Skydio 2+, Autel Nano-széria - ezek voltak a CES 2022 legfontosabb drónos bemutatói!

2022. január 08.
126.9411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Bár az idei CES 2022 mindennek nevezhető, csak éppenséggel kiemelkedőnek vagy izgalmasnak nem, még így is sikerült jó néhány ütős bejelentést szállítani. Természetesen a drónipar is képviseltette magát, még ha csak csökkentett módban is, viszont most összeszedtük nektek a legfontosabb prezentációkat. Lássuk is, hogy milyen drónok mutatkoztak meg a CES 2022-n!


Most először kerültek nyilvánosság elé az új Autel-drónok

A 249 grammos Autel EVO Nano-széria szinte bárhol elfér. Alapvetően ultrakompakt masináról van szó, ami 50 megapixeles (MP) felbontású, legalábbis az EVO Nano+ esetében. Az EVO Nano 48 MP felbontást tud. A gimbal csillapítja a rezgéseket, így a felvételek egyenletesek és stabilak, bármilyen zordak is a körülmények.

Az Autel EVO Lite az 1/1,28 hüvelykes CMOS-érzékelőnek köszönhetően új szintre emeli az 50 MP-es képminőséget. Az EVO Lite+ a nagyméretű, 1 hüvelykes CMOS képérzékelővel és az Autel intelligens holdfény algoritmusával éles, élénk részleteket rögzíthet éjszaka, alacsony zajszint mellett. Képes a gyorsan mozgó témákat a precíz autofókusszal követni, úgyhogy ezen a téren is brillírozik.

Nézd nagyban ezt a videót!




Mindeközben a Dragonfish egyedülálló billenőrotoros kialakítása leegyszerűsíti a működést, miközben maximalizálja a teljesítményt és a hatékonyságot. Egy moduláris gépezetről van szó, amely raádásképp vízálló is. A Dragonfish már a dobozból kivéve készen áll a küldetésre, és erőteljes MI-követési képességekkel, valamint számos moduláris hasznos teherrel rendelkezik.

Az akár 180 perces repülési idő azt jelenti, hogy a Dragonfish sokkal tovább maradhat küldetésben, mint a sima quadcopterek, miközben megtartja a VTOL fel- és leszállás előnyeit. Természetesen ezek a termékek egyáltalán nem újkeletűek bejelentés tekintetében, ugyanakkor most először villantották meg őket a publikum előtt a CES 2022-n.

A friss jövevény: itt a Skydio 2+

A Skydio dróngyártó bejelentette az autonóm és akadályt kikerülő Skydio 2 modelljének új, továbbfejlesztett változatát. A Skydio 2+, amely valamivel több mint 2 évvel elődje után jelenik meg, javított repülési hatótávolságot, hosszabb repülési időt, Skydio Care programot és új Keyframe üzemmódot kínál. A Skydio 2+ két felnyitható antennával van felszerelve, amelyek a repülőgép elülső felső karjain találhatók, valamint egy 5GHz-es Wi-Fi rádióval a nagyobb távolságok közötti kapcsolódás érdekében.

A Skydio állítása szerint az új Skydio 2+ Beacon vezérlővel mostantól akár 3 kilométeres távolságig is elrepülhetünk, ergo kétszer olyan messzire, mint az eredeti Beaconna, sőt mi több, az opcionális kétpálcás távirányítóval pedig 6 kilométeres hatótávolság érhető el, szemben a normál Skydio 2 3,5 kilométeres hatótávolságával.



A Skydio 2+ új akkumulátorral rendelkezik, de ugyanazt a kialakítást használja, mint az eredeti modell, így cserélhetőek. A különbség a repülési idő 20%-os növekedése, ami ideális körülmények között akár 27 perc. Ez 3 perces javulás az eredeti modell által kínált 24 perchez képest. A Skydio 2+ ezenfelül továbbra is ugyanazzal a könnyű vázzal, akadályelkerülő képességgel és Sony IMX577 1/2,3", 12,3 megapixeles CMOS érzékelővel ellátott kamerával rendelkezik.

A vállalat úgy döntött, hogy a Keyframe bevezetésével továbbfejleszti a követő üzemmódot, amely lehetővé teszi, hogy előre meghatározott repülési útvonalakat állítsunk be, és ezek között a pontok között beállíthatjuk a sebességet, az irányt és egyebeket. A Skydio 2+ ára 1099 dollár (kb. 347 ezer forint), ami 100 dollárral (kb. 32 ezer forinttal) több, mint a sima Skydio 2 ára.

A Hyundai négykerekű szállító robotja, a MobED

A Hyundai bejelentette a MobED négykerekű robotot, amelyet mindennapi terhek szállítására terveztek, 30 km/órás végsebességgel. A Hyundai MobED koncepciót először a CES 2021-en jelentették be, és a vállalat most sajtóközleményben ismertette az új négykerekű robot néhány részletét. A terméket úgy tervezték, hogy az emberekkel együtt mindennapi csomagokat is szállíthasson.

Mérete 67x60 cm, négy, egymástól függetlenül vezérelt pneumatikus gumiabronccsal és szilárd felfüggesztési rendszerrel. A MobED felfüggesztési rendszere lehetővé teszi a központi platform bármilyen irányú dőlését. Ez segít a robotnak abban, hogy az árukat vízszintesen tartsa, miközben szögletes felületeken, például rámpán vagy lejtőn navigál. A Hyundai a MobED jármű néhány innovatív alkalmazását tervezi.



A dél-koreai autógyártó utal arra, hogy a robot személyi caddy-ként is használható, és számos ipari alkalmazása is van. A Hyundai a MobED-et ipari partnereknek kívánja értékesíteni, akik aztán sajátos mobilitási igényeikhez igazíthatják. A robotot az idősek vagy mozgáskorlátozottak mobilitási eszközeként is lehet alkalmazni, sőt akár babakocsiként vagy akár szabadidős járműként is használható.

A Hyundai MobED akkumulátorának üzemideje 4 óra, bár a robotban bevetett tényleges mobilitási mechanizmusról még számos fontos részlet hiányzik. Az árát és megjelenési dátumát a Hyundai még nem közölte.

A Sony következő generációs filmes drónja, az Airpeak S1

A korábban már bejelentett, viszont a publikum elé most először tárt Airpeak S1 egy olyan drón, amelyet úgy terveztek, hogy mindent megadjon, amire szüksége van a légi fotózáshoz és filmkészítéshez a Sony Alpha fényképezőgép felszerelésével vagy egy könnyű Sony FX3 beállítással. Akár 90 km/órás sebességgel is képes repülni, és mindössze 3,5 másodperc alatt képes 0-ról 80 km/órára gyorsulni, valamint képes repülni és ellenállni a 70 mérföld/óránál nagyobb szélnek.

A külön megvásárolható Gremsy Gimbal T3 az Airpeakhez számos kamerát csatlakoztathatunk, mint például a Sony A7R IV vagy az FX3 full-frame mozifilmes kamerát, és felszerelhetjük őket objektívek komplett arzenáljával. A gimbal szintén kényelmesen csatlakoztatható az Airpeak S1-hez egy gyorskioldó mechanizmuson keresztül, és 345 fokos pásztázást és 120 fokos dőlésszög állítást kínál.



A repüléseket a mellékelt vezérlőn keresztül egy pilóta irányíthatja, vagy két pilóta egy további távirányítóval feloszthatja a drón és a gimbal vezérlését, vagy teljesen automatizálhat egy megismételhető repülési tervet, hogy a lehető legjobb felvételt készítse, bárhol is legyen.

Bármilyen küldetést is kell repülnie, az Airpeak Base felhőalapú webes alkalmazás, valamint az Airpeak Flight iOS/iPadOS mobilalkalmazás megerősítheti a drón állapotát, és számos funkció és beállítás felett ad irányítást, így a forgatáson teljes mértékben a kreatív folyamatra összpontosíthat.

Ezek lennének hát azok a fontos dróntermékek, amik jelen voltak a CES 2022-n. Bár maga az expó határozottan szegényes volt, köszönhetően a ténynek, hogy sorra kiszálltak a nagyvállalatok, még így is sikerült néhány izgalmas bejelentést és részletet hozni - legalábbis az UAV-piacon egészen biztosan.
3 hozzászólás

Repülős

2 éve, 5 hónapja és 19 napja

Így utólag örülök, hogy nem követtem figyelemmel. mosolygó smiley Elég ez a cikk bőven, nem volt túl sok említésre méltó.

válasz erre

Chuck

2 éve, 5 hónapja és 19 napja

Nagyon unalmas CES volt ez. Megint...

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 5 hónapja és 19 napja

Kár hogy a Skydio felénk egyáltalán nem nyit. szomorú smiley

válasz erre