Távirányító vagy mobiltelefon - melyikkel reptessük a drónunkat?

2019. szeptember 28.
43.9631
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Gyakorta felmerülő kérdés a kezdő drónerek körében (sőt, akár a haladó pilóták esetében sem szokatlan gyakorlat), hogy mégis mi a legjobb megoldás a repcsi irányítására. Netán az okoskészülékükkel, azaz a telefonjukkal vagy a tabletjükkel próbálkozzanak? Netán dedikált kontrollerrel veselkedjenek neki a repülés élményeinek? Nos, az alábbiakban ezt fogjuk demisztifikálni, és remélhetőleg fel tudjuk sorolni azokat az érveket, ami alapján dönteni tudtok.


Merthogy alapvetően nem lehet kimondani, hogy egyik-másik jobb lenne, sőt. Mind az okoskészülékek, mind a kontrollerek mellett szólnak pro és kontra érvek, amik hozzásegítenek ahhoz, hogy a pilóta meghatározza, mégis melyik fekszik jobban neki, valamint az is hozzátartozik a dologhoz, hogy akadnak szituációk, amikor egy okostelefon jobb megoldásnak minősül, mint egy kontroller, és vica versa.

Ugorjunk is fejest az információk tengerébe: amennyiben okostelefonról vagy tabletről szeretnénk megoldani a drónunk irányítását, akkor elengedhetetlen lesz egy applikáció letöltése. Néhány van, ami konkrétan egy gyártó készülékeire specializálódik (például a DJI Go), de a legtöbb azért mégiscsak lefed egy meglehetősen széles skálát, viszont az appon belül mindig lehetőségünk van megnézni, hogy a mi készülékünkkel kompatibilis-e - ha máshogy nem, akkor csatlakozáskor kijelzi a rendszer, hogy nem klappolnak a dolgok. Az esetek nagy részében a kontrollerekbe mellesleg akár mobiltelefon is helyezhető, hogy így adatokat kapjunk vissza rajta, valamint élőképet.

Egy kontrollernél mindössze annyi a teendőnk, hogy csatlakoztatjuk a drónhoz, majd némi kalibrálás után már bele is vághatunk a végtelen repülés élményébe. Továbbá az is kiemelendő tény, hogy jelentős különbség merülhet fel hatótávban is. Tökéletes példa a Spark esete, amit ha nem dedikált vezérlővel irányítunk, hanem a mobilos vagy tabletes megoldás mellett tesszük le a voksunk, akkor 100m-es hatótávval kell dolgoznunk, míg egy kontrollerrel ez a táv 2km-re terjed ki. Mobil esetében érdemes számolnunk vele, hogy városban sokkal kisebb a hatótáv a sok Wi-Fi miatt.

A Spark Controller teljes pompájában

A Spark Controller teljes pompájában


Nevezhetjük kényelmi szempontnak is, de biztonsági okokból sem utolsó választás a kontroller. Alapvetően ha egy telefon vagy tablet képernyőjét tapicskoljuk, akkor nem érezzük a karok fizikai mivoltát, ez pedig kizökkenthet minket a repülés élményéből, illetve ez esetben többet kell a kijelzőt néznünk. Igen ám, csak így veszítünk a drónra való közvetlen látóképességünkre, ami meg sosem szerencsés. Itt jegyeznénk meg, hogy kijelzővel megspékelt és kijelző nélküli kontrollerek is vannak a piacon.

Az árcédula kérdése egy kicsit már komplikáltabb helyzet. Ha azt feltételezzük, hogy egy dróner rendelkezik okoskészülékkel, akkor nem kell egyéb kiadást fordítanunk a drónozásra, már persze ha nekünk megfelel ez a fajta repülés. Azonban ha szeretnénk kibővíteni, teljesebbé tenni az élményt, esetlegesen nem lapul a zsebünkben telefon, amire tudnánk appot tenni, akkor nincs mese, kontroller a nyerő választás.

No igen, azonban elég vaskos árcédulák feszítenek az egyes kontrollermodelleken, legalábbis ezt gondolhatjuk egészen addig, míg ki nem próbáljuk a vele történő repülést. Nem egy olyan beszámolóról hallottunk már, hogy az illető azt vallotta, hogy tökéletesen megfelel neki a mobillal történő repcsizés, majd belekóstolt pár percre a kontroller varázsába, onnantól pedig elhatározta, hogy márpedig ő vásárol egyet.

Nyilván modellenként eltérő összegekkel operálnak, de ahogyan iménti példánk is jól mutatja, sokszor nagyon jó az ár/érték arány. Ott van például a DJI Smart Controller, ami mivel a DJI drónjai a legelterjedtebbek, így a felhasználók is előszeretettel szavaznak bizalmat ennek a készüléknek - a Play24/7 webáruház kínálatából nem mellesleg le is csaphatsz egy példányra!

Az egyik legnépszerűbb kontroller a DJI Smart Controller, nem véletlenül

Az egyik legnépszerűbb kontroller a DJI Smart Controller, nem véletlenül


Az akkumulátoridő lehet az a tényező, ami ismételten egy megosztó téma. Vegyük csak ismét a Smart Controllert: 2,5 órát bír körülbelül az üzemidő aktív használat mellett, és egy túrázás során esetleg ez még kevésnek is bizonyulhat, amennyiben végig repülni szeretnénk a gépi madarunkkal, míg egy erősebb aksival megáldott okostelefonnal ez az érték jóval inkább kitolható.

Persze óriási segítség, ha rendelkezünk mindkét eszközzel, és szükség esetén váltani tudunk, például komplikáltabb repülésnél előkapjuk a Smart Controllert, minden másnál a telefont használjuk, de ha csak az egyik jöhet szóba, akkor érdemes megvitatnunk magunkkal, hogy vajon elegendő lesz-e a kontrollerhez előírt üzemidő. Nyilván ez megint csak modellenként eltér, mindig nézzünk utána, hogy az általunk kiszemelt vezérlőhöz milyen aksiidőt írnak.

Bár sokan megfeledkeznek erről a körülményről, de az sem utolsó, hogy milyen időjárásban tervezzük megreptetni a vasmadarat. Ha túl nagy a hőség, esetlegesen a hőmérő a mínuszos tartományt verdesi, akkor nem is kérdés, hogy a kontroller a nyerő, míg egy okoskészüléket simán hazavághatja egy extrémebb időjárás.

Ha már az irányításnál tartunk: tegyük fel, nincs kereted konkrét kontrollerre, az okostelefon ott lapul a zsebedben, de mégsem érzed annyira magadénak a repülést. Hidd el, van mentsvár: akadnak olyan kontrollerek, amelyekbe ha belehelyezzük a telefont, onnantól kezdve a kontrollerrel és annak karjaival vezérelhetjük a drónt. Ilyen például kapható a Tellóhoz, ami bár nem helyettesíti a teljes értékű kontrollert, mégis egy kiváló átmenet a kettő között - a Play24/7 kínálatában ezt is megtalálod.

Akár még egy mobiltelefonból is varázsolhatunk egy fejlettebb megoldást

Akár még egy mobiltelefonból is varázsolhatunk egy fejlettebb megoldást


Beszéljünk egy picit az okoskészülékek szoftveres működéséről is mindenképp, ugyanis az applikáció frissen tartása elengedhetetlen, úgyhogy amint van rá módunk, azon nyomban frissítsünk le mindig az aktuális verziószámra. A kontrollerünkre is tudunk finomságokat telepíteni, mint például olyan applikációk, melyek élő térképet biztosítanak, szóval ha szeretnénk felspécizni a vezérlőt, akkor bizony bőségesen lesz rá módunk mindenféle módon. iOS-en egyébiránt jóval stabilabban fut a DJI és a Tello saját appja, mint Androidon.

Akadnak egyébként olyan drágább drónok is, amiket nem lehet semmiféle mobilos applikációval irányítani, ezek általában megkövetelik a kontrollerek által nyújtott precíz mozgáslehetőséget, de ahogyan azt a cikkünk egy korábbi pontján is említettem, nem árt lecsekkolni, hogy az adott, általunk választott gép miféle szoftverekkel és kontrollerekkel kompatibilis, hiszen jobb előre tájékozódni, mint utólag, vásárlás után bánkódni, hogy például a mi mobilos operációs rendszerünkön nem érhető el az az alkalmazás, amit igényel a masina.

Zárójelben megjegyeznénk egyébként, hogy telefon és tablet között is van különbség. Miután utóbbi nagyobb felületen enged bámészkodni, így jóval szellősebben helyezkedik el a menürendszer, arról meg már nem is beszélve, hogy a drón kamerájának képernyőjét is nagyobb dimenziók mellett élvezhetjük, ergo egy sokkalta kellemesebb látvány tárul a szemünk elé. Persze itt nem arról van szó, hogy a mobilos repülés élvezhetetlen, szimplán arról, hogy akadnak drónerek, akiknek a mobiltelefonjuk által nyújtott képernyőméret nem elegendő.

Számos aspektust érdemes figyelembe venni kontroller vásárlása előtt

Számos aspektust érdemes figyelembe venni kontroller vásárlása előtt


Ezek lennének hát azok az érvek és ellenérvek, amik a két platform mellett és ellen szólnak. Ha azon tanakodsz, hogy megéri-e neked egy külön kontrollerre való beruházás, akkor mindenféleképp tedd fel magadnak a kérdést, hogy kényelmi szempontból mennyire fontos, a repülés élménye javítása érdekében hajlandó vagy-e kifizetni érte a rajta lévő árcédulát, valamint hogy rendelkezel-e azzal anyagi kerettel, ami szükséges hozzá.

Ha az ezekre adott válaszaid alapján úgy látod, hogy minden jel arra mutat, hogy igen, neked igenis megéri az a kontroller, a fentebb részletezett érveket is tudomásul vetted, akkor bizony egy pazar vásár vár rád.
8 hozzászólás

Újfiú

8 hónapja, 2 hete és 6 napja

Az első pillanattól kontrollerrel használom a Sparkomat. Biztos nem mernék a városban mobillal repülni.

válasz erre

Direktor

8 hónapja, 2 hete és 6 napja

Tablet. Vagy távirányító. Dróntól függ.

válasz erre

zender

8 hónapja, 2 hete és 6 napja

Tellot és Sparkot mindig tablettel irányítom! Spark meglepően messzire képes elmenni így is egyébként.

válasz erre

Bandita

8 hónapja, 3 hete

Ház körül repkedni sokszor én csak a mobilt viszem ki, de ha komolyabban felszállok, mindig csak kontroller. És szigorúan iPhone-nal.

válasz erre

marco

8 hónapja, 3 hete

artad írta:
Dehát izé...biztos félreértem a cikket, de miért használnék csak telefont vagy csak távirányítót egy Mavichez pl? Nem versenyezni veszek ilyen jellegű drónt, hanem filmezni. Ha pedig filmezni veszem, akkor nem árt, ha látom mit forgatok...
Nem értem a cikk lényegét...
Napi szinten kapjuk a kérdést, nem csak mi, hanem a Play 24/7 is (ott még többet) - ahol ugyebár van drónos aloldal - , hogy kontroller vagy mobil. Nagyon sok embernek egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi a különbség - de ez a bevezetőben le is van írva.

Nem minden ember egyforma, az hogy te mire használod a drónod és más mire használja, nem feltétlenül van összhangban (ahogy látható is). Sokan például nem akarják vinni a kontrollerüket repülőre, van aki egy nyaralást akar csak filmezni, neki elég a mobil, mert nem megy 50-100 méternél távolabb a pancsikáló családtól - vagy épp csak helyet akar spórolni.

válasz erre

Levente

8 hónapja, 3 hete

artad írta:
Dehát izé...biztos félreértem a cikket, de miért használnék csak telefont vagy csak távirányítót egy Mavichez pl? Nem versenyezni veszek ilyen jellegű drónt, hanem filmezni. Ha pedig filmezni veszem, akkor nem árt, ha látom mit forgatok...
Nem értem a cikk lényegét...
Pedig érthetően le van írva. Kezdőknél mindennapos kérdés (nálam is az volt), Aireseknek meg például nem is egyértemű mi a jó.

válasz erre

artad

8 hónapja, 3 hete

Dehát izé...biztos félreértem a cikket, de miért használnék csak telefont vagy csak távirányítót egy Mavichez pl? Nem versenyezni veszek ilyen jellegű drónt, hanem filmezni. Ha pedig filmezni veszem, akkor nem árt, ha látom mit forgatok...
Nem értem a cikk lényegét...

válasz erre

rami89

8 hónapja, 3 hete

Nekem csak mobil jutott...

válasz erre