Mire figyelj az őszi drónozás során?

2019. szeptember 21.
44.1781
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Rendületlenül közeledünk a hivatalos őszi időszámításhoz, ami azt jelenti, hogy a drónozás is egy újfajta köntösbe bújik. A nyári koncepciók, témák a fiókba kerülnek, helyette előkerülnek az őszi ötletek, ezzel együtt pedig érdemes a szezonhoz igazodni biztonsági szempontból is, avagy hogyan vigyázzunk a drónunkra, mire figyeljünk az őszi drónozás során.


Még mielőtt belevágnánk, mindenképp ajánlanám figyelmetekbe az őszi nagy drónajánlónkat, melyben listáztuk azokat a helyszíneket, amik kiemelkedőnek bizonyulnak téma szempontjából, így ha esetleg fogalmad sincs, hol lenne érdemes kihasználni eme évszak szépségeit, akkor lesd meg, miket gyűjtöttünk össze ebben a felsorolásban. Most azonban lássuk, mire érdemes odafigyelni az eme évszak során történő repülések alkalmával...

Vigyázzunk a vonuló maradakra!

Egy vérbeli dróner esetében elengedhetetlen, hogy ne csak a megörökített anyagai készüljenek szenvedélyből, hanem bizony fontos, hogy vigyázzunk a környezetünkre is, például az ősszel vonuló madarakra. Jóval csendesebb az őszi nagy vonulás, mint a tavaszi, ebből fakadóan nem feltétlenül sietnek annyira, azonban kétségtelen, hogy akár óriási számban is repülhetnek együttesen a hőmérsékletváltozás nyomán. Korábban már szenteltünk egy komplett anyagot arról, hogy miként hat a drónvilág a madarakra, így javallott elolvasni, hogy teljes mértékben tisztában legyünk a dolgokkal.

Igyekezzünk távol maradni a vándorló madaraktól!

Igyekezzünk távol maradni a vándorló madaraktól!


Éppen ezért fontos, hogy gépi madarunkkal még véletlenül se zavarjuk meg a költöző élőlényeket. Ha látjuk a távolból a közeledésüket a drón irányába, akkor inkább szálljunk le vele, amíg elrepülnek, olyan helyen pedig semmiképp ne hangoskodjunk a repcsivel, ahol a madarak pihenőhelye található, ugyanis ezzel óriási károkat tudunk okozni. Abból a szempontból sem utolsó tényező ez, hogy egy-egy ragadozó madár akár megával is ragadhatja a készülékünket, például egy sas, ami bár leírva vicces, átélve inkább kellemetlen.

A szenzorgyilkos pára

Bár alapvetően nagyon hasznos a legtöbb drónba beépített akadálykerülő szisztéma, azonban a köd, a pára és egyéb hasonló körülmények alaposan meg tudják akadályozni a működését, konkrétan a szenzorokat teljes mértékben használhatatlanná tehetik. Éppen ezért az ősszel különösen jellemző reggeli köd és pára idején ne nagyon szálljunk fel, várjuk meg inkább, míg csitulnak a kedélyek.

Ugyanezek a jelenségek a videófelvételes terveinket is megzavarhatják, így ha még biztonságos terepen is vagyunk, ahol semmi akadályba nem ütközhet a drón, még ott is nagy valószínűséggel használhatatlan felvételeket lövünk végeredményben. Ilyenkor nem lehet mást tenni, mint várni és reménykedni az egy fokkal jobb időjárásban.

Ha ez a látvány fogad, akkor inkább ne szállj fel - hidd el, a drónod hálás lesz érte

Ha ez a látvány fogad, akkor inkább ne szállj fel - hidd el, a drónod hálás lesz érte


Eső, az a fránya eső...

Bár idén nyáron elég gyakran részesültünk esőzésekben, ősszel valószínűleg ez megsokszorozódik, így nem árt tisztában lenni, hogy ilyenkor egyáltalán nem javallott felszállni. Bár vannak a piacon vízálló masinák, valamint nemrégiben azt is megtudtuk, hogy a DJI Phantom 4 Pro egy durvább jégesőt is simán kibír, azért érdemes csínyjával bánni ezzel.

Ugyanez érvényes egyébként a szélre is, ugyanis egy-egy keményebb szellő simán nekicsaphatja egy fának vagy egy falnak a drónunkat, nekünk pedig túlzottan sok beleszólásunk nem lesz a dologba, akármennyire jó pilóták is vagyunk. Legyünk inkább türelmesek, üssük el az időt mással amíg csillapodik a kint tomboló vihar, nem ér meg annyit a sietségünk, hogy aztán a drónunk bánja az egészet. Na meg a pénztárcánk.

A szarvasok is vonulnak...

Nem csak az égben, de a föld közelében is óvatosan és kellő odafigyeléssel kell drónoznunk, merthogy ilyenkor vonulnak a szarvasok is, a repcsik hangos berregése pedig könnyedén megzavarhatja őket ebben, rosszabb esetben olyan szinten megijeszthetjük őket, amivel megint csak visszafordíthatatlan károkat okozunk, éppen ezért érdemes előregondolkodni, és megtenni a szükséges óvintézkedéseket.

Legyünk tisztában vele, hogy éppen milyen területen is tartózkodunk, és bizonyosodjunk meg róla, hogy a környéken nem fordulhat elő esetlegesen, hogy átvándorolnak a közelben a szarvascsordák, mert akár az is benne van a pakliban, hogy egy drón által megzavart állat kárt tesz a pilótában ijedtsége révén, ami meg megint csak egy olyan dolog, amit mindenféleképp el kell kerülni.

Ha nem vízálló a drónod, akkor nem érdemes megkockáztatni az esőben repülést

Ha nem vízálló a drónod, akkor nem érdemes megkockáztatni az esőben repülést


Szemünk a képernyőn, szemünk a drónon

Az egy dolog, hogy folyamatosan szemmel kell tartanunk a kontrollerünk monitorján, hogy éppen mi a helyzet a drónnal, illetve maximális odafigyeléssel kell a gépet vezérelni, de az sem utolsó tényező, hogy figyelmünkből kijusson magára a repcsire is, hiszen könnyedén lehet, hogy mi a földről, szabad szemmel előbb szúrunk ki valami veszélyes faktort/tényezőt, ami egyébként a kijelzőről egyáltalán nem ütközik ki.

Nyilván ezt a fajta figyelem megosztást nem egy vihar vagy erős szél kellős közepén érdemes gyakorolni, hanem ha esetleg még ezen a téren annyira nem vagy tapasztalt, akkor várd ki a nyugodt körülményeket, és gyakorold ezt az aspektust, ugyanis még rutinosabb rókáknál is előfordul, hogy csak és kizárólag a kontrolleren feszítő kijelzőre feszülnek rá teljes erőbedobással, aztán meglepődnek, amikor egy olyan tényező állítja meg a készüléket, ami nem látszódott rajta, de szabad szemmel tökéletesen látható.

A szuper drónfotó titka

A nyári szezonban előrukkoltunk egy bőséges cikkel, melyben azt taglaltuk, hogy mégis hogyan lehet elkapni a tökéletes pillanatot, és bár alapvetően a nyári évszakra specializálva lőttük be azt az írást, igazából teljes mértékben hasznosítható minden ott látható tipp és trükk. A színhasználat értelemszerűen más formát ölt, mint nyáron, sokkal inkább dominálni kezdenek a vöröses, sötétes színek, azonban senki ne higgye, hogy ilyen kompozícióban nem lehet zseniálisat alkotni.

Lehetőleg ne csak a kijelzőt bámuljuk, ha meg akarjuk óvni a drónunkat

Lehetőleg ne csak a kijelzőt bámuljuk, ha meg akarjuk óvni a drónunkat


A kamerabeállításokra vonatkozó tippjeink szintén megállják a helyüket az őszi évadban is, illetve az "Arany Óra" ezúttal is érvényben van, ellenben teljesen más színek tárulnak elénk a napfelkelte utáni, és a napnyugta előtti egy órában, mint nyáron. Egyébként zárójelben említenénk meg, hogy konkrétan a drónos fotókészítésnek is szenteltünk korábban már figyelmet, illetve ha szűrőre lenne szükséged, akkor irány a Play24/7 felülete, ahol találsz DJI Sparkhoz Cinema Series szűrő szettet, hovatovább még a DJI Mavic 2 Próhoz is kaphatsz ugyanilyen márkájú filtert, illetve a Mavic 2 Zoom és a Mavic Air tulajdonosok is megtalálják a számításaikat.

Összességében tehát ezek lennének azok a tényezők, amikre érdemes odafigyelni az őszi drónozás során, legyen szó akár magáról a gép biztonságáról, a minket körülvevő élővilág megóvásáról vagy a tökéletes őszi drónfotó elkészítéséről. Értelemszerűen szeretnénk mindenkit megkérni, hogy tényleg vigyázzunk ezekkel, az élővilág biztonsága érdekében ne kezdjünk vad partizánakciókba, és igyekezzünk betartani a fent sorolt pontokat, hogy még véletlenül se legyen ezekből probléma.

És ne feledd, az aktuális és várható időjárást mindig tudod ellenőrizni itt: Aktuális és várható időjárás, az éppen zajló mágneses hatásokat pedig itt: Aktuális Planetary K-Index!

A borítókép a The Guardian munkája
6 hozzászólás

Direktor

8 hónapja, 3 hete és 5 napja

Esőben biztos nem szállnék fel, de a párás levegővel - lekopogom - nekem eddig még nem volt gondom szerencsére.

válasz erre

zender

8 hónapja, 3 hete és 6 napja

Párára eddig nem is gondoltam hogy őszinte legyek...

válasz erre

Bandita

8 hónapja, 3 hete és 6 napja

Ismét egy nagyon jó téma, ment is a kedvencek közé!

válasz erre

Levente

9 hónapja,

Én ködben szeretek repülni de csak ha fölé tudok kerülni. Onnan nagyon jó fotókat lehet csinálni.

válasz erre

Újfiú

9 hónapja,

Jó cikk nagyon!

válasz erre

rami89

9 hónapja,

Köszönjük a cikket!

válasz erre