Minden a drón fényshow-król, avagy a tűzijátékok környezetbarát alternatíváiról

2020. január 18.
45.1221
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Korunkban egyre negatívabb visszhangja van a tűzijátéknak, nem véletlenül - sajnos rengeteg olyan esetről hallunk, amikor a kóbor állatok és a háziállatok sérülnek ebben az egészben valamilyen formában. Sokan feleslegesnek, környezetszennyezőnek és túl drágának tartják őket, felesleges giccsnek, ami ráadásképp még káros is, viszont a drónok képében jött egy olyan potenciális alternatíva, ami minden téren jobb megoldásnak bizonyulhat.


A drón fényshow-k, mint olyanok, régóta köztünk vannak, régóta látjuk, ahogyan egy-egy eseményt ezzel zárnak vagy nyitnak. Nem is kérdéses, hogy miért rajonganak érte olyan sokan, lévén elképesztően látványos tud lenni, ahogy egy műsor berkein belül komplex formák rajzolódnak ki az égen a pilóta nélküli kis repülőkből, változatos színekben.

Anil Nanduri, az Intel drónos csoportjának alelnöke úgy fogalmazott a drón fényshow-król, hogy vannak olyan dolgok, amiket tűzijátékokkal nem, ellenben drónokkal ki lehet vitelezni. Állítása alapján a drón fényshow-k lényegében digitalizált tűzijátékok, ráadásul tudnak történeteket is mesélni ezzel a módszerrel, ami nem mellesleg zöld, újrahasznosítható, környezetbarát.

Az Intel Shooting Star drónja

Az Intel Shooting Star drónja


Csak néhány példa az általunk vélt legizgalmasabb drón fényshow-k közül: 2019 elején a Super Bowlon szédületes műsort tett le az asztalra az Intel, hiszen 150 Shooting Star repcsivel alakították ki a "One" és a "Love" feliratokat, miközben a Maroon 5 zenéje szolgált aláfestésként. Korábban 2017-ben Lady Gaga éneklése alatt volt a Super Bowlon a vállalat, akkor 300 drónnal rajzolták ki a Pepsi logót.

Nemrégiben a 2019-es Délkelet-ázsiai játékokat is egy pazar bemutatóval zárták le, de a Nanchang Flight Convention 2019 kínai rendezvénynek sem lehet oka panaszra, merthogy a záróceremónián 800 drónnal ügyeskedtek a szervezők. Mindenképp említést érdemel még továbbá az is, amikor 600 drónnal tiltakoztak az erőszak ellen Kínában egy menő fényshow keretein belül.

Na meg persze ott van a nemrégiben lezajlott, sanghaji előadás is, amikor is szilveszterkor egy olyan erős show-t mutattak be, hogy gyakorlatilag minden médiafigyelmet elnyert. Elképesztő koreográfia, elképesztő színek jellemezték a műsort, mégis aztán jött a feketeleves, hogy nem élesben vitelezték ki a történéseket, hanem a publikum már egy előzetesen rögzített próbakört láthatott.

Zöld, környezetbarát megoldások, ellentétben a tűzijátékokkal

Zöld, környezetbarát megoldások, ellentétben a tűzijátékokkal


Nyilván ez nem vesz vissza nagyon az értékeiből, viszont jól mutatja, hogy még mindig nem merik sokszor ténylegesen élesben helyettesíteni a tűzijátékokat drónokkal, hiszen a technika ördöge bármikor felmerülhet valamilyen formában, sőt, könnyebben is befolyásolható, mint a tűzijátékok.

Általában amikor arról beszélünk, hogy a drónipar egyes szegmensei idővel elterjednek, szimplán idő kell nekik, hogy ténylegesen beérjenek, akkor a drónos fényshow-kat nyugodtan nevezhetjük kivételnek, mivelhogy ezen a területen láthatjuk a legagresszívabb előrenyomulást a vállalatok részéről.

Egyre nagyobb és nagyobb műsorok születnek, egyre nagyobb költségvetéssel, ráadásképp javarészt ezek óriási médiafigyelmet is kapnak, úgyhogy még azok is olvasnak róla, akik egyébiránt nem igazán érdeklődnek a téma iránt. A drónozás elterjedése is ezekben a lépésekben leledzik, a fényshow-kkal viszont kellő módon tolják előre a szekeret.

Látványos formák rajzolódnak ki az égen, akár különféle színkombinációkban

Látványos formák rajzolódnak ki az égen, akár különféle színkombinációkban


Aki esetleg nem tudná, annak tényleg nagyon vázlatosan és nagyvonalakban elmagyarázzuk ezeknek a műsoroknak a működését: az egésznek a lelkét (általában) egy árva számítógép adja, amiről az összes drón vezérlése történik, ám szinte mindig előre megkoreografált mutatványokat láthatunk. Ez az alapja annak, hogy ne legyen nagyon veszélyfaktor.

Bár nem pont ugyanazt az élményt szolgáltatják a drónos fényshow-k, mint a tűzijátékok, de hasonszőrű a procedúra, és ahogyan azt megfigyeltük az évek során, az emberek között nemigen akad olyan, aki nem kukázná szívesen a tűzijátékok gondolatát a drónokért cserébe. Úgy fest, hogy nem feltétlenül a tűzijátékokat szereti a nép, hanem a látványos, égen zajló műsorokat.

Ugyanazok a hátulütők viszont itt is jelen vannak, amik a tűzijátékoknál is felmerülhetnek, miszerint az erősebb szeleket és a durvább esőzéseket nem állják ki a gépek. Volt rá precedens, hogy a Travis Air Force légierőbázison az Intel segítségével akarták megünnepelni július 4-ét (függetlenség napja), de végül a természet közbeszólt.

Az egész koreográfia egyetlen számítógépről van vezérelve általában

Az egész koreográfia egyetlen számítógépről van vezérelve általában


Ám megint csak itt van egy ütőkártya a tűzijátékokkal szemben: habár most még nem állják ki ezeket a tényezőket a drónok, kétsgételen, hogy a technika fejlődésével ez is kiküszöbölhető lesz. A vízálló drónok már egyébként is itt vannak a kanyarban, a széllel való ellenállás pedig vélhetően szintén meg lesz valósítva valahogyan előbb-utóbb.

Tehát ott tartunk, hogy tulajdonképpen minden adott ahhoz, hogy a tűzijátékok a háttérbe szoruljanak, a helyüket pedig átvegyék a repülő barátok. Sajnos viszont, mind a drónozás minden szegmensén, úgy itt is felmerülhet egy sor olyan probléma, ami akadályozhatja a gyors úttörést, és ez főleg a szkepticizmusból, drónokkal szembeni félelemből adódik.

Sokan (főleg az idősebb, konzervatív generáció) nagyon tart a digitalizálás korától, amiért nem kell elítélni őket, egész egyszerűen egy másik kor gyermekei, más trendekhez szoktak hozzá, ez így természetes. Sokkal inkább múlik a vállalatokon, hogy tudják-e olyan módon prezentálni ezeket a műsorokat, hogy ezen rétegek körében is elfogadottá váljanak.

Sokkal vadabb látványt lehet velük villantani, mint a tűzijátékokkal

Sokkal vadabb látványt lehet velük villantani, mint a tűzijátékokkal


Számos cég képviselteti magát ezen a területen - éllovasnak mondható egyértelműen az Intel, ám olyan jelentős játékosok is jelen vannak, mint például az EHang, az Uber és a Uvify, úgyhogy szerencsére nem arról van szó, hogy néhány kis vállalat gürizik azért, hogy elfogadott legyen ez a dolog a publikum szemében.

Hova tovább innen, jöhet a kérdés, mi kell legyen a drón fényshow-k jövője... bár kapásból rásüthetnénk ilyenkor, hogy még nagyobb, még monumentálisabb műsorokat kell prezentálniuk a vállalatoknak, de nem ebben leledzik a titok nyitja. Persze az egy nagyon jó dolog lesz, ha még gigantikusabb show-kat tudnak mutatni, de nem ez a legfőbb pont.

A lényeg, hogy megfelelő keretek között, jól kommunikálják ezeket a műsorokat. Mire gondolunk? Élből fontos, hogy hangsúlyozva legyen rendszerint, hogy zöld alternatívának minősülnek a drónok a tűzijátékokkal szemben, és hogy mégis miféle előnyökkel bírnak velük szemben.

Kulcsfontosságú lesz a jó kommunikáció, hogy elterjedjenek a drón fényshow-k

Kulcsfontosságú lesz a jó kommunikáció, hogy elterjedjenek a drón fényshow-k


Továbbá az sem mindegy, hogy egy-egy előadás után miként nyilatkoznak a képviselők az eseményről. Rendszerint érkezik kommunikáció a cégek szóvivőitől, miután lezajlott a fényshow, ezekben pedig olyan információkat kell közölniük, amik túlmutatnak azon, hogy "örülünk, hogy itt lehettünk, legközelebb még nagyobbat durrantunk!".

Szépen, finoman adagolva kell elhinteni ennek a jelenségnek a szépségeit, nem túl tolakodóan, ugyanis nem szabad azért elfelejteni, hogy sokan mindmáig nincsenek tisztában a drónok képességeivel, lehetőségeivel. Ez egy remek lehetőség, hogy megismertessék ezt az oldalát a publikummal, és pár év múlva a nagyobb ceremóniákon már nem a petárdázás lesz a fő műsorszám, hanem a drónos fényshow-k.
6 hozzászólás

Vidoros

4 éve, 7 hónapja és 14 napja

Nem leszek ezzel népszerű, de szerintem a tüzijátékot ezzel nem lehet kiváltani, teljesen más a kettő. Nekem mindkettő bejön, de nem szeretném ha a tüzijáték eltűnne.

válasz erre

Repülős

4 éve, 7 hónapja és 14 napja

Ez nagyon érdekes cikk volt.

válasz erre

Bandita

4 éve, 7 hónapja és 18 napja

Nem is gondoltam bele eddig, mennyi pozitívuma van a dolognak. meglepett smiley

válasz erre

Direktor

4 éve, 7 hónapja és 19 napja

Érdekes téma, hasznos cikk. Köszi érte!

válasz erre

Levente

4 éve, 7 hónapja és 19 napja

Köszi ezt a cikket, meg is osztottam. Sokaknak nagyon érdekes infókat hordoz!

válasz erre

rami89

4 éve, 7 hónapja és 20 napja

Nagyon látványosak és sokkal barátságosabbak mint a tűzijáték. Szeretem nézni.

válasz erre