Öt mozifilm, amikben különleges drónos megoldásokat alkalmaztak

2020. augusztus 08.
57.8691
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Filmeket mindannyian nézünk - sőt, még anno foglalkoztunk is a témával, miszerint miként hasznosítják a pilóta nélküli gépeket az egész estés mozik és a tévésorozatok világában. Ezúttal viszont egy hangyányit más szemszögből szeretnénk megközelíteni a témát, miszerint egy olyan top 5-ös listával készültünk, amiben a számunkra legkedvesebb, de objektíve is kijelenthetően különleges drónos mozzanatok szerepelnek. Csupa híres alkotás közül válogattunk, amiket nagy valószínűséggel ti is láttatok, így meglehet, még mi is tudunk ezekkel újat mondani. Kezdjünk hát bele!


A legnagyobb showman

Hát hogy lehetne megfeledkezni a Hugh Jackman és Zac Efron nevével fémjelzett A legnagyobb showmanről, ami csupaszív musicalként lopta be magát úgy a szívünkbe, hogy egyszerűen a premier óta nem ereszt minket? Ízig-vérig szórakoztató, érzelmes darab lett, benne hatalmas pillanatokkal, remek zenékkel, kiváló megoldásokkal, valamint egy szédületes drónos momentummal, amit a filmet nézve észre sem veszük első blikkre vélhetően.

Nézd nagyban ezt a videót!




A film legelején, amikor PT Barnum csak képzelődik arról, hogy milyen jó lenne egyszer egy saját cirkuszi műsor, körbe forog a levegőben a kamera, majd szépen, simulékonyan átmegy az egész egy kézikamerás felvételbe. Ez pontosan így néz ki a színfalak mögött: a JonnyDrones alapítója, Jon Graham volt ezért a trükkért felelős, elmondása szerint pedig egy különleges állványt használtak ahhoz, hogy a levegőből át lehessen emelni kézbe a drónt.

Az alábbiaban ti magatok is megtekinthetitek a jelenetet, amit így, hogy tudjuk, milyen megoldás húzódik meg mögötte, konstatálhatjuk, hogy elképesztően izgalmas, hogy mindössze egy snittben is mennyi munka van. Nem szabad elfelejteni, hogy itt végig stabilan kellett tartani a kamerát, hogy ne legyen probléma, és bizony közben ezernyi más faktor is közrejátszik: a táncosok, a színészi játék, a világítás, és a többi. Rendezni és egyben tartani dolgokat nem könnyű, az biztos...

A feláldozhatók 3

Sajnos A feláldozhatók 3 már messze nem volt annyira jó minőségben, mint a széria első két etapja. Hiába sikerült beszervezniük többek között Harrison Fordot (!), Wesley Snipes-t (!!) és Mel Gibsont (!!!), de Stallone kiengedte a kezei közül a gyeplőt, az eredmény pedig az lett, hogy sajnos a fiatal, ismeretlen arcok kerültek előtérbe. Valljuk be, amikor beülünk egy Feláldozhatók filmre, akkor nem a fiatalokra vagyunk kíváncsiak, hanem a nagyöregekre.



Szerencsére azonban az alkotás első harmadában szó sincs arról, hogy belerondítanának Ronda Rousey-ék a képbe, lévén az egész film Wesley Snipes karakterének, Doc kiszabadításával indít, ami során kapunk bőven darálást, lövöldözést, robbantgatást, izgalmas momentumokat, és ami számunkra a legfontosabb: elképesztően jól időzített, koreografált és pazarul elhelyezett drónos felvételeket, amik mesterien simulnak az összképbe.

Közvetlenül a helikopter és a vonat mellett repültek a pilóta nélküli géppel, hogy intenzíven tudják ábrázolni az ütközetet, a végeredmény pedig magáért beszél. Azt csak zárójelben tennénk hozzá, hogy számos mai akciófilm rákfenéje, hogy túltolják a drónos felvételeket, de szerencsére Stallone-ék ezt a feladatot korrektül oldották meg.

Harry Potter és a titkok kamrája

Bizony-bizony, már tizenöt évvel ezelőtt is használtak drónos megoldásokat! A Harry Potter és a titkok kamrája egyik legemlékezetesebb része, amikor Harry és Ron elkötik a Weasley család repülő autóját annak érdekében, hogy időben elérjék roxforti tanévnyitót, tekintve hogy a 9 és 3/4-edik vágány pont előttük zárul be késés miatt, ezzel pedig lemaradnak a varázsiskolába tartó vonatszerelvényről.



A dolgok persze nem mennek olyan könnyen, mint azt gondolná a két ifjonc, így végül egy zseniálisan megkomponált jelenetsoron keresztül láthatjuk, hogy Ronék próbálják kordában tartani az autót, aminek aztán a vége az lesz, hogy belecsapódnak a Roxfort udvarában álló fába, ami... nos, finoman fogalmazva nem fogadja őket szívélyesen.

Ebben a komplett jelenetsorban szinte minden, amit látunk, drónnal lett rögzítve, ami érthető okokból nem nagyon van kiemelve, hiszen a mai napig csodálatosnak minősülő CGI ellopja a show-t. Mi azonban szeretnénk, ha egy kicsit több rivaldafényt kapna a drónos munka, ugyanis nemcsak korához képest sikerült jól, de ütősen is öregedett.

Chappie

A District 9 után joggal várt mindenki egy óriási robbantást Neill Blompkamp rendezőtől, azonban a Chappie sajnos nem hozta azt a fajta sikert, amit vártunk. Sem a mozikasszáknál, sem a kritikusoknál, sem a közönségnél nem arattak egyértelmű diadalt ezzel a mozgóképpel, azonban technikai szempontból roppant izgalmasra sikeredett a Chappie.



Példának okáért számos esetben használtak drónt abból a célból, hogy a színészeknek legyen viszonyítási pontja egy-egy karakterhez kapcsolódóan, akiket aztán utólag animáltak oda. Így elkerülhető az olyan hibák, mint amiktől mondjuk a Star Wars előzménytrilógia hemzseg, miszerint fogalma sincs a színészeknek arról, hogy mi történik, hová kell nézniük, és a többi.

Ezen kívül sok jelenetet rögzítettek drónnal, ám nemigen van olyan, amit ki lehetne emelni közülük, tekintve hogy ezek többnyire átlagos drónos pillanatok, mindenféle kiemelkedő, megjegyezhető koncepció nélkül. Éppen ezért itt hagynánk nektek a teljes trailert, csak hogy egy picit ti is tudjatok hangolódni a kérdéses alanyra.

Van Helsing

Oké-oké, tudjuk, a 2004-es Van Helsing nem éppen a minőségi ranglétra csúcsán áll, ellenben mi a szerkesztőségünkben akkor is szívleljük a Hugh Jackman nevével fémjelzett művet. Mondhatni bűnös élvezet ez számunkra, hiszen bár hemzseg a hibáktól, amik akarva-akaratlanul kiütik az ember szemét, de az vitathatatlan, hogy olyan hangulata, opertőri megoldásai, színei és zenéi vannak a filmnek, ami miatt mindig öröm elé leülni.



Drónos felvételekből viszont nem vagyunk eleresztve, bár azért a stáb mentségére szóljon, hogy egyrészt nem is nagyon voltak olyan momentumok, amik jobban működtek volna egy pilóta nélküli repülőgép segítségével, másrészt pedig még mindig 2004-es a Van Helsing, akkoriban pedig még nem volt mindennapos, hogy az operatőr beállítson egy drónnal, hogy "rendezőúr, márpedig én javaslom, hogy tegyünk egy próbát ezzel a masinériával. Jól fog kinézni!"

A vámpírlátást reprodukálni kívánó snittekben azonban bevetették a kicsikét, és bár láttunk életünkben jobb drónos felvételeket is, kétségtelen, hogy a célját megszolgálja az ötlet. Sokat hozzátesz azért, hogy a rendező milyen szépen kezeli a kék színt, vélhetően egy naturálisabb környezetben kiütközne a probléma eme drónos jelenet kapcsán, de ennyi baj legyen, így is jó munkát végeztek.

Ezeket a jeleneteket, filmeket választottuk ki, viszont osszátok meg velünk mindenképp, ha van a tarsolyotokban egy olyan mű, amiben ügyes drónos megoldások, pillanatok vannak, és ki tudja? Talán felbukkannak az ötleteitek majd egy második részben.
miként hasznosítják a pilóta nélküli gépeket az egész estés mozik és a tévésorozatok világában. Ezúttal viszont egy hangyányit más szemszögből szeretnénk megközelíteni a témát, miszerint egy olyan top 5-ös listával készültünk, amiben a számunkra legkedvesebb, de objektíve is kijelenthetően különleges drónos mozzanatok szerepelnek. Csupa híres alkotás közül válogattunk, amiket nagy valószínűséggel ti is láttatok, így meglehet, még mi is tudunk ezekkel újat mondani. Kezdjünk hát bele! '>
6 hozzászólás

Direktor

4 éve, 2 napja

Imádom ezeket a filmes-drónos cikkeket! mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 4 napja

Akkor ezeket most így szépen végig is nézem! röhögő smiley

válasz erre

WickedSick

4 éve, 5 napja

Levente írta:
De rohadt jó! Lehetne mondjuk csak magyarokról vagy valami más tematikus, horror, akciófilm külön külön ilyesmi. Aztán majd spottingolunk! mosolygó smiley
A magyar lista már tervben van! mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

4 éve, 5 napja

Időnként fel sem tűnik amúgy hogy drónos a felvétel, mert beszippant a film! mosolygó smiley

válasz erre

Levente

4 éve, 5 napja

De rohadt jó! Lehetne mondjuk csak magyarokról vagy valami más tematikus, horror, akciófilm külön külön ilyesmi. Aztán majd spottingolunk! mosolygó smiley

válasz erre

Repülős

4 éve, 5 napja

Ismét egy imádom cikk! mosolygó smiley

válasz erre