Megjelent a DJI FPV, a Skydio az egekbe tör - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei!

2021. március 27.
75.2201
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Eltelt egy újabb hónap, ami csak egy dolgot jelenthet: ismételten összefoglaljuk az elmúlt hetek legfontosabb drónos történéseit. Rengeteg esemény zajlott le az utóbbi hetekben, borzasztóan pörgös időszakon vagyunk túl, hiszen volt nekünk itt többek között friss drónos megjelenésünk, a Skydio megint csak nagyot ment, illetve jobbról-balról érkeztek az izgalmasabbnál izgalmasabb információk. Összeszedtük tehát a szerintünk legjelentőségteljesebb híreket, az alábbiakban pedig szépen kilistázva olvashatjátok, hogy mi minden zajlott le a dróniparon belül alig több mint egy hónap leforgása alatt. Dőljetek hátra, kapjátok elő a pattogatott kukoricát, és utazzatok velünk egy nagyot a drónipar elmúlt hat hetében!


Megjelent a DJI FPV drónja

Már sokunknak a hócipője tele volt azzal, hogy folyamatosan érkeznek az újabb és újabb szivárgások a DJI FPV drónjáról, ellenben a kínai cég valahogy csak nem akarta hivatalosan bejelenteni a terméket. Ennek ellenére számos influenszernél, alkotónál és FPV-snél jelen volt már a készülék, mégis egészen 2021 márciusáig kellett várni, hogy a DJI megálljt parancsoljon a leak-cunaminak egy hivatalos leleplezéssel.

Bár vannak hibái, végeredményben ütős kis gép lett

Bár vannak hibái, végeredményben ütős kis gép lett


Azóta már mi is leteszteltük a szóban forgó drónt, és habár voltak kivetni valóink a kütyüvel, azért összességében ki tudtuk jelenteni, hogy egy minőségi darabot tett le az asztalra a DJI. Ha esetleg még nem nagyon tudsz sokat erről a gépről, akkor ajánljuk figyelmedbe a tesztünk elolvasását, főleg annak tükrében, hogy a DJI egy igencsak kezdőbarát FPV drónnal rukkolt elő, ergo ha nem mozogsz ismerősen a szcénában, ezáltal megismerkedhetsz a kérdéses világgal.

A Skydio Amerika első drónos cége egymilliárd dolláros érték felett

A Skydio jó ideje hatalmasat menetel, annak ellenére, hogy a hobbiszférában a Skydio 2 óta nem igazán villantottak nagyot - habár reméljük, hogy ez mielőbb változik. Ettől függetlenül amerikai cég lévén folyton ott vannak a legmegbízhatóbb USA-vállalatok sorában, sorra kapják a kormány-megbízsokat, ráadásképp nemrég elérték az egymilliárd dolláros értéket is - az Egyesült Államokban elsőként a drónos vállalatok között.

A Skydio az egekbe tör!

A Skydio az egekbe tör!


Mindehhez hozzájárult az a 170 millió dolláros befektetés, amit a legutóbbi finanszírozási körükben zsákoltak be, és mint az kiderült, újabb hobbidrónokat is fejlesztenek házon belül, bár azt egyelőre nem osztották meg, hogy mit és mikorra várhatunk. Ha minden jól megy, akkor talán még idén kapunk valami infómorzsát a Skydio háza tájáról, és persze bízzunk a legjobbakban, hogy még idén ki is adnak valamit.

2027-re 643 millió dollárt érhet az orvosi drónok piaca

Rendszeresen jönnek ilyen-olyan elemzések a drónipar kapcsán, mint szinte minden ágazathoz kapcsolódóan, azonban a pilóta nélküli gépek esetében ez azért borzasztó mód fontos, mivelhogy egy viszonylag új iparágról van szó, aminek a jövője tulajdonképpen teljesen kifürkészhetetlen. Persze jönnek folyamatosan a szakértők a különféle adatokkal, hogy miként fog alakulni a drónipar sorsa, de szinta havonta tud változni a tényállás a különféle befolyásoló tényezőknek köszönhetően.



Most éppenséggel az Acumen Research and Consulting állítja, hogy 2027-re 643 millió dollárt fog érni az orvosi drónok piaca, aminek az oka szerintük a dróntechnológia legújabb fejleményei és az orvosi szállító drónok világszerte történő folyamatos bevezetése. Hogy ez tényleg így lesz-e, az még nagy kérdőjel, azonban a jelenlegi világjárvány egészen biztosan felgyorsítja a folyamatot, elnézve hogy globálisan egyre több és több helyen alkalmaznak medikus drónokat.

13 órán át maradt a levegőben a Skyfront drónja

Régi vágyálom a dróniparon belül, hogy minél tovább és tovább bírják az égben a pilóta nélküli repülőgépek, azonban valahogy ez csak nem akar összejönni, legfeljebb apró bébilépések formájában. Most azonban a Skyfrontnak sikerült óriási rekordot döntenie, elnézve hogy a masinériájuk 13 órán (!) keresztül lebegett, vagyis ha egészen pontosan akarunk fogalmazni: 13 órán és 4 percen keresztül. 330 kilométert repült a gép mindeközben.

Nézd nagyban ezt a videót!




Hogy miként sikerült elérniük az új csúcsot? Nagyban szerepet játszott a procedúrában, hogy a G2K által szabadalmaztatott hibrid benzin-elektromos EFI motort használták, amely lehetővé teszi a drón számára, hogy repülés közben villamos energiává alakítsa az üzemanyagot. Egyébként minderről van egy videó is, amit fent csekkolhattok, így ti magatok is megbizonyosodhattok a Skyfront hatalmas nagy rekordjáról, a saját szemetekkel.

Sikerrel tesztelték a halkabb drónpropellereket

Sokszor gondot okoz világszerte, hogy a drónok alapvetően nagy hangzavarral járnak, sok helyen például ezért sem alkalmazzák a gépeket városi területen, mivelhogy azok zavarják a lakosokat. Ettől függetlenül sok helyen ez mégsem okoz akadályt, ám ahol mégis, ott bizony valamiféle megoldásra van szükség. Szerencsére egy ausztráliai egyetemen gőzerővel dolgoznak a halkabb drónpropellereken, amelyek most sikeres tesztelésen estek át.

A jövőben remélhetőleg csendes kis gépezetek fognak berobogni!

A jövőben remélhetőleg csendes kis gépezetek fognak berobogni!


A kutatócsapat egészen pontosan összetett algoritmusokat használt a propellerek megalkotásához, magukat a propellereket pedig egy 3D nyomtató segítségével tervezték meg. Végezetül mindezt visszhangmentes kamrában tesztelték, és így jó úton halad a komplett projekt, hogy a jövőben a drónok kevesebb zajjal járjanak, és több helyen elfogadottá váljon a használatuk, hiszen azért valljuk be: megannyi ember számára a mai napig ijesztő tud lenni egy-egy készülék hangja.

Ezek lennének hát az elmúlt hetek legfontosabb hírei véleményünk szerint, azonban mindenképp osszátok meg velünk a kommentszekcióban, hogy számotokra mi volt a legérdekesebb, legjelentőségteljesebb hír az elmúlt időszakból. Sőt, akár azt is várjuk, hogy mi az, ami nincs a felsorolásunkban, de szerintetek igenis itt lett volna a helye!
4 hozzászólás

Ronalddo

3 éve, 2 hónapja és 27 napja

Király összefoglaló volt, úgyis lemaradtam a hírekről mostanában! mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

3 éve, 3 hónapja és 4 napja

Kár hogy ez a propeller fejlesztés nem lesz elérhető minden drónon. A DJI is próbálkozott vele, de ugyanúgy hangos. röhögő smiley

válasz erre

Levente

3 éve, 3 hónapja és 5 napja

Szuperek ezek az összefoglalók, nagyon szeretem. mosolygó smiley

válasz erre

rami89

3 éve, 3 hónapja és 5 napja

Mindig jó ezeket visszaolvasni. Van azért hír a drón világból rendesen, úgy nap mint nap fel sem tűnik igazán.

válasz erre