tudjuk, hogy őrült dolgok formálódnak a DJI háza táján, és most úgy fest, hogy megint valami érdekes koncepcióval próbálkoznak, ugyanis OsitaLV, az ismert leaker kiszivárogtatott egy olyan drónvázat, ami épphogy nagyobb, mitn egy iPhone 12 Pro Max mobiltelefon.

Magyar drónos koalíció, Skydio 2 áremelés - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei - 5. kép

Ez azt jelenti, hogy nem elég nagy ahhoz, hogy egy Mavic 3-ról beszélhessünk, viszont azonnal felmerült a gyanúja, hogy itt vagy egy Mini 3 készülődik - ami nem lenne meglepő, elnézve az első két iteráció premierje közötti eltérést -, vagy egy új, kisebb FPV drón.

Ezeket a pontokat szedtük össze az aktuális összefoglalónkba, de mivel tudjuk jól, hogy bőven lett volna még, ami belefér ebbe a felsorolásba, ezért titeket kérdezünk: ti mit tettetek volna bele a listába, mint kiemelkedő pont? Az imént felsoroltak közül mi az, ami a leginkább fontos számotokra, mint hír? Osszátok meg velünk a kommentszekcióban a gondolataitokat!
4 hozzászólás

Ronalddo

2 hete és 5 napja

Skydio még így is baráti.

válasz erre

Repülős

3 hete és 1 napja

Engem még a Skydio áremelkedés se zavar, csak lenne itthon...

válasz erre

Levente

3 hete és 3 napja

Milyne kár, hogy magyar vonatkozású hír mindig csak ilyen kevés van. Nagyon **** helyzetben vagyunk itthon.

válasz erre

Újfiú

3 hete és 3 napja

Mario Kartos nagyon üt!

válasz erre