Országok, ahol előszeretettel alkalmazzák a rendőrök a drónokat - 1. rész

2021. február 27.
93.1001
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Szerencsére egyre több és több ország kezdi használni a drónokat rendőri felhasználás céljából. Manapság folyamatosan a hírek azzal kapcsolatosan, hogy ilyen-olyan nemzetek rendőrsége kezdi el alkalmazni a pilóta nélküli gépeket, ami jól jelzi, hogy számos területen elismerik ezt az iparágat, illetve kellően hasznosnak tartják a kütyüket. Most azon nemzetek közül szemeztünk, ahol előszeretettel használnak drónokat.


Az élenjárók: Egyesült Királyság

Abszolút kézenfekvő, hogy az Egyesült Királysággal kezdjük a felsorolást, merthogy ott bizony bőven kijutott a drónos hacacáréból - gondolunk itt a gatwicki reptér esetére. Természetesen a hatóságok már ezen ügy előtt is alkalmazták a pilóta nélküli gépeket, és világszinten az egyik legnagyobb hatósági drónfelhasználással bíró országról van szó.

Kétségtelen: az Egyesült Királyságban van az egyik legnagyobb drónfelhasználás rendőri szempontból

Kétségtelen: az Egyesült Királyságban van az egyik legnagyobb drónfelhasználás rendőri szempontból


Nehéz lenne felsorolni, hogy mennyi minden kapcsán vetik be a gépeket, azonban összesítve úgy lehetne megfogalmazni, hogy a rendőrök a válaszidő csökkentésére, a különböző megfigyelő akciókra, valamint az üldözési folyamatokban is előszeretettel használják a kis repülő drónokat. Például volt már rá eset, hogy üldözés során vetették be a masinériákat, úgyhogy tényleg sokoldalú az Egyesült Király drónfelhasználása.

A nagyöregek: Hollandia

Hollandia egy igazi nagyöregnek számít a hatósági felhasználás tekintetében. Már 16 éve használják a drónokat az ottani rendőrök, ami túlzás nélkül rengetegnek tekinthető, tekintve hogy az utóbbi években robbant be isten igazából a drónozás világa a köztudatba. Élenjárónak tekinthető tehát a nemzet ilyen szempontból, és remélhetőleg még sokáig fog fejlődni az országon belül ez a terület.

Igazi veteránok a hollandok

Igazi veteránok a hollandok


Igaz, nem volt egyszerű megemésztetni az emberekkel a drónok jelenlétét, hiszen anno például eltapsolt a hatóság 30 ezer eurót, amikor egy tesztrepülés alkalmával nyoma veszett a borzasztóan drága AirRobot gépnek, vagy akár arra is célozhatunk, hogy az emberek konkrétan nem értették, hogy miért költenek ennyit olyan készülékekre, miközben lényegében fillérekért lehet bezsákolni a boltban ilyen gyerekjátékokat.

A koronavírus-helyzet ellen: Spanyolország

A spanyoloknál egyébként is jellemző a drónos felhasználás, mégis ami miatt mindenképp ki akartuk őket emelni ebből a listából, az nem más, hogy nagyjából az elsők között voltak abban a tekintetben, hogy a drónokat alkalmazták a koronavírus kezdete idején. A pilóta nélküli gépekkel eleinte hazazavarták az embereket, amikor még épphogy csak indult a járvány, majd a példájukat sokan követték.

Sok ország követte ezután a spanyolok példáját, és szintúgy elkezdtek drónokat használni a járvány felügyelésére

Sok ország követte ezután a spanyolok példáját, és szintúgy elkezdtek drónokat használni a járvány felügyelésére


Igazán iránymutató volt az, ahogyan a spanyol hatóságok kezelték a vírust, legalábbis ebből a szempontból. Már akkoriban is egyértelmű volt, hogy a személyes érintkezés minden probléma okozója, és hát mi mással tudnák ezt helyettesíteni, mint a drónokkal? Szerencsére azóta világszerte bevetik a drónokat a koronavírus idején, hogy különféle óvintézkedéseket vezessenek be.

A feltörekvő: Nyugat-Ausztrália

Értelemszerűen ha arról van szó, hogy melyek a legnagyobb drónfelhasználó országok, akkor jöhetnek a szokásos válaszok: Amerika, Egyesült Királyság, és még napestig lehetne sorolni azokat a nemzeteket, amik kapásból eszünkbe juthatnak. Mégis Nyugat-Ausztrália is abszolút beilleszthető a progresszív országok közé, elnézve hogy mindent megtesz az ottani kormány a hivatalos felhasználással kapcsolatban.

Szépen csendben törnek elő az ausztrálok

Szépen csendben törnek elő az ausztrálok


Pont nemrégiben, 2021 elején robogott be a hír, hogy egyhetes drónos tanfolyamot intéznek az ottani rendőrök számára, akik utána hozzáférést kapnak egy 14 drónból álló felszerelésparkhoz, mindezt azért, hogy csökkenteni tudják a reakcióidőt. Ha vészhívás érkezik, előre küldik a drónokat, amik felmérik a helyzetet, onnantól kezdve pedig felkészültebben tudnak kivonulni a helyszínre a rendőrök.

Bakizásban jeles: Skócia

Míg a hollandok javára annyi írható, hogy ők legalább a karrierjük elején bakiztak egy nagyot a drónokkal, addig Skócia most, 2021-ben mondhatja el magáról, hogy olyan szinten botcsinálta módon álltak hozzá a pilóta nélküli gépek kérdéséhez, amire ritkán van példa. Alapvetően az a sztori, hogy vásároltak 25 millió forintnak megfelelő fontért drónokat, egészen pontosan Matrice 210-es gépeket - amik éppen nem vízállóak.

5-6 éve még megértettünk volna egy ilyen bakit, ma már viszont elég szomorú, hogy ilyen előfordulhat

5-6 éve még megértettünk volna egy ilyen bakit, ma már viszont elég szomorú, hogy ilyen előfordulhat


Az elmúlt esztendők során 16 (!) drón zuhant le az esőzés miatt, ezek után pedig az a skót rendőrség nagy megoldása, hogy csak akkor vetik be a gépeket, ha éppen száraz az időjárás. Érthetetlen egyszerűen, hogy hogy jelenthet ki ilyen egy hivatalos szerv, miközben a drónokkal elviekben az a terv, hogy rövidítsék a válaszidőket, illetve hogy miért nem fordult meg a fejükben idejekorán, hogy olyan drónokra ruházzanak be, amik történetesen vízállóak.

Az újoncok: Új-Zéland

A geekek kapásból rávágják a választ arra a kérdésre, hogy miért is híres Új-Zéland: ez volt A gyűrűk ura filmek forgatási helyszínek. Mindeközben viszont sok más területben is színpompás helyről van szó, többek között az aktuális témánkkal kapcsolatban, mely szerint Dunedin és Southland déli régióiban bűnügyi jelenetek rögzítésére és térképezésére használják a drónokat.

Még fenntartásokkal kezelik a helyiek a rendőri drónfelhasználást

Még fenntartásokkal kezelik a helyiek a rendőri drónfelhasználást


Igen ám, ellenben szörnyen kezdeti állapotban van még a dolog. Jelenleg az új-zélandiak nem is rendelkeznek saját drónos állománnyal, valamint képzett rendőri pilótáik sincsenek, mivelhogy hivatásos pilótákat kértek fel, hogy segítsék a munkáikat, és elvégezzék a fentebb írt feladatköröket. Miután az ottani civilek számára ez egy totálisan új dolog, sokan felemelték a hangjukat az újdonság ellen, de ismerjük, mi szokott lenni ilyenkor:

A megosztók: Magyarország

Nem véletlenül hagytuk meg +1-ediknek kis hazánkat ezen a listán. Alapvetően elkerülhetetlen, hogy egy ilyen jellegű felsorolásban helyet kapjon Magyarország, azonban nem véletlenül szkeptikusak sokan az itthoni hatósági felhasználással, tekintve hogy bár ebben a tekintetben progresszívnek tekinthetőek a magyar rendőrök, de az, hogy emellett a dróntörvények a béka feneke alatt vannak kidolgozás szintjén, az több mint felháborító.

Eléggé ambivalens még az itthoni drónfelhasználás, de remélhetőleg javulni fog a helyzet (Fotó: Police.hu)

Eléggé ambivalens még az itthoni drónfelhasználás, de remélhetőleg javulni fog a helyzet (Fotó: Police.hu)


Ettől függetlenül vitathatatlan a tény, hogy habár lassan is, de felismerték a drónokban rejlő potenciált az itthoni szervek, elég csak például a szolnoki vagy a Nógrád megyei rendőrtisztekre gondolni, akikről már híreztünk korábban, hogy használják a gépeket. Ezenfelül természetesen országszerte találni itt-ott megyéket, ahol drónokkal járőröznek, vagy netán a pilóta nélküli repülőkkel mérik fel a terepet.

Ezeket szedtük össze tehát, azonban nyugodtan osszátok meg velünk azokat az országokat, amik szerintetek még ráférne egy listára, aztán ki tudja? Talán visszatérünk még a jövőben, és cikksorozatot varázsolunk ebből az írásból egy második rész segítségével.
4 hozzászólás

Újfiú

3 éve, 4 hónapja és 25 napja

Ismét jó cikk, ment is a kedvencbe. Jöhet még ilyen!

válasz erre

Bandita

3 éve, 4 hónapja és 25 napja

Azért alakulgat nálunk is a dolog, csak kár hogy nem arra használják amire a többiek. Itt nyilván a közlekedési büntetések csak a lényeg már megint. szomorú smiley

válasz erre

Levente

3 éve, 4 hónapja és 26 napja

Magyarország mindenben kilóg a sorból, mindig. Szégyen.

válasz erre

Repülős

3 éve, 4 hónapja és 26 napja

Nagyszerű hangulatú lett ez a cikk, imádom! mosolygó smiley

válasz erre