Mi a probléma a dróniparral? Zavaró tényezők, szerintünk!

2020. május 23.
43.6001
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Vélhetően minden olvasónk nevében beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy imádjuk a drónozás élményét, azonban ez nem tud minden esetben egyenesen arányos lenni azzal, hogy magát az ipart, az egész mögött meghúzódó infrastruktúrát is kedveljük. Tény, sokszor nagyon szimpatikus tud lenni a vállalatok megközelítése, de sajnos egyre többször tapasztalhatjuk azt, hogy a drónipar nem fog sosem olyan kedvelhetővé válni, nem lesz olyan kaliberű romantikája, mint mondjuk a videojáték- vagy a filmiparnak.


Ez önmagában egyébként rendben is van, hiszen a mi szempontunkból úgyis a repülés a lényeg, hát mit számít, hogy mi folyik a háttérben? Igen ám, ellenben aki egy kicsit szeret a dolgok mögé nézni, vizsgálni magát az ipart, azoknak ez a kérdés nem olyan könnyű, sőt mi több: egy ponton túl a kevésbé érdekeltek élményére is kihatással lesz az, amivel nem szándékoznak foglalkozni.

Az nem megoldás, hogy szemet hunyunk minden felett, és mi szemellenző módon csak a végtermékkel foglalkozunk, különben nem fogjuk érteni, hogy miért történnek egyes események. Zavarosak hirtelenjében az imént leírtak? Ne aggódj, máris konkretizáljuk ezeket, hiszen most olyan témákra fogjuk rávetni magunkat, melyek kifejezetten zavarnak minket és sokakat másokat az iparral kapcsolatban.

Kezdjük azzal, ami egy picit máris ambivalens lesz. Korábban már értekeztünk egy komplett cikk keretein belül arról, hogy miért vannak szivárgások, miért tudunk egy drón kijöveteléről akár már évekre előre. Hogy miért lesz ambivalens a következő gondolatmenet? Mert a szivárgások elengedhetetlenek.

Valljuk be, a hobbidrónos szegmens nem kapta meg azt a fajta bummot, mint a munkásdrónok

Valljuk be, a hobbidrónos szegmens nem kapta meg azt a fajta bummot, mint a munkásdrónok


Az a robbanásszerű sikerbomba, amit a dróniparnak prognosztizáltak, valóban bejött, a bibi csak az, hogy nem a hobbiszférában. A katonai felhasználásban, az egészségügyben és a munkásdrónokban találták meg leginkább a helyüket ezek a gépek, viszont két hobbidrón debütálása között akár egy év is eltelhet - és itt eltérő cégekről beszélünk!

A szivárgások nem mások, mint jelzések a rajongók irányába, hogy készülnek valamivel, és készítsék a pénztárcát. Nem kevés pénzt emészt fel egy új készülék fogyasztói oldalról, szóval egész egyszerűen nem tehetik meg azt a gyártók, hogy meglepetésszerűen megvillantanak egy új gépet, majd fejükhöz kapnak a vásárlók, mondván: "Épp most vettem Skydio 2-t, erre már nincs pénzem!".

Akkor mégis mi a problémánk, ha elkerülhetetlen, hogy titokban tartsanak egy gépet és meglepetésként érjen minket mondjuk egy DJI Mavic 2 Air megjelenése? Nyilván egy ideális világban, ahol a hobbiszféra is akkora értékű lenne, mint a már említett szegmensek, ott meglepiként dobnának be dróndebütálásokat, de kár is álomvilágba ringatnunk magunkat.

Határozottan szimpatikus húzás volt tavaly a Skydiotól, hogy nem árultak zsákbamacskát

Határozottan szimpatikus húzás volt tavaly a Skydiotól, hogy nem árultak zsákbamacskát


A probléma az a megközelítés, amit a vállalatok alkalmaznak. Szivárgás címszó alatt eladni szándékos információ-továbbadást... nos, finoman szólva is azt érezhetjük, hogy hülyének néznek minket. Senki ne higgye azt, hogy bármilyen leaknél tényleges szivárogtatás történik, az esetek 99%-ában a gyártók direkt cseleznek az infók kiadásával, hogy így készítsék fel a vásárlókat - ahogyan azt írtuk a már említett cikkünkben is.

Milyen megoldást tudnánk elképzelni? Sokkal őszintébb és szimpatikusabb koncepció lenne, ha mindenki ahhoz nyúlna, amit a Skydio 2-vel prezentáltak, miszerint szóltak tavasszal, hogy aki drónt tervez vásárolni, azok várjanak, mert lesz őszre valami finomságuk. Végül ez lett a Skydio 2, mi pedig örültünk, hogy nem zsákbamacskáztak.

Utána azért szivárogtak alaposan a dolgok, de máris sokkal kedvelhetőbb volt így az egész procedúra, mint a vásárlók teljes sötétben hagyása. Az még hagyján, hogy szimplán "szimpatikusság" kérdéséről beszéljünk, de a laikusokat, akik drónt akarnak venni, szörnyen összezavarhatja egy leak, hiszen nincs tisztában vele, hogy mi igaz ezekből és mi nem.

Kvázi a vásárlók hülyének nézésével egyenlő az, ahogyan kezelik egyes cégek a "szivárgásokat"

Kvázi a vásárlók hülyének nézésével egyenlő az, ahogyan kezelik egyes cégek a "szivárgásokat"


Másfelől: a már említett nagy bumm elmaradása, az ígéretek ellenére. Nem enyhén egy hisztis kisgyerek gondolatának hangozhat ez, egészen addig, míg hozzá nem tesszük, hogy például Jeff Bezos évekkel ezelőtt ekkortájtra jósolta a drónos szállítások mindennapossá válását, és mint azt a mellékelt ábra mutatja: nem jött össze.

Ugyanez a hobbiszférában: továbbra is (jó esetben) a 30 perc körüli akkumulátoridőnél járunk, ami egy bizonyos szempontból érthető, mivelhogy még továbbra is csak gyerekcipőben jár az ipar, más aspektusból vizsgálva a kérdést azonban nem kell feltétlenül beletörődnünk ebbe.

Hogy miért nem? Mert amikor egy olyan név, mint Bezos, azt ígéri, hogy éveken belül drónok szállítanak majd házhoz, valamint ez mindennapos lesz, és ez mégsem valósul meg, akkor miért egy átlagos felhasználó keresse a kérdésekre a válaszokat? Ki más érthetne jobban hozzá, mint aki az iparban dolgozik, vezető szerepben ráadásul?

Jeff Bezos masszívan ludas abban, hogy miként alakultak az emberek elvárásai

Jeff Bezos masszívan ludas abban, hogy miként alakultak az emberek elvárásai


Ne értsétek félre, nem a sürgettetésen van a hangsúly. Fiatal még a hobbidrónos szféra, de nem szabadott volna korán ilyesfajta ígéreteket tenni, legfeljebb ha már tényleg láthatáron van, hogy összejön a közeljövőben, mondjuk nagyjából 1-2 éves távlatban a koncepció.

Főleg azért aggódhatunk sok esetben, mint hobbifelhasználók, mert nem igazán látni konstans fejlődést. Értelemszerűen most a DJI-t vesszük elő példaként, hiszen ők a legékesebb példák a hobbiszegmensben: sorra jönnek a készülékeik, viszont már egy jó ideje nem fedezni fel esetükben markáns változást.

Persze nem úgy értjük, hogy abszolút nincs változás, szimplán különösebb kiemelkedésekkel nem találkozunk, mint mondjuk a Skydio 2 esetében, vagy még tökéletesebb példa az új Autel Evo II drón, amelyen ott figyel a hobbiszférában forradalminak számító 8K-s kamera.

Ha az iméntieket össze kéne foglalnunk egy szóban, akkor azt mondanánk: innováció. Szörnyen hiányzik az új drónokból, és itt most szigorúan a DJI-ra gondolunk, hiszen az Autel és a Skydio jelesre vizsgázott ezen a téren, de ők nem is jelentkeznek annyi friss masinával, mint a DJI.

Nem lehet azt mondani az Autel Evo II-re, hogy nem volt innováció

Nem lehet azt mondani az Autel Evo II-re, hogy nem volt innováció


Ebben a három jelzőben lehetne összefoglalni azt, ami távolról sem szimpatikus számunkra az iparban: a "szivárgások" kezelése, az ígérgetések valamint az innovációk hiánya. Ezek egytől egyig olyan tényezők, amik kiküszöbölhetőek a jövőben, főleg mivel mint azt említettük: nagyon fiatal még az ipar.

Nagy valószínűséggel most azt láthatjuk, ahogyan keresi az útját a hobbiszféra, hiszen tojáshéjon lépkednek kvázi a vállalatok. Mivel nincs akkora kitörő siker a hobbiszegmens körül, mint a munkásdrónoknál, így óvatosan kell kezelniük az újdonságokat, de talán pár év múlva már ebből nem lesz probléma.

Ezek lennének hát azok a tényezők, melyek minket speciel zavarnak a dróniparban, és örülnénk, ha idővel születne valami megoldás ezekre, esetleg jó irányba torzulna az egész. Addig is viszont bátran osszátok meg velünk kommentszekcióban, hogy mit gondoltok, hiszen elég hálás téma ez ahhoz, hogy érdemben lehessen róla kommunikálni.
6 hozzászólás

Újfiú

1 hete és 1 napja

Őszinte cikk, a kevésbé napos oldalról. Nagyon tetszett.

A hobbidrónok esetében én magam nem látok ekkora parát, szerintem az is fejlődik rendesen, inkább szándékosan visszafogott az egész, mert hogy sehol semmi normális szabályozás nincs...

válasz erre

Direktor

1 hete és 2 napja

Szerintem azért a hobbiszférában is nagyon robbant a dolog, a probléma inkább a szabályozás hiányával van...

válasz erre

Repülős

1 hete és 2 napja

Bennem is felmerültek már ezek a dolgok, és sajnos nem csak a dróniparral kapcsolatosan. Én jobban örülnék valós, tartalmas fejlesztéseknek, ráadásul úgy hogy a bemutatókor meglepődjek. Sokkal jobb lenne, mint mindig mindent tudni előre. Ráadásul nem értem, miért éri meg a gyártóknak is a szivárogtatás például...

válasz erre

Bandita

1 hete és 3 napja

Igazán hiánypótló, őszinte cikk. Ment a kedvencek közé!

válasz erre

Levente

1 hete és 3 napja

"a szivárgások elengedhetetlenek"

Mekkora igazság!!!

válasz erre

rami89

1 hete és 3 napja

Már ment is a kedvencek közé. Nem tudok nem egyetérteni vele...

válasz erre