Öt indok, ami miatt imádják az emberek az FPV freestyle videókat

2020. augusztus 29.
57.6601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az FPV drónvideók esetében a freestyle anyagok külön szegletet foglalnak el a szívünkben, lévén egy elképesztően látványos, mozgalmas, és persze a szemnek szép mozgóképet tár elénk - már persze, ha jól van kivitelezve. Bár szubzsánerről van szó a drónozáson belül, mégis elképesztő méretű rajongótábor öleli körbe, és mivel tudjuk jól, hogy olvasóink között is akadnak olyanok, akik épphogy csak kívülről szemlélik ezt az egész mizériát, így úgy határoztunk, hogy egy kicsit letisztázzuk, hogy szerintünk miért működik ilyen szinten a freestyle-ozás. Lássuk hát a pontokat!


A laikusokat is meg lehet vele nyerni

Tegyük fel, van egy laikus ismerősünk, akinek fogalma sincs a drónokról, de szeretnénk kicsit megismertetni vele ezt az igencsak színes-szagos, izgalmas világot. Svédasztal-szerűen helyezkednek el előttünk a lehetőségek, hogy mit prezentáljunk számukra, mivel kezdjük meg az összehozási folyamatot, de érdemes jól kiválasztani azt az egyet, amit emberünk elé tárunk, tekintve hogy már kapásból elvehetjük a lelkesedését, ha neki nem tetsző dolgot mutatunk.

A hagyományos drónozás? Nos, egy olyan számára, aki rajong a fotózásért, videózásért, vagy netán a nyugis, szép felvételekért, külön tudja értékelni a minőségi utómunkát és a remek beállításokat, annak egyenesen kánaán lesz ez az oldal, meg is van véve - ugyanakkor tegyük hozzá, hogy általában az ezen érdekeltségű személyek tudnak már a drónokról. FPV versenyzés? Nem rossz, de ha a sport, a kompetíció nem izgatja, akkor máris meg vagyunk lőve.

Bárkinek mutatjuk, akármennyire is laikus az illető, imádni fogja a zsánert!

Bárkinek mutatjuk, akármennyire is laikus az illető, imádni fogja a zsánert!


Aztán lehetne még sorolni, hogy ilyen-olyan mentőakciós híreken, munkagépes felhasználásokon keresztül ismertetjük meg vele a drónokat, de ezek szárazak lehetnek számára. Itt jön képbe az FPV freestyle: minden adott, konkrétan. Dinamikus, ütős, látványos, és a laikus szemet is olyan szinten bevonzza, hogy egy pillanat alatt átérzi azt a kaliberű adrenalinlöketet, amit árasztanak ezek a videók.

A végtelen dinamizmus

...és ha már megpendítettük ezt a szálat, akkor görgessük tovább a szövegrétest. Nyilván ha kikapcsolódni vágyunk, akkor már el is engedhetjük azt a gondolatmenetet, hogy egy pörgős freestyle videóval nyugovóra térünk (bár erre sem utolsó, erre mindjárt kitérünk), hiszen az inkább egy "elegánsabb", visszafogottabb aspektusát ragadja meg az egész drónozásnak, míg az FPV freestyle masszívan a drónozás rocksztár oldala.

Nem kell majd meglepődni, ha tíz év múlva olyan nívóval fognak bizonyos embereket emlegetni a freestyle szcénában, mint mondjuk a gördeszkában Tony Hawkot, lévén az a fajta profizmus és lazaság amiben a szegmens legjobbjai űzik a freestyle-ozást, az már most legendás. A sebesség, a mámorító érzés egy milliszekundum alatt átjön a képernyőről, ezt pedig kevés médium tudja ennyire autentikusan átadni.

Pár év múlva itt is lesznek majd olyan ikonok, mint amennyire Tony Hawk volt meghatározó a gördeszkának

Pár év múlva itt is lesznek majd olyan ikonok, mint amennyire Tony Hawk volt meghatározó a gördeszkának


Ha azokból az FPV freestyle videókból indulunk ki, amik az elmúlt években készültek, akkor joggal jelentjük ki, hogy tulajdonképpen nincs határ a műfajban, mindössze a kreativitás szabhat gátat abban, hogy meddig lehet cifrázni egy videót. És ami jelentős előny mondjuk a gördeszkával szemben, hogy itt a témaválasztás is egy plusz lehet: a helyszín, az esemény, amit a videós körbe freestyle-oz, adhat az egésznek egy pikáns ízvilágot.

A szemnek kellemes, kielégítő látvány

Talán már ti is láttatok életetek során úgynevezett "satisfying" videókat - már ide halljuk a hátsó sorból, hogy valaki kuncogva köhögi fel a "pornó" szócskát, azonban ezúttal azokra a klippekre gondolunk, amikor a szemnek és az emberi agynak kellemes, bizsergető érzést generáló mozzanatokat vágnak össze. Valamilyen szinten az ASMR videók is ide tartoznak, habár az nem a szemet, hanem a hallójáratokat ingereli, de mindeközben egy FPV freestyle az emberi szemet szolgálja ki.

Itt térnénk egy picit vissza az imént megkezdett gondolatfoszlányhoz, mely szerint: az alváshoz, a relaxációhoz miként viszonyul egy pörgős, adrenalindús FPV freestyle. Tény, ami tény, megdobja alaposan az ember adrenalinját a jól összehozott koreográfia, de miután a szemnek egy kellemes élményről beszél, kvázi egy "satisfying", azaz kielégítő élményről, így egyes embereknél simán elképzelhető, hogy egyfajta nyugodtságot alakít ki.

Elképesztően mozgalmas mivoltából fakadóan erős impulzusokkal szolgál egy freestyle anyag

Elképesztően mozgalmas mivoltából fakadóan erős impulzusokkal szolgál egy freestyle anyag


Valamilyen szinten ez is benne van a pakliban, mint döntő tényező abban, hogy miért szeretik annyira az emberek az FPV freestyle-t, azon túl persze, hogy piszok látványos a dolog. Keresi az ember az ilyen fajta impulzusokat, és az a legjobb az egészben, hogy bátran ajánlható bárkinek, bármilyen érdekeltséggel, bármilyen korosztálynak az FPV freestyle, mindenkit le fog nyűgözni.

Univerzális az élmény

Nyomatékosítanánk az iménti mondatunkat:

...bátran ajánlható bárkinek, bármilyen érdekeltséggel, bármilyen korosztálynak az FPV freestyle, mindenkit le fog nyűgözni.

Legyen szó akár egy öt éves kisgyerekről, egy középkorú férfiről, vagy netán a 80 éves Jolikáról, aki épphogy kattintott kettőt és már ki is küldte a Candy Crush felkérést a komplett ismerősi gárdának, konkrétan bárkinek ajánlható egy ilyen felvétel. Nemes egyszerűséggel nincs benne olyan elem, ami taszíthatna valakit, és itt a sima drónvideókkal ellentétben még az a faktor sincs meg, hogy "hát nekem ez unalmas".

A nagymamától elkezdve a kisgyerekig: mindenkinek univerzális lesz az élmény!

A nagymamától elkezdve a kisgyerekig: mindenkinek univerzális lesz az élmény!


Ez pedig a jövőben egyre csak biztatóbb és biztatóbb lesz, mivelhogy érkezni fognak megállás nélkül a tehetséges FPV freestyle-osok, akik igyekeznek majd riválisaikat, alkotótársaikat is túlszárnyalni, így egy olyan fajta versenyt láthatunk kialakulni a kreatív elmék között, ami például a hobbidrón-gyártók körében nyomokban sem fellelhető.

A határ a csillagos ég

Azt már elhintettük, hogy mindössze az emberek kreativitása szabhat határt egy FPV drónvideónál, de mit jelent ez a gyakorlatban? Miként lehetne konkretizálni ezt az egészet? Nos, kezdjük a már említett témaválasztással. Lehet szó akár egy NASCAR-futamról, egy lóversenyről, Abu Dhabi felhőkarcolóiról, minden egyes felvétel esetében totálisan ki tudja fordítani az alapokat a téma. Sőt, ez ütős clickbait is lehet egy videónál, hiszen azért egy versenyfutamos FPV freestyle-nál felkapja az ember a fejét...

Aztán a koreográfia is egy olyan változó, ami minden egyes snittet kellő módon egyedivé tud tenni, ezáltal felvételenként más és más stílussal találkozhatunk. Továbbá a választott freestyle drón sem mindegy, hiszen alaposan bele tud kontárkodni vagy feljebb tudja javítani a minőséget egy kiválasztott drón, és akkor már arról nem is beszélve, hogy maga a pilóta az, aki a legnagyobb változó az egész képletben. Ő az, aki determinálja végül az anyag minőségét.

A választott téma sokat nyom a latba: egy versenyfutam is lehet akár a felvétel fókuszában!

A választott téma sokat nyom a latba: egy versenyfutam is lehet akár a felvétel fókuszában!


És persze végül, de nem utolsó sorban: az utómunka. Tegyük fel, kiváló a koreográfia, a témaválasztás, a pilóta is jól bánik a kontrollerrel, de emberünk szeretné még magasabbra helyezni azt a bizonyos lécet. Itt jön be a képbe az utómunka varázsa: ha a színezés, netán a vágás, a zenei betét is jól sül el, akkor bizony egy minden kétséget kizáróan ütős végeredmény születik. És ez a szép az egészben.

FPV freestyle videókból nagy gyűjteményünk van már, ide kattintva csemegézhetsz belőlük kedvedre!

Ezek lennének hát a mi meglátásaink az FPV freestyle népszerűségének mibenlétével kapcsolatban, de ha netán ti hiányoltok bizonyos érveket a listából, akkor ne habozzatok, osszátok meg velünk azokat a kommentszekcióban!

Borítókép: Johnny FPV (fotó: Michael Tercha/Chicago Tribune)
6 hozzászólás

Vidoros

3 éve, 10 hónapja és 18 napja

Én akkor fogom imádni, amikor már én csinálom őket. röhögő smiley

válasz erre

rami89

3 éve, 10 hónapja és 18 napja

Az egyik leglátványosabb drón használat ami létezik, hihetetlen felvételek készülnek így. Szerintem azért szeretjük sokan mert teljesen be tud szippantani, mintha ott lenne az ember sokszor.

válasz erre

Bandita

3 éve, 10 hónapja és 18 napja

Már alig várom hogy a DJI is villantson valamit és én is repülhessek ilyennel. mosolygó smiley

válasz erre

Levente

3 éve, 10 hónapja és 18 napja

Én nem igazán tudtam megfogalmazni hogy mivel ránt be, egyszerűen csak rátapadok a képernyőre amikor nézem. röhögő smiley

válasz erre

Repülős

3 éve, 10 hónapja és 19 napja

Nálam pontosan ezek miatt menő. ami le van írva. röhögő smiley Imádom.

válasz erre

Újfiú

3 éve, 10 hónapja és 19 napja

Engem nagyon be tud szippantani. Alig várom hogy én is kipróbálhassam!

válasz erre