Hat lehengerlően egyedi drón, amik különböznek az átlagos gépektől

2019. május 18.
43.7451
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Míg a mainstream drónvonal megy tovább a saját maga útján, addig a kísérletező szellemiségű mérnökök, pilóták, tudósok előszeretettel próbálnak ki olyan megoldásokat, amik egész egyszerűen lehengerlőek. Láttunk már megannyi készüléket, amik új megvilágításba helyezték a drónokról kialakult képünket, így most össze is gyűjtöttünk öt olyan gépet, amik bőven kitűnnek a tömegből a sajátosságaik által.


SpiderMAV, avagy a Pókdrón

Peter Parker ezekben a pillanatokban siratja meg, hogy az arzenáljából hiányzik a SpiderMAV névre hallgató, kvázi Pókdrón, aminek a különlegessége pont a hálószövésben rejlik. A brit Aerial Robotics Laboratory által megálmodott masina egy DJI Matrice 100-ason alapul, két különbséggel: egyrészt van a tetején egy mágneses modul, az aljára pedig egy stabilizátort szereltek. Ha a SpiderMAV olyan mágneses felületet észlel, amibe érdemes belekapaszkodnia, akkor a sűrített gázzal működő hálólövőjével egy polisztirol fonalat lő ki, ami kvázi egy horgonyként üzemel. Ez egyébként további stabilitást biztosít a kütyü számára.

A szóban forgó Pókdrón még fejlesztés alatt áll, ráadásképp a munkálatok meglehetősen kezdetlegesek, például nincs rá ötletük egyelőre, hogy miként engedje el a kilőtt hálókat a drón, valamint a nem mágneses felületekre való csatlakozást is tesztelgetik.

Nézd nagyban ezt a videót!
A madár-inspirálta drón

Korábban már volt szerencsénk a Passerine nevezetű startup egyik készülékéről, a Jumperről írni, amely egy madár-insprálta drón. A különleges kinézeten kívül is hordoz magában egyedi vonást a gép, lévén a verébszerű masina lényegében egy szökkenéssel szerez lendületet a felszálláshoz, így gyakorlatilag vertikális felszállással működik, és csomagok szállítására is kiváló lehet. A munkálatok és a tesztelések még folynak jelenleg, de nem lepődnénk meg, ha a későbbiekben egyre többet hallanánk eme különleges projekt felől.


A verébszerű drón lényegében felszökken a levegőbe

A vízen ugráló békadrón

Bár már a kapuban vannak a hidrogéndrónok, azonban jelenleg még mindig nagy fejtörést okoznak a roppant rövid üzemidővel bíró akkumulátorok. A SUWAVE nevű készülék bár sosem lesz egy mainstream darab, ellenben egyedisége megkérdőjelezhetetlen, hiszen gyakorlatilag rövid távokat tesz meg a víz felületén, mondhatni "ugrál" rajta, majd a beépített napelemek segítségével ismét feltölti magát.

Ez természetesen nem az a fajta technológia, amiért öt év múlva mindenki sorban fog állni, azonban remek példája, hogy némi kreativitással mennyire zseniális megoldások születhetnek. Ha esetleg a szerkezet részletes működése is érdekel, jó hírünk van, ugyanis eme videóanyagon megismerkedhetsz a SUWAVE alapvetésével:Micro Drone 4.0

Amikor piciny drónokról beszélünk, akkor a manapság egyre többször felmerülő Micro Drone 4.0 jut eszünkbe, amely egy közösségi gyűjtés formájában kezdte meg karrierjét, végcélként pedig 75 ezer dollárt tűztek ki. Végül a közönségnek annyira megtetszett az ötlet, hogy közel 1,4 millió dollárt (!) sikerült összekalapozniuk, így olyan terveket is megvalósíthatnak a fejlesztés során, amiről eddig csak álmodni mertek.

200 dollár alatt árulják a készüléket, illetve egy gimbal, valamint egy full HD kamera is került rá, méretét tekintve pedig az ember tenyerében simán elfér. Bár nanodrónok bőségesen vannak a piacon, ellenben ilyen jó ár-érték arányban nem igazán van más ajánlat, főleg a kereskedelmi piacon.Falra tapadó drón

A Sherbrooke-i egyetem tudósai sem szűkölködnek innovációk terén, lévén a Multimodal Autonomous Drone (S-MAD) nevű gépük egy olyan fix-szárnyú repülő, amely képes vertikális felületekről felszállni, és azokra akár leszállni is. Más szavakkal: képes a falhoz tapadni.

Működése egy szenzoron alapul, amely az adott fal távolságának bemérésére szolgál, majd ennek megfelelően, a szükséges sebességgel és dőlési szöggel halad a felület felé, majd amikor megtörténik az érintkezés, a felfüggesztés lényegében "elnyeli" a maradék mozgási energiát. Végül a különleges kialakítású lábak segítségével megtörténik a kapaszkodás.A pillangószerű Metafly

Csakúgy, mint a Passerine ötlete, úgy a francia Xtim terve is közösségi gyűjtés által jöhetett létre, csak ők nem madár-inspirálta technológiát villantottak, hanem egy pillangószerű készüléket. Alapvetően a gép nem fényképezésre lett kitalálva, sokkal inkább a repülés élményének minél jobban való kiélvezésére.

Méretét tekintve egy parányi drónról beszélünk, hiszen szárnykiterjedése 29 centiméterre rúg, súlya mindössze 10 gramm, 100 méteres magasságba is képes felszállni, végsebessége pedig 20 km/h. Üzemidejét tekintve nem a legizmosabb darab, hiszen mindössze 8 percnyi repülést tud, ám öröm a ürömben, hogy 15 perc alatt fel lehet tölteni ismét.


Azért valljuk be, ha ez a látvány fogadna az ajtónkban, sikítva rohannánk
5 hozzászólás

Bandita

4 hónapja, 1 hete

Mini drónra vevő leszek, az biztos!

válasz erre

Levente

4 hónapja, 1 hete

Imádom az ilyen kísérletező drónokat. Van köztük nagy baromság (mint a béka pl), de a legtöbb nagyon király! A madaras felszállás a legkomolyabb.

válasz erre

Direktor

4 hónapja, 1 hete és 1 napja

Hát ezek nagyon durva uccok! A madár módjára repülő a legkeményebb!

válasz erre

Újfiú

4 hónapja, 1 hete és 1 napja

Pókdrón milyen menő már!

válasz erre

Vidoros

4 hónapja, 1 hete és 1 napja

A falra tapadós erősen para azért.

válasz erre